BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
biała maź
Autor Wiadomo
raven 
poza dobrem i złem

Pomg: 2 razy
Doczy: 27 Pa 2005
Skd: Kowala / Lublin
Wysany: 2006-01-09, 18:35   biała maź

Witam, dzisiaj przy sprawdzaniu poziomu oleju w silniku, zauważyłem na miarce białą maź.O czym to świadczy? Czyzbym miał płyn chłodzący w oleju? Silnik to 2.5 (2.7 eta) w e28 :?

Goliat 
kierownik wioski

Doczy: 17 Wrz 2005
Skd: Drohiczyn n/Bugiem
Wysany: 2006-01-09, 18:42   

A czy to nie bedzie przypadkiem przedmuch :?:
Obstawiam ze zawory.
Aczkolwiek moge sie mylic wiec prosze o poprawke.

Pozdrawiam :wink:

SPRZEDAM => Ford Galaxy 1,9 TDI '99

cy5 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 08 Wrz 2005
Skd: pod Cieszynem
Wysany: 2006-01-09, 18:46   Re: biała maź

raven napisa/a:
Witam, dzisiaj przy sprawdzaniu poziomu oleju w silniku, zauważyłem na miarce białą maź.O czym to świadczy? Czyzbym miał płyn chłodzący w oleju? Silnik to 2.5 (2.7 eta) w e28 :?

czy masz gazior zainstalowany?

duchX
[Usunity]

Wysany: 2006-01-09, 18:50   

Jezeli masz go na bagnecie powyzej stanu oleju tak po bokach miarki to sie nie przejmuj silnik po odpaleniu i przejechaniu krotkich odcinkow powoduje to ze powstaje w nim para i miesza sie z olejem jezeli natomiast masz caly olej konsystencji bitej smietany to LIPA
!! !!! plyn w oleju

SmasherE30 
Coś tam wiem

Pomg: 11 razy
Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Warszawa Skorosze
Wysany: 2006-01-09, 18:52   

a na korku wlewu oleju tez to masz?
albo wada uszczelki albo głowicy :roll:

This post was sponsored by letter ///M like Maciek ;)

RoboCop 
Morder...ator

Pomg: 17 razy
Doczy: 12 Maj 2005
Skd: TrójkątTrzechCesarzy
Wysany: 2006-01-09, 19:20   

nie ma co dramatyzować - czasem taki żółtawy budyń, tworzy się podczas krótkich jazd miejskich (przy takiej pogodzie jaką mamy teraz) - wystarczy go dobrze przewietrzyć na jakiejś drodze szybkiego ruchu i powinno być, ok...

raven 
poza dobrem i złem

Pomg: 2 razy
Doczy: 27 Pa 2005
Skd: Kowala / Lublin
Wysany: 2006-01-09, 19:36   

...własnie zapomniałem dodać,ze mam zagazowaną bestunię.Po przeczytaniu odpowiedzi,mam juz nieco więcej jasności.Ta maź faktycznie zbiera się na bokach miarki w jej górnej części, a co do korka wlewu, to kwestia do weryfikacji.Dzięki za dotychczasowe podpowiedzi... :)

cy5 

Wysany: 2006-01-09, 20:03   

Dopuki sam olej nie jest śmietaną ,a to co zauważyłeś jest nalotem to normalne, na kródkich odcinkach takie rzeczy powstają.Po dłuższej trasie zniknie - powinno. 8)
pozdro

cypis0 

Doczy: 30 Pa 2005
Skd: gliwice
Wysany: 2006-02-28, 14:51   

mam podobnie w ecie !! wczoraj to zauwazylem a i jeszcze jedno dmucha powietrzem przez bagnet!!!! wszystko zaczelo sie od wymiany paska rozrzadu!!! moze to byc powiazane czy poszla uszczelka ( zaznaczam ze po mrozach szlak trafil uszczelke miski i pokrywy zaworów) a i poci sie blok silnika pod uszczelka!!!auto odstawilem i zabieram sie za wymiane tylko jakies sugetie czy uszczelka czy glowica leci??? auto jest zgazowane ale jezdze spokojnie zawsze powoli nagrzewam i nie katowalem go na lpg nigdy!! dawac sugestie jak to posprawdzac bo mnie nerwy zjadaja!!!

cy5 

Wysany: 2006-02-28, 16:43   

Jeśli chece masz po wymianie uszczelki to od niej musisz zacząć,czy płyn chłodzący był jak trzeba,sprawdź odpowietrzenie skrzyni korbowej :roll:
pozdro

cypis0 

Wysany: 2006-02-28, 18:20   

wlasnie nie jeszcze nie wymienialem!!! wszystkie uszczelki mi sie sypnely po mrozach i jeszcze jej nie wymienialem!! zaznaczam ze plyn chłodniczy jest dobry i nie zamarz!!

bmwm 

Doczy: 08 Lut 2006
Skd: Łódź
Wysany: 2006-03-01, 01:34   

jezeli macie olej z woda na bagnecie i jest tego sporawo nie sladowe ilosci i takze jest pod korkiem w deklu glowicy i tego przybywa a woda z ukladu chlodzenia ubywa jest to na 99.99% uszkodzona glowica
wyczysc wszystko z pod korka i z bagnetu.odpal bete i na postoju ja gazuj na wysokich obrotach ok 4500 i wyzej lub pojezdz tez na wysokich obrotach by bylo i zacznie znaczaco przybywac tej masci to jest uszkodzona glowica
glowica nie uszkadza sie tylko od przegrzania
-od malego cis oleju
-starego oleju
-luzu na panewkach walka
-przegrzania
na gazie jest bardziej narazona na uszkodzenie gdyz w komorach powstaje wieksza tem przy spalaniu

cy5 

Wysany: 2006-03-01, 15:51   

Jeśli większość uszczelniaczy Ci się sypie to powodem może być fakt że samochód stał któryś sezon nie odpalany wcale, wtedy wszystkie uszczelki krębieją i po wznowieniu eksploatacji zaczynają puszczać tj rozlatują się.Przykra sprawa
pozdro :(

cypis0 

Wysany: 2006-03-02, 18:06   

wracajac do tematu bylem zajety troche autko stoi narazie wiec tak dmucha z bagnetu albo z korka jak odkrece( tydzien temu byl wymieniany rozrzad .. ale nie wiem czy to powiazane) jak bylo to -30 auto stalo pare dni zanim je kupilem tez bylo bardzo malo jezdzone i stalo prawie rok (ma 105 tys przebiegu 86 rok .. pewengo !! ) po tych mrozach poleciala uszczelka pod miska, olejowa , uszczelka dekla, zimering na wale i uszczelniacze w glowice (takie 4 gómi od walków posrednich) w oleju sa smugi biale wody, ale nie ze jest cały bialy slady obrzygany blok spod głowicy, ale auto pracuje rownomiernie nie szarpie itp ...co zauwazylem ze przed tym stracilo troche mocy !! wiec tak moze ktos mi odpowie czy jest powiazanie wymiany paska od tych przedmuchów mogli cos pomieszac?? a i jeszcze jedno, na korku oleju nie ma sladu bialej mazi.... auto zawsze jest nagrzewane na benzynie nie katowane na zimno jak chce przycisnac robie to na benzynie...bo gaz nie do tego slurzy...jakie jest prawdopodobiensto ze uszczelka pod glowica sie sypnela podobnie jak reszta , a jakie ze głowica ?? ?a i jak mozna sprawdzic i wykluczyc jednoznacznie uszkodzenie głowicy w domowych warunkach???

bmwm 

Wysany: 2006-03-02, 19:28   

rozrzad masz chyba dobrze ustawiony?
powtarzam ze to uszczelka to malo prawdopodobne ok 0.01%
odpal ja i niech sobie chodzi dluzszy czas ,troche na wysokich obrotach,bagnet wyczysc przed odpalenie,
pozniej sprawdz jak bagnet,jak korek,mozesz zdjac jeszcze pokrywe glowicy i zobaczyc jak pod nia
jak jest walnieta glowica wcale auto nie musi sie grzac ani wytwarzac cis w ukladzie chlodzenia,poprostu woda dostaje sie do oleju

quake_bmw
[Usunity]

Wysany: 2006-03-02, 20:36   

Witam też mam ete 2,7 e 30 I wlasnie w te mrozy miałem podobny problem tylko ze ja miałem olej w płynie chłodniczym i przedmuch na silniku. myslałem że uszczelka rozebrałem ale niestety głowica pękła przy wałku rozrządu w tej chwili jestem w trakcie wymiany:( PS ostatnio poczytałem i okazuje sie że głowice w etach padają jak szalone;( a najbardziej zasmuciło mnie to;(
http://www.bmwmpowerclub....owice%20m20.htm

adrian e30 
Reanimator

Pomg: 3 razy
Doczy: 18 Pa 2004
Skd: Czernikowo k/Torunia
Wysany: 2006-03-02, 20:37   

a plynu ubywa????jak ubywa znaczaco to glowica poszla po cukiereczki!!! !

duchX
[Usunity]

Wysany: 2006-03-02, 21:52   

Cy5 juz napisal ze to jest zecz ktora po dluzszej trasie zniknie wiec jest to zecz normalana roznica temperatur jak robi sie przy srednio nagrzanym silniku powoduje to ze przy szybkim slachladzaniu sie jak juz jest wylaczony osadza sie szron wewnatzr silnika i pozostaje na sciankach w postaci rosy po odpaleni zimnego i nagrzewaniu para w tora zamienila sie (rosa) jak prawie kazdy gaz chce issc do gory w aiec w kierunku glowice i daltego dopiero tam miesz a sie z oparami oleju tworzac bila maz po dluzeszje jezdzie pod wpywel tem,peratury cala woda odparuje i maz znika

cy5 

Wysany: 2006-03-02, 21:53   

nie da rady tak przez internet Ci doradzić i zdiagnozować co jest powodem.Moim zdaniem za długo stał i trzeba wymienić wszystkie uszczelniacze i zajżeć na uszczelkę .Obejżysz sobie głowicę , uszczelkę , cylinderki , i w najgorszym przypadku się upewnisz.i jak kolega wyżej zapytuje czy rozrząd jest ustawiony jak trzeba.Mały przebieg a może wyćwiczyć. 8)
pozdro

duchX
[Usunity]

Wysany: 2006-03-02, 21:54   

quake_bmw napisa/a:
Witam też mam ete 2,7 e 30 I wlasnie w te mrozy miałem podobny problem tylko ze ja miałem olej w płynie chłodniczym i przedmuch na silniku. myslałem że uszczelka rozebrałem ale niestety głowica pękła przy wałku rozrządu w tej chwili jestem w trakcie wymiany:( PS ostatnio poczytałem i okazuje sie że głowice w etach padają jak szalone;( a najbardziej zasmuciło mnie to;(
http://www.bmwmpowerclub....owice%20m20.htm

hehe jak nie bedziesz dbal o temperature i bedziesz katowal na zimnym silniku to glowica poleci jak bedziesz uwazal i pilnowal wszystkiego bedzie ok przez wiele lat

cypis0 

Wysany: 2006-03-04, 11:04   

napisze tak pod deklem olej jest czysty auto po przejechaniu 15km nie ma emulski tylko sladowe ilosci wody, a dlaczego glowica musi byc walnieta???np znajomy w omedze 98r 3 razy zmienial uszczelke bo mial az biała emulsje zamiast oleju(tez na gazie ..) ostatnio to bylo 1,5 roku temu i nie bylo to glowica tylko uszczelka....nie moze to byc poprostu przedmuch na uszczelce miedzy kanalem wydechowym??? pamietajmy o tym ze auto ma 20 lat 105 tys przebiegu przed tym stalo na mroze kilka dobrych dni...wczesniej przed kupnem (1,5roku temu) nie bylo tez zbytno exploatowane ... a i jeszcze jedno głowica peka od pprzegrania ..autem ostatnio nie jezdzilem wiecej niz 4tys obrotów i na zimno spokojnie i na bezynie zawsze...tak wiec w niedziele biore sie za rozbiurke to bedzie mozna cos wiecej powiedziec...jednak zakladam ze to nie glowica

bmwm 

Wysany: 2006-03-04, 11:41   

czesc
opel ma inna budowe glowicy
bmw ma inna i mowie ci ze w bmw w 99.99% jest glowica
choc jak bedziesz czyscil bagnet itd i odpalal i wkrecal na wysokie obroty a wody bedzie mniej bedzie malec jej ilosc w oleju to jest mozliwosc ze poprostu masz zawilgocony olej malo byl jezdzony,lub na krotkich odcinkach
jezeli woda w oleju pojawia sie caly czas w tej samej iosci lub wiekzej a z ukladu chlodzenia ubywa to jest glowica
w bmw b .czesto pekaja glowice a czemu i gdzie pisalem wyzej

duchX
[Usunity]

Wysany: 2006-03-04, 12:36   

Nie ruszaj glowivy bo to nie jest jej wina jak bedzie cieplo wszystko wroci do normy chyba ze ci co powiedzieli ci o tym zeby sciagnac glowice bo to jej wina a nie bedzie to wina glowicy niech sie poskladaja na koszt jakie poniosles w zwiazku z naprawa

cypis0 

Wysany: 2006-03-04, 15:39   

hehehe wlasnie jestem w trakcie jej sciagania planowo miala byc zmieniona uszczelka i uszczelniacze zaworów!!!i uszczelki dolotu itp ogólnie jak juz mi sie kilka uszczelek posypalo to zmieniam wszystkie...autko ma swoje lata i maja prawo parciec. powiem tak moze spostrzezenia blok jest troche obrzygany spod uszczelki kolo rurki tej co łaczy misle olejowa i dolot, ale to tez moglo byc z ruzki bo nie zmienilem oringów w czasie wymiany dolotu. w srodkowym cylindrze kolo zawaru doslownie 2ml wody odessalem szczykawka. w głowicy jest normalny czysty olej nie maz w misce tez troche jedynie smurzy. a i jeszcze jedno co moglo wplynac na to mam obnirzone auto dosc sztywny wydech pare razy nim zachaczylem, i zyga wlasnie w miejscu kolo kolektora tez ogolnie kolo srodkowych cylindrow wiec mozliwe ze uszczelka nowa nie jest wydech dostal szczala i rószylo troche głowica....

[ Dodano: Sob Mar 04, 2006 3:40 pm ]
oczywiscie robie fotki to rzuce na forum co do zmiany głowicy a i oczywiscie sróby tez trzeba zmienic łaczny koszt naprawy szacowany na 250zl wiec mysle ze bez tragedia...

[ Dodano: Sob Mar 04, 2006 3:43 pm ]
a jeszcze jedno wody mi prawie wogóle nie ubywa!!!!!!!!jezdilem tak nic a nic, moze tyle ze nie widze tego!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! mnie martwilo tylko jedno przedmuchy do miski olejowej ....

bmwm 

Wysany: 2006-03-04, 15:49   

jak masz ja na wieszku odaj do sprawdzenia
dotrzyj sobie zawory zeby bylo gut i komprecha igla
sprawdz zalej ropa czy puszczaja

Wywietl posty z ostatnich:   
Ten temat jest zablokowany bez moliwoci zmiany postw lub pisania odpowiedzi
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw