BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

MotorSport - E30 IS... Przygotowanie do sportu...

Dombrol - 2006-08-18, 00:41
Temat postu: E30 IS... Przygotowanie do sportu...
Witam wszystkich !
Poszukuje e 30 is , auto ma byc docelowo przygotowane do sportu (PZM)
Moze macie zakies trafne spostrzezenia odnosnie takiego samochodu , na co zwracac uwage przy ogladaniu , wady tego auta itd , wiadomym jest ze najwazniejsza jest karoseria .
Czy homologacja pozwala na wmontowanie silnika od e36 ?? ?
dzieki za wszelkie odpowiedzi

Piotrek - 2006-08-18, 00:47

stary zobacz co masz napisane pod nickiem...

co do homologacji i sportu pomóc moze Ci Jurek.

jurek - 2006-08-18, 10:27

po to jest homologacja zeby nie zezwalala na zamontowanie innego silnika , planujesz kupno takiego auta? czy juz masz? jak chcesz sie czegos dowiedziec to pytaj:) pozdrawiam
B(ETA) - 2006-08-21, 13:17

Czy Ty masz cos wspólnego z tym Dabrowskim co tak smigał w Kjsach? (zdjecie auta) Jesli tak to super pomysł ze sie teraz za bmw bierzesz :D A o homolagacje trzeba poprosić Klementowicza.

Pozdrawiam

jurek - 2006-08-23, 23:26

homo trzeba zamowic org. w PZMocie bo jak pojedziesz na zawody to musi byc org.
Dombrol - 2006-08-26, 11:24

B(ETA) napisa/a:
Czy Ty masz cos wspólnego z tym Dabrowskim co tak smigał w Kjsach? (zdjecie auta) Jesli tak to super pomysł ze sie teraz za bmw bierzesz :D A o homolagacje trzeba poprosić Klementowicza.

Obrazek

Pozdrawiam

:) jezdzilem troche maluchem 900 tka... udalo nam sie wygrac puchar polski w klasie, a w gen zajelismy 7 w 2005 .

Teraz szukam czegos szybszego , co dawalo by rade w PZM .Oczywiscie RWD only .
Od jakiegos czasu myslalem o Iesie , noi tak sie zlozylo ze Klemens pokazal ze mozna powalczyc jak sie ogarnia . W prawdzie mowiac to nie spodziewalem sie ze to auto bedzie az tak konkurencyjne i ze mozna nim jechac po pudlo .
Tak czy tak Respect dle panow Klementowiczow :o :D

Oczywiscie wiem ze trzeba kupic oryginal homologacji itd , natomiast wracajac do pytania czy sa jakies ukryte wady tego auta i na co mam zwracac uwage ??
I drugie pytanie : czym sie rozni silnik e30 IS od e36 IS , wiadomo ze w e36 jest wieksza moc , tylko z czego to wynika ?? ?

Pozdrawiam
Dombrol

jurek - 2006-08-31, 00:43

silnik miedzy E30 i E36 rozni sie kolektorem dolotowym i pokrywa zaworow i wydechem

moim zdaniem wada tego auta jest to ze ma 1.8 a nie 2 litry cala reszta jest super pozatym auto klemensow jest super przygotowane i spokojnie za taka kase mozna by zbydowac clio sporta z seryjna skrzynia ktore bez zadnego problemu jest zawsze na pudle(oczywiscie jak jest driver)

bajki ze zmieni sie chip wydech i pare truskawka i ma sie 160KM mozna pisac dalej ,ten silnik jest wysilony i nie ma tam zabardzo co tam poprawiac .. problemem jest przeplywka..i dolot czego nie mozna zmienic..problemem jest hudraulika w zaworach bo powyzej 7.500obr/min nie wydaje i nie mozna bez jej zmiany na plytki zmienic walkow..wiec nie jest tak fajnie ale ogolnie auto jak na niemieckie przystalo pancerne i do PZmotu jak najbardziej sie nadaje;) powodzenia!!

puz - 2006-08-31, 02:16

jurek napisa/a:

moim zdaniem wada tego auta jest to ze ma 1.8 a nie 2 litry

hmmm tak mi wlasnie lampka zaswiecila nie wiem jakimi budzetami dysponujecie ale wloska M3 to nic innego jak 2,0 is

nawet jest 1 sztuka

http://www.autoscout24.pl...m=&euroto=&zip=

i jeszcze

http://www.autoscout24.pl...m=&euroto=&zip=

SmasherE30 - 2006-08-31, 14:33

:idea: 2,0is jest silnikiem robionym w technologii Mpower :idea: i od s14b23 różni się tylko litrażem a zatem mocą maksymalną ... poza tym to już jest co innego ... to jest M3!
Dombrol - 2006-09-05, 01:11
Temat postu: c.d...
A orientujecie sie gdzie mozna znalezc jakas tabele z przelozeniami glownymi do takiego auta (318 is, tylko te ktore pasuja ) . Wychodze z zalozenia ze seryjna skrzynia wytrzyma trudy walki na oesach i nie bede kombinowal tak jak Klemens z przekladnia z M3 bo mnie poprostu nie stac na takie extrasy.
Oczywiscie chodzi mi o przelozenia ktore dopuszcza homologacja...
Moze macie jakies doswiadczenia z roznymi przelozeniami ?? ? Najbardziej interesowalo by mnie przelozenie v-max 180-190km/h

Silnik tez zostawiam seryjny , ewentualnie kolektor, wydech i chip nic wiecej ( jak sie popsuje kupie drugi)

noi gdzie czegos takiego szukac jesli chodzi o kupno ?? ?

Bardzo dziekuje za wszelkie uwagi. :oops:
Pozdrawiam
Dombrol

kamil.k - 2006-09-05, 07:36

http://wp1016621.wp027.we...0023/f00023.htm kazdy z tych dyfrow bedzie pasowal do iS-a tylko ze najlepsze bedzie chyba najkrotsze z mozliwych

auta szukac trzeba wszedzie . mozliwosci jest sporo ,mozesz zaczac od ogloszenie tutaj na forum ze chcesz kupisz takie auto

Dombrol - 2006-09-05, 15:57

[quote="kamil.k"]http://wp1016621.wp027.webpack.hosteurope.de/fotost/f00023/f00023.htm kazdy z tych dyfrow bedzie pasowal do iS-a tylko ze najlepsze bedzie chyba najkrotsze z mozliwych

?? ? Na pewno te dyfry beda pasowaly ?? ? Nie roznia sie przypadkiem rozmiarem glowki ?? ?

Pozdrawiam

Łukasz - 2006-09-05, 19:08

[quote="Dombrol"]
kamil.k napisa/a:
http://wp1016621.wp027.webpack.hosteurope.de/fotost/f00023/f00023.htm kazdy z tych dyfrow bedzie pasowal do iS-a tylko ze najlepsze bedzie chyba najkrotsze z mozliwych

?? ? Na pewno te dyfry beda pasowaly ?? ? Nie roznia sie przypadkiem rozmiarem glowki ?? ?

Pozdrawiam

róznią, ale to żaden poważny problem.
Baur ma w swoim isie 4.27 ze szperą bodajże i jest ok.

Piotr_1 - 2006-09-05, 22:51

4,27 lub krótszy. Przy tym przełożeniu masz około 103km/h przy 3000obr na piątce. W trasie korki w uszy i is weźmie 9 litrów :) . Podczas walki musisz ją utrzymywać powyżej 4000, jak nie więcej. Inaczej nie będzie kołaczy. Wajhowania biegami nie ma aż tak dużo, za to czasy o wiele lepsze. W 325i jest rewelacja. W sobotę dzięki temu wygrałem swoje pierwsze zawody :) Minimalnie wyprzedziłem Astrę 2.0 turbo 220 kuni z Jackiem Wituckim. Wreszcie coś!!! Na asfalcie nawet seryjna subaru impreza wrx z dobrym driverem ma czas taki sam, a z lepszym 1% lepszy powiedzmy. O ile w grę nie wchodzą większe prędkości. Takie przełożenie przeważnie lepiej się dopasowuje w odcinki. Piszesz już coś o przeróbach jakieś kolektory jak Jurek Ci mówi że niezbyt to wyda to po co. Lepiej wydać 2000 na sikawkę ze strojeniem zamiast przepływomierza jak mówi. A jak chcesz kolektory to kup rzeczywiście M3. Jednak jak wiadomo 2,5 litra najlepsze i nie jest kosiarką 4 cylindrową;). Jak będe miał onboarda to zobaczysz jak chodzi. Wbrew psychologicznym odczuciom ludzi, którzy nigdy tym nie jeździli, jest silnikiem zwinniejszym w pracy i bardziej dynamicznym. Ogień powyżej 4000, a nie w okolicach odcięcia. W dodatku trudno go zajechać jeźeli się nie przegrzeje.
Łukasz - 2006-09-06, 09:25

Piotr_1 napisa/a:
4,27 lub krótszy. Przy tym przełożeniu masz około 103km/h przy 3000obr na piątce. W trasie korki w uszy i is weźmie 9 litrów :) . Podczas walki musisz ją utrzymywać powyżej 4000, jak nie więcej. Inaczej nie będzie kołaczy. Wajhowania biegami nie ma aż tak dużo, za to czasy o wiele lepsze. W 325i jest rewelacja. W sobotę dzięki temu wygrałem swoje pierwsze zawody :) Minimalnie wyprzedziłem Astrę 2.0 turbo 220 kuni z Jackiem Wituckim. Wreszcie coś!!! Na asfalcie nawet seryjna subaru impreza wrx z dobrym driverem ma czas taki sam, a z lepszym 1% lepszy powiedzmy. O ile w grę nie wchodzą większe prędkości. Takie przełożenie przeważnie lepiej się dopasowuje w odcinki. Piszesz już coś o przeróbach jakieś kolektory jak Jurek Ci mówi że niezbyt to wyda to po co. Lepiej wydać 2000 na sikawkę ze strojeniem zamiast przepływomierza jak mówi. A jak chcesz kolektory to kup rzeczywiście M3. Jednak jak wiadomo 2,5 litra najlepsze i nie jest kosiarką 4 cylindrową;). Jak będe miał onboarda to zobaczysz jak chodzi. Wbrew psychologicznym odczuciom ludzi, którzy nigdy tym nie jeździli, jest silnikiem zwinniejszym w pracy i bardziej dynamicznym. Ogień powyżej 4000, a nie w okolicach odcięcia. W dodatku trudno go zajechać jeźeli się nie przegrzeje.

gratulacje, a znam takich co twierdzą, że m20b25 jest do :cenzura: bo głowice pekają :?

To jest bardzo dobry motor :) :twisted:

puz - 2006-09-06, 11:18

Łukasz napisa/a:

gratulacje, a znam takich co twierdzą, że m20b25 jest do :cenzura: bo głowice pekają :?

Cytat:

W dodatku trudno go zajechać jeźeli się nie przegrzeje.

a grzeje się jak głupi prawda? głowice dwie pekly mi bo mialem pecha :? jak i Pioter, Kimbek, Adrian e30, ŁukaszQ18 ...... pewnie jeszcze dlugo moglbym wyminiac forumowiczow.

pozdro i oby ten swietny motor latal jak najdluzej.

Piotr_1 gratuluje i pelne uznanie za wyniki

duchPW - 2006-09-06, 11:26

Gratulacje Piotrek!!!!!!
Piotr_1 - 2006-09-06, 22:59

dzięki :) Powiem tak :) Wydziela dużo ciepła :) . Wytrzymał godzinę na kartingu przy 35 stopniowym upale, cały czas na drugim biegu, więc jest dobrze. Były małe przerwy, ale jedna opona na przykład wtedy nie wytrzymała, ja również ledwo co wytrzymałem. Koło było takie gorące że nie mogłem zdjąć, a od autka bił falujący żar jak na pustyni. Dobry silnik.
Arczi e30 - 2006-09-08, 18:15

... powiem w ladniejszej wersji ... gadanie o Szopenie ze m20b25 to zly silnik bo pekaja glowice ...

ja sie pałuje to proste ze peknie ... ponadtko samochody ktore macie przewaznie przyjechaly z niemiec ... a niemiec przed sprzedaza za 200ojro napewno zrobil generalny remont silnika ... sorki ale mowiac o silnikach ktore przejzdzily po 200tys km i pekaly im glowice ... ktore tez byly uzywane podejrzewam ze po wielokrotnych planowaniach ... jest smieszne ...

Puz wymieniasz Łukasza@18 ... ja mu mowilem jak mial tego IX-a ze glowica nierozno moze sie nagrzewac i dlatego moze pekac ... winy trzeba szukac w bloku ... jesli nie palujesz m20b25 a glowice strzelaja jak fajerwerki to logiczne chyba jest ze to nie wina glowic .. dla wielu silnik sklada sie z glowicy, wtrysku i komputera ... a blok silnika jest wieczny .. a to z deka nieprawda

A silnik m20b25 w b.dobrym stanie ze szpera i krotka skrzynia Alpiny lub Mc-larena dodatkowo z baranami i delikatnymi przerobkami w ukladzie paliwowym i w silniku zaskoczy niejedno Subaru czy Lancera ... ktory oczywiscie wygra w zakretach i ciasnych Oesach ... bo logiczne jest ze BMW e30 nawet z silnikiem m20b25 nie zostalo stworzone do rajdów ... od tego jest m3 e30 ...

Piotr_1 - 2006-09-08, 21:20

Jest już pierwszy onboard na krótkim dyfrze.
Jest to na pasie startowym, więc nie ma może zbytniego wrażenia prędkości.
Pierwszy bieg jest tylko przez 2s, potem tylko drugi i trzeci. Prędkość dochodzi do ~120km/h. Kamerzysta całkiem nieźle się trzymał :mrgreen:

POBIERZ (9MB)

Dombrol - 2006-09-08, 23:55

Lepiej wydać 2000 na sikawkę ze strojeniem zamiast przepływomierza jak mówi.

-- :?: Za bardzo nie jestem w temacie , o co chodzi z ta "sikawka" ?? ??

jak zdobyles swoje przelozenie ze szpera i ile kosztowalo????

Jesli chodzio odczucia to wydaje mi sie ze silnik nie jest najwazniejszy , najwzniejsze jest to jak prowadzi sie samochod . Wybieram Iesa bo jest przedewszystkim lzejszy , a brak momentu na malych obrotach zniweluje odpowiednim przelozeniem , pozatym uwielbiam wiertarki :) ))

dzieki za odpowiedzi
Pozdrawiam Dombrol

Piotr_1 - 2006-09-09, 00:03

chodzi o SMT, taki wynalazek zamiast przepływomierza. Zakłada to się i stroi, za 1000zł strojenie. Nie znam zbyt tematu, urządzenie jakieś 700zł. Odtyka dolot. Przy tylu zaworach jak znalazł. Nie wiem jakiego efektu w liczbach można się spodziewać.

a 200 kucy się zawsze przyda. Jest się czym ratować na asfalcie, np zbliża się jakiś dom czy budynek, to niezależnie od obrotów możesz się wyhamować bokiem i nie tracić czasu, ale to dotyczy kjsów. IS przecież balansuje na krawędzi minimalnej mocy dla tego samochodu.

[ Dodano: Sob Wrz 09, 2006 12:12 am ]
Szperę kupiłem od BORa. Jurek też ma coś na sprzedaż. Ceny są 700-1200zł. Kupisz długą, to możesz śmigać na jedynce :)

SmasherE30 - 2006-09-09, 01:22

SMt to tylko programowalny emulatorek, którego jedną z wielu funkcji jest czytanie masy powietrza przy użyciu map sensora, dzieki temu można własnie seryjny AFM zastąpi MAPem. Oczywiście bez strojenia się nie obejdzie bo trzeba sprawic zeby fabryczny komputer silnika (bo to cały czas dzięki niemu silnik pracuje tak jak pracuje) czytał nowe dane w prawidłowy sposób... Ale to wszystko kosztuje...
Dombrol - 2006-09-09, 08:14

No dobra , czy zajmuje sie tym jakis warsztat w Warszawie , czy dopuszcza to homologacja bo to jest chyba najwazniejsze . Noi o jakich pieniadzach rozmawiamy , bo zdaje sobie sprawe ze mozna zalozyc 4 przepustnice , mechaniczne regulatory , walki itp itd ,

Juz jazda maluchem nauczyla mnie ze im mniej silnik nadlubany tym bardziej wytrzymaly i bezawaryjny i co z tego ze podkrecalismy zwykla 650-tke tak ze w 6 sek osiagal 80km/h a w 11sek 100km/h i przejechalismy nim dwa odcinki i zawsze cos sie pierdzielilo :) ) no , ale widomo to byl tylko maluch :wink:

Z beemka jest tak ,ze tak czy tak trzeba byloby w niej cos dlubnac dla przyzwoitosci :D
Ale zeby to mialo rece i nogi , z gory zakladam ze srodka silnika nie dotykam .
Ewentualnie tak jak mowicie : mapsensor i komputer , jest pytanie co jest najbardziej oplacalne ?? ?
Noi oczywiscie pusciutki wydeszek zeby bylo Głośno i bokiem :P

Pozdrawiam
Dombrol

Piotr_1 - 2006-09-09, 11:36

Masz rację. Kup zdrowego is'a, zrób minimum do homologacji, zrób nim 10 imprez i będziesz wiedział co jest grane. Jak do tej pory wszyscy rajdowcy u nas mają czarne e30 coupe, więc nie wyłamuj się :) . Klatkę zrób tak, żeby przy skasowaniu budy można było ją wyjąć i wykorzystać potem. Poczytaj wątki na forum o tym silniku. Jest co czytać. Jak już będziesz jechał wyśrubowane czasy i wjeździsz się w auto, to będziesz myślał jak tu dodać 20 kucy lub ew. zmienić silnik na 4 zylinder M power. Pusty wydech w IS-ie to może niezbyt dobry pomysł. Może ryczeć jak 125p. Chyba że jesteś fanem takiej klasyki, to gwizdek na wydech i jeechał :> Wybierz się w piątek wieczorem do Kielc na zawody, pojeździj na prawym u chłopaków z różnymi silnikami, pogadaj bo mają duuuuuuuże pojęcie o tych samochodach. Gadać na forum można wiele...
jurek - 2006-09-12, 23:11

w A grupie nie mozna zmieniac dolotu smt mozna zalozyc bez problemow ale w puszke od przeplywki:) generalnie zmiana walkow zamiast hydrauliki plytki(powyzej 7000 nie wytrzymuje) strojenie walkow wydech dolot i tyle..
Dombrol - 2006-10-05, 13:11
Temat postu: Przeplywka IS
jurek napisa/a:
w A grupie nie mozna zmieniac dolotu smt mozna zalozyc bez problemow ale w puszke od przeplywki:) generalnie zmiana walkow zamiast hydrauliki plytki(powyzej 7000 nie wytrzymuje) strojenie walkow wydech dolot i tyle..

I tu mnie zaskoczyles ... myslalem ze tylko w N grupie nie mozna dotykac dolotu
Natomiast myslalem o zmianie przeplywomierza z klapkowego na bardziej nowoczesny tzw drucikowy :)
Co o tym myslisz ??
ps
[musze wreszcie kupic homologacje]

Pozdrawiam

jurek - 2006-10-10, 13:50

musialbys kupic cala wiazke z 3 rzedowym kompem z E36 i wtedy do kogos kto by to przerobil inaczej nikt tego nie zrobi
Dombrol - 2006-10-11, 11:49
Temat postu: Zawieszenie w M42
Chcialem zasiegnac opinii , jakie zawieszenie polecacie do Iesa , wiadomo ze miska jest baaaardzo nisko , sam to ostatnio bolesnie odczulem :cry:

Chodzi mi o zawieszenie bardziej rajdowe niz wyscigowe , wiec Bilstein B8 raczej odpada bo jest tylko do niskich sprezyn .(chyba ze sie myle) , a ja chcialbym osiagnac kompromis miedzy obnizonym zawiasem a mozliwoscia ostrego jezdzenia i ciecia zakretow. Wiadomo ze jesli beda jakies szutry to wtedy sprezyny seryjne ...

Myslalem o takim zestawie

Bilstein B6 i sprezyny 40/40 (niewiem jakiej firmy beda najlepsze)

Co sadzicie ?? ??? :?:

ZIUT - 2006-10-22, 13:52

B6 o ile sie nie myle sa w orginale w zawieszeniu M-Tech a jak kupujesz Is-a to napewno masz zawieszenie M-Tech.

Bez oslony pod miska dlugo nie pojezdzisz...Co do silnika to jazda ponizej 4000obr nie ma sensu..

Jesli chcesz szpere 4.45 (najnizsza seryjna szpera) a takiej nie znajdziesz, a znajdziesz 4.10 to moge sie wymienic!! do mojej jazdy 4.45 to za malo troszke ponad 100 przy 3000obr na 5 biegu!!

Ps. Glowice nie pekaja bo maja wade czy tez blok ma wade tylko jest to efekt wkrecania motoru na obroty przy zimnym silniku.....M20 jezeli sie uzytkuje z glowa bedzie jezdzic i jezdzic!!!!!!!!!!

kamil.k - 2006-10-22, 18:47

pierwsze slysze zeby kazdy iS mial zawias m technika
LUKAS - 2006-10-22, 21:37

Był byłtylko że w wąskiej ladze ;)
kamil.k - 2006-10-22, 21:47

ale kazdy iS mial zolte bilsteiny b6 :?:

bo ze sprezyny krotsze jakies to gdzies czytalem

sprawdzalem amorki w real.oem i tam nic nie ma bilsteinach

Dombrol - 2006-10-23, 11:17
Temat postu: Zawias ies
kamil.k napisa/a:
pierwsze slysze zeby kazdy iS mial zawias m technika

Z tego co ja sie zdazylem dowiedziec to na pewno kazdy ies ma zawias m-technika seryjnie czyli -15-20mm , niemam pojecia czy to wychodzilo na amortyzatorach B6, ale na pewno na grubej ladze (51mm) :D

Pozdrawiam

LUKAS - 2006-10-23, 16:38
Temat postu: Re: Zawias ies
Dombrol napisa/a:
ale na pewno na grubej ladze (51mm) :D

I tu możesz się mylić, ponieważ kolumna 51 mm moze miec w sobie chudą lage ;) Tak jak w starej 325i :!:

kamil.k - 2006-10-23, 20:48

jak juz jestesmy przy zawieszeniu m-technik to jaki kolor maja sprezyny :? :czarne z niebieskim paskiem -kropka :?:
LUKAS - 2006-10-23, 20:54

Podobno niebieskie całe sprezyny BMW H&R.

Takie ma Buni u siebie w M Technicu.

ZIUT - 2006-10-23, 21:39

u mnie czarne z niebieskim paskiem - kropka :)
Baur - 2006-10-27, 21:56
LUKAS napisa/a:
Dombrol napisa/a:
ale na pewno na grubej ladze (51mm) :D

I tu możesz się mylić, ponieważ kolumna 51 mm moze miec w sobie chudą lage ;) Tak jak w starej 325i :!:

nie ma takiej opcji :? IS ma zawsze grubą. I w grubą nie wsadza się wąskiej :wink:

LUKAS - 2006-10-28, 01:58
Baur napisa/a:
I w grubą nie wsadza się wąskiej :wink:

Mylisz się, otoż w grubą wkłada się wąską lage ;)
Wystarczy zmienić nakrętki ;)

Baur - 2006-10-28, 18:27

Łukasz, wsadzić można, ale jest to DRUCIARSTWO i zaden porządny mechanik tego nie robi.
LUKAS - 2006-10-28, 18:48

Marcinie, ja tak mam u siebie, Buni w pełnym ori M Technicu tak ma u siebie, wiec to robi BMW, a nie druciaż ;)

Bo w innym przypadku jak wyjaśnisz ze Bilstein robil nakrędki dla chudego i grubego amorka do grubej kolumny...

jurek - 2006-10-28, 18:55

zgadzam sie z lukaszem... to zupelnie normalne a nie drut..
puz - 2006-10-28, 19:00

LUKAS napisa/a:
Marcinie, ja tak mam u siebie, Buni w pełnym ori M Technicu tak ma u siebie, wiec to robi BMW, a nie druciaż ;)

Bo w innym przypadku jak wyjaśnisz ze Bilstein robil nakrędki dla chudego i grubego amorka do grubej kolumny...

zapomniales o mnie tez mam takie B6 :D

LUKAS - 2006-10-28, 19:16

Faktycznie :? Wybacz Krzychu ;)
Baur - 2006-10-28, 19:20

Miałem na myśli sytuacje kiedy niektórzy wkładają zwykłe amory 47mm w goleń 51mm, bez specjalnych nakrętek - sorry.
złomek - 2006-12-19, 22:09
Temat postu: Re: E30 IS... Przygotowanie do sportu...
Dombrol napisa/a:
Witam wszystkich !
Poszukuje e 30 is , auto ma byc docelowo przygotowane do sportu (PZM)
Moze macie zakies trafne spostrzezenia odnosnie takiego samochodu , na co zwracac uwage przy ogladaniu , wady tego auta itd , wiadomym jest ze najwazniejsza jest karoseria .
Czy homologacja pozwala na wmontowanie silnika od e36 ?? ?
dzieki za wszelkie odpowiedzi

Również wszystkich bardzo serdecznie witam.
Niedawno zakupiłem iS'a i przygotowuje go właśnie do Pucharu PZM (lub RWD Trophy o ile wypali :) Mam w związku z tym parę pytań:
- buda idzie do obspawania, które miejsca trzeba szczególnie mocno wzmocnić?
- na co uważać podczas zawodów (na pewno na miskę, bo jest strasznie nisko, coś jeszcze?)
- jak najlepiej ustawić geometrie zawieszenia na asfalt i szuter
- jakie sprężyny włożyć do auta na szuter? Seria jest stanowczo za niska.

Pozdrawiam

Piotr_1 - 2006-12-19, 23:19

Zbiornik paliwa się dziurawi od kamieni można by go jakoś zabezpieczyć. A żeby sensownie wzmocnić nadwozie to trzeba mieć łeb i doświadczenie :( Wspawać tonę blachy i rur nie sztuka. Jestem sceptykiem jeżeli chodzi o skuteczność "domowych wzmocnień". Najważniejsze jest w nadwoziu to co znajduje się pomiędzy dwiema osiami. Tył jest mocny i chyba się nie krzywi. Najbardziej newralgiczne chyba są podłużnice przednie. Ja bym zbudował specjalną klatkę łączącą kielichy przednie z kielichami tylnymi tak, aby zamknąć tą swobodę od góry między nimi i to przyjął jako najważniejsze założenie
złomek - 2006-12-19, 23:51

Piotr_1 napisa/a:
Zbiornik paliwa się dziurawi od kamieni można by go jakoś zabezpieczyć.

Będzie płyta pod bakiem z duraluminium. W seju juz podziurawiłem bak, także tu wole płytę zrobić solidną tym razem :)

Piotr_1 napisa/a:

A żeby sensownie wzmocnić nadwozie to trzeba mieć łeb i doświadczenie :( Wspawać tonę blachy i rur nie sztuka. Jestem sceptykiem jeżeli chodzi o skuteczność "domowych wzmocnień". Najważniejsze jest w nadwoziu to co znajduje się pomiędzy dwiema osiami. Tył jest mocny i chyba się nie krzywi. Najbardziej newralgiczne chyba są podłużnice przednie. Ja bym zbudował specjalną klatkę łączącą kielichy przednie z kielichami tylnymi tak, aby zamknąć tą swobodę od góry między nimi i to przyjął jako najważniejsze założenie

Klatka która będzie tu wspawana ma własnie mieć zastrzały do przednich i tylnich kielichów. Dzięki za nakierowanie, postaramy sie tak ją poprowadzić zeby możliwie jaknajlepiej łączyła przednie kielichy z tylnimi.

Piotr_1 - 2006-12-20, 12:46

:grin:
Felix BMW - 2006-12-20, 22:22

Wspominaliście coś o zawieszeniu . Ja mam B8 + H&R i naprawdę dobrze mi się jeździ po asfalcie , ale tez spróbowałem pośmigać po szutrach . Powiem Wam że naprawdę ten samochód dobrze się prowadził. Fakt faktem szuter był w miarę równy i bez dziur . Każda wyrwa kończy się prawie dobiciem amortyzatora do granicy. Wiec na szuter może wystarczyło by dłuższe sprężyny wsadzić. :shock:
LUKAS - 2006-12-20, 23:57

Ja mam Bilstein B6 M Technic + sprężyny H&R. Chyba idealny kompromis miedzy cywilem a torem (amarotsko rzecz jasna).

Zawieszenie bardzo dobrze się sprawuje na drodze jak i na torze, chociaż na tor szczerze mówiąc amorki mogłyby być nieco twardsze, wiec seryjny M Tech jest za miękki.

złomek - 2006-12-21, 15:59

LUKAS napisa/a:
Ja mam Bilstein B6 M Technic + sprężyny H&R. Chyba idealny kompromis miedzy cywilem a torem (amarotsko rzecz jasna).

Zawieszenie bardzo dobrze się sprawuje na drodze jak i na torze, chociaż na tor szczerze mówiąc amorki mogłyby być nieco twardsze, wiec seryjny M Tech jest za miękki.

Ja mam B6 Sport + czarne HRy ale jeszcze nie smigałem na tym zestawie bo auto jest w trakcie przygotowań do wstawienia klatki. Na szuter musze miec coś wysokiego, bo na szutrowych rajdach w Polsce czesto jedzie sie w głębokiej koleinie i ważniejsze jest zeby nic nie uszkodzić niż żeby auto lepiej sie prowadziło. Od czego spręzyny będą pasować i będą przy tym wyższe od seryjnych?

jurek - 2006-12-22, 12:04

sprezyny z seryjnej 325 sa najwyzszei wbrew pozorom b. miekkie idealne na snieg i szuter ja mam taki zestaw u siebie na zimowy,gwint zkrecony na min. a auto stoi trosze wyzej jak seria,dzieki dlugiej sprezynie miekko przyjmuje dziury a to najwazniejsze by auto nie skakalo, z tylu seryjne sprezyny
buni - 2006-12-22, 14:05

ja jezdzilem na b6 * h&R - 20 mm - komfortowy zawias ... o lepszej charakterysyce niz seria...

teraz mam gwint b14 od e36... zawieszenie ma bardzo maly skok gora-dol , jest twarde... przy czym ladnie wybiera male dziurki.. jezdi mi sie na codzien rewelacyjnie :mrgreen: .. a i na torze w koncu nie zachowuje sie jak motorowka :razz:

Piotr_1 - 2006-12-22, 19:28

Ja również postanowiłem pozostać przy seryjnych, byćmoże są to m-technika (15mm krótsze) ale jestem zadowolony, jedynie jak się zużyją amortyzatory to zapodam coś mocniej tłumiącego dobicia. No i oszczędza się trochę nadwozie...
SmasherE30 - 2006-12-23, 16:14

Jurku a jak masz rozwiązane stabilizatory (tor/szuter)?
złomek - 2006-12-23, 21:49

jurek napisa/a:
sprezyny z seryjnej 325 sa najwyzszei wbrew pozorom b. miekkie idealne na snieg i szuter ja mam taki zestaw u siebie na zimowy,gwint zkrecony na min. a auto stoi trosze wyzej jak seria,dzieki dlugiej sprezynie miekko przyjmuje dziury a to najwazniejsze by auto nie skakalo, z tylu seryjne sprezyny

Czyli szukam spreżyn od 325.
Dzis wyjeliśmy silnik i skrzynie, teraz buda wędruje do obspawania i po klatke. Myslałem nad wydechem, nie będę ruszał kolektora ani pierwszego fragmentu z katalizatorem, pytanie natomiast co zrobic z ostatnim fragmentem? Nie podoba mi sie on ani wagowo (2 duze tłumiki) ani dźwiekowo.

jurek - 2006-12-24, 13:16

zdziwisz sie jak zobaczysz sprezyny z 325 sa wyyyysokie naprawde jak nie masz gwintu to bedzie stalo jak na safari auto,, co do wydechu to najtaniej jest kupic od busa (ja mam sprintera)fi 60mm i przelotowy na koniec takeij samej srednicy, mnie kosztowal caly wydech 250zl. i jestemz adowolony pozdrawiam i czekam na autko;) od mazowieckiego zaczynamy puchar
złomek - 2006-12-24, 13:31

jurek napisa/a:
zdziwisz sie jak zobaczysz sprezyny z 325 sa wyyyysokie naprawde jak nie masz gwintu to bedzie stalo jak na safari auto,,

I o to chodzi, popatrz na rajdy szutrowe w Polsce, na drugiej pętli masz takie koleiny ze tylko taki zawias da rade :)

jurek napisa/a:

co do wydechu to najtaniej jest kupic od busa (ja mam sprintera)fi 60mm i przelotowy na koniec takeij samej srednicy, mnie kosztowal caly wydech 250zl. i jestemz adowolony pozdrawiam i czekam na autko;) od mazowieckiego zaczynamy puchar

W srode jade do hurtowni zobaczyć co i jak z cenami. Dzieki :)

No ja też czekam, w środe jedzie na wstawienie klatki, a mi zostaje silnik i skrzynia które musze przejżeć. Mam nadzieje ze wyrobie się czasowo i finansowo na Mazowiecki. Pozdrawiam.

Edit:
Znalazłem w siecie jedną ciekawą rzecz. http://www.esatclear.ie/~...ism3cabush.html
Czy ktoś już próbował wkładać do iS'a tuleje przednich wahaczy z M3? warto?

Felix BMW - 2006-12-25, 23:17

Złomek powiedz gdzie wstawiasz klatkę i jaką . Ile płacisz za klatkę i obspawanie ??
złomek - 2006-12-25, 23:49

Felix BMW napisa/a:
Złomek powiedz gdzie wstawiasz klatkę i jaką . Ile płacisz za klatkę i obspawanie ??

U znajomych z Lubawy. Robili u mojego kumpla w astrze i wyszla bardzo fajnie. Ceny:
obspawanie 400-600 pln zależy ile roboty będzie.
klatka (full opcja, zastrzaly do tylnich i przednich kielichów, krzyże w drzwiach) 2100-2300 pln
Dokladne ceny moge podac w czwartek, bo wtedy buda bedzie juz u nich obejza i ustalimy co i jak.

pozdro

jurek - 2006-12-26, 23:16

buda kosztuje 3000 jak bys na to nie patrzyl...
co do polibuszy to ja mam teflon 100razy trwalszy nie zakladaj z Mki bo kat wyprzedzenia sworznia sie zmienia i bedzie sia auto gorzej prowadzilo ma to sens wtedy jak masz niskie auto (bardzo niskie ) w Mpowerze jest inna konstrukca zawiasu ktora wymusza mimosrodowa tulejke zapodaj jakies foty autka ,,, jak bys potrzebowal cos do budowy to daj znac bilsteinow, felg,eibachow,rozporki, itp.. to mam;) a jak nie mam to bede mial:) bo mam 3 takei autka.. i zawsze cos sie ukopie jeszcze;) trzymam kciuki cobys zdazyl na mazowiecki

złomek - 2006-12-27, 22:34

jurek napisa/a:
buda kosztuje 3000 jak bys na to nie patrzyl...
co do polibuszy to ja mam teflon 100razy trwalszy nie zakladaj z Mki bo kat wyprzedzenia sworznia sie zmienia i bedzie sia auto gorzej prowadzilo ma to sens wtedy jak masz niskie auto (bardzo niskie ) w Mpowerze jest inna konstrukca zawiasu ktora wymusza mimosrodowa tulejke zapodaj jakies foty autka ,,, jak bys potrzebowal cos do budowy to daj znac bilsteinow, felg,eibachow,rozporki, itp.. to mam;) a jak nie mam to bede mial:) bo mam 3 takei autka.. i zawsze cos sie ukopie jeszcze;) trzymam kciuki cobys zdazyl na mazowiecki

Własnie odprowadziłem bude chłopakom..w miesiąc mają sie wyrobić :) Jutro zaczynam męczyć silnik bo zostawilem go sobie w domu.
A ten teflon w jakiej cenie? Nie mam fotek auta na aktualnym zawiasie (B6 + czerwone HRy).
Z cześci to hmm....szukam jeszcze szpery i rozporki przedniej i jakichs felg 15" bo narazie udało mi sie tylko wyrwać komplet OZtów a tak mam same 14". Masz coś z tego?

ps. slyszałem ze Feroda męczysz o hamulce. Co wybrałeś?

pozdro

Felix BMW - 2006-12-27, 22:50

Zlomek rób zdjęcia z budowy całego auta . Bedzie można potem krok po kroku omówić lub innym przedstawić. :grin:
złomek - 2006-12-27, 23:02

Felix BMW napisa/a:
Zlomek rób zdjęcia z budowy całego auta . Bedzie można potem krok po kroku omówić lub innym przedstawić. :grin:

Narazie mam tylko z psucia :)

http://img295.imageshack....pc182122dw3.jpg
http://img235.imageshack....pc222129yl1.jpg

Jak tylko przyjdzie coś z klatką to zapodam

ps. a ten egzęplarz is'a juz sie przwinął wczesniej na forum :)

Edit:
No to Jurek już wiem co wybrałeś i odrazu pytam czemu gładkie tarcze?? Nie będzie można zalożyć frezów w Pucharze czy jak??

Felix BMW - 2007-01-02, 13:37

Fajne zjąćka coś jak u mnie kiedyś http://www.rajdowy.pl/news1.html
Ja to jeszcze czekam na ostateczne punkty regulaminu . Nie chciałbym zrobić a potem sie dowiedzieć ze nie moge startować . :sad: :smile: :smile:

jurek - 2007-01-03, 20:58

autem powyzej 2litrow napewno nie bedziesz mogl w tym roku sie scigac w RWD masz licencje??
Felix BMW - 2007-01-03, 21:03

Jezeli chodzi o mnie to nie mam . Postanowiłem poczekać aż wszystko PZM uzgodni. W tym roku wstawiam klatkę i 2,0wką śmigam Magnolie , Kamionkę i parę innych super imprez . Jak wszytko będzie wiadomo co i jak !! ?? To kupić auto i przygotować to kwestia 2 miesięcy.
jurek - 2007-01-04, 12:47

2.0 masz homologowane w waskiej lampie wiec jak bedziesz mial 2.0 w szerokiej lampie to nigdzie takim nie pojedziesz pozdrawiam
lagadula - 2007-01-04, 13:08

Jedynie Kamionki.
złomek - 2007-01-04, 16:18

Felix BMW napisa/a:

Dostalem kilka fotek:

Oprócz kilku miejsc, buda jest super zdrowa. Zaczelo sie obspawywanie:

Felix BMW - 2007-01-04, 20:16

jurek napisa/a:
2.0 masz homologowane w waskiej lampie wiec jak bedziesz mial 2.0 w szerokiej lampie to nigdzie takim nie pojedziesz pozdrawiam

W wąskiej miała homo ?? ? Uważam że trzeba mieć auto do upalania po szutrach a Isa do startu . Żal by było na drugim osie zjechać na pobocze bo przyczyna awarii była jakaś pierdoła która nadwyrężona została na treningu.

Słuchajcie znalazłem coś takiego

Sprzedam BMW E-30 318IS
rok 1990,silnik 160 KM,walki shrick,M POWER ECU,wydech gr N,klatka WIECHERS palak 50 mm-homologowana,zawias bilstein B6,szpera 75 procent,przelozenie gl 5,44-vmax 160 km/h,halda,rozporki przod-tyl,obspawane i oplytowane nadwozie,rok budowy 2004,wyposazenie bezpieczenstwa kpl z aktualna homologacja fia,masa 1025 kg,

cena: 30000 pln info na tel
telefon: 602 27 18 18

[ Dodano: 2007-01-04, 19:22 ]
Złomek to co juz widać to tzw obspawanie ?? ?

Sputnik - 2007-01-04, 22:59

Pozwole sobie odpowiedzieć.Tak :wink:
złomek - 2007-01-05, 00:41

Felix BMW napisa/a:

Tak. Na częsci fotek widac dopiero oczyszcone miejsca pod spaw, a na częsci juz położony spaw, wzmacniający fabryczny zgrzew.

Te miejsca gdzie nie bylo lakieru to pozostałości po masie bitumicznej, której w tym aucie było ładnych pare kg. 2 dni usuwałem to opalarką :)

Felix BMW - 2007-01-05, 21:01

złomek napisa/a:
Felix BMW napisa/a:

Tak. Na częsci fotek widac dopiero oczyszcone miejsca pod spaw, a na częsci juz położony spaw, wzmacniający fabryczny zgrzew.

Te miejsca gdzie nie bylo lakieru to pozostałości po masie bitumicznej, której w tym aucie było ładnych pare kg. 2 dni usuwałem to opalarką :)

Wiem coś o usuwaniu masy bitumicznej . Ja akurat postawiłem auto na słońcu latem i poczekałem z 5 godzin aż się cale rozgrzało . 3 godziny i 3 litry wody później było czysto w aucie . Fakt ze 2 kg tego się uzbierało . Z tego co pamiętam to przednia maska waży 13,5kg a tylna 10kg . Błotniki przednie czyli nadkola 2,5 sztuka . Chciałem zrobić kiedyś to wszystko z laminatu . Zrobiłem tylna klapę i dałem se spokój . Cały garaż zalepiłem 5 wałków 10 pędzli zniszczyłem i dwie pary butów :wink: :wink: :wink: :wink:

złomek - 2007-01-13, 17:14

Dalsza część fotek z obspawywania budy:

Piotr_1 - 2007-01-13, 17:45

No tak, fajnie pospawane, tylko że mi e30 w większości tych miejsc nie pęka, są raczej takie specyficzne punkty na które bym zwrócił uwagę. Na przykład tam w stopach pasażera i kierowcy gdzie jest biała strzałka to tak (głównie rogi kabiny). A przednie kielichy to generalnie za kielichami i centralnie po osi kielichów a nie przed... Również pod maską zagięcie przed samą kabiną (za grubym wygłuszeniem za skrzynką bezpieczników z jednej strony a za akumulatorem z drugiej), a tutaj widzę skrzynka bezpieczników nawet nie wyjęta. Również cała pozioma półka która łączy kabinę z kielichami (pod aku i bezpiecznikami). Generalnie wszystko po osi kielichów (w tej osi co będzie rozpórka) i bezpośrednio za nimi. Również te górne podłużnice do których są przykręcone błotniki pękają od zewnętrznej strony. Prześlij mi jakieś zdjęcie ze zdjętym błotnikiem to zaznaczę w którym miejcu należy przyspawać cieńki kątownik (pod błotnikiem na podłużnicy)
złomek - 2007-01-14, 09:45

Piotr_1 napisa/a:
No tak, fajnie pospawane, tylko że mi e30 w większości tych miejsc nie pęka, są raczej takie specyficzne punkty na które bym zwrócił uwagę. Na przykład tam w stopach pasażera i kierowcy gdzie jest biała strzałka to tak (głównie rogi kabiny). A przednie kielichy to generalnie za kielichami i centralnie po osi kielichów a nie przed... Również pod maską zagięcie przed samą kabiną (za grubym wygłuszeniem za skrzynką bezpieczników z jednej strony a za akumulatorem z drugiej), a tutaj widzę skrzynka bezpieczników nawet nie wyjęta. Również cała pozioma półka która łączy kabinę z kielichami (pod aku i bezpiecznikami). Generalnie wszystko po osi kielichów (w tej osi co będzie rozpórka) i bezpośrednio za nimi. Również te górne podłużnice do których są przykręcone błotniki pękają od zewnętrznej strony. Prześlij mi jakieś zdjęcie ze zdjętym błotnikiem to zaznaczę w którym miejcu należy przyspawać cieńki kątownik (pod błotnikiem na podłużnicy)

Dzieki za sugestie. Jak bede tam nastepnym razem to zrobie tą fotke. Bezpieczniki i tak beda wyjete jak bedzie robiona klatka, bo w ich miejscu bedzie szedl zastrzal od klatki do kielicha.

Piotr_1 - 2007-01-23, 09:28

wstawiłem foty ze swojego spawania:
http://forum.beemka-klub....p?p=71951#71951

tam widać to miejsce

puz - 2007-01-23, 10:20

Piotrze tylko w Twoim przypadku to nie obspawanie tylko ratowanie budy. U kolegi złomka raczej chodzi o wzmocnienie calości i tak jak zauwazyl po wsadzeniu klatki kielichy i te czesci najbardziej narazone (ktore u Ciebie popekaly) beda wzmocnione
Piotr_1 - 2007-01-23, 11:15

Tak tak, chodziło mi tylko o to żeby pokazać to jedno miejsce Złomkowi, mianowicie kątownik wspawany tutaj:

złomek - 2007-01-23, 16:55

Piotr_1 napisa/a:
Tak tak, chodziło mi tylko o to żeby pokazać to jedno miejsce Złomkowi, mianowicie kątownik wspawany tutaj:
[url=http://img206.images...9qc.jpg]Obrazek[/URL]

Dzieki za fotke :) Mam ostatnio problemy z netem i nie mam jak wrzucic swoich. Klatka juz prawie wstawiona, jak tylko bede mogl to podziele sie fotkami. pozdrawiam

Felix BMW - 2007-01-29, 20:02

Złomek jak idą :drunk: prace nad autem :?:
złomek - 2007-01-29, 23:18

Felix BMW napisa/a:
Złomek jak idą :drunk: prace nad autem :?:

W środe lub czwartek jade odebrac i przewiezc do lakierowania srodka. Obspawane juz zgodnie z Waszymi sugestiami. Klatka jest juz na ukonczeniu. Tu troche fotek sprzed tygodnia.

Wiekszosc czesci juz jest i czeka na montaż: blstein B6, sprezyny HR, tuleje teflonowe od Jurka (dzięki :) ), wspomaganie kierownicy, nowe filtry, szpera 4,27, fotele, pasy. Jak dobrze pojdzie to w weekend bede mial juz bude u siebie w garazu i zaczynam montaż, porobie wtedy dokladniejsze fotki.

Piotr_1 - 2007-01-29, 23:42

W mordę jeża, ale pancernik będzie. Niech Ci wnitują od razu podkładkę pod lewą stopę. Pod kątem tym samym co pedał gazu, trochę na lewo od sprzęgła (ze 4-5cm) i 4cm przed sprzęgłem jeżeli chodzi o głębokość (czyli bliżej błotnika). Szpera 4,27 to dobry wybór :)

[ Dodano: 2007-01-29, 23:46 ]
I ja kazałem też sobie wspawać poprzeczną rurkę w nogach pilota po to by ułatwić mu życie - aby miał się o co zaprzeć, a nie wisieć na pasach. Tak z 8cm nad podłogą i 25..30cm za grodzią.

złomek - 2007-01-30, 07:16

Piotr_1 napisa/a:
W mordę jeża, ale pancernik będzie. Niech Ci wnitują od razu podkładkę pod lewą stopę. Pod kątem tym samym co pedał gazu, trochę na lewo od sprzęgła (ze 4-5cm) i 4cm przed sprzęgłem jeżeli chodzi o głębokość (czyli bliżej błotnika). Szpera 4,27 to dobry wybór :)

Już o tym pomyslałem, bo orginalana podkładka to była kupa gąbki która wyleciała razem z tapicerką, a ja lubie sie miec o co zaprzeć, także dzięki za dokładną instrukcję :)

Piotr_1 napisa/a:

[ Dodano: 2007-01-29, 23:46 ]
I ja kazałem też sobie wspawać poprzeczną rurkę w nogach pilota po to by ułatwić mu życie - aby miał się o co zaprzeć, a nie wisieć na pasach. Tak z 8cm nad podłogą i 25..30cm za grodzią.

Tu wstawie płyte z jakiejs cienkiej perforowanej blachy. Nie wiem, czy rurka przy dzwonie to bezpieczna sprawa. Jeszcze sie komuś noga gdzies zaczepi pod nią, lepiej dmuchać na zimne.

mesel - 2007-01-31, 17:01

Mała porada co do malowania wnętrza....

polecam lakierowanie na koniec jeszcze bezbarwnym bo przy montażu sama baza się powyciera i porobią slady nawet od rąk ( nie do usunięcia :twisted: ) , jest duzo wytrzymalsze i nie zniszczy się tak podczas uzytkowania no i dużo ładniej wygląda.

pzdr

złomek - 2007-02-07, 22:06

Zapowiadana porcja fotek, z racu braku czasu polakierowalismy całość w pół dnia :) wiec wygląda jak wygląda.

ps. czy mogłby mi ktoś powiedzieć czego mam użyć żeby odkrecic górną śrubę trzymającą amor?? Do tego łożyska nie wchodzi mi klucz oczkowy bo otwor jest za mały a jak wsadze nasadke to nie mam jak przytrzymac tłoczyska zeby sie nie obracało?

pps. kupiłem wspomaganie ale zauwazyłem że nie pasuje do mojego straego przegubu od kierownicy. Ten bez wspomagania jest dłuższy i ma inną srednice wieloklinu. Ma ktoś może coś takiego na zbyciu? (jakby ktoś nie skumał o co mi biega, to już tłumaczę: chodzi mi o wałek z dwoma przegubami idący od listwy zębatej w kierunku wałka na którym jest osadzona kierownica :)

pozdro

SmasherE30 - 2007-02-07, 23:38

k... urczę ale rzescie się rozpędzili z tą klatką ... tfu ramą przestrzenną hehehe :!: :!: :!:
bardzo fajne słupki... technika wzmocnienia jak w DTMkach ... mógbyś przybliżyć konstrukcję tego wzmocnienia między słupkiem A a ramą klatki plus fotki? Chciałbym równiez zobaczyć jak wygląda wyjście prętu na przedni kielich po lewej stronie, tam gdzie jest skrzynka bezpieczników i co z nią zrobiłeś. DZIĘKI!!

świetna robota ... szkoda tylko że ten kolor jakiś taki pomarańczowy ... mogliście klatkę walnąć na czarno albo na grafitowo ... byłoby elegancko :wink:

tomcat944 - 2007-02-08, 08:59

hej,
odnosnie odkrecania gornej sroby amortyzatora to musisz sobie dorobic taki i tak klucz nasadowy zeby w niego wlozyc nasadke do trzymania trzpienia a odkrecac go kluczem plaskim....
tzn zeszlifowac na duzej nasadce dwa rowki pod klucz plaski....

złomek - 2007-02-09, 23:32

SmasherE30 napisa/a:
k... urczę ale rzescie się rozpędzili z tą klatką ... tfu ramą przestrzenną hehehe :!: :!: :!:
bardzo fajne słupki... technika wzmocnienia jak w DTMkach ... mógbyś przybliżyć konstrukcję tego wzmocnienia między słupkiem A a ramą klatki plus fotki? Chciałbym równiez zobaczyć jak wygląda wyjście prętu na przedni kielich po lewej stronie, tam gdzie jest skrzynka bezpieczników i co z nią zrobiłeś. DZIĘKI!!

świetna robota ... szkoda tylko że ten kolor jakiś taki pomarańczowy ... mogliście klatkę walnąć na czarno albo na grafitowo ... byłoby elegancko :wink:

Myślałem nad czarnym, ale wkońcu doszliśmy do wnisku że tak będzie weselej :)

Jeśli chodzi o to wzmocnienie to jest to blacha grubości 2 mm z wywierconymi otworami. Jak jest przyspawana to widać na fotkach. Ten sam rodzaj blachy łączy pałąk głowny i słupek B.

Natomiast zastrzał idący obok skrzynki bezpieczników udało się zmieścic tak że bezpieczniki też sie mieszczą.

Dzięki za podpowiedź tomcat944. Zrobilem tak jak mowiles i amory mam juz wymienione :)

kazik - 2007-02-13, 23:53

Ja odkręcam takie śruby pneumatycznum kluczem udarowym.>>jak nie msz to podskocz na byle wulkanizację i za browarka by ci odkręcili :beer:
złomek - 2007-02-26, 21:34

Witam.
Jakos poskladaliśmy auto do kupy, tak nam sie przenajmniej wydawało ;)

Na początku nie chciało odpalić, okazało się że nie ma napięcia na pompie paliwa, podłączyliśmy na krótko i chodzi więc nie jest źle, jutro wymienie baterie w mierniku i będziemy szukać gdzie ginie napięcie.

Do tego żeby było śmieszniej cały czas palą się stopy, tego nie kumam bo czujnik na pedale wygląda ok.

Jeszcze wskaźnik temperatury pokazuje czerwone pole po włączeniu zapłonu, gdzie szukać przyczyny? Zgodnie z sugestią Jurka, sprawdzilem czy nie pozamieniałem wtyczek od 2 czujników temperatury. Wyglądaja ok, jeden niebieski ma na sobie niebieską wtyczke z dwoma pinami. Drugi jest pomarańczowy, wtyczka jest czarna (?) ale ilość pinów (1) i kształt rowków na wtyczkach pasuje do siebie.

Podzieli się ktoś jakims dobrym schematem elekrytcznym do e30 318iS?

pozdro

EDIT:
no to sam sobie odpowiem.
Dzis przejżeliśmy całą elektryke od pompy paliwa, wyczyściliśmy styki i odziwo silnik zagadał :)

Problem świateł stopu rozwiązałem tak jak było napisane w archiwum, czyli WD-40 i też wszystko jest ok.

Została kwestia wskaźnika temperatury. Na wyłączonym zapłonie pokazuje zimno, na włączonym zapłonie pakazuje max gorący a po uruchomieniu silnika pokazuje znowu zimny. Sytuacja nie zmienia sie po odłączeniu wtyczki z czujnika temperatury. Ktoś rozumie o co tu chodzi??

Biluch - 2007-03-08, 07:45

Witam jako nowy ładnie powiem dzien dobry Też jak koledzy mam E30 318iS i zaczynam go budowac głównie pod kontem Klasy histrorycznej do RSMP bo jak mysle RWD trophy nie wypali w tej chwili najwieksza bolączka jest zawias probowalem sie czegos dowiedziec od Klementowicza ale po jednym mailu kontakt zostal urwany. Mam B6 i myslalem teraz jakie sprezyny na szuter juz wiem wyczytalem orginal od 325 ale asfalt to jesz zonk teraz mam na serii 318is i przod wydaje mi sie ze jest strasznie zglebiony i mocno dobija amorek na nierownosciach boje sie ze jak zaloze jakies sprezyny H&R to juz wogule sie zglebi i bedzie jeszcze bardziej dobijal choc one sa twardsze wiec moge sie mylic.

Złomek gratki za auto bardzo fajne ogolnie pamietam Cie jak jezdziles sejem robiłes pamietam go w Bydgoszczy i kiedyś nawet mielismy okazje sie poznac dostarczalem Ci homologacje od seja na jakis rajd już nie pamietam co to było chyba Mazowiecki w otwocku ja tez kiedys startowałem sejem po Krotoszyńskim takim biało czerwonym :D

Wracając do IS to wlasnie najbardziej mnie martwi ten zawias, Klatka mysle pod koniec marca zacznie byc robiona

W silniku narazie nie robie zadnych modyfikacji, martwi mnie układ chlodzenia jakos wydaje mi sie że na rajdzie motor będize sie przegrzewał po paru okregówkach już mialem sytuacje że temp idzie w góre powyżej środka skali ;/

i to by było na tyle pozdrawiam jak bede mial jakies fotki z budowy to zapodam na strone

Piotr_1 - 2007-03-08, 08:03

To jest most!
tomcat944 - 2007-03-08, 09:44

hej,
niebieski czujnik temperatury podaje wskazania do kompa i powinna byc na nim niebieska wtyczka z dwoma pinami a pomaranczowy czujnik podaje wskazania na zegary i powinna byc na nim czarna wtyczka z jednym pinem...

odnosnie takich dziwnych wskazan zegarow to moze czujnik jest do D.... albo jakies zwarciena kablach....

złomek - 2007-03-08, 17:25

tomcat944 napisa/a:
hej,
niebieski czujnik temperatury podaje wskazania do kompa i powinna byc na nim niebieska wtyczka z dwoma pinami a pomaranczowy czujnik podaje wskazania na zegary i powinna byc na nim czarna wtyczka z jednym pinem...

odnosnie takich dziwnych wskazan zegarow to moze czujnik jest do D.... albo jakies zwarciena kablach....

Już doszedłem o co biega :)

Na niebieskim czujniku jest niebieska wtyczka, a na pomaranczowym czarna. Ale wtyczki czarne są 2 i jedna idzie do czujnika ciśnienia oleju a druga do własnie czujnika temperatury. Byly poprostu zamienione ze sobą.

Auto mam już generalnie poskładane, brakuje paru szczegółów:
- czasami gaśnie na jałowym (węże podciśnienia do wymiany)
- coś hałasuje w tylniej częsci auta, napewno jakieś łożysko pytanie tylko które, podnieśliśmy do na kozły, ale jak nie ma oporu to nic nie wyje.
- zageiłem już blache z której będzie płyta pod silnik (PA11 gr. 8mm), w sobote gość wyspawa mi mocowanie do niej.
- wydech tłumikarz poprowadził troszę za wysoko i po poniesieniu tyłu na lewarku półoś się na nim opiera lekko - do poprawy.

Ogólnie auto spisuje się super, czuć działanie teflonów, belka już nie wpada w takie drgania przy ostrej redukcji. Na dobrej oponie auto staje prawie w miejscu (klocki ferodo DS3000), do tego ciekawe efekty, iskry lecą dosyć mocno przy hamowaniach na skutek opiłków aluminium użytych w klockach. Szpera działa, dużo łatwiej jest teraz kontrolować auto w poślizgu.

W niedziele jak już będzie płyta porobie fotki. Jeśli ktoś chce żebym pokazał coś konkretnego to czekam na sugestie.

pozdrawiam

Biluch - 2007-03-08, 19:30

Złomek moglbys zrobić fotek jak poprowadziłeś klatke chodzi mi konkretnie o tylne zasieki od pałąka głównego do nadkoli czy przechodziłes do bagażnika ??

[ Dodano: 2007-03-08, 19:33 ]
Złomek niechce ci sie zrobić drugiej płyty pod silnik chetnie odkupie :D :lol:

[ Dodano: 2007-03-08, 19:52 ]
I możesz wytłumaczyć dokłądniej oco chodzi z tymi teflonami

SmasherE30 - 2007-03-08, 20:06

złomek masz nacinane tarcze hamulcowe? :roll:
Sosen - 2007-03-08, 23:20

Nie wiem czemu ja dopiero teraz zauważyłem ten temat!! No stary, szacuneczek dla Ciebie, zawsze kręciły mnie samochody przygotowane do sportu!! Gratulacje.
Teflony to takie bardzo sztywne i trwałe zamienniki wszelkich gumowych elementów zawieszenia jak np. tuleje tylnej belki itp. Zwiększają sztywność samochodu poprawiając prowadzenie auta i trwałość wymienionych elementów. Kruk kiedyś mi mówił, że jego koledze od jazdy na teflonach pękła przednia szyba także możesz sobie Biluch wyobrazić o co kaman. Ja do siebie zakładam elementy poliuretanowe.
pozdro
Sosen

Piotr_1 - 2007-03-09, 01:35

Z teflonem mam do czynienia na co dzień i w zawieszeniu coś mi nie teges. Wysokie temperatury, obojętność chemiczna, niskie tarcie, ale zawieszenie? Nie nie. Deformuje się, puchnie, wypływa...
Biluch - 2007-03-09, 06:52

Napisze tak : mniej wiecej orientuje sie co powoduja teflonowe zamienniki i nawet znalazlem takie na niemieckich stronach ale byłem ciekawy gdzie je Złomek dostał i jakie konkretnie elemnty gumowe podmienił na teflo

Podam link jaki znalazlem z wszystkimi zamiennikami z gumy na teflon do E30
http://rallynuts.com/motorsport/Suspension%5F1994/ co prawda nie jest to sklep Polski ale chcialem sie dowiedziec co warto wymienic zeby jeszcze poprawić prowadzenie auta

Sosen - 2007-03-09, 09:09

Piotr_1 napisa/a:
Z teflonem mam do czynienia na co dzień i w zawieszeniu coś mi nie teges. Wysokie temperatury, obojętność chemiczna, niskie tarcie, ale zawieszenie? Nie nie. Deformuje się, puchnie, wypływa...

Nie wiem Piotrze co to dokładnie jest, to jest raczej jakaś pochodna teflonu, ale wiem że stosuje się to w zawieszeniu. Jesli zdobędzie się materiał to podobno tokarz jest w stanie bez problemu dorobić wszelkie tuleje.

Piotr_1 - 2007-03-09, 09:17

Posiadam takie wałki z teflonu i toczę w tym. Zastosowanie go jednak na elementy tłumiące to by była porażka :) Jedynie może w stabilizatorach...
Sosen - 2007-03-09, 09:20

Piotr_1 napisa/a:
Posiadam takie wałki z teflonu i toczę w tym. Zastosowanie go jednak na elementy tłumiące to by była porażka :) Jedynie może w stabilizatorach...

możesz rozwinąć myśl? dlaczego porażka? bo ja nie widziałem takiego czegoś na oczy i jestem ciekawy z czym to się je.

złomek - 2007-03-09, 09:48

Biluch napisa/a:
Witam jako nowy ładnie powiem dzien dobry Też jak koledzy mam E30 318iS i zaczynam go budowac głównie pod kontem Klasy histrorycznej do RSMP bo jak mysle RWD trophy nie wypali w tej chwili najwieksza bolączka jest zawias probowalem sie czegos dowiedziec od Klementowicza ale po jednym mailu kontakt zostal urwany. Mam B6 i myslalem teraz jakie sprezyny na szuter juz wiem wyczytalem orginal od 325 ale asfalt to jesz zonk teraz mam na serii 318is i przod wydaje mi sie ze jest strasznie zglebiony i mocno dobija amorek na nierownosciach boje sie ze jak zaloze jakies sprezyny H&R to juz wogule sie zglebi i bedzie jeszcze bardziej dobijal choc one sa twardsze wiec moge sie mylic.

Złomek gratki za auto bardzo fajne ogolnie pamietam Cie jak jezdziles sejem robiłes pamietam go w Bydgoszczy i kiedyś nawet mielismy okazje sie poznac dostarczalem Ci homologacje od seja na jakis rajd już nie pamietam co to było chyba Mazowiecki w otwocku ja tez kiedys startowałem sejem po Krotoszyńskim takim biało czerwonym :D

Pamietam Ciebie. Widze ze tak jak ja wybrałeś RWD. Coraz wiecej sie nas robi :)
Odnośnie zawiasu: ja mam własnie B6 + czerwone H&R i w sumie nie zauważyłem żeby sie auto zglebiło, na dziurach też nie dobija, może to kwestia ustawienia amorów? Moje kupowałem w MTS i aktualnie mają jeszcze seryjną charakterystykę.

Biluch napisa/a:

W silniku narazie nie robie zadnych modyfikacji, martwi mnie układ chlodzenia jakos wydaje mi sie że na rajdzie motor będize sie przegrzewał po paru okregówkach już mialem sytuacje że temp idzie w góre powyżej środka skali ;/

Może masz coś nie tak z wiskozą? U mnie przy półgodzinnym upalaniu wskazówka nawet nie drga.

Biluch napisa/a:
Tylny most to jest moje złotko udało mi sie wczoraj załatwić most o przełożeniu 5.13 ze szperą 45% :D co prawda nie podgladałem jeszcze homologacji czy wogóle w A-grupie można na czyms takim jeździc ??

i to by było na tyle pozdrawiam jak bede mial jakies fotki z budowy to zapodam na strone

Chyba nie ma takiego przełożenia w homologacji, ja przynajmniej nie widze, ale moja jakoś wogóle uboga jest bo w A grupie mam wypisane tylko jedno 4:10

Biluch napisa/a:
Złomek moglbys zrobić fotek jak poprowadziłeś klatke chodzi mi konkretnie o tylne zasieki od pałąka głównego do nadkoli czy przechodziłes do bagażnika ??

Tak, w bagażniku mam wspawaną rozpórkę między kielichami i do niej idą zastrzały. W niedziele zapodam fotki.

Biluch napisa/a:

[ Dodano: 2007-03-08, 19:33 ]
Złomek niechce ci sie zrobić drugiej płyty pod silnik chetnie odkupie :D :lol:

Niestety nie mam materiału. Udało mi sie kupić jedną trzecią arkusza blachy (670 x 1000 mm) żeby robić następną trzeba kupić arkusz 2000 x 1000 mm. Pozatym narazie to mam przymierzone tylko na oko, jak sie wyspawa mocowanie to zobacze czy to wogole pasuje ;)

Biluch napisa/a:

[ Dodano: 2007-03-08, 19:52 ]
I możesz wytłumaczyć dokłądniej oco chodzi z tymi teflonami

Tak jak koledzy pisali wcześniej, zamawiałem je u Jurka z tego forum (pozdrawiam ;) )

SmasherE30 napisa/a:
złomek masz nacinane tarcze hamulcowe? :roll:

Na początku chciałem kupić, ale okazało się że nie ma takich w homologacji auta, jedyne jakie są to ogromne pływające tarcze, ale to już nie sa koszta dla mnie. Tak więc mam zwykłe Zimmermany.

Sosen napisa/a:
Nie wiem czemu ja dopiero teraz zauważyłem ten temat!! No stary, szacuneczek dla Ciebie, zawsze kręciły mnie samochody przygotowane do sportu!! Gratulacje.

Dzięki. Gdybym nie trafił na to forum to napewno nie było by to już takie wspaniałe auto :)

Piotr_1 - 2007-03-09, 12:49

Teflon nie jest stabilny wymiarowo, puchnie pod wpływem warunków środowiskowych, pod wpływem uderzeń trwale się odkształca. Nic mi nie wiadomo o dobrym tłumieniu drgań. Siłę uderzenia przejmuje trwale odkształcając się. Jeżeli się nie odkształci to tak jak byśmy walili w beton.
Biluch - 2007-03-09, 14:24

Złomek dzięki za otpowiedz czekam na fotki klatki

Piotr_1 napisa/a:
Teflon nie jest stabilny wymiarowo, puchnie pod wpływem warunków środowiskowych, pod wpływem uderzeń trwale się odkształca. Nic mi nie wiadomo o dobrym tłumieniu drgań. Siłę uderzenia przejmuje trwale odkształcając się. Jeżeli się nie odkształci to tak jak byśmy walili w beton.

http://rallynuts.com/motorsport/Suspension%5F1994/ to jestem ciekawy z czego sa wykonane te tuleje mozna kupic cale zestawy na przód i tył

Piotr_1 - 2007-03-09, 14:40

Te kolorowe to chyba poliuretan lub jakiś wydumany elastomer (czyli guma) Pomyślę nad tym. Z poliuretanu mógłbym spróbować coś zrobić kiedyś jak będę miał czas. Poliuretan wydaje mi się ekstra. Sprężynuje prawie jak elastomery tylko że jakby wolniej powraca do pierwotnego kształtu.
Biluch - 2007-03-09, 14:44

No wydaje mi sie że to musi byc jakis konkretny material jesli jest to produkowane na wieksza skale chyba by jakiegos bubla nie sprzedawali :)
Sosen - 2007-03-09, 15:52

No ja właśnie u siebie montuję cały zestaw Powerflexa, także mam nadzieję, że jutro lub pojutrze będę mógł podzielić się pierwszymi wrażeniami z jazdy.
pzodro
Sosen

Biluch - 2007-03-10, 10:47

Sosen napisa/a:
No ja właśnie u siebie montuję cały zestaw Powerflexa, także mam nadzieję, że jutro lub pojutrze będę mógł podzielić się pierwszymi wrażeniami z jazdy.
pzodro
Sosen

Przód i tył ?? i bardzo czekam na relacje bo też chce sobie to założyć

A jak kupiłeś, w Poslce Gdzies ??

złomek - 2007-03-11, 14:04

(sorki za tyle fotek, mialy być miniaturki ale cos pomieszałem i musiałbym teraz wszystko od nowa ładować na imageshacka)

Rajdówka jeszcze bez paru gratów ale już mogę pokazać co udało mi się zbudować :)

Amortyzatory Bilstein B6, sprężyny H&R. Jest dosyć twardo, zobaczymy jak będzie się to spisywać na oesach. Tarcze hamulcowe Zimmerman, klocki Ferodo DS3000. Płyn hamulcowy Motul SRF600.

Z tyłu podobnie: amorki B6 + czerwone progresywne H&R-y, tarcze seryjne, klocki Ferodo Premier.

Płyta pod silnikiem wykonana z duraluminium PA11 grubości 8 mm. Mocowanie przednie to profile 20x30x2 mm.

Całość skręcona ze sobą śrubami M10 8.8 ze stożkowym łbem chowanym w płyte.

Akumulator zamocowany do budy dwoma opaskami z blachy 2 mm, przykręconymi do budy śrubami M10 8.8. Docelowo przed rajdem musi znaleźć się w szczelnym pudle, nad tym dalej myśle :)

Przewód plusowy poprowadzony jest w rurce ochronnej, wiadomo czemu :)

Biluch pytał o tylnią część klatki:

Krzyż w drzwiach:

Fotele to Bimarco Expert:

Pasy ramieniowe (TRS 4-punktowe) zamontowane są bezpośrednio do klatki.

Po lewej widać hebel oraz wyłączniki, które co prawda nie są jeszcze podłączone :)
Docelowo jeden będzie włączał pompe paliwa, dwa przednie halogeny, których jeszcze nie mam, jeden zostanie w zapasie

Butla systemu gaśniczego jest zamontowana za fotelami

Górna część klatki:

Zastrzał idący pod deską rozdzielczą niestety troche przeszkadza w montażu schowka

Komora silnika jak w każdym IS'ie :)

Na koniec wydechu zawędrował tłumik wykonany przez Lecha Węglarskiego. Dzwięk ma głośno-brzęczący :) Wg pana Lecha powinnienem zostawić seryjny tłumik środkowy jednak okazał się on zbyt przerdzewiały żeby zamontować go ponownie

Biluch - 2007-03-11, 15:51

Złomek dzięki za fotki auto Ci wyszło super mam nadzieje ze będziemy mieli okazje pogadać na Mazowieckim, i fajnie że zrobiłes fotki mocowań do płyty bradzo mi się to przyda mój IS 20 marca wjeżdza na warsztat i bedzie poddany kompleksowej przebudowie fotki też zamieszcze na forum

Dzieki Jurek za info

Piotr_1 - 2007-03-11, 21:50

Wygląda soczyście :roll:
jurek - 2007-03-11, 22:32

fajnie fura sie prezentuje :) jak postawie swoja treningowne kolo twojego auta to sie bedzie mozna pomylic;P jakies barwy wojene musisz ladne ubrac.. w katalogu isa racing jest tanie wiadro na aku. a jak nie to do obi z metrem i juz;) za 10 zl bedziesz mial odpowiednie;)

jak sie te opony spisuja? klei sie cos auto?

sajfer - 2007-03-11, 23:36

jesli moge miec jedna uwage, zawin plyte pod silnik pod zderzak, albo na zderzak. Tak jak jest teraz to bedziesz nabieral tam ziemi i klops. w dodatku zderzak sie tak latwo nie urywa :p

otulina na klatke by sie przydala :)

ps. nie wiem tez czy dobrze ze mocowanie jest z profili. Nie znam sie na tym jakos dobrze, ale przy tak pancernym mocowaniu kazdy strzal w plyte pojdzie w bude i moze sie pogiac. Wystarczylyby katowniki. Cos musi puscic pierwsze.

złomek - 2007-03-12, 07:25

jurek napisa/a:
fajnie fura sie prezentuje :) jak postawie swoja treningowne kolo twojego auta to sie bedzie mozna pomylic;P jakies barwy wojene musisz ladne ubrac.. w katalogu isa racing jest tanie wiadro na aku. a jak nie to do obi z metrem i juz;) za 10 zl bedziesz mial odpowiednie;)

Projekt oklejenia już jest, nie mam tylko narazie czasu ani funduszy zeby go wykonac.
Już od jakiegoś czasu rozglądam sie po obi i innych castoramach ale nic sensownego nie wypatrzylem :)

jurek napisa/a:

jak sie te opony spisuja? klei sie cos auto?

Pierwsze wrażenie jest ok, narazie szkoda mi ich na jakieś grubsze upalanie bo ich na rajd nie wystarczy :)

sajfer napisa/a:
jesli moge miec jedna uwage, zawin plyte pod silnik pod zderzak, albo na zderzak. Tak jak jest teraz to bedziesz nabieral tam ziemi i klops. w dodatku zderzak sie tak latwo nie urywa :p

Zauważ że brakuje jeszcze listy pod zderzakiem od IS'a. Także ona spokojnie wypełni tą szpare.

sajfer napisa/a:

otulina na klatke by sie przydala :)

Będzie :)

sajfer napisa/a:

ps. nie wiem tez czy dobrze ze mocowanie jest z profili. Nie znam sie na tym jakos dobrze, ale przy tak pancernym mocowaniu kazdy strzal w plyte pojdzie w bude i moze sie pogiac. Wystarczylyby katowniki. Cos musi puscic pierwsze.

W seju miałem pancerne mocowanie też z profili tyle że 20x30x2, przez 5 lat strzałów tam było tyle że zajeździłem 2 płyty i podłużnicom nic nie było, także skoro to jest takie pancerne auto to chyba tym bardziej powinno być ok.

sajfer - 2007-03-12, 21:56

No to jak tak stawiasz sprawe to masz racje :) Plyte bym zagial tak czy siak, ale jak bedziesz mial dokladke to tez bedzie dobrze. Inaczej taka plyta dziala jak calkiem dobra koparka.
Co do seja, to musiales go obspawac na pancer, w seju wystarczy chuchnac i sie juz rozchodzi cala buda :)

Felix BMW - 2007-03-17, 13:30

Co do mocowania płyty to przy uderzeniu podłużnice powyginają i auto zawinie się w banana. Popacz na moje zdjęcia z wypadku . Ja nie miałem takich profili i zobacz jak tragedia była pod silnikiem. Nie miałem profili tylko płytę przytwierdzoną do przedniej belki.
jurek - 2007-03-17, 16:02

felix odpowiedz jest prosta. tzn ze miales zle zrobiona plyte.. u zlomka nic zlego sie nie bedzie dzialo.. jak bedzie wbijalo w podluznice to i tak powoli wiec bedzie mog z tym cos zrobil zle ja uwazam ze nie ma takiej mozliwosci by sie cos zlego dzialo nawet przy ladowaniu prosto na plyte
złomek - 2007-03-17, 17:42

Felix BMW napisa/a:
Co do mocowania płyty to przy uderzeniu podłużnice powyginają i auto zawinie się w banana. Popacz na moje zdjęcia z wypadku . Ja nie miałem takich profili i zobacz jak tragedia była pod silnikiem. Nie miałem profili tylko płytę przytwierdzoną do przedniej belki. Obrazek

Ale jeśli mocowanie płyty będzie delikatniejsze to tak czy inaczej przy mocnym udezeniu spodem sie wygnie i płyta uderzy w miske. Tak jak pisałem wcześniej, w poprzednim aucie miałem też mocowanie które się nie poddawało i przez tyle lat katowania po oesach nic nie działo sie z podłużnicami.

Piotr_1 - 2007-03-18, 00:06

Ja mam kozacko miskę zalaminowaną włóknem szklanym + żywica epoksydowa a'la distal. Nie wiem ile szotów już przyjęła ale żyje. A jak pęknie, to olej będzie się w miarę powoli sączył. Przy mocnym strzale ciekawe co się stanie. Urwie się cała miska czy poduszka silnika :) .
złomek - 2007-03-18, 11:20

Piotr_1 napisa/a:
Ja mam kozacko miskę zalaminowaną włóknem szklanym + żywica epoksydowa a'la distal. Nie wiem ile szotów już przyjęła ale żyje. A jak pęknie, to olej będzie się w miarę powoli sączył. Przy mocnym strzale ciekawe co się stanie. Urwie się cała miska czy poduszka silnika :) .

Jeśli dobrze rozumiem to miske masz szczelnie opakowaną. Nie masz problemów z nadmiernym grzaniem sie oleju?

Piotr_1 - 2007-03-18, 15:11

mam chłodnicę oleju. Już jedną miskę tak oprawioną rozwaliłem, ale wyciek był powolny... Teraz dałem grubszy laminat.
złomek - 2007-03-18, 16:16

Piotr_1 napisa/a:
mam chłodnicę oleju. Już jedną miskę tak oprawioną rozwaliłem, ale wyciek był powolny... Teraz dałem grubszy laminat.

I wszystko jasne :)

pozdrawiam

piechur - 2007-03-18, 21:01

a ja godzine temu wlasnie rozwalilem miske olejowa w swojej iS :(

p.s. witam wszystkich. Idac za przykladem zlomka niedawno tez stalem sie szczesliwym posiadaczem 318is, ktora moze kiedys przygotuje do PZMotu :D

Piotr_1 - 2007-03-18, 21:03

to prawie jak Kubica dzisiaj :)
piechur - 2007-03-18, 21:06

prawie robi wielka roznice ;/
Biluch - 2007-03-21, 09:29

Ja jednak jestem za płytą i pewnie takowa niedługo zrobie i dzieki zdjęciom złomka bede sie staral zrobic podobne mocowania W seju płyta mi sie sprawdzała i nigdy miski przez to nie rozwalilem i miałem tez pancerne mocowanie i jakos buda sie trzymała kupy
sajfer - 2007-03-21, 17:37

ja tam was podziwiam z tymi sejami, bo mi nawet bez plyty buda sie srednio trzyma, znam kilka samochodow z crossu gdzie buda tez sie nie trzyma nijak po sezonie. Trzeba naprawde pancernie obspawac seja i w kilku kluczowych miejscach doprawic solidna blacha zeby sie nie rozszedl. Tak tylko myslalem ze lepiej jakby sie zgiely mocowania niz podluznica, ale widac sie myle. Pozdro
TOMAS_21 - 2007-03-23, 02:42

jurek napisa/a:
silnik miedzy E30 i E36 rozni sie kolektorem dolotowym i pokrywa zaworow i wydechem

moim zdaniem wada tego auta jest to ze ma 1.8 a nie 2 litry cala reszta jest super pozatym auto klemensow jest super przygotowane i spokojnie za taka kase mozna by zbydowac clio sporta z seryjna skrzynia ktore bez zadnego problemu jest zawsze na pudle(oczywiscie jak jest driver)

bajki ze zmieni sie chip wydech i pare truskawka i ma sie 160KM mozna pisac dalej ,ten silnik jest wysilony i nie ma tam zabardzo co tam poprawiac .. problemem jest przeplywka..i dolot czego nie mozna zmienic..problemem jest hudraulika w zaworach bo powyzej 7.500obr/min nie wydaje i nie mozna bez jej zmiany na plytki zmienic walkow..wiec nie jest tak fajnie ale ogolnie auto jak na niemieckie przystalo pancerne i do PZmotu jak najbardziej sie nadaje;) powodzenia!!

Witam!
Nie jestem znawca w temacie BMW ale mam pytanie czemu wszyscy tak stawiaja na is-a?? Czy przypadkiem 320 nie ma wiekszego potencjalu jesli chodzi o silnik?? Roznica w mocy i momencie seryjnych motorow jest niewielka. A wydaje mi sie ze jesli mowimy o prawdziwej A grupie to jest tutaj wieksze pole do popisu. No chyba ze nie chcemy faktycznie dlubac w motorze ale literka A raczej tego wymaga.
Poza tym mam pytanie czy ktos wie jak jest homologowane E 36?? Wiem ze compacty smigaly we francji ele to chyba byly 318 ti, a w coupecie nie widzialem ani is-a ani 320-ki??
Orientuje sie ktos w tym temacie??
pozdrawiam

[ Dodano: 2007-03-23, 01:50 ]
jurek napisa/a:

Aha i jeszcze pytanko co znaczy w waskiej lampie bo nie jestem w temacie BMW??
i jeszcze pytanie co do skrzyni. Czy ta z is-a rozni sie przelozeniami i ich zestopniowaniem od 2 litrowki??
pozdr

Biluch - 2007-03-23, 07:29

TOMAS_21 napisa/a:

[ Dodano: 2007-03-23, 01:50 ]
jurek napisa/a:

Aha i jeszcze pytanko co znaczy w waskiej lampie bo nie jestem w temacie BMW??
i jeszcze pytanie co do skrzyni. Czy ta z is-a rozni sie przelozeniami i ich zestopniowaniem od 2 litrowki??
pozdr

Moge odpowiedziec Ci na pytanie Lamp a wiec chodzi oto że homologacje rajdową miał model BMW 320 tylko do danego rocznika czyli np do 86 choc wychodził z silnikiem 2l o wiele dłużej a wąska czy szeroka lampa to tylko lifting auta czyli powiedzmy do 86 wychodził z wąską tylną lampa i taki też był homologowany i tylko takim możesz startować jak kupiszpowyzej 86 bedziesz mial szeroka tylna lampe której to homologacja nie obejmuje i wyklucza cie na badaniu kontrolnym za niezgodnosc auta z homologacja

Choc znam takie przypadki ze np fiaty 125p które sie scigaly w pucharze PZM zadne nie były zgodne z homologacja poniewaz homologowany był tylko model monte carlo a wszystkie 125p które scigaly sie w pucharze to był model nie odpowiadające homologacji bo nie były modelami Monte Carlo

jurek - 2007-03-25, 11:48

tomas co do lamp to kolega wytlumaczyl a ja wytlumacze dlaczego IS ma16v jest konstrukcyjnie "podobny" do sportowych silnikow dzieki czemu moj seryjny IS mial moc 7200obr a M20 takie obroty zarezerwowane sa dla fuul Agrupy , 2.0 jest ciezki ma ciezka skrzynie biegow ktora jest,bardziej awaryjna niz ISowa, w homo dla isa masz np.skrzynieMpower rozne gadrzety zMpowera a homo dla 2.0 jest b.ubogie bo jest z 83 roku...sa wentylowane hamulce, tarcze z tylu anie bebny..i wiele wiele roznic..wiec sa 2 opcje dla ubogich IS dla bogatych Mpower pozdrawiam
TOMAS_21 - 2007-03-27, 14:31

a co z E 36?? bo o tym modelu nikt nie pisze a czy nie jest troszke lepszy albo w coupecie albo compakt??
Piotr_1 - 2007-03-27, 21:31

Nikt o e36 nie pisze, ponieważ jest to temat E30 318is.
jurek - 2007-04-02, 22:10

ciekawe w czym jest lepszy wedlug ciebie?
Piotr_1 - 2007-04-03, 01:21

e36 jest trochę cięższe i brzydsze. Nie jest kultowym autem rajdowym. Compact ma na wejście na pewno mniej sztywną budę a reszta trochę skomplikowane zawieszenie z tyłu :( Jak jedzie e30 to jest na co patrzeć, pięknie wygląda jak się składa w zakręty. A e36? trochę nnuda. Ale.. być może jak ktoś ma więcej kasy to czemu nie... Są na pewno zalety. Trudniej urwać miskę, lepszy układ hamulcowy... Tylko że e30 jest bardziej przyjazne kierowcy. Takie moje zdanie, niestety co do szczegółów to się nie orientuję.
Biluch - 2007-05-21, 23:50

Wkońcu mój IS zaczyna wyglądać jak rajdówka myślałem że szybciej to wszystko pojdzie ale niestety jest jak jest ważne że klatka gotowa a oto efekty :jupi:

teraz tylko blacharka lakierek i można składać :spoko:

Piotr_1 - 2007-05-24, 08:36

Ładnie! Ile waży ta klatka?
Łukasz - 2007-05-24, 09:13

biluch klatka homologowana czy własnej roboty?
Biluch - 2007-05-24, 18:22

Ile waży ?? nie wiem ale ważne ze jest solidna i to mi wystarczy

Klatka ma certyfikat wykonana wedłóg załącznika J

złomek - 2007-05-26, 11:37

Biluch napisa/a:
Wkońcu mój IS zaczyna wyglądać jak rajdówka myślałem że szybciej to wszystko pojdzie ale niestety jest jak jest ważne że klatka gotowa a oto efekty :jupi:

teraz tylko blacharka lakierek i można składać :spoko:

no no no....
klateczka konkrecik :)

Pietrek - 2007-05-26, 13:07

Ładna klateczka :)
Widać sporo rudego naloty tu i ówdzie, rozumiem że buda będzie konserwowana ?

Biluch - 2007-05-26, 21:08

Pietrek napisa/a:
Widać sporo rudego naloty tu i ówdzie, rozumiem że buda będzie konserwowana ?

Tak jak napisałem teraz buda jedzie do blacharza i potem lakiernik cos tam konserwacji bedzie ale jak najmniej ze wzgledu na wage ktora przez to ze jest rozbudowana klatka musi byc teraz zciagana ze wszystkiego nawet kosztem konserwacji ale auto bedzie garazowane wiec te naloty nie beda mu groziły

Złomek jak tam problemy z temperatura wyleczone ?? ja właśnie kombinuje jakis dodatkowy wentylator elektryczny :roll:

złomek - 2007-05-27, 18:39

Biluch napisa/a:
Złomek jak tam problemy z temperatura wyleczone ?? ja właśnie kombinuje jakis dodatkowy wentylator elektryczny :roll:

Kupilem na allegro nagrzewnice. Gosc w serwisie powiedzial mi ze w chlodnicy mogl walnac jakis oring i przez to nie trzyma, nie mam czasu jej tam podrzucic zeby sprawdzili. moze w tym tygoniu sie wyrobie, bo juz najwyzszy czas zaczac to skladac do kupy :)

Biluch - 2007-05-28, 07:29

złomek napisa/a:
Gosc w serwisie powiedzial mi ze w chlodnicy mogl walnac jakis oring i przez to nie trzyma, nie mam czasu jej tam podrzucic zeby sprawdzili. moze w tym tygoniu sie wyrobie, bo juz najwyzszy czas zaczac to skladac do kupy :)

Ja mam chyba ten sam problem bo cieknie mi chłodnica ale jakby z tej plastikowej części

frantic - 2007-05-28, 13:40

hej, mi też cieknie chodnica w IS w miejscu połączenia zbiorniczka wyrównawczego z reszta chłodnicy, rozmawiałem z gościem lepiącym chłodnice i mówi że jedyny ratunek to zakup oryginalnego o-ringu w ASO, to nr 3 na tym rysunku. Żadne kleje, poxyliny itp podobno nie pomogą.

http://www.realoem.com/bm...099&hg=17&fg=05

kupiłem go dziś w ASO u misiaka w Krakowie za całe 11 zł, wymiana jest prosta, zobaczymy jak będzie ze skutecznością tego rozwiązania, podziele się z wami uwagami na forum

złomek - 2007-05-28, 16:25

frantic napisa/a:
hej, mi też cieknie chodnica w IS w miejscu połączenia zbiorniczka wyrównawczego z reszta chłodnicy, rozmawiałem z gościem lepiącym chłodnice i mówi że jedyny ratunek to zakup oryginalnego o-ringu w ASO, to nr 3 na tym rysunku. Żadne kleje, poxyliny itp podobno nie pomogą.

http://www.realoem.com/bm...099&hg=17&fg=05

kupiłem go dziś w ASO u misiaka w Krakowie za całe 11 zł, wymiana jest prosta, zobaczymy jak będzie ze skutecznością tego rozwiązania, podziele się z wami uwagami na forum

Dokladnie o ten oring chodzi, bo u mnie cieknie wlasnie w tym miejscu w ktorym jest na rysunku.

pozdro

frantic - 2007-05-28, 22:01

poskładałem to do kupy i zaczęło lać tym razem nie na dole ale myślę że z tego małego króćca, mogłem zmienić też drugą uszczelke, Jak ktoś jest zainteresowany moge podesłać fotki jak to wygląda po rozebraniu
Biluch - 2007-05-29, 07:23

No umnie pewnie bedzie to samo ale dowiem sie o tym jak złoze auto wiec jeszcze troszke chociaz rozebrac i sprawdzic moge juz teraz wiec pewnie to zrobie na dniach
drGonzo - 2007-06-04, 11:21

Witam wszystkich :D chciałem się tylko przywitać...kilka dni temu stałem się dumnym posiadaczem ISa...którego będę powoli (bardzo powoli) przygotowywał do kjs :) pierwszy start zaliczony z biluchem jako pilotem...pozdro dla wszystkich
puz - 2007-06-04, 11:39

prosze prosze sporo tych isów sie narobilo :brawo:
enek - 2007-06-17, 10:18

Wiatm.
Mam pytanie w związku z przygotowaniem IS-a w specyfikacji gr. A. W przepisach szczgółowych gr A (FIA) jest napisane że przepływomierz powietrza jest dowolny musi pozostać orginalna przepustnica (chyba że dopuszcza jakieś rozszeżenie VO lub VK - ale w homo. od IS-a nic takiego nie ma). Rozmawiałem ze znajomym który ma doświadczenie z tymi silnikami i mówi że największą bolączką IS-a jest właśnie przepływka.
Dlatego zastanawiam się nad założeniem innego przepływomierza. Jedna opcja to założenie przepływki z większej pojemności (np 2,5), a druga to założenie przepł. z grzanym drutem bo ma znacznie mniejszy opór przepływu niż klapowe z BMW.
Kwestia przeskalowania to nie problem ponieważ można to zrobić modyfikując orgianlny soft lub założenie jakiegoś sterownika typu piggi.

Jednak zastanawiam się nad interpretacją 'dowolności' przepływomierza. Czy nie będzie problemów na BK bo ten z grzanym drutem wyglądem znacznie odbiega od orginalnego.
Liczę na Waszą opinię.

Pozdro.

RoboCop - 2007-06-17, 11:53

znalazłem taki artykuł w marcowym (2005rok) numerze BMW Scene... po niemiecku - niestety, może coś się przyda... na forum zdajesie w tej chwili niemiecki kuma tylko Adi

Biluch - 2007-06-17, 22:30

Puchar 318IS fajnie w niemczech wszystko mozna a w polsce nic niestety ten puchar istnieje do tej pory
jurek - 2007-06-22, 22:55

w Nce nie mozesz zmienic przeplywki na inna, natomiast w Agrupie mozesz jaknajbardziej, mam do sprzedania swinie ktora emuluje sygnal przeplywki z rura alu fi65mm komp czujnik MAP od eklipsa, oslona termiczna jak cos to wal priva podziene sie informacjami
gosciu - 2010-03-23, 11:06

Odgrzeje trochę schabowego, bo przymierzam się do podobnego projektu. Pytanie jest takie, w jakiej kolejności należy wykonać poniższe czynności:

Obspawanie karoserii (które miejsca są newralgiczne?), wmontowanie klatki, wywalenie szybra i zastąpienie go czymś innym

No i pytanie też czym zastąpić szyber, jakąś płytą czy kawałkiem metalu?

Pozdrawiam

złomek - 2010-03-23, 20:11

gosciu napisa/a:
Odgrzeje trochę schabowego, bo przymierzam się do podobnego projektu. Pytanie jest takie, w jakiej kolejności należy wykonać poniższe czynności:

Obspawanie karoserii (które miejsca są newralgiczne?), wmontowanie klatki, wywalenie szybra i zastąpienie go czymś innym

No i pytanie też czym zastąpić szyber, jakąś płytą czy kawałkiem metalu?

Pozdrawiam

1. Obspawanie karoserii. Wzmocnić należy:
- wózek przedniego zawieszenia (uszy na których opierają się poduszki silnika)
- przednie i tylnie kielichy zawieszenia
Obspawać należy wszystko, zgrzewy szybko się rozchodzą, szczególnie na szutrach :)
2. Wywalić szyber dach
3. Wstawić klatkę
4. W dziurę po szyberdachu najlepiej wstawić kawałek dachu wyciętego z innej e30 z wersji bez szybra. Do tego klej do szyb i trzyma na wieki.

Jak masz jakieś pytania to wal śmiało, przebudowywałem już swoją 3 razy, więc coś tam mogę doradzić

pozdro
Złomek

gosciu - 2010-03-23, 21:36

a jak rozwiązałeś sprawę osłony pod silnikiem? Czytełem wcześniejsze posty, ale może podasz kilka szczegółów do czego mocowałeś, jakiego materiału użyłes do zrobienia osłony oraz wsporników itd.

Co do szybra, to poza kawałkiem blachy z innego kanta jest inne rozwiązanie? Poprostu nie wiem czy tak szybko uda mi się znaleźć taki dach.

Pablo_rally - 2010-03-23, 22:21

Witam,
Ja mam u siebie wspawany kawalek blachy.
Problem jest taki ze jak sie przypatrzysz pod katem na dach to widac delikatne zaglebienie(jest duzy problem z naciagnieciem blachy w taki sposob aby nie bylo nic widac). Chcialem jeszcze cos z tym robic ale w koncu to olalem. To przeciez rajdowka :)

gosciu - 2010-03-24, 12:27

jeszcze jedno pytanie, czy żeby obspawać te miejsca o których pisałeś [Złomek] to czy trzeba wyciągnąć silnik z samochodu?
choody - 2010-03-28, 01:03

Trzeba. Kładziesz 3cm spoiny, robisz 2 cm przerwy itd. Obspawujesz wszystkie łączenia blach między przednią i tylną osią. To tak w skrócie. następnie montujesz klatkę, oczywiście wykonaną wg. załącznika J regulaminu FIA.

Ale przed tym bebeszysz autko ze wszystkiego m.in. z szybra. Dziurę po nim najprościej zaślepić samą pokrywą szybra - będzie i ładnie i lekko. Sposób dowolny, spawać punktowo, nitować, na wkręty. Ale na łączeniu dekla szybru i dachu musisz dać silikon żeby nic nie ciekło. Nie zaślepiaj szybra blachą, czy kawałkiem dachu innej e30, chciał nie chciał dach "się zapadnie", po prostu spaw tak ściągnie, że będzie taki nie ładny efekt. Chyba że względy estetyczne pomijasz to jest to też jakaś opcja.

złomek - 2010-04-01, 08:54

Najlepiej wyciągnać wszystko do obspawania.

Co do materiału na płytę to jeśli chcesz jeździć szutry to musi być PA11 gr. 8 mm (to jest duraluminium) na asfalty starczy gr. 6 mm, do tego stalowa miska olejowa i śmigasz bezproblemowo. Wcześniej miałem miskę alu i 3 rajdy skończyłem bo pękła. Warto też dać płytę pod bak, tu wystarcza gr. 4 mm.

Tak to kiedyś wyglądało u mnie, nie mam narazie możliwości zrobienia aktulanych fotek bo mam wszystko wyjęte. Ta konstrukcja z przodu to profil stalowy o wymiarach chyba 20x30x2 mm, w tylniej części płyta przykręcana jest do uszek dospawanych do wózka.

kurczakteam - 2010-04-01, 18:40

Dobre rozwiaznie na rozporke z tyłu

URL=http://img215.imageshack.us/i/20090618577.jpg/][/URL]

gosciu - 2010-04-01, 20:43

A magiel od czego macie? ja próbuje zainstalować od Z3 i problem jest z miejscem gdzie wieloklin wchodzi w krzyżaka, ponieważ wieloklin w e30 jest trochę inny niż w Z3. Co prawda ten wieloklin od Z3 wszedł do końca krzyżaka (krzyżak od e30 ze wspomą), ale teraz jest problem ze śrubą która ściska te dwa elementy razem, ponieważ wgłębienie w wieloklinie e30 i Z3 jest w inny miejscu. Co radzicie?

Drugie pytanie, czy drążki wymieniać na takie od Z3/e36 (są te same) czy zostać przy drążkach od e30?

Co do stalowej miski, czytałem że lubi olej uciec i jest problem, czy to fakt?

złomek - 2010-04-02, 16:14

gosciu napisa/a:
A magiel od czego macie? ja próbuje zainstalować od Z3 i problem jest z miejscem gdzie wieloklin wchodzi w krzyżaka, ponieważ wieloklin w e30 jest trochę inny niż w Z3. Co prawda ten wieloklin od Z3 wszedł do końca krzyżaka (krzyżak od e30 ze wspomą), ale teraz jest problem ze śrubą która ściska te dwa elementy razem, ponieważ wgłębienie w wieloklinie e30 i Z3 jest w inny miejscu. Co radzicie?

Drugie pytanie, czy drążki wymieniać na takie od Z3/e36 (są te same) czy zostać przy drążkach od e30?

Co do stalowej miski, czytałem że lubi olej uciec i jest problem, czy to fakt?

1. Magiel od Z3. Przewierć gwint w nowym miejscu i śruba wejdzie bez problemu. Skręć na dobry klej dla pewności i po sprawie.
2. ja mam z 30
3. nic nie cieknie, tylko kup nową uszczelkę :)

Pablo_rally - 2010-04-30, 09:26

Pablo_rally napisa/a:
Witam,
Ja mam u siebie wspawany kawalek blachy.
Problem jest taki ze jak sie przypatrzysz pod katem na dach to widac delikatne zaglebienie(jest duzy problem z naciagnieciem blachy w taki sposob aby nie bylo nic widac). Chcialem jeszcze cos z tym robic ale w koncu to olalem. To przeciez rajdowka :)

W koncu zrobilem fote tego dachu.

Jak mozna zauwazyc jest widoczne opadniecie dachu w miejscu gdzie byl szyber ale moim zdaniem az takiej tragedii nie ma

succi - 2010-05-07, 00:53

złomek napisa/a:
3. nic nie cieknie, tylko kup nową uszczelkę

A tu sie nie zgodze, zlomek mamy te same miski i mi cieknie z okolic sruby spustowej, juz raz to poprawialem razem ze spawami ale dalej mocno sie poci.

Pablo_rally - 2010-05-09, 12:40

Ja swoja kupilem na rajdy.hoga.pl od Michała Całka. To ta sama?

panrkacy - 2010-05-10, 00:13

Hej,

mam pytanie co do klatki w E30 318IS. Jak powinna wyglądać wzorcowa klatka wdg. załącznika J. i homologacji samochodu w E30 ?

Czy szyberdach razem z podsufitką może zostać?
Czy usuwając go i zaślepiając nie ma żadnych problemów na inspekcji ? (w homo jest mowa o szybredachu)
Czy klatka może nie przechodzić przez deskę rozdzielczą, tylko być przed nią ?
Czy klatka może być mocowana do tylnych kielichów, a ścianka grodziowa usunięta ?

Chcę mieć auto w 100% zgodne z homologacją, tak żeby nie było żadnych problemów podczas inspekcji na zawodach rangi pzm. Dodatkowo raz już usuwałem szyberdach i nie pasuje mi to do końca, więc wolałbym go zostawić, tym bardziej, że w homo jest o nim mowa.

Aha, jeszcze jedno pytanie - jak to jest z homologacją kierownic do sportu ? Muszą mieć homo FIA ? coś takiego na kierownice w ogóle istnieje ? Które mogą być stosowane z PZM, a które nie ?

pozdr
P.

Pablo_rally - 2010-05-10, 22:05

Cytat:

1. Czy szyberdach razem z podsufitką może zostać?
2. Czy usuwając go i zaślepiając nie ma żadnych problemów na inspekcji ? (w homo jest mowa o szybredachu)
3. Czy klatka może nie przechodzić przez deskę rozdzielczą, tylko być przed nią ?
4. Czy klatka może być mocowana do tylnych kielichów, a ścianka grodziowa usunięta ?

1,2 Szyber wazy gdzies okolo 18kg więc jeśli już wybebeszasz wszystko to czy jest sens zostawiać taki balast? Osobiscie nie slyszalem aby ktos sie czepial pozbycia sie szybra

4. Sciane grodziową można wyciac i potem ponownie wspawać. Też swego czasu zglebialem ten temat i dla swietego spokoju scianka grodziowa została wspawana.

Pozdrawiam,

panrkacy - 2010-05-11, 00:43

ważyć waży, wycinałem go już, a jak w końcu odpadł od dachu to prawie mnie zmiażdzył ;)

konsultowałem sprawę w ireco i:
- szyber można ale nie trzeba usuwać/zaślepiać
- klatka może iść przed deską, ale podstawowa, mało rozbudowana
- nie ma sensu mocować klatki do kielichów, standardowo do nadkoli wystarczy

A z innych ustaleń z doświadczonymi kierowcami pzmotu - kierownica nie ma homo, ma mieć tylko odpowiednią średnicę i być mocowana na metalu

succi - 2010-05-12, 15:57

Pablo_rally napisa/a:
Ja swoja kupilem na rajdy.hoga.pl od Michała Całka. To ta sama?

Tak to sama miska, lepiej sprawdz ja przed zalozeniem.
Pablo_rally napisa/a:
4. Sciane grodziową można wyciac i potem ponownie wspawać. Też swego czasu zglebialem ten temat i dla swietego spokoju scianka grodziowa została wspawana.

Bezsensu ja wspawywac, zalczniku J mowi ze jesli elementy blachy przeszkadzaja w prawidlowym zamocowaniu klatki mozna je usunac. Czyli akurat wycinasz tylana scianke z polowa półki.

Mr X - 2010-05-13, 13:06

puz napisa/a:
Łukasz napisa/a:

Cytat:

W dodatku trudno go zajechać jeźeli się nie przegrzeje.

a grzeje się jak głupi prawda? głowice dwie pekly mi bo mialem pecha :? jak i Pioter, Kimbek, Adrian e30, ŁukaszQ18 ...... pewnie jeszcze dlugo moglbym wyminiac forumowiczow.

pozdro i oby ten swietny motor latal jak najdluzej.

Piotr_1 gratuluje i pelne uznanie za wyniki

Puz ma obsesję grzejącego się silnika :)
A motory od Mki są zawsze zimne :D albo te po swapie :wink:

gosciu - 2010-05-27, 14:37

Mam jeszcze kilka pytań nt. tej osłony

1. czy osłona z aluminium jest spawana czy doginana żeby utworzyć ten kąt? Jeśli doginana to na ciepło czy na zimno?
2. Jaki jest wymiar osłony który muszę kupić ?
3. Jak jest ta osłona, a dokładniej rzecz biorąc profile stalowe, przymocowana do podłużnic, bo przecież w podłużnicy nie ma gwintu.

Z góry dzięki za pomoc.

złomek napisa/a:
Najlepiej wyciągnać wszystko do obspawania.

Co do materiału na płytę to jeśli chcesz jeździć szutry to musi być PA11 gr. 8 mm (to jest duraluminium) na asfalty starczy gr. 6 mm, do tego stalowa miska olejowa i śmigasz bezproblemowo. Wcześniej miałem miskę alu i 3 rajdy skończyłem bo pękła. Warto też dać płytę pod bak, tu wystarcza gr. 4 mm.

Tak to kiedyś wyglądało u mnie, nie mam narazie możliwości zrobienia aktulanych fotek bo mam wszystko wyjęte. Ta konstrukcja z przodu to profil stalowy o wymiarach chyba 20x30x2 mm, w tylniej części płyta przykręcana jest do uszek dospawanych do wózka.
[url=http://img532.images...092.jpg]Obrazek[/URL]
[url=http://img693.images...095.jpg]Obrazek[/URL]

złomek - 2010-06-04, 20:39

gosciu napisa/a:
Mam jeszcze kilka pytań nt. tej osłony

1. czy osłona z aluminium jest spawana czy doginana żeby utworzyć ten kąt? Jeśli doginana to na ciepło czy na zimno?
2. Jaki jest wymiar osłony który muszę kupić ?
3. Jak jest ta osłona, a dokładniej rzecz biorąc profile stalowe, przymocowana do podłużnic, bo przecież w podłużnicy nie ma gwintu.

Z góry dzięki za pomoc.

1. Gięta na zimno na prasie. Z tego co pamiętam to do PA11 o grubości 8 mm potrzebowałem jakies 115 ton.
2. U nas sprzedają taki materiał tylko w arkuszach 2 x 1 m. Wymiarów płyty Ci nie podam aktualnie, musiałbym zmierzyć przy okazji jak bede pamiętał
3. płytki z gwintem dospawane do podłużnic od dołu

loser - 2010-07-02, 23:09

Trochę na temat, a trochę nie, ale może kogoś zainteresuje...

Przed GSMP Sopot ważyli mi auto - z solidną klatką (zastrzały do kielichów, rozpórki, zastrzały w drzwiach), systemem gaśniczym i M20B20.

Wyszło 1042 kg. Chyba przyzwoicie ;)

Pablo_rally - 2010-08-06, 14:43

Witam,

Panowie pytanko do tych, którzy puszczali przewody paliwowe środkiem. Gdzie najlepiej wiercić w ścianie grodziowej żeby nie było problemów przy podłączaniu już w komorze silnika?
gdzieś w okolicy otworu od węży z nagrzewnicy?

Fotka poglądowa:

Z góry dzięki za odpowiedź :)

złomek - 2010-08-11, 20:58

Pablo_rally napisa/a:
Witam,

Panowie pytanko do tych, którzy puszczali przewody paliwowe środkiem. Gdzie najlepiej wiercić w ścianie grodziowej żeby nie było problemów przy podłączaniu już w komorze silnika?
gdzieś w okolicy otworu od węży z nagrzewnicy?

Fotka poglądowa:

Obrazek

Z góry dzięki za odpowiedź :)

Ja użyłem własnie otwór po przewodach nagrzewnicy i pasowały bezproblemu.

pozdrawiam
Złomek

Pablo_rally - 2010-08-11, 22:38

tzn że nie masz nagrzewnicy czy też wywaliłeś tą gumę, która wchodzi do ściany grodziowej i w ten sposób 3 przewody od baku + 2 z nagrzewnicy się mieszczą w tej dziurze? :)
złomek - 2010-08-19, 18:19

Pablo_rally napisa/a:
tzn że nie masz nagrzewnicy czy też wywaliłeś tą gumę, która wchodzi do ściany grodziowej i w ten sposób 3 przewody od baku + 2 z nagrzewnicy się mieszczą w tej dziurze? :)

Nie mam nagrzewnicy.

Pablo_rally - 2011-02-15, 10:54

Powstała klasa BMW E30 w RPP !!

http://www.pzm.pl/userfil...t_GKSS_nr_1.pdf

W załączniku opisane są dozwolone przełożenia, układ hamulcowy itd.

Coś się ruszyło :)

Pulpit - 2011-02-21, 10:20

Witam
Moze to juz bylo wałkowane ale chcialbym zapytac czy sa dostepne na rynku miski olejowe z metalui czy ktos z forumowiczów ma takie.
Tak zeby juz ta klasa e30 sie nie wykruszala na odcinkach bo to juz 2 przypadek w naszym wydaniu :cry:
Dzieki za info jesli ktos ma lub ktos wie gdzie mozna tego szukac.
Pozdr :roll:

mafia - 2011-06-12, 18:01

pytanie do wyjadaczy z klatką - nie przejdą mi raczej zastrzały boczne pomiędzy kubłem a ori boczkiem z racji na kieszeń w drzwiach i szukam jakiegoś płaskiego zamiennika. na allegro znalazłem tylko jakiś plastikowy kibel za chorą kasę. jak rozwiązaliście problem? docinaliście sami z płyty? ktoś może ma jakieś namiary gdzie idzie dostać coś takiego do e30?
LUKAS - 2011-06-12, 23:56

mafia, chodzi Ci o takie wykończenie dzwi jak jest u mnie?
Czy o cos innego?

kurczakteam - 2011-06-13, 10:23

Płyta PCW czarna 3 mm gruba i wycinasz boczek .

wytrzymuje rajdy szutrowe ;)

Uploaded with ImageShack.us

[ Dodano: 2011-06-13, 10:42 ]
Pulpit napisa/a:
Witam
Moze to juz bylo wałkowane ale chcialbym zapytac czy sa dostepne na rynku miski olejowe z metalui czy ktos z forumowiczów ma takie.
Tak zeby juz ta klasa e30 sie nie wykruszala na odcinkach bo to juz 2 przypadek w naszym wydaniu :cry:
Dzieki za info jesli ktos ma lub ktos wie gdzie mozna tego szukac.
Pozdr :roll:

ja mam taką miske stalową do sprzedania bo kupiłem 2 u niemca jak cos to pisz na pw

ale zanim wsadzisz miske to trzeba zrobić porzadek z belką i wsadzić inne poduszki dzieki temu motor idzie 5 cm wyzej i wtedy mozna mysleć o robieniu płyty ;D

mafia - 2011-06-13, 12:14

no właśnie o coś takiego chodzi. tylko chciałem posmarować rozsądny pieniądz za jakiś sportowy zamiennik ale chyba na wycinaniu się skończy. dzięki za foty!

@kurczak, podnosiłeś m42? nie jest przypadkiem tak że układ napędowy musi być w osi bo inaczej cośtam będzie padało co chwile? robię płytę właśnie pod mojego i faktycznie mało miejsca zostanie, żebym nie robił 2 razy przypadkiem :evil:

kurczakteam - 2011-06-13, 20:35

Tak tak m42 podnosiłem bo na szuter trzeba i nic sie nie dzieje nawet nie widziałem zadnej róznicy na podporze wału ,mam tak od 2 lat i wszystko jest ok
no to zanim zrobisz płyte zrob sobie belke odrazu i wsadz inne poduszki i dopiero rób płyte ja mam przeswitu ok 10 cm z taka płyta i zrobieniem poduszek przejechałem 2 rajdy szutrowe z seryjna miską i wszystko było ok

mafia - 2011-06-13, 21:30

właśnie jechałem ostatnio szuter i była rozpacz. napisz jeszcze z czego poduchy załadowałeś :beer: btw. "zrób belke"?
TeoE30 - 2011-06-17, 17:33

Witam kolego, będziesz jechał GSMP Sopot 2011? Jak tak to będę dopingował!
:)

Pablo_rally - 2011-08-30, 16:38

Cześć,

Podpinam się pod temat związany z poduszkami do Isa. Jakich poduszek użyć do podniesienia o trochę silnika? W necie praktycznie nic nie znalazłem na ten temat..

marcinek_89 - 2011-09-02, 00:19

W moim IS'e, choć nie używam go do sportu typu KJS mam oryginalne poduszki z M42 E36 (bo silnik również jest z E36) a łapy silnika mam z M40 i wyszło tak że miska olejowa jest trochę wyżej niż maglownica ;)
panrkacy - 2011-09-14, 10:14

jakby ktoś szukał info jakie poduszki użyć do podniesienia silnika to:
M20 z E34 - takie mam założone u siebie i miska jest naprawdę wysoko, do tego płyta i nie ma żadnych problemów z miską !

august - 2011-09-15, 21:21

panrkacy napisa/a:
jakby ktoś szukał info jakie poduszki użyć do podniesienia silnika to:
M20 z E34 - takie mam założone u siebie i miska jest naprawdę wysoko, do tego płyta i nie ma żadnych problemów z miską !

tez tak słyszalem. bede to sprawdzał prz m50b20.

Pablo_rally - 2011-09-21, 19:41

dzięki za info.
Więc spróbuje tego:
http://poliuretany.olkusz...0-m50-1szt.html

Grzesiek2290 - 2011-09-22, 23:48

Ponoć poliuretan pod silnik się nie sprawdza. Kup po prostu dobre markowe ori i będzie z bani. Zabić ich raczej nie zabijesz ot tak hop siup
Karrlos - 2011-10-04, 16:11

Na rajdzie żarnowieckim rozwaliłem miskę.
Gdzie można kupić, może ktoś ma, stalową michę do ISa i ile to mniej więcej kosztuje?

kurczakteam - 2011-10-04, 21:33

Karrlos PW ci wysłałem bo moj kolega ma miske jeszcze a jak cos to:

http://www.korbach-autote...e--BMW-E30.html

[ Dodano: 2011-10-04, 21:36 ]
a poduszki kupcie sobie od citroena berlingo 2.0 HDi ;) i dopiero mozna robić płyte ;) )

Karrlos - 2011-11-25, 12:46

A może ktoś wie jak się ma do homologacji FIA hydrauliczny ręczny - jest dozwolony czy nie??
LUKAS - 2011-11-25, 18:15

W homo iS`a nie widzę hydraulik, ale w M3 tak :mg:
mafia - 2011-11-26, 18:02

W e30 318is NIE MA w homologacji hydrołapska. W sensie jest niedozwolona ;p
Karrlos - 2011-12-05, 11:02

Dzięki za pomoc.

Jako, że dziś znowu przytarłem stalową michą to szukam jak najwięcej info o podniesieniu silnika
1. marcinek_89 W moim IS'e, choć nie używam go do sportu typu KJS mam oryginalne poduszki z M42 E36 (bo silnik również jest z E36) a łapy silnika mam z M40 i wyszło tak że miska olejowa jest trochę wyżej niż maglownica
2. panrkacy jakby ktoś szukał info jakie poduszki użyć do podniesienia silnika to:
3. Kurczakteam - poduszki kupcie sobie od citroena berlingo 2.0 HDi

3 to serio? i czym się różni do 1 i 2 - co trzeba przerobić...

Ktoś moze napisać o cenie tych rozwiązań.
Czy w 2. micha jest najwyżej??

marcinek_89 - 2011-12-07, 22:00

W 1 punkcie i o ile dobrze pamiętam to bo była tylko kwestia odpowiedniego włożenia poduszki na sanki ;)
Pulpit - 2011-12-11, 12:54
Temat postu: rozrzad w is-e
Dopinam sie do tego watku .
Mam problem z rozrzadem coraz gloszniejszy a najgorzej jak silnik dostanie w pi.... to pozniej ciezko go uspokoic tak jak by mial sie rozsypac zaraz.
Po wymianie napinacza troche ustało ale nie na dlugo .
Teraz pytanko
CZy ktos juz taki temat przerabial i czy warto wymieniac calosc czy tylko elementy ktore sie zuzywaja np slizg kola zebate ??
Dodam ze motor ma przejechane ok 300tys moc ma cisnienie oleju tez a na upalanie by sie jeszcze przydał.
Jakie koszty poszczegolnych elementów oczywiscie z orginału jesli ktos cos wie prosze o info :) :prosze: :beer:

tomcat944 - 2011-12-13, 08:49

hej,
oczywiscie, ze nalezy wymienic wszystko, przeciez lancuch tez sie wyciaga...
wiec jesli chcesz miec spokoj to czeka Cie wymiana wszystkiego...
lancuch, zebatki. slizgi i napinacz...

Pulpit - 2011-12-13, 17:14

a koszta i gdzie moge dostac orginal bo chyba to bedzie najlepsze chyba ze ktos ma na zapasie??:)
LUKAS - 2011-12-13, 17:19

Koszt oryginalnego kompletu to około 2000zł.

A oryginał, to chyba w ASO kupić można ... :roll:

Tańsza alternatywa to zamiennik.

Sosen - 2011-12-13, 19:06

Robisz całość i masz spokój także warto zainwestować jeśli chcesz sprzętem dłużej polatać
MaxxxS - 2011-12-14, 10:55

http://www.autoczesciwrobel.pl/ u tego pana dobrałem sobie łańcuchy ślizgacze napinacz i zestaw do naprawienia napinacza długiego łańcucha. Wziąłem dobrej klasy zamienniki, nie pamiętam ile zapłaciłem dokładnie ale byłem zadowolony z zakupów.
Gość nazywa się Andrzej i nie kupuje gratów już nigdzie indziej.

ivo - 2011-12-14, 12:59

koledzy pytanko a propo podniesienia silnika. Jestetm na etapie przygotowania e30is do kjsow (wlasnie robi sie blacharka). Pytanie o te poduszki silnika czy po zamianie na wyższe trzeba coś jeszcze przerabiać? (no poza może mocowaniem wydechu?) nie zmienia sie jakos drastycznie geometria samochodu przez podniesienie środka ciezkosci?

Wczoraj dobrałem się do nadkoli celem czyszczenia i konserwacji, łatania ew. dziur. Co sądzicie na temat usunięcia zbiornika wyrównawczego paliwa?

Karrlos - 2012-02-17, 10:50

Prawdopodobnie mam wał do wymiany.

Realoem mówi że 26111227014 i tylko E30 is.

Czy podejdzie jeszcze od czegoś innego? Co w przypadku skrzyni od E36? da się połączyć z jakimś innym?
Jak ktoś ma wał na zbyciu to dajcie znać PW - na allegro jest jeden tylko, że sprzedawca ma kilka w jednym miejscu i musi znać długość wału.

kurczakteam - 2012-02-22, 12:50

http://www.youtube.com/watch?v=m3dcZRcJfWc
Karrlos - 2012-02-23, 10:15

Zaczynam głupieć.
Ktoś z Was ma skrzynię z E36 w swoim IS?

Tu jest napisane, że wystarczy zmienić łożysko z 12 na 15 mm i wtedy całość bangla bez problemu. http://beemka-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=32371
ktoś inny pisze, że jednak są różnice w długości wału.

Znajomy z innego forum pisze, że jak wkładał skrzynie e36 to wał od isa e30 nie pasował i użył od E30 1,6/1,8.

Ktoś robił to sam lub ma pewne info?

marcinek_89 - 2012-02-23, 19:27

Jeśli Ci to coś pomoże to mogę powiedzieć że ja mam w E30 silnik z E36 a skrzynia została z E30 1.6 M40 i wszystko pasowało :wink:
ivo - 2012-03-13, 13:00

Panowie jak usunąć abs w e30is? tą pompe co jest przy filtrze tak żeby nie stracić hamulców w trakcie jazdy i wszystko było ok?
Kruczek - 2012-03-13, 13:15

pompy nie musisz wyjmować wystaczy odłączyć jeden czujnik i abs przestanie działać.
Jeśli chcesz usunąc całkiem to pompa z trzema wyjściami, dwa do przednich kół i jedno do tylnego. Przy przednim kielichu masz łączenie tylnego przewodu wystaczy podłączyć tam przewód z pompy. Do przednich kół puścić nowe i tyle.

ivo - 2012-03-13, 13:46

dzięki :) usune to i chyba poprostu puszcze nowe wszystkie przewody bo stare nie budzą mojego zaufania... :/
Karrlos - 2012-04-20, 08:50

E30is do KJS, wrzuciłem skrzynię od E36, wał jest ulep E30/e36.
Problem - już drugi raz pękł mi pierścień siegera przy wybieraku.
Pierwszy raz 3 minuty zabawy, wymiana i potem 15 minut wytrzymał.
Czy ktoś się z tym spotkał? Co może być powodem?

Druga sprawa hydrauliczny ręczny na jednym układzie. Jak rzadko używałem nożnego to przy zaciągnięciu ręcznego pedał wchodzi w podłogę i ręczny nie działa - trzeba pompować pedał.
Na KJS oznacza problemy - czy to moze być problem odpowietrzenia czy trzeba robić drugi układ?