Wysany: 2006-02-07, 17:43 Dziwne odglosy przy ruszaniu
Witam, mam maly problemik z moja Bawarka, a wiec: jak ruszam autem i obroty rosna do blisko 2 tysiecy to pojawia sie dziwny dzwiek (zupelnie jakby jakies czesci byly za slabo skrecone), wylania sie on (ze tak powiem) jakby od dolu silnika czy gdzies w tamtych okolicach. Czasami dzwiek ten zanika jak predkosc obrotowa sie zwiekszy a czasami nie . tak mi sie wydaje ze to moga byc dolne oslony silnika (zawsze moge sie jednak mylic).
Dla dopelnienia mojego posta powiem dtylko tyle ze mam silniczek 2.0 M50 i automatyczna skrzynie biegow.
Z gory dziekuje za wasze odpowiedzi POZDRO
Wysany: 2006-02-07, 19:44
Witam.
Nie wiem czy coś pomoże, ale ja miałem coś podobnego w Astrze 1,6 16V i też tak brzęczało i okazało się, że to jest rolka napinająca pasek rozrządu. Wymieniona i nic nie słychać już. A Ty masz pasek czy łańcuszek? ( SOrki ale nie orientuję się jak to tam jest w M50).
Pozdrawiam.
P.S. Mam nadzieje, że coś pomogłem
duchPW [Usunity]
Wysany: 2006-02-07, 19:52
w m50 jest łańcuszek
sprawdź visco czy nie lata - prawdopodobieństwo niewielkie, ale ja tak ostatnio miałem
VISCO a co to jest?? sorki ale nie bardzo sie orietuje
A teraz jak podjechalem pod dom zaczela mi sie swiecic kontrolka zolta (kolko zebate z wykrzyknikiem w srodku) i nie mam pojecia od czego ona jest , nie wiem tez czy w takim razie jak ona mi sie zaswiecila dalej jezdzic autem
Kontrolka ta jest kontrolką od komputera automatycznej skrzyni biegów. Może być, że niska temperatura źle wpływa na pracę skrzyni (choć nie powinna) ja na twoim miejscu udałbym się z tym do fachowca. Pozdrawiam
Pomg: 1 raz Doczy: 17 Lis 2005 Skd: Poznań(okolice)
Wysany: 2006-03-02, 23:13
Może ten dziwny dźwięk to nie silnik tylko skrzynia??
Ta kontrolka to TRYB AWARYJNY STEROWNIKA SKRZYNI BIEGÓW!!!
Wolno na nim jechać tylko do warsytatu!!!!!!!!!!!!!!
Inaczej skrzynia się skończy o ile juz się nie skończyła.
Kiedy sprawdzałeś poziom oleju w skrzyni?
Kiedy zmieniałeś olej w skrzyni?
Najlepiej to sprawdź olej w skrzyni, jesli bedzie ok to jedź do fachowca od automatów, ale do fachowca a nie do kowala.
Jeśli stan oleju nie bedzie ok to dolej odpowiedniego DEXTRON II lub III w zależnosci od tego jaki jest i tez jedź do fachowca
Pozdrawiam i życze żeby to był tylko błąd komputera ale ajprawdopodobniej skrzynia sie stpia.
czekam na odpowoedź bo sam jeżdże automatem i ciekaw jestem co to było
Automaty mają to do siebie że są bezawaryjne ale muszą być często doglądane.
Pozdrawiam i życze szczęścia
_________________ Żadna usterka usunięta zgodnie z technologią, niema prawa się powtórzyć przez następne 7 lat
Pomg: 1 raz Doczy: 17 Lis 2005 Skd: Poznań(okolice)
Wysany: 2006-03-02, 23:58
Zgasła sama , tak poprostu??
To masz dużo szczęścia bracie.
Oby tak dalej.
Jeśli nie jeździłeś jeszcze automatem to poszukaj sobie w necie porad dot. skrzyń automatycznych. Wiele się można dowiedzieć i wiele zaoszczędzić.
http://www.automat.pl/vademecum/index.html
POLECAM
Oczywiście chodziło mi o olej w skrzyni biegów
_________________ Żadna usterka usunięta zgodnie z technologią, niema prawa się powtórzyć przez następne 7 lat
najpierw sprawdz wydech!! ja mialem tez stukanie przy niskich obrotach a potem cichlo. i okazalo sie ze jedna z oslon termicznych tlumika (chyba pierwszy tlumik o ile pamietam dobrze) byla poluzowana. 15 zl za zdjecie obudowy i po krzyku
a wydawalo mi sie ze cos ze skrzynia albo z walem a to taka pierdola
aha dodam jeszcze ze wlasnie naczesniej te stuki (a raczej cos w sylu chrobotania) wydobywaly sie przy ruszaniu a potem cisza.