Wysany: 2006-03-09, 16:24 [e30] wydech w 323i srodkowy i koncowy
mam maly metlik w glowie...
a mianowicie wg ETK
e30 323i we wszystkich latach mialo wydech pojedynczy (od srodkowego do konca)
u mnie jest inaczej...jest non-stop podwójny
przeszukujac stare posty natknalem sie na to ze rzeczywiscie rzekomo w 323i byly tez podwójne z "przelotowo-komorowym" srodkowym tlumikiem
i to by sie u mnie zgadzalo...bo ten srodkowy nie pasuje do rysunkow ani zadnych fotek z np 325i ani 325e
ma ktos moze rysunki takiego ukladu do 323i z calym podwójnym wydechem
Ja w 323 mam jedną rure i do tego własnej roboty ale pomijając to mam do Ciebie tak przy okazji pytanie, masz sonde lambda u siebie ? wogule m20b23 miały sondy lambda ? ja bynajmniej nie mam i nie wiem czy ma być, dodam że spalanie w aucie mam normalne.
nie mam sondy...ani KAT`a
zastanawiam sie tylko...czy ten wydech caly kompletny co jest u mnie jest calkowicie seryjny...czy tez "niemiec" cos kombinowal....i np zamontowal wydech z 325i albo 325e...ale wg ETK w tych modelach tez nie bylo takiego srodkowego tlumika jak u mnie
tzn...ma dwa wejscia...i dwa wyjscia i wyglada dokladnie jak ten z ETK dla 323i ...tyle ze wlasnie ma dwa wyjscia a nie jedno
Czesc,
wejdz na strone www.bosal.pl. Tam sa rysunki całych układów, równiez do 323i jednorurowy i dwururowy.
A zeby sprawdzić ceny to zajzyj na stronę www.moto-czesci.pl. W rubryce wystarczy wpisac numer z katalogu bosala czesci jaka cie interesuje i zobaczysz ceny kilku producentów. Nie ma jedynie w ofercie tłumików polmostrów, a wiem że ta firma ma na pewno tłumik srodkowy 2-rurowy do 323i.
u mnie wedlug tych katalogow jest taki wydech ktory musze przerobic bo mi sie nie podoba
wydech sklada sie z trzech tlumikow ; dwa sa bardzo blisko siebie i ten srodkowy jest bardzo maly;czyli najpierw jest cos takiego jak na foto ponizej a pozniej koncowy taki jak widac w realOEM
W moim 323 ( obecnie s-eta ) był podwójny wydech ale ona przyjechała już z przerobionym wydechem z zagranicy ( baranki i supersprint dedykowany do 323 )
/Pozdrówka
aha...
czyli jednak wszystko jest seryjne...tylko "panockom" z BMW sie nie chcialo wstawic dodatkowego rysuneczku dla tejze czesci...REAR MUFLER z koncowka 936
z tych opcji cenowych...to tylko pozostaje FERROZ
dobre to jest?? czy dac sobie spokoj
Moje obcne 323i takze ma 2 rorki,poprzedni mialo tak samo,wiec chyba kazda tak wychodzila.Madcar jak znajdziesz jakis tlumik w napisz na forum,gdzie za ile itp.pozdro
kupic kupie napewno...bo te ladne KM malony...albo insze tego typu...."niepodobaja sie mojej dziewczynie..."
wiec pozostaje mi FERROZ
ale to dopiero za jakies 2tyg...bo tera mam na glowie wymiane tylei tylnej belki...i pare innych rzeczy...a tlumik na razie jeszcze moze poczekac