Wysany: 2005-09-04, 00:49 czy te fele beda pasowac?
mam pytanie ziomy. Znalazlem ladne fele za niska cene do kupienia, ale maja ET 15 sa to 17 8,5 cala.Teraz pytanie czy wejda do e36 i czy nie beda taly mi o tylne blotniki. Czy et15 przy 8,5 cala to nie za malo na e36??
dostalem fotke tej zgietej felgi.NIe jest az taka tragedia. Ciekawe jak reszta. Kiedys prostowalem taka co sie powietrza juz napompowac nie dalo i zaplacilem 150zl za naprawe. swietnie by wygladaly wypolerowane.Martwi mnie tylko ze bedzie za bardzo wystawala i bedzie dobijac o blotnik.
ziggy [Usunity]
Wysany: 2005-09-04, 08:07
Ja mam zgieta felge na krawedzi i odgieta od osi, w zakladzie przy postepu (juz na nowoczesnych maszynach, nie takich jak na luckiej) powiedzial Mi kolo 50 - 100 PLN
koła sa prezes na rynku, jak takie chciałem do e23 to kosztowały wtedy 6tysi. Ale koledzy, czy 5i 7 nie ma innego et niz 3?? wiem ze e36 nie podchodzily do e34 ze zględu na ET:)
standardowo e36 ma ET38, E30 ma ET25, ja przy ET13 w swoim E30 musialem blotniki przerabiac bo obcieralo strasznie, nie wiem czy nie bedziesz musial zrobic tego samego. Fele sa ekstra. Najwazniejszy jest rant
_________________ E30 1.8i M40
gg 3437874
kamil [Usunity]
Wysany: 2005-09-04, 11:39
a jak to jest chlopaki z tym oznaczeniem, w jakich to jest jednostkach to ET? Bo ja mam w tej chwili 17" 8,5' ET38 i chcialem porownac na aucie rozniece,czy beda ocierac. Czyli ET10 to ile mniej wiecej cm odsadzenia?
ET jest milimetrach jest to długość od środka szerokości felgi!!! Ale ET 13 to tak jak do 5tki badz 7mki sądze raczej, ze wejda ale moze ocierac a w skrajnym przypadku poszerzac nadkola trzeba bedzie...
_________________ Germany Style - tuning BMW czyli ciemno, nisko, szeroko, wystająco, zaskakująco i ze smaczkiem!!!
standardowo e36 ma ET38, E30 ma ET25, ja przy ET13 w swoim E30 musialem blotniki przerabiac bo obcieralo strasznie, nie wiem czy nie bedziesz musial zrobic tego samego. Fele sa ekstra. Najwazniejszy jest rant
to musisz miec ladna glebe ja tez mam et13 i nic mi nieobciera chyba ze zapakuje ze dwie odoby styluu pozdro
_________________ sprzedam czesci do e30
gg 4521730
tel 607254606
tutaj mam ET13 felga 15/7 z oponami 205/55 w tym tygodniu bede sadzil przod na dol, ale nei wiem jak to bedzie w praktyce, bo kola mi jak w bolidzie na zewnatrz wystaja, tyl jest na rowni z blotnikiem, czesto jezdze w 5 osob, takze musialem porzadnie tylne blotniki pozaginac i zakonserwowac aby nic nie obcieralo
Sluchajcie ja mam przod rozklepany na prosto e46 look blotniki .O przod sie nie martwie, ale z tylu mam tylko sklepane ranty na prosto i zastanawiam sie czy nie beda felgi wystawaly poza obrys blotnika bo wtedy bedzie tarlo.
To zalezy, dla ix-a sa inne. W Etzoldzie (str 168 i 169 jak by sie komus chcialo sprawdzac) sa podane takie wartosci dla standardowych felg 15" czyli 7J x 15 H2 (dla 14" sa inne):
wszystkie wersje oprocz 325ix - ET24
325ix - ET41
panowie co wy wogle piszecie szczególnie menel zastanów sie w e30 jest standard et 25 a w e30 jest standard et38
Jak do e30 wsadziłem 16nastki 7.5 cala z et 15 jest na styk z tyłu więc nie sądze zeby az taka rużnica w et była w e36 pomiedzy et standardowym a tym co chcesz wsadzić zeby ci nie obcierało!!!!!
_________________ Pomoc Drogowa 24h.
665-29-29-01
duchPW [Usunity]
Wysany: 2005-09-04, 21:17
nie wiem jak jest w IXach (nie chce mi się zaglądać do książki), ale w pozostałych E30 ET dla stalówek to 35, a dla aluminiowych - 24, ale pamiętajcie, że przy innych rozmiarach (szerokościach i średnicach) felg, oraz (szerokościach i profilach) opon - może przycierać o nadkole
ET mówi przede wszystkim czy nie będzie przycierać o szczęki/zaciski wewnątrz felgi, a wystawanie poza obrys, to już jakby inna sprawa - tylko pośrednio związana z ET
nie?? A et to nie odsadzenie od środka? Skoro felga ma 7cali (1 cal to chyba 2,56cm) więc felga ma 17,92cm, przy ET=0 mocowanie koła byłoby idealnie na środku felgi, tzn od flanszy (mocowania) do brzegu zewnętrznego felgi byłoby 8,96 cm, przy et 24 byłoby 8,96-0,24=8,72cm, a przy ET 12 byłoby 8,84cm. Dobrze kumam?
Kurka o tym ET ciągle się pisze ui ciągle są wątpliowści:(
Tak dobrze kumasz KOTSYLWEK!!! Pięknie i na chłopski rozum to napisałes, brawo!!! Na pewno jacys sie znajda co juz na całe zycie beda wiedzieli co to ET!!!!
_________________ Germany Style - tuning BMW czyli ciemno, nisko, szeroko, wystająco, zaskakująco i ze smaczkiem!!!