elo...nie wiem jak to jest ale od jakiegos czasu cos sie dzieje z temperatura...tj. przy 90-100 km/h wskazowka stoi tak ok za 3 dwunasta...natomiast przy jezdzie w miescie gdy postawie autko i za ok 5 minut przekrece kluczyk na zaplon to wskazowka stoi na 3 po 12..
czy to normalne?? bo troche sie boje...aaa i jeszcze jedno..czy po wylaczeniu silnika (przy nagrzanym silniku) wiatrak powinien jeszcze chodzic..czy w bmw nie ma takiej opcji.?
dzieki za odp..pozdrawiam
duchPW [Usunity]
Wysany: 2005-07-11, 17:29
po wyłączeniu silnika wiatrak nie chodzi - nie ma takiej opcji, bo jest visco.... chyba, że zamontujesz sobie wentylator elektryczny
ponieważ nie ma obiegu płynu chłodzącego, to czujnik odbiera temp od cieczy i objawia się to jako wzrost temperatury
jeśli jest znaczny, to warto po dojechaniu na miejsce potrzymać trochę włączony silnik na najniższych obrotach, ale przy wskazaniu 3 po 12 - olej to
P.S.
o tej porze roku auta grzeją się bardziej nież w zimę - to norma 8)
Wzrost temperatury po wylaczeniu silnika jest normalny. Pompa wody jest napedzana od silnika, wiec kiedy go gasisz nie ma obiegu wody, a nagrzane elementy nadal oddaja cieplo, wiec temperatura rosnie. Normalka, nie masz sie czym martwic. A jesli chodzi o wentylator, to w BMW jest on na sprzegle wiskotycznym. Chodzi mniejwiecej o to, ze po nagrzaniu sprzeglo wentylatora zaczyna laczyc, i obraca sie on z pelnymi obrotami. Na zimno tez sie kreci, jednak duzo wolniej, tak jakby "na luzie". Z tego co wiem to zaden model nie mial fabrycznie elektrycznego wentylatora. Chyba, ze bylo cos zezbione, wtedy moze byc elektryczny.
no spoko..dzieki..sprawa grzania wyjasniona..ale o co chodzi z tym ze ma troche za niska temperature w czasie jazdy?... to tez norma?
duchPW [Usunity]
Wysany: 2005-07-11, 17:45
moim zdaniem nie jest za niska, ale może brak absolutnego pionu wywołany jest tym, że wisco szybciej się załącza w związku z szybszym osiąganiem temperatury i dlatego chłodzi silnik do "za 3 12" - oczywiście to tylko moje spekulacje, a nie poparte doświadczeniem spostrzeżenia - możesz ewentualnie(na wszelki wypadek) sprawdzić czy się visco nie zatarło, bo jeśli tak, to możesz mieć pompę w niebezpieczeństwie
pozdro