| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - brak oznak zycia m20b20 <<pomozcie mi bo juz ledwo zyj
ubott - 2006-12-17, 21:05 Temat postu: brak oznak zycia m20b20 <<pomozcie mi bo juz ledwo zyj mam problem z m20 samochod kreci ale nie ma zadnych oznak zycia, nawet nie parsknie, nie zalapie na 1 sekunde.
iskra jest i to porzadna (nowe swiece ngk) natomialst mam dziwne zludzenie ze sa jakies problemy z paliwem...
czy jest mozliwosc ze cos jest nie tak z komputerem????????????
bardzo duzo rzeczy sprawdzilem, ale chyba nie jestem w stanie wypisac co, takze prosze o kazda sugestie i jakies pomysly a ja ew bede pisal czy juz cos robilem
duchPW - 2006-12-17, 21:18
a po takim kręceniu świece mokre?
niestety, ale może być wiele przyczyn
spróbuj na dobry początek zresetować kompa i potem odpalić z odpiętą przepływką
na szczęscie kompów od m20b20 w naszym mieście jeździ sporo, więc dasz radę zrobic podmiankę do sprawdzenia
ubott - 2006-12-17, 21:23
i tu wlasnie jest jakas dziwna akcja bo na poczatku bylay mokrawe potem juz za kazdym razem dyly suche (caly dzien z nim walczylem wiec kilka prob bylo)
pioter jak ci przychodza do glowy jakies konkretne to wal przynajmniej rzucaj jakies chsla nie musisz sie bardzo rozpisywac
[ Dodano: 2006-12-17, 20:24 ]
a jeszcze jedno w tej chwili mam wyciagnieta listwe wtryskowa czy da sie jakos sprawdzic czy wtryski dzialaj????????
duchPW - 2006-12-17, 21:26
| Cytat: | | na poczatku bylay mokrawe potem juz za kazdym razem dyly suche |
no to padła Ci pewnie pompa - niestety nie mam już swojej E30, bo byśmy podmienili na próbę
kamil.k - 2006-12-17, 21:28
sprawdz czy paliwo dochodzi do listwy.moze filter sie zapchał
dopoki tego nie sprawdzisz nie bedzie wiadomo w ktora strone szukac
ubott - 2006-12-17, 21:35
pompa na pewno jest dobra, filtr tez wymieniony
sluchajcie wczoraj wsadzilem m20 do furki podpielem wszystko i motorek nie chcial odpalic przez dluzszy czas = rozladowal mi sie aku wiec postawilem na prostownik gdzies po pol god postanowilem sprobowac i............
silnik odpalil chodzil paer minut gasilem zapalalem i bylo ok
dzis rano mialem dokonczyc jakies tam pierdulki wiec wzialem sie za robote ale wczesniej chcialem odpalic silnik i niestety ale przez caly dzien nie udalo ni sie
[ Dodano: 2006-12-17, 20:41 ]
aaaaaa
te akcje z odpalaniem zaczely sie jakis czas temu zanim silnik zostal przelozony najpierw padla przeplywka, a nastepnie silnik nie chcial zapalic. Bylem wtedy przekonany ze to pompa paliwa padla i postanowilem rozebrac samochod zeby w niego nie inwestowac. Niestety padl moj m40 i zamienilem silniki - moje wczesniejsze przypuszczenia co do pompy nie sprawdzily sie bo ta co zasila silnik w tej chwili jest na 200% sprawna
kamil.k - 2006-12-17, 22:03
to czy wtryski dzialaja to tylko chyba jedna metoda.jak masz listwe na wierzchu to odlaczasz po kolei wtryski i patrzysz ktory podaje a ktory nie.tylko podstaw jakis pojemnik .jak zaden nie podaje to ktos kiedys pisal o jakims gniezdzie z ktorego wychodza wszystkie kabelki do wtryskow i tam trzeba pogrzebac
ubott - 2006-12-17, 22:14
wyciagnalem listwe podlaczylem ja i zakrecilem rozrusznikiem niestety z zadnego wtryskiwacza nie pokazalo sie paliwo z tym ze na regulator nie bylo podlaczonego podcisnienia poniewaz sciagniety mialem kolektor ssacy
zastanawiam sie czy jest jakas mozliwosc sprawdzenia czy wtryski sie wogole otwieraja?? czy + na wtryski jest podawany na stale a otwarciem steruje minus???
na jakiej zasadzie to dziala bo juz sie gubie w tym wszystkim
sarna1 - 2006-12-17, 22:15
a jak nie to to pozostaje ci:
- jeszcze raz sprawdzic pompe - to najwazniejsze - czy paliwo dochodzi.
- jezeli jest iskra to odpada problem z czujnikiem Halla oraz sterownikiem silnika.
urbi - 2006-12-17, 22:24
a podlaczyles dobrze kable ? po kolei ? u mnei mielismy taki problem posprawdzaj kolejnosc wpiecia kabli
ubott - 2006-12-17, 22:24
do samej lisrwy paliwo dochodzi bo nawet zdejmowalem przewod powrotu i paliwo sie przelewa, kwestia tego czy wtryski sa otwierane???
robilem taka akcje ze wykrecilem 4 swiece i wstrzyknelem w cylindry po 5 ml wachy spowrotem swiece na miejsce i krecilem = wtedy silnik jakby mial chec zalapac ale to nie trwalo dlugo wacha sie momentalnie wypalila i dalej zgon
[ Dodano: 2006-12-17, 21:26 ]
| Cytat: | | a podlaczyles dobrze kable ? po kolei ? u mnei mielismy taki problem posprawdzaj kolejnosc wpiecia kabli |
na bank dobrze oznaczenia cyl sa na kopolce takze ciezko sie pomylic
zreszta jak slnik jeszcze chodzil spisalem sobie na kartce gdzie co idzie takze o takiej pomylce nie ma mowy
MaSTeR - 2006-12-17, 23:27
wtryskiwacze powinienes slyszec czy sie otwieraja ...
Pozatym jesli paliwo dochodzi do listwy a z wtryskow nic nie leci to znaczy ze cos z nimi (ew. z sygnalem do nich) jest nie tak.
Jaki masz tam wtrysk L-jet czt Motronic?
Rafał - 2006-12-17, 23:46
tak mi przyszlo do glowy:
m20 jezdzi na gazie wiec miaj pewien emulator wtrysków
podlacz cala wiazke od gazu i sprawdz jeszcze raz czy wtryski "sikajÄ…"
i najwazniejsze:
caly tydzien bede w otwocku ,od 15.00 jestem wolny wiec jak cos wal jak w dym
bmwm - 2006-12-18, 01:26
ktory rok auta?
sprawdz czujnik na kole zebatym z przodu(indukcyjny .obrotow walu) jesli padl nie odpalisz auta
sonde,sterownik to posprawdzaj
masa dobra na silniku?
zawor na listwie zwrotny paliwa gut?
adrian e30 - 2006-12-18, 08:32
widac ewidentnie nie dzialaja wtryski. prawdopodobnie nie dostajasygnalui sie nie otwieraja. sprawsz dobrze czujnik na kole z przodu silnika, i polaczenie kabli w zlaczu przy wtryskach.
ogolny - 2006-12-18, 09:28
Podobny problem miał TASIOR na zlocie w tarnowie,grzebaliśmy z 2 godziny, niby pompa podawała ale jak sie okazało to było zamałe cińnienie,po wymianie pompy było ok.Więcej informacji uzyskaszod XEONA on w tym gżebał.
ubott - 2006-12-18, 10:15
rok auta 88
reg cisnienia zmienialem
sonda nie powinna miec nic do odpalania samochodu mozna ja odlaczyc i silnik powinien chodzic
czujnik polozenia walu jest raczej do iskry ale nie jestem pewien
pozdro i dzieki szukam dalej
tomcat944 - 2006-12-18, 11:43
hej,
jak masz od kogo pozyczyc to zaloz inna pompe.... tak dla sprawdzenia....
moze przewody paliwowe sa odwrotnie podpiete??
urbi - 2006-12-18, 11:53
| tomcat944 napisa³/a: | hej,
jak masz od kogo pozyczyc to zaloz inna pompe.... tak dla sprawdzenia....
moze przewody paliwowe sa odwrotnie podpiete?? |
pytalem go o to na gg mowil ze sprawdzal ...
zal mi Cie ubot fajny chlop jestes a bema Ci nie pali
Lord Lukasz - 2006-12-18, 14:42
Mi przekażnik od pompy czasami umiera i auto też nie daje znaków życia, zazwyczaj po chwili sie naprawia, pozatym pod kolektorem ssącym do jedenj z jego śrub jest przypięte kilka kabelków brążowych, jak nie jest to dobrze dokręcone to też będzie sie tak działo, obadaj te kabelki bo mialem taką sytyacje że objechałem wszyskie elektryków i nikt nic nie wymyślił a problemem byly te kableki wlasnie
MARTINEZ - 2006-12-18, 15:40
proponuje tak:
jak masz gaz... odłacz od przekaznika i połacz go bez przekaznika eliminujac inst. gazowa.
potem sprawdz czy pompa pompuje i czy jest paliwo, sprawdz czy jest iskra na 100%(iskra ma być dobra a nie tylko tyle ze jest)
wtryski jak padaja to raczej nie wszystkie i nie odrazu
przewody jak pomylisz tez powinien na ktoryms garku przepalic a na innym w wydechu spalic...
zawszw by cos sie działo
tu mi wyglada na cos z elektryka lub pompa paliwa.
sprawcz czujnik połozenia wału czy sie nie przetarł.(tam zawsze dziwnie leci kabel)
sada jak jest padnieta tez powinien odpalis
przepływka jak jest padnieta tez powinien odpalic
silniczek krokowy, tez powinno palic.
takie naprawy jak nie wiadomo co sie stało sa najciekawsze
pozdrawiam i czekam na rozwiazanie problemu
pozdro
ubott - 2006-12-18, 20:08
| Cytat: | | Mi przekażnik od pompy czasami umiera i auto też nie daje znaków życia, zazwyczaj po chwili sie naprawia |
ten przekaznik jest w puszcze z bezpieczmikami????
bo jesli tak to nie moze byc on poniewaz silnik zostak przelozony do drugiego nadwozia a wiazka silnika nie obejmuje przekaznikow w puszce z bezpiecznikami
| Cytat: | jak masz gaz... odłacz od przekaznika i połacz go bez przekaznika eliminujac inst. gazowa.
potem sprawdz czy pompa pompuje i czy jest paliwo, sprawdz czy jest iskra na 100%(iskra ma być dobra a nie tylko tyle ze jest)
wtryski jak padaja to raczej nie wszystkie i nie odrazu
przewody jak pomylisz tez powinien na ktoryms garku przepalic a na innym w wydechu spalic...
zawszw by cos sie działo
tu mi wyglada na cos z elektryka lub pompa paliwa.
sprawcz czujnik połozenia wału czy sie nie przetarł.(tam zawsze dziwnie leci kabel) |
instalacja jest ale nie podpieta takze silnik odpalany jest "jak seria"
iskra jest na 100% i to porzadna paliwo tez dostaje zreszta pompa ktora jest zalozona w tej chwili do wtorku chodzila z m40 i wszystko gralo
przewody sa na pewno ok
tak na wszelki wypadek oddalem dzis wtryski to sprawdzenia - jutro rano bede wiedzial co z nimi jest
z tego co piszesz martinez to zostaje mi czujnik polozenia walu i komp
adrian e30 - 2006-12-18, 20:18
witam jezeli paliwo jest pompowane to czujnik polozenia walu dziala.
a sprawdz czy masz dobrze podlaczone przewody paliwowe do listwy wtryskowejmoze sa odwrotnie tonie bedzie dzialalo;];]
pozdrooo
nokerman - 2006-12-19, 09:25
| adrian e30 napisa³/a: | | a sprawdz czy masz dobrze podlaczone przewody paliwowe do listwy wtryskowej |
czyli zasilanie na listwę, powrót z reg. ciśnienia
ubott - 2006-12-19, 11:17
wlasnie tak mam podlaczone
dzis odebralem wtryski sa wporzadku ale wolalem sie upewnic
jak dam rade to wieczorem sporbuje zlozyc gore silnika i zobaczymy co sie bedzie dzialo
Miki - 2006-12-19, 18:23
wiem że to glupie ale albo o tym nie było albo nie doczytalem
a przez rozciaganie spróbowales czy odpala?
i jeszcze druga moja uwaga:
jak to m20 to kiedy regulowane byly zawory? moze gdzies sie podparły? nie uwazajcie tego za debilizm ale w swojej e30 auto odpaliło jak bylo juz zimne tylko przez rozciagniecie, jeden mechanik to mi powiedział ze tylko remont go uratuje a okazało sie że to zawory bo po wyregulowaniu nawet w najwieksze mrozy zapalał od pierwszego
kamil.k - 2006-12-19, 18:37
| nokerman napisa³/a: | | adrian e30 napisa³/a: | | a sprawdz czy masz dobrze podlaczone przewody paliwowe do listwy wtryskowej |
czyli zasilanie na listwę, powrót z reg. ciśnienia |
o czym wy piszecie.przeciez wczesniej mu odpalil i silnik chodzil normalnie wiec złe podłaczenie odpada od razu
Miki ma racje .warto zajrzec do zaworow
jak nie masz juz siły walczyc to moze zadzwon do Baura.reklamuje sie ze szybko tanio solidnie,jakosc a nie ilosc moze on naprawi
ubott - 2006-12-19, 18:54
| Cytat: | wiem że to glupie ale albo o tym nie było albo nie doczytalem
a przez rozciaganie spróbowales czy odpala? |
a co to jest bo nigdy o takim czyms nie slyszalem??
i tu jest cala zagwozdka bo w sobote wieczorem silnik obpalil po 10000 prob pochodzil i bylo ok jedna w niedziele znowu nie dawal oznak zycia
[ Dodano: 2006-12-19, 17:56 ]
zawory raczej wykluczam poniewaz na wszystkich szesciu cylindrach sie nie podwiesily naraz. Zreszta na zimnym silniku powinien odpalic a po nagrzaniu gasnac ew nie chciec odpalic poniewaz material sie rozszerza
Miki - 2006-12-19, 20:37
nigdy nie rozciagales samochodu??
| ubott napisa³/a: | [ Dodano: 2006-12-19, 17:56 ]
zawory raczej wykluczam poniewaz na wszystkich szesciu cylindrach sie nie podwiesily naraz. Zreszta na zimnym silniku powinien odpalic |
i właśnie tu sie mylisz a aby auto nie odpaliło wcale nie musza we wszytskich garach byc podparte czasem na jednym wystarczy i przy podpratych zaworach autko cieple bedzie odpalać ale zimne nie
słuchaj prosiłeś o sugestie wiec napisałem, chcesz to sprawdz nie zajmie Ci to dużo czasu a napewno juz nie zaszkodzi
urbi - 2006-12-19, 20:49
ubott ... na popych chyba nie iwem tez tego nie robilem
ubott - 2006-12-21, 22:57
a wiec sytuacja wyglada tak:
motorek pali ale bez przeplywki, bo moja sie do niczego nie nadaje.
zaczal odpalac po zalozeniu wyczyszczonych wtryskiwaczy nie mam pojecia czy one byly zamulone i podawaly za malo paliwa czy ew cos zalegalo w listwie wtryskowej a przez to ze wyciagalem ja kilka razy i probowalem na rozne sposoby podlaczyc (odpalic) - moze sie odepchala.
na razie jest ok jak kupie przeplywke bede probowal dalej z regulacjami itp itd
pozdro i dzieki za wszelkie sugestie
wrona - 2006-12-21, 23:07
zapalił bo z Rafałem używali młota ( to ponoć niezbędne przy m20b20 )
ubott - 2006-12-21, 23:16
| Cytat: | | zapalił bo z Rafałem używali młota |
tu jest sporo prawdy ale nie uzywalismy go do odpalenia tylko do naprostowania karoserii...
Kimbek - 2006-12-22, 20:31
| ubott napisa³/a: | | zaczal odpalac po zalozeniu wyczyszczonych wtryskiwaczy nie mam pojecia czy one byly zamulone i podawaly za malo paliwa czy ew cos zalegalo w listwie wtryskowej a przez to ze wyciagalem ja kilka razy i probowalem na rozne sposoby podlaczyc (odpalic) - moze sie odepchala. |
Czyściłeś może jakimś specyfikiem i sposobem , bo właśnie też wyjąłem bo coś się nie wkręca w obr.
a wtyczki do wtysków to podłącza się według jakiejś zasady? bo niby są na nich jakieś cyfry ale jest i 7 i 8
ubott - 2006-12-22, 22:21
oddalem do warsztatu ktory sie zajmuje takimi akcjami placilem po 5 zeta od wtrysku (praca po pracy jak szefa nie bylo)
masz gmiazda na listwie i nie da sie inaczej podlaczyc listwy wtryskowej do zasilajacej
maaaad - 2007-01-10, 10:56
| kamil.k napisa³/a: | | jak zaden nie podaje to ktos kiedys pisal o jakims gniezdzie z ktorego wychodza wszystkie kabelki do wtryskow i tam trzeba pogrzebac |
Tja, czytalem ten post. Moje m20b20 miało humory. Odpalało czasami na dotknięcie, a czasami za 4 nawet razem. Poruszaliśmy tym gniazdem, wtyczką i... auto przestało w ogóle odpalać!! Trochę powalczyliśmy i spryskaliśmy je jakimś środkiem silikonowym. Rezultat - auto teraz zawsze odpala na dotyk, co więcej, wolne obroty, które przedtem były za niskie (600) ustabilizowały się na normę (ok. 750), choć niestety później wróciło to do mojej "normy" (ponownie 600). Tak czy siak, może warto toto sprawdzić, tylko ostrożnie!! Aha, gniazdo jest pod kolektorem ssącym, od strony kierowcy.
tylmanek88 - 2009-02-01, 12:54
Witam! tak poczytalem caly temat i szczerze mowiac sie pogubilem...
mam taki sam problem, silnik kreci jak gupi, iskra jest bardzo dobra, ale jak sciagnalem pierwszy widoczny kabel sprzed filtra paliwa to zobaczylem susze... pompa paliwa padla?
i jeszcze takie pytanie: filtra paliwa do m20b20... da sie go gdzies zdobyc? jest on wogole wymienialny? bo jak patrzylem pod maske to wyglada jakby tam od nowosci jezdzil nie znam zbyt dobrze jeszcze tego silnika wiec uwagi typu "skad sie urwales?" "widzisz co piszesz?" zostawcie dla siebie prosze o pomoc, pozdrawiam!
maaaad - 2009-02-01, 13:11
Filtr paliwa w e30 pod maskÄ…? Hmm.. U mnie jest pod progiem, przy tylnym kole
A dostępność - www.fota.pl, www.intercars.com.pl. Ja swój zamówiłem w zwykłym sklepie motoryzacyjnym, następnego dnia go miałem.
kamil.k - 2009-02-01, 14:03
maaaad, z tyłu w nadkolu to jest co innego - pochłaniacz par
MAJSU - 2009-02-01, 14:08
Pod maską masz zamontowany filtr węglowy oparów paliwa który jest raczej nie wymienialny ale jeżeli chcesz możesz kupić nowy w ASO za jakieś 160zł. Filtr paliwa do M20B20 kosztuje jakieś 40zł. W szerokiej lampie znajduje się przy progu obok tylnego prawego koła.
tylmanek88 - 2009-02-01, 14:11
ok, zeby sie tam dostac musze sciagac pewnie to plastikowe nadkole, czy cos jeszcze?
MAJSU - 2009-02-01, 14:15
| tylmanek88 napisa³/a: | | ok, zeby sie tam dostac musze sciagac pewnie to plastikowe nadkole, czy cos jeszcze? |
Nie nadkole tylko taką osłonę która jest przykręcona chyba do podłogi... już nie pamiętam za bardzo.
tylmanek88 - 2009-02-01, 14:17
aha, ok dzieki wielkie. jak bede robil pompe to i tego bede odrazu szukal i dam znac czy znalazlem.
MAJSU - 2009-02-01, 14:27
| tylmanek88 napisa³/a: | | aha, ok dzieki wielkie. jak bede robil pompe to i tego bede odrazu szukal i dam znac czy znalazlem. |
Tutaj go szukaj:
A wyglÄ…da tak:
tylmanek88 - 2009-02-01, 14:32
wielkie dzieki! a tak swoja droga to zdjecie podlogi Beemki? nigdy nie widzialem czegos tak pieknego
[ Dodano: 2009-02-01, 15:11 ]
a powiedzcie jeszcze gdzie moge sprawdzic w komorze silnika czy dochodzi paliwo do silnika?
Rambo - 2009-02-01, 16:34
Witam
Przy regulatorze ciśnienia paliwa ( znajduje się on na końcu listwy wtryskowej ,przy termostacie i czujnikach temperatury) odchodzi od niego jeden przewód paliwowy jest to przewód powrotny a przewód zasilający czyli ten prosto od filtra to dochodzi do listwy wtryskowej.
Jak chcesz sprawdzić tylko czy dochodzi paliwo to zdejmij ten przewód z listwy i na krótko zewrzyj przekaźnik pompy paliwa.
Pozdro
tylmanek88 - 2009-02-01, 21:18
no dobra, pompa do wymiany. tylko teraz nigdzie z wierzchu nie widze jej, czyli rozumiem ze jest wewnetrzna?? jedyna opcja na wyjecie jest zdjecie zbiornika paliwa, prawda??
zrobilem tak jak mowiles Rambo, sciagnalem przewod przy regulatorze odpalam i sucho...
pozdrawiam!
Yabi - 2009-02-01, 21:30
tylmanek88, zeby dostac sie do pompy musisz kanape tylna zdjać.
center - 2009-02-01, 23:57
a jak to zrobić masz opisane temat wyżej:
http://beemka-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=35794
wystarczy poszukać...
pozdrawiam
ps. spinałeś pompe, może to tylko przekaźnik, albo prąd do niej nie dochodzi?
tylmanek88 - 2009-02-02, 00:07
wiem wiem o tym temacie
wlasnie przekazniki to nawet nie wiem ktore sa od pompy ale droga dedukcji wzielem 2 czarne z oznaczeniami 87 zamienilem miejscami i bylo tak samo, czyli cisza... i raczej ona padla bo jak na zimno rano chcialem zapalic juz byly problemy, pozniej jak byl cieply silnik to jeszcze zagadala 2 razy bez problemu, a na wieczor zero rozmowy...
maaaad - 2009-02-02, 02:48
| tylmanek88 napisa³/a: | | wlasnie przekazniki to nawet nie wiem ktore sa od pompy |
Obok lewego kielicha jest taka czarna, plastikowa pokrywka. Pod nią znajdują się 3 przekaźniki. Od pompy paliwa jest środkowy.
|
|