BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
ABS
Autor Wiadomo
Kimbek 

Doczy: 28 Cze 2004
Skd: Molde/Świdnik
Wysany: 2004-07-21, 00:00   ABS

Mam nie działający abs myśle że z powodu braku jednego czujnika w przednim kole, ale z kolei w tylnych nie widze ich wogóle nawet miejsc na nie chyba że to pod takimi gómkami jeszcze ich nie zdejmowałem ale z tyłu jednymi kabelkami jakie znalazłem to są od czujników klocków. Jak to jest z tymi czujnikami i z tym ABeSem.

Adzik
[Usunity]

Wysany: 2004-07-21, 00:06   

Z tyłu czujnik zamontowany jest w moscie.

duchPW
[Usunity]

Wysany: 2004-07-21, 00:40   

Heloł!
ja kiedyś miełem pękniętą "obudowę" od czujnika to wystarczyło żeby abs nie działał - po sklejeniu żywicą wszystko wróciło do porządku,
jeśli kupowałeś bite autko (tak jak moje), to podczas wypadku czujnik mógł się lekko podpsuć. Warto sprawdzić zanim sie wymieni i zapłaci ok. 300 zł za nowy.
Poza tym sprawdź napięcie akumulatora -może jest niedoładowany (alternator?)- wtedy abs też nie chce działać
pzdr

Gepard 

Pomg: 7 razy
Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Warszawa - Tarchomin
Wysany: 2004-07-21, 19:16   

A jak sprawdzic czujniczki domowym sposobem bo u mnie tez nie dziala a czujniki wygladaja na cale?? Ladowanie w sumie mam slabe ale nie wydaje mi sie aby to byla przyczyna.

duchPW
[Usunity]

Wysany: 2004-07-21, 20:35   

nie wiem czy da się to sprawdzić domowym sposobem - ja sprawdzałem u elektromechaniika - podłączył do komputera i już wiedział, który nie działa.
za całą operację zapłaciłem 175 zł - razem z klejeniem czujnika.
Natomiast wg książki "sam naprawiam" napięcie akumulatora, poniżej którego nie działa abs to 10,5 V.
niestety nie potrafię umieścić w tym poście rysunku (JPEG), bo przesłał bym Ci rozmieszczenie czzujników z tyłu
pzdr

Kimbek 

Wysany: 2004-07-21, 22:48   

Jak będziesz mógł to prześlij rysunek na maila. kimbek@o2.pl

Anonymous
Go
Wysany: 2005-02-06, 10:45   

jezeli masz najprostrzy miernik to sprawdzisz omomierzem powinien wynosic 1k.om

puz 
swapownik

Pomg: 4 razy
Doczy: 05 Sty 2005
Skd: Czernikowo k/Torunia
Wysany: 2006-04-07, 07:48   

Podepnę się pod temat, czytam o tym słabym napięciu itd. ale jakoś nie rozumiem wczoraj śmigając do W-wy przeciągnąłem moje maleństwo co by nie zamuliło się na amen :twisted: . W pewnym momencie zapaliła mi się kontrolka ABS. Zapala się powyżej 150-160 km/h co może być przyczyną? Do prędkości 150 jest wszystko ok.

adrian e30 
Reanimator

Pomg: 3 razy
Doczy: 18 Pa 2004
Skd: Czernikowo k/Torunia
Wysany: 2006-04-07, 15:43   

mulisz ta fure mulisz to pewnie sie i czujnik zamulil.
pozdro

MARAS 
plecak doświadczeń

Pomg: 45 razy
Doczy: 02 Kwi 2004
Skd: Gdańsk
Wysany: 2006-04-08, 19:58   

Adzik napisa/a:
Z tyłu czujnik zamontowany jest w moscie.

:D :D :D a ja myślałem że to czujnik predkości :D :D WEE HEE HEE
czasami czytam wypowiedzi i nie wierzę że ktoś coś takiego moze napisać...

[ Dodano: Sob Kwi 08, 2006 8:05 pm ]
puz napisa/a:
Podepnę się pod temat, czytam o tym słabym napięciu itd. ale jakoś nie rozumiem wczoraj śmigając do W-wy przeciągnąłem moje maleństwo co by nie zamuliło się na amen :twisted: . W pewnym momencie zapaliła mi się kontrolka ABS. Zapala się powyżej 150-160 km/h co może być przyczyną? Do prędkości 150 jest wszystko ok.

Powyżej tej prędkości zapala się czy mruga?
prawdopodobnie (tak sądzę) któryś z czujników jest zbyt oddalony od wieńca na piaście proponowałbym wykrecić po koleji każdy przeczyścić i może obejrzeć czy przypadkiem nie ma pęknieć. Skoro przy normalnej jeździe jest ok. to spadki napięcia raczej nie wchodzą w grę, chociaz różnie to bywa beemki lubia mieć fochy, koledze zapalała się kontrolka tylko podczas deszczu pękniety czujnik pod wpływem wilgoci miał zwarcie

[ Dodano: Sob Kwi 08, 2006 8:09 pm ]
Kimbek napisa/a:
Mam nie działający abs myśle że z powodu braku jednego czujnika w przednim kole, ale z kolei w tylnych nie widze ich wogóle nawet miejsc na nie chyba że to pod takimi gómkami jeszcze ich nie zdejmowałem ale z tyłu jednymi kabelkami jakie znalazłem to są od czujników klocków. Jak to jest z tymi czujnikami i z tym ABeSem.

A tak na marginesie masz z tyłu bębny czy tarcze
Jeżeli tarcze to pod tymi gumkami są śruby mocowania jarzma zacisku, z tego co piszesz to faktycznie masz tylko jeden czujnik w przednim kole wiec abs nie będzie działał, możliwe że poprzedni właściciel robił kombinację naprawczą i wstawił wachacze od wersji bez abs najlepiej gdybyś podesłał fotkę po zdjęciu koła od strony spręzyny wtedy powiedziłbym tobie co masz założone.

Mirek
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 26 Gru 2005
Skd: Rz-ów
Wysany: 2006-04-08, 20:39   

Akurat to auto ma 4 czukiniki na kazdym kole-niektore mercedesy maja tez dodatkowo czujniki oraz auta wyposazone w uklad kontroli trakcji oraz ASC!!
spradzic domowym sposobem czujnik mozessz podlaczajac zwyklu miernik i sprawdzic rezystancje natomiast dynamiczne sprawdzenie czujnika polega na odczycie sygnalu predkosi obr za pomoca oscyloskopu (syg sinusoidalny)

Kimbek 

Wysany: 2006-04-08, 23:10   

Kolego Maras, zanim wyśmiejesz wszystkich zauważ, że np. Ja pisłem to w formie zapytania jak to z tym jest?, i nie spodziwałem sie odpowiedzi ."Jak ktoś może coś akiego napisać "
a po drugie primo to post jest z przed dwóch lat, wtedy właśnie zaczynałem przygode z tym modelem "wyposażonym w ABS" a teraz też już wiem dlaczego nie działał, a w 325 przeważnie z tyłu są tarcze.
Co złego to nie ja Pozdrawiam.

MARAS 
plecak doświadczeń

Pomg: 45 razy
Doczy: 02 Kwi 2004
Skd: Gdańsk
Wysany: 2006-04-09, 20:53   

to że post jest przedawniony pominałem, ok. zgadzam, się ale nie tylko tobie odpowiadałem
nie wyśmiewam się tylko rozbawiło mnie to i zapewne nie tylko mnie.
ponieważ, jakbyś pomyślał to skoro układ działa niezależnie na każde koło to jak może być jeden czujnik.
A skoro już tak podniosłeś przez ostatnie dwa lata poziom wiedzy technicznej to tylko pogratulować i chylę czoła, nie ukrywam możliwe że i ja uzyskam od Ciebie kiedyś odpowiedz na nurtujące mnie pytanie lub uzupełnisz braki w tematyce której jeszcze nie ogarnołem.
sorry jeżeli poczułeś się dotknięty moja odpowiedzią, tak mi się wymsknęło nie żywię jakiejś urazy czy czegokolwiek wzgledem Ciebie, mam nadzieję że zostanie mi to wybaczone, postaram się nie komentoiwac więcej w ten sposób pytań.
pozdrawiam

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: