BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Problem z ukl. chlodzenia M10- przegrzewa sie [opanowane]
Autor Wiadomo
malvbmw 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 14 Cze 2005
Skd: Kikół/Toruń
Wysany: 2006-03-05, 19:22   Problem z ukl. chlodzenia M10- przegrzewa sie [opanowane]

Moja Beemka to E30 z silnikiem 1.8i M10. Moj problem jest nastepujacy:

Jechalem Beemka i nagle wskazowka od temperatury ruszyla w prawy strone (standartowo stoi pionowo), zjechalem na parking wylaczylem silnik i wlaczylem na maksa ogrzewanie zeby spadla temperatura. I gdy wskazowka zaczela opadac poszedl mi dym ze silnika. Odczekalem dluzszy czas dolalem plynu i ruszylem. Przejechalem ok 100-200 metrow i sytuacja sie powtorzyla. Przejrzalem silnik i znalazlem ze plyn z chodnicy ucieka mi dziurawym wezem (ten waz jest mniej wiecej kolo akumulatora). Wymienilem waz, ale sytuacja powtarza sie. Silnik odpala normalnie, chwile pochodzi i wskazowka na wskazniku od temperaturu idzie od razu do gory. Ogrzewanie mam wlaczane na maxa i dmuchawa tez, a do srodka leci zimne powietrze. Chlodnica jest zimna, plyn jest i go nie ubywa, weze u gory odchodzace od chlodnicy sa cieple, ale raczej sa puste w srodku, ale waz na dole, ochodzacy z termostatu do chodnicy jest zimy i chyba tez pusty. Korek na chlodnicy trzyma cisnienie. Czy to zapowietrzyl sie uklad, czy moze to wina termostatu, a moze to uszczelka lub tez to przyczyna czegos innego. Odpowietrzac nie odpowietrzalem, bo dzis nie zdarzylem (poza tym nie wiem jak sie do tego zabrac). Mam nadzieje, ze ktos mi pomoze. Czekam na sugestie.

BOGGY E36
[Usunity]

Wysany: 2006-03-05, 19:25   

Nie otwiera się termostat i nie puszcza wody na chłodnicę i nie schładza jej,albo się zaciął albo do wymiany,proponuje wymienić koszta nieduże a problem zgłowy.

malvbmw 

Wysany: 2006-03-05, 19:27   

A jest jakis sposob, zeby sprawdzic czy termostat sie otwiera??

damiano_e30 
GERMAN STYLE

Pomg: 1 raz
Doczy: 27 Sty 2006
Skd: Bydgoszcz
Wysany: 2006-03-05, 19:30   

Z tego co wiem to w m10 nie odpowietrza się układu chłodzenia. Myśle że wina leży po stronie termostatu. Po prostu się nie otwiera i płyn krąży tylko w małym obiegu.

Lord Lukasz 
ciągłe zmiany

Pomg: 5 razy
Doczy: 18 Kwi 2005
Skd: Sanok
Wysany: 2006-03-05, 19:33   

Jak kupiłem auto po przejechaniu 20km wskazówka skoczyła na czerwone i wywaliło połowe płynu, zjechałem poczekałęm aż ostygnie, dolałem po 5 km to samo z tym że rozerwało mi wąż i rozszczelniło chłodnice, powód.... wydmuchana uszczelka więc nie chce Cie martwić ale pewnie tak Ci sie stało, sprawdz jeszcze termostat ale ja raczej stawiam niestety na uszczelke. Gdyby sie sprawdziło co mówie dokładnie obadaj blok silnika czy nie ma wokól cylindrów malutkich pęknięc, jak takowe są to będzie Ci wydmuchiwało każdą uszczelke. Dodam że też miałem silnik m10 z tym że na gaźniku. W każdym warsztacie sprawdzą Ci czy to na 100% uszczelka.

p.s. jak byś miał uszkodzony blok to pisz, mam kompletny blok m10 z tłokami to za cene "złomu" Ci go dam.

E36 325i qp

http://www.youtube.com/user/TheLordLukasz

damiano_e30 
GERMAN STYLE

Wysany: 2006-03-05, 19:34   

Żeby sprawdzić termostat musisz go wymontować, włożyć do pojemnika z wodą i podgrzewać na gazie. Będziesz widział czy termostat się otwiera. Jeżeli nie to czas na nowy.

malvbmw 

Wysany: 2006-03-05, 19:40   

Lord Lukasz: dzieki za propozycje bloku w razie czegos to sie odezwe

Co do plynu to mi za duzo nie wyciagnelo go. Dolalem go bardziej profilaktycznie niz z przymusu. A teraz jak silnik chodzi to plynu mi praktycznie nie ubywa. Dymienie z silnika okazalo sie ze poprostu plyn uciekal tym dziurawym wezem i spadal na goracy silnik i dlatego dymil. Po wymianie tego weza juz nie dymi sie, ale temperatura rosnie

Lord Lukasz 
ciągłe zmiany

Pomg: 5 razy
Doczy: 18 Kwi 2005
Skd: Sanok
Wysany: 2006-03-05, 19:55   

Skoro Ci nie wypycha płynu to faktycznie obadaj termostat :) Wywnioskowałem z tego co piszesz że Ci płyn wywala

E36 325i qp

http://www.youtube.com/user/TheLordLukasz

duchX
[Usunity]

Wysany: 2006-03-05, 19:58   

zapowietrzony i tyle !! !!!!!!!!! jak odpowietrzysz uklad chlodzenia bedzie ok nie szuskaj termostatu bo on nie ma nic do gadania jesli wszystko jest zimne a temp. idzie w gore to jest powietrze i juz !! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

BOGGY E36
[Usunity]

Wysany: 2006-03-05, 20:01   

damiano_e30 napisa/a:
Żeby sprawdzić termostat musisz go wymontować, włożyć do pojemnika z wodą i podgrzewać na gazie. Będziesz widział czy termostat się otwiera. Jeżeli nie to czas na nowy.

A jak niechcesz wymontowywać to jak się autko nagrzeje i zacznie przegrzewać ,dotknij wąż za termo w stronę chłodnicy,jak bądzie zimny (letni) to nie otwiera.

malvbmw 

Wysany: 2006-03-05, 20:03   

To nastepne moje pytanie: Jak odpowietrzyc uklad chlodzenia, bo nie mam zbiorniczka wyrownawczego dla plynu.

A poza tym damiano napisal:

damiano_e30 napisa/a:
Z tego co wiem to w m10 nie odpowietrza się układu chłodzenia. Myśle że wina leży po stronie termostatu. Po prostu się nie otwiera i płyn krąży tylko w małym obiegu.

wiec jak to jest z tym odpowietrzaniem??

BOGGY E36
[Usunity]

Wysany: 2006-03-05, 20:07   

Każdy układ się odpowietrza.
jak miałem e21 1,8 to na chłodnicy był korek do wlewu a odpowietrzało się chyba na wężu (było takie kolanko ze śróbką) ,wąż był na górze na wysokości ścianki tylnej (dokładnie nie pamiętam ,szukaj jakiejś śróbki na wężu z wodą który jest wyżej od korka wlewu na chłodnicy.

duchX
[Usunity]

Wysany: 2006-03-05, 20:08   

jak nie ma zadnej srubki ja niemam M10 wiec nie wiem nalej wody do max zapal silnik i odkrec np. czujnik temperatury silnika i zobacz czy leci tamtedy woda czy woda z powietrzem tylko nie odkrecaj do konca i caly czas dolewaj wody temperature ktora pokazuje ci wskaznik to temperatura pary ktora jest w ukladzie termostst sie nie otworzy nigdy bo para go nie nagzreje do takiej tem . zeby sie mogl otworzyc

BOGGY E36
[Usunity]

Wysany: 2006-03-05, 20:11   

odpowietrznik zawsze musi być ciut wyżej od poziomu wlewu.
Napewno znajdziesz.

malvbmw 

Wysany: 2006-03-05, 20:14   

Dzieki wielkie za pomoc. Jutro bede testowal wszelkie mozliwosci i mam nadzieje ze mi sie uda. Jak sobie nie poradze to dalej bede was meczyl pytaniami

damiano_e30 
GERMAN STYLE

Wysany: 2006-03-05, 20:17   

BOGGY E36 napisa/a:
Każdy układ się odpowietrza.
jak miałem e21 1,8 to na chłodnicy był korek do wlewu a odpowietrzało się chyba na wężu (było takie kolanko ze śróbką) ,wąż był na górze na wysokości ścianki tylnej (dokładnie nie pamiętam ,szukaj jakiejś śróbki na wężu z wodą który jest wyżej od korka wlewu na chłodnicy.

Ja u mnie w m10 nigdy nie odpowietrzałem i temperatura zawsze jest optymalna, tzn. troche przed pionem.

duchX
[Usunity]

Wysany: 2006-03-05, 20:18   

nie masz sie czym martwic bmw nie umie sie samo odpowietrzyc !! !!!!!! musi to zrobic uzytkownik i uwazaj bo moze ci uszczelke szlak trafic jak tak bedziesz jezdzil odpowietrz i problem ustanie termostst bedziesz mial dobry powodzenia jak zrobisz daj znac !! !!

MaSTeR

Doczy: 25 Sie 2005
Skd: Tychy
Wysany: 2006-03-05, 20:27   

szczerze mowiac to w moim rekinie ( tez mam M10) nigdy sie tak nie zdazylo zeby sie uklad zapowietrzyl a nie raz wymienialem plyn w chlodnicy (rekina mam w koncu 4 lata) zawsze wszystko bylo OK ogrzewanie chodzilo etc. Powiem Ci tyle ze jak nie masz nawet malego obiegu (czyli nie leci Ci ciepelko do kabiny) to nie jest to termostat, po prostu nie masz plynu w ukladzie a tego przyczyna moze byc uszkodzona pompa wody (to akurat mi sie w M10 zdazylo) albo bardzo prymitywna usterka ktora zdazyla mi sie w M42 ... pekl pasek klinowy :) - efekt i w jednym i w drugim przypadku taki jak u Ciebie.

malvbmw 

Wysany: 2006-03-05, 20:33   

Master: a w razie czego jak zabrac sie do wymiany pompy wody i czy mozna to samemu zrobic czy trzeba jakiegos fachowca?

damiano_e30 
GERMAN STYLE

Wysany: 2006-03-05, 20:44   

Wymiana pompy w m10 to żaden problem. Spokojnie możesz to zrobić sam. Wystarczy tylko odkręcić wisco a później 5 czy 6 śrub od pompy. Przy składaniu trzeba uszczelnić w miejscu przylegania, najlepiej silikonem wysokotemperaturowym. UWAGA !! ! Te śruby od pompy lubią się zapiec w bloku i przy odkręcaniu można którąś ukręcić, dlatego trzeba to robić z wyczuciem. Mi sie jedna urwała ale na szczęście nie cieknie.

duchX
[Usunity]

Wysany: 2006-03-05, 20:45   

malvbmw napisa/a:
Master: a w razie czego jak zabrac sie do wymiany pompy wody i czy mozna to samemu zrobic czy trzeba jakiegos fachowca?

za ten czas co piszesz to juz dawno bys odpowietrzyl i mialbys spokuja nie zawracal sobie glowy wymiana pompy ale ja juz sie nic nie odzywam bo widze ze na darmo ............

MaSTeR

Doczy: 25 Sie 2005
Skd: Tychy
Wysany: 2006-03-05, 20:46   

prawde mowiac to wszystko zalezy jakie masz zdolnosci :) ja dalem rade bez problemow ale zapewne zaraz ktos napisze ze niezly spec jest do tego potrzebny...
Sluchaj ale jeszcze nie jest powiedziane ze pompa poszla ... posprawdzaj wszystkie rady lacznie z tym paskiem klinowym :)

malvbmw 

Wysany: 2006-03-05, 20:48   

x_e_o_n napisa/a:

za ten czas co piszesz to juz dawno bys odpowietrzyl i mialbys spokuja nie zawracal sobie glowy wymiana pompy ale ja juz sie nic nie odzywam bo widze ze na darmo ............

niestety samochod jest teraz 40km od mojego miejsca zamieszkania :|
Jutro bedzie proba odpowietrzenia, a na wszelki wypadek wole sie wszystkiego wypytac

duchX
[Usunity]

Wysany: 2006-03-05, 20:51   

bedziesz pytal jak nieodpowietrzysz a teraz sobie nie szukaj zmartwien bo zaraz filmy bedziesz mial a sa tacy tutaj co ci glowice zaraz powiedza zebys sciagal bo uszczelka :)

malvbmw 

Wysany: 2006-03-06, 10:41   

I juz po klopocie. Odpowietrzenie jednak pomoglo i Beemka smiga jak za dawnych czasow. Cale szczescie, ze to tylko taka mala usterka. Dzieki za pomoc

Problem rozwiazany. Mozna temat zamknac.

Wywietl posty z ostatnich:   
Ten temat jest zablokowany bez moliwoci zmiany postw lub pisania odpowiedzi
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: