BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Regulacja sprzęgła??
Autor Wiadomo
c@liber
[Usunity]

Wysany: 2005-08-07, 23:54   Regulacja sprzęgła??

WITAM.
Ponieważ w opcji szukaj nie znalazłem nic co by mi odpowiedziało na moje pytanie więc kieruje je do was.
Mam BMW e34 m20b20 no i mój problem dotyczy sprzęgła (dodam że mam je od niedawna).
Czy jest możliwośc jakiejś regulacji tego sprzęgła? Ponieważ jest to sprzęgło wspomagane hydraulicznie to czy można jakoś podnieść siłe docisku sprzęgła.
Chodzi mi o to czy jest tu jakaś możliwa regulacja tak jak w sprzęgłach na linke, że czasami lekkie podciągnięcie sprzęgła lub odwrotnie poprawiało jego prace.
Gdzie i jaki płyn jest odpowiedzialny za hydraulike sprzęgła?? gdzie sie go dolewa, a może sie go nie dolewa...prosze pomóżcie.

Moje sprzęgło tak jakby do końca nie wysprzęglało, nie wydaje mi sie żeby ciągnęło , tylko jak wrzycam 2 lub 3 to z lekkim oporem tak jak by zęby sie nie do końca zgrywały, pedał sprzęgła bierze mi tak poniżej połowy, nie ma zgrzytów tylko lekki opór, który utrudnia szybką zmianę biegów.
Czy wiecie może co to może być??
Z góry dziękuje za pomoc.

duchPW
[Usunity]

Wysany: 2005-08-07, 23:57   

w E30 (podejrzewam, zw 5-tce jest podobnie) to jest płyn hamulcowy i dla wysprzęglika i dla układu hamulcowego jest wspólny zbiorniczek wyrównawczy - z tego co piszesz, to pada Ci wysprzęglik albo docisk (raczej)

HAMANN E30 
German-Style

Doczy: 26 Sie 2004
Skd: BYDGOSZCZ
Wysany: 2005-08-08, 04:08   

dokładnie ,tak jak napisał przedmówca,wysprzeglik masz w przy skrzyni biegów ,podnies go na podnosniku lub wjedz na kanał i sprobuj odkrecic troszke odpowietrznik od wysprzeglika i zaloz na niego wezyk i strzykawke z hydrolem Dot4 (czerwony) lub R3(zielony) -sprawdz w zbiorniczku wyrównawczym jaki masz kolor hydrolu zeby nie mieszac. a potem wstrzyknij hydrol ze strzykawki do wysprzeglika az sie przeleje.Dokręć odpowietrznik i sprawdz czy podnisło sie sprzegło- powinno na jakis czas pomóc.
Pozdrawiam :wink:

pudzian 
upalacz

Doczy: 09 Gru 2004
Skd: Nałeczów
Wysany: 2005-08-08, 08:24   

ja sie podloncze do tematu czu e30 1.6m40 mozna podciogn ac sprzeglo

HAMANN E30 
German-Style

Doczy: 26 Sie 2004
Skd: BYDGOSZCZ
Wysany: 2005-08-08, 12:16   

pudzian napisa/a:
ja sie podloncze do tematu czu e30 1.6m40 mozna podciogn ac sprzeglo

wjedz na kanal i sprawdz czy masz wysprzeglik przy skrzyni :idea:
jesli masz a masz napweno :!: to wskazowki masz w poscie powyzej :roll:

Artur C. 
Zawsze naprawić!

Pomg: 37 razy
Doczy: 31 Sty 2005
Skd: Lubuskie - Cybinka
Wysany: 2005-08-08, 16:29   

Radziłbym nis nie wzstrzykiwać tylko odpowietrzyć analogicznie jak sie odpowietrza chamulce a powstałe braki płynu chamulcowego uzupełnic płynem juz napewno nie R3 onjest na metanolu i oleju minerajnym tylko płynem DOT 4 który jest zalecany do naszych autek i oba płyny są przeżroczyste o lekkim słomkowym zabarwieniu.

c@liber
[Usunity]

Wysany: 2005-08-08, 20:12   

Dziękuje bardzo za porady nie omieszkam to sprawdzic jak tylko dorwe sie do kanału :D

Człowiek uczy sie całe życie :)

Artur C. 
Zawsze naprawić!

Pomg: 37 razy
Doczy: 31 Sty 2005
Skd: Lubuskie - Cybinka
Wysany: 2005-08-08, 20:16   

Co do regulacji to takowej nie ma :( A pomijając inne czynniki tj Skończone krzywe tarcze - krzywe przegrzane dociski itp warto zastanowićsie nad uszkodzeniem (zatarciem) łożyska wałka spzręgłowego(łożysko w wale silnika w którym opiera sie wałek sprzęgłowy skrzyni biegów). Będzie ono powodowało jakby ciągnięcie mimo całkowitego wysprzęglenia. :?:

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: