Mam problem przy predkosci od 140-160 drga(lata) mi cala deska rozdzielcza a ponizej i powyzej tej predkosci jest wszystko ok.
Co moze byc przyczyna tych drgan, bo nie wiem co z tym zrobic a jest to bardzo denerwujace
Pomg: 11 razy Doczy: 19 Mar 2004 Skd: Warszawa Skorosze
Wysany: 2004-09-12, 20:04
no jeśli kolega nie ma ABSu a zdarza mu się zablokowac koła to mógł je przybliżyć do kwadratu, a wtedy bicie na kierownicy jest nieuniknione. Jedyna metoda to zamiana kół z przodu na tył i przyjaranie...
no jeśli kolega nie ma ABSu a zdarza mu się zablokowac koła to mógł je przybliżyć do kwadratu, a wtedy bicie na kierownicy jest nieuniknione. Jedyna metoda to zamiana kół z przodu na tył i przyjaranie...
To co napisałSmash, jets świętą prawdą, wiem coś o tym
Jednak nie zawsze wrzucenie opon na tył i zjaranie ich pomaga. Ponieważ to zalezy od teog ile straciliśmy bieżnika hamując bez ABSu. Ja miałem oponę z bieznikiem 5,5 mm. Po hamowaniu bez ABSu opona zrobiła się"kwadratowa". Mimo latania bokami (nie lubię stać w miejscu ) i zdarcia bieznika do grubości 1,6mm opony dalej miały bicie. Pomogła wtedy tylko jedna rzecz, WYMIANA OPON NA NOWE
_________________ Nie prosta, lecz zakręt jest wyzwaniem ...
To co napisałSmash, jets świętą prawdą, wiem coś o tym
Jednak nie zawsze wrzucenie opon na tył i zjaranie ich pomaga. Ponieważ to zalezy od teog ile straciliśmy bieżnika hamując bez ABSu. Ja miałem oponę z bieznikiem 5,5 mm. Po hamowaniu bez ABSu opona zrobiła się"kwadratowa". Mimo latania bokami (nie lubię stać w miejscu ) i zdarcia bieznika do grubości 1,6mm opony dalej miały bicie. Pomogła wtedy tylko jedna rzecz, WYMIANA OPON NA NOWE
TAK, a co Dwie przecież są dobre, nie... A te dwie "kwadratowe" to jakby ktoś miał chęć zjarać to za grosze puszczę. Ja ich nie zjaram, bo mi szkoda auta
_________________ Nie prosta, lecz zakręt jest wyzwaniem ...
CZEŚĆ MASZ TAKI SAM PROBLEM JAK JA MIAŁEM MIESIĄC TEMU ( ZNAJDZ SOBIE POST '' TRZĘSIENIE E30 '' ) TAM JEST PARĘ INFORMACJI NA TEN TEMAT . WEDŁUG MNIE TEMAT JEST PROSTY MASZ NIE WYWARZONE KOŁO LUB KOŁA I TO NA 99% Z TYŁU U MNIE PRZYCZYNĄ DOŁADNIE TAKICH OBJAW BYŁA NIE WYWATRZONE LEWE TYLNIE KOŁO, GDY JE WYWARZYŁEM ZAPOMNIEŁEM O SPRAWIE
Hej. Ja mam ten sam problem. Tylko że: po pierwsze: na 100% mam wyważone koła(chyba że źle mi to zrobili), po drugie mam oryginalne felgi- więc oba problemy chyba mogę wykluczyć. Więc o co chodzi? Wina opon? Założe zimówki na stali i przetestuję...
_________________ Raz się żyje, a co to za życie bez BEEMKI...
SCRK JEŚLI JEST WSZYSTKO WPORZĄDKU Z TWOIMI KOŁAMI TO MASZ PROBLEM BO ZOSTAŁ CI TYLKO WAŁ ALE PRAWDOPODOBNIE MASZ ŻLE WYWARZONE KOŁA .JEŚLI MASZ OD KOGO POŻYCZYC KOŁA ( OCZYWIŚCIE OD KOGOŚ KTO NIEMA TAKICH OBJAWÓW ) TO POŻYCZ I SOBIE SPRAWDZ JEŚLI DALEJ DRGANIA BĘDĄ WYSTĘPOWAŁY TO STAWIAŁBYM NA WAŁ POZDRO
podczepie sie do tematu...
u mnie deska drga strasznie gdzies w okolicach 140km/h...prawie az do konca...
kola sa raczej na 100% dobre bo to juz jest na 3cim komplecie...
sugerujecie ze to wal...jest jakis "domowy" sposob na sprawdzenie ze to wal??
Pomg: 11 razy Doczy: 19 Mar 2004 Skd: Warszawa Skorosze
Wysany: 2005-09-25, 14:11
felgi mam oplowskie i otwór na piastę jest większy niż w BMW
pierścnienie centrujące miałem tylko na przedzie i od początku jak kupiłęm auto były drgania powyżej 120 km/h
jakiś czas temu zamówiłem pierścienie centrujące na tył dorabiane z nierdzewki, założyłem, wyważyłęm koła i da się żyć, zostały tylko malutkie drgania wyczuwalne na kierze spowodowane krzywymi kołami.
ostatnio zmieniałem opony z tyłu i wrzuciłęrm potem te koła na przód, więc te pierścienie z nierdzewki znalazły się z przodu a stare (plastikowe) z tyłu ... koła zostały wyważone od nowa ... i co ... i znowu bicie aż łęb urywa ...
musze zamienić same pierścienie centrujące osiami ...
ale faktem jest że potężne wibracje powyżej 120 km/h są efektem niewycentrowanych kół trzymających się na samych śrubach
Wysany: 2005-09-26, 09:04
Jest jeden prosty test jaki można wykonać aby się przekonać po czyjej stronie jest wina za drgania - chwilowa wymiana całego kompletu kół. Jeżeli pomoże to mamy już 100% pewności że to koła.
Przemijające drgania przy pewnej prędkości są jednak również często spotykane przy uszkodzeniach wału (np. zużyte krzyżaki) ...
Prosty test zabierze 5 minut i już wiesz co jest grane