BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Unijne tablice rejestracyjne.
Autor Wiadomo
Mariusz 

Doczy: 20 Lut 2005
Skd: Warszawa/Katowice
Wysany: 2006-05-06, 15:56   Unijne tablice rejestracyjne.

Biuro Informacji i Promocji MTiB informuje, że 2 maja 2006 r. wchodzi w życie rozporządzenie Ministra Transportu i Budownictwa z dnia 20 kwietnia 2006 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie rejestracji i oznaczania pojazdów (Dz.U. Nr 70, poz. 489), które wprowadza unijny wzór tablic rejestracyjnych.

W nowym wzorze tablic rejestracyjnych w lewej części tablicy na niebieskim tle znajduje się symbol Unii Europejskiej (12 pięcioramiennych gwiazdek barwy żółtej, ułożonych na obwodzie okręgu) oraz znak z literami „PL” barwy białej wyróżniający państwo rejestracji pojazdu.
Informujemy, że tablice rejestracyjne wydane przez organy rejestrujące do dnia 1 maja 2006 r. zachowują ważność. Rozporządzenie umożliwia jednak, na wniosek właściciela pojazdu, wymianę posiadanych tablic rejestracyjnych na tablice nowego wzoru, z zachowaniem dotychczasowego numeru rejestracyjnego.
Wprowadzenie nowego wzoru tablic rejestracyjnych nie wiąże się ze zmianą opłat za ich wydanie, pobieranych przez organ rejestrujący.
Nowy wzór tablic rejestracyjnych odpowiada wymaganiom Rozporządzenia Rady WE Nr 2411/98 z dnia 3 listopada 1998 r. w sprawie uznawania w ruchu wewnątrzwspólnotowym znaków wyróżniających Państwo Członkowskie, w którym zarejestrowano pojazdy silnikowe i ich przyczepy.
Nowe przepisy zachowują dotychczasowy wzór nalepki kontrolnej umieszczanej na przedniej szybie pojazdu z flagą Polski i znakami „PL”.

Źrodło: Ministerstwo Transportu i Budownictwa.

Piotrek 
LudwikIIISpryskiwacz

Pomg: 1 raz
Doczy: 17 Kwi 2005
Skd: /K/R/A/K/O/W/
Wysany: 2006-05-06, 16:10   

a co jest jak mi zginie 1 tablica stara z flagą PL?

Kujon 

Pomg: 4 razy
Doczy: 09 Lut 2006
Skd: Tarnów
Wysany: 2006-05-06, 22:45   

Piotrek napisa/a:
a co jest jak mi zginie 1 tablica stara z flagą PL?

to sobie zrobisz kąplet nowych bo musisz zmienić oprócz tablic naklejki na nich

www.bmw-syndykat.pl - Ciemna Strona Marki

Mariusz 

Doczy: 20 Lut 2005
Skd: Warszawa/Katowice
Wysany: 2006-05-07, 00:02   

Lataj do WK w Urzędzie Miasta.
Bierzesz ze sobą dowód rej., kartę pojazdu (jeśli była wydana) i dowód osobisty (do wglądu).
Potrzebujesz też zaświadczenia z policji o fakcie dokonania kradzieży jeśli tablica została ukradziona albo sam pod odpowiednim pismem grożącym odpowiedzialnością karną podpisujesz się. Jeśli zgubiłeś to spoko. Dostaniesz wniosek do wypełnienia. Zwracasz tą jedną swoją tablicę i na swój wniosek wydadzą Ci tablice tymczasowe.
Wszystko ;)

Szczegóły tu - art. 75 ust. 2 ustawy z dnia 20 czerwca 1997 r. Prawo o ruchu drogowym (Dz.U. z 2003 r. Nr 58, poz.515 ze zmianami)

Oczywiście to wszystko będzie kosztować.
Opłata skarbowa 5zł, załączniki (jeśli będą - 0,5zł za każdy), za 2 tablice 80zł, nalepki 11zł, itd.
Podlegasz ze swoim problemem pod nowy akt prawny ;)

Kujon 

Wysany: 2006-05-07, 00:19   

Mariusz napisa/a:
Lataj do WK w Urzędzie Miasta.
Bierzesz ze sobą dowód rej., kartę pojazdu (jeśli była wydana) i dowód osobisty (do wglądu).
Potrzebujesz też zaświadczenia z policji o fakcie dokonania kradzieży jeśli tablica została ukradziona albo sam pod odpowiednim pismem grożącym odpowiedzialnością karną podpisujesz się. Jeśli zgubiłeś to spoko. Dostaniesz wniosek do wypełnienia. Zwracasz tą jedną swoją tablicę i na swój wniosek wydadzą Ci tablice tymczasowe.
Wszystko ;)

Szczegóły tu - art. 75 ust. 2 ustawy z dnia 20 czerwca 1997 r. Prawo o ruchu drogowym (Dz.U. z 2003 r. Nr 58, poz.515 ze zmianami)

Oczywiście to wszystko będzie kosztować.
Opłata skarbowa 5zł, załączniki (jeśli będą - 0,5zł za każdy), za 2 tablice 80zł, nalepki 11zł, itd.
Podlegasz ze swoim problemem pod nowy akt prawny ;)

dokładnie jak Mariusz pisze, a tak nawiasem to jak staniały Karty pojazdu i weszły te nowe tablice to ruch w wydziale komunikacji sie zwiększył 2 razy, chyba wszyscy bardzo pragną do Europy ;)

ChriS 
Miłośnik literki M

Pomg: 7 razy
Doczy: 28 Cze 2004
Skd: Chojnice
Wysany: 2006-05-07, 07:30   

A ja tam się cieszę,że mam polską flage na tablicach.Jakoś mnie te "kołchozowe" gwiazdki nie kręcą.

Kujon 

Wysany: 2006-05-07, 10:52   

ChriS napisa/a:
A ja tam się cieszę,że mam polską flage na tablicach.Jakoś mnie te "kołchozowe" gwiazdki nie kręcą.

jakby sie dało to ja bym sobie wymienił tablice na te stare czarne , to jest dopiero OLD SCHOOL ;)

RoboCop 
Morder...ator

Pomg: 17 razy
Doczy: 12 Maj 2005
Skd: TrójkątTrzechCesarzy
Wysany: 2006-05-08, 01:14   

Kujon napisa/a:
ChriS napisa/a:

jakby sie dało to ja bym sobie wymienił tablice na te stare czarne , to jest dopiero OLD SCHOOL ;)

też tak myślę :mrgreen:

KotSylwester 

Doczy: 10 Kwi 2005
Skd: nie stąd
Wysany: 2006-05-08, 06:30   

Czrne - Respect, że ktoś wytrzymał jednym autkiem od 99roku. Zreztą porzy sprzedaży autka to bardzo pomaga. Od razu widać że nie kupiony rok temu i coś jest do bani.

Co do gwiazdek - ja nie zmieniam blach, Nasz Polska Flaga mi się podoba, chociaż jestem zwolennikiem UE, wg mnie zdecydowanie większość plusów, pozatym, zapraszam do lika z mojego podpisu, bez UE, czeny byłyby znacznie większe:) :mrgreen:

nokerman 
ostatni mohikanin

Pomg: 21 razy
Doczy: 22 Mar 2004
Skd: Puławy
Wysany: 2006-05-08, 06:32   

a co z dodatkowym polem??

ponoć miałybyć wydawane nawet takie z 8 znakami
a nie jak do teraz z 7.

po to aby zwięszyć pojemność systemu rejestracyjnego

wiadomo coś??

E30 325iA 1987r. Coupe :mrgreen: Spritmonitor.de
E39 528iA 1999r. Touring :mrgreen: Spritmonitor.de
E61 530dA 2005r. Touring :mrgreen: Spritmonitor.de
«Nigdy Nikogo O Nic nie Proś Sami Przyjdą Sami Dadzą»

jaqub 

Pomg: 11 razy
Doczy: 22 Mar 2005
Skd: LUBLIN
Wysany: 2006-05-08, 15:58   

a ile wymiana tych starych z flaga na nowe z gwiazdkami? bo tylnia mam przewiorcona a przednia jest mocno sfatygowana (byla klepana :) ) zreszta ze starych tablic zaczyna mi odpadac ta farba odblaskowa (od mycia karcherem).. ?

RoboCop 
Morder...ator

Pomg: 17 razy
Doczy: 12 Maj 2005
Skd: TrójkątTrzechCesarzy
Wysany: 2006-05-09, 15:50   

jaqub kerscherem to się myje crossówki a nie Bufemki :mrgreen:

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw