BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Problem z bagażnikiem
Autor Wiadomo
kondor 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 08 Cze 2005
Skd: Wrocław / Radoszyce
Wysany: 2005-07-29, 20:39   Problem z bagażnikiem

Ostatnio kuzyn przy otwieraniu bagażnika w mojej E30 M40 zacial zamek.Nie wiem jak on to zrobil bo 2 min. wczesniej sam go otwieralem i bylo wszysto ok.Problem polega na tym ze kluczyk da sie przekrecic tylko o jakies 10-15 stopni i cos blokuje (slychac metaliczne stukniecie) ,aby moc go dalej obrocic trzeba wcisnac zamek,ale idzie troche z oporem i nie odbija sprezyna.
Problem z tym ze betka jest 2 dzwiowa i niestety siedzenia sie nie skladaja.
Czy zna ktos jakis sposob na pozbycie sie tego problemu?Moze ktos z Was miał taki przypadek?Czy gdybym dostal sie do srodka moglbym go rozkrecic (czy jest do niego dostep?).Mam nadzieje ze nie bede musial ciac blachy za oparciem tylnej kanapy.

Z góry dziekuje wszystkim za podpowiedzi!Mogą byc na priv.Pozdrawiam!

Bruner 

Pomg: 16 razy
Doczy: 16 Lip 2004
Skd: Tczew
Wysany: 2005-07-29, 21:41   

U mnie bylo cos podobnego jak mi sie wszystkie silowniki od centralnego zjaraly, wlacznie z tymi od bagaznika i wlewu paliwa (padnieta centralka - podobno caly czas szedl prad na silowniki). Klucza prawie nie dalo sie obrocic, zeby sie dostac do srodka trzeba bylo jedoczesnie przekrecac kluczyk i ciagnac klamke. Po kilkunastu probach otwieralem bez problemu. Sprobuj w ten sam sposob - przekrecac kluczyk jednoczesnie wciskajac zamek. A jak nie to wyciagnij oparcie kanapy - na srodku przegrody jest zaslepiony otwor przez ktory dostaniesz sie do bagaznika (trzeba odkrecic pare srubek). Maras w Borsku zatrzasnal kluczyki w bagazniku i wlasnie przez ten otwor je wyciagnal.
E30 318i Touring '92
E30 325e '86
E30 320i '90

MARAS 
plecak doświadczeń

Pomg: 45 razy
Doczy: 02 Kwi 2004
Skd: Gdańsk
Wysany: 2005-07-30, 00:20   

Bruner on ma pewnie bagażnik bez centralnego tak jak ja miałem w czerwonej coupejce pamietasz Borsk jak zatrzasnąłem klucze w bagażniku...
Kolego jak za oparciem tylnej kanapy nie masz dziury na narty to lipa nie dostaniesz się do bagażnika od wewnątrz wtedy próbuj kluczykami od kolegów czasmi wkładając nie do końca inny klucz da się otworzyć jak sa zapadki zurzyte...no chyba że ktoś w zamku majstrował.... nie kombinuj młotkami czy śrubokrętami w zamku majstrować bo uszkodzisz a nie otworzysz ( wiem z autopsji) i będziesz musiał wkładkę zamka rozwiercić.

no chyba że ktoś powiększał otwory pod głośnikami i wycinał tylna przegrodę pod półką lub za oparciem to można od wewnatrz do bagażnika się dostać przez ten otwór na narty na wewnętrznej stronie obudowy zamka są cztery otwory w trzech są żółte wkręty w czwartym mała dzwigienka która wketakiem drutem lub czymś długim musisz odciągnąc w lewo ( w kierunku wlwu paliwa) aż odskoczy zamek i klapa się otworzy wtedy wymień zamek bo padła (pękła lub się zużyła sprężyna)

Zbychu 

Doczy: 29 Sie 2004
Skd: Białystok
Wysany: 2005-07-31, 10:08   

To ja trochę z innej beczki ale temat podobny. JAk zrobić żeby centralny w bagażniku działał. Chodzi o to że założyłem siłownik ale bez klucza w zamku nie przekręca zamka. To ma być jakiś specjalny zamek, czy mam coś zepsuć w zamku samodzielnie?

Artur C. 
Zawsze naprawić!

Pomg: 37 razy
Doczy: 31 Sty 2005
Skd: Lubuskie - Cybinka
Wysany: 2005-07-31, 12:12   

Tak trzeba mieć inny zamek przustosowany do zamukania siłownikiem centralnego - musi mieć obrotową głowkę tam gdzie mocuje się cięgno siłownika.

MARAS 
plecak doświadczeń

Wysany: 2005-07-31, 22:28   

Artur sprawdź... a potem napisz... jaką obrotową główkę?

każdy zamek jest taki sam w każdym jest ucho do zamocowania cięgna siłownika zamka centralnego... mam oba zamki jeden był w aucie bez centralnego drugi w aucie z centralnym niczym się nie różnią...

Zbychu napisa/a:
Chodzi o to że założyłem siłownik ale bez klucza w zamku nie przekręca zamka.

Zbychu wyjaśnij mi to ...Nie czaję a co niby miałby przekręcać siłownik ? wkładkę zamka ? a po co? siłownikk rygluje zamek a nie obraca wkładki

Zbychu 

Doczy: 29 Sie 2004
Skd: Białystok
Wysany: 2005-08-01, 17:54   

I tu nie masz racji Maras. Wkładki są różne. U mojego ojca w e30 jest wkładka na której ta główka kręci się na takim trzpieniu i jest zabezpieczona zawleczką. Poza tym wkladajac kluczyk poziomo w zamek on może obrócić kluczykiem zarówno w lewo jak i w prawo, a ja tylko w prawo(do pionu) i spowrotem(do poziomu). U mnie ta głowka jest zespolona na stałe z wkładką zamka :evil:

Artur C. 
Zawsze naprawić!

Pomg: 37 razy
Doczy: 31 Sty 2005
Skd: Lubuskie - Cybinka
Wysany: 2005-08-01, 19:00   

Dokładnie wiem jak jest bo to przerabiałem na własnym aucie -mechanizmy araczej wkładki są dwie różne.A siłownik nic nie rygluje tylko obraca na wkładce języczek powodując to że języczek trafia lub nie w zapadkę zamka -analogicznie do obracania wkładką za pomocą kluczyka.

MARAS 
plecak doświadczeń

Wysany: 2005-08-02, 00:16   

no to tu mi zabiłeś ćwieka....
bo nie miałem w coupejce centralnego na początku i wkładka obracała się
zamka nie wymieniałem miałem wszystkie jednakowe jeden klucz do stacyjki schowka dzwi i bagażnika
a po montażu centrala działał tak jak oryginał jest taki sam jak ten który mam z sedana i nie mam tam żadnej zawleczki języczek jest i można nim obrócić... Hmm, ale wierzę że jest tak jak opisujesz... nic nie jest pewne...

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: