Przedwczoraj zakupiłem silnik M50B25 który chce wsadzic do e30 , silnik stał razem z autem po dzwonie przez jakies 2lata niebył odpalany bo miska jest peknieta . Mam pytanie co nalezało by zrobic z tym silnikiem przed wsadzeniem go do auta ? przebieg silnika wg. zegarów 140tys km .
I jeszcze jedno silnik chodził razem z automatem a ja chce wpakowac manuala czy niebedzie zadnych przeszkód ?
jak byla miska rozwalona to nie mial oleju i dostawalo sie tam powietrze a co za tym idzie i wilgoc wiec raczej na 100% pokryty bedzie wal i inne elementy rdza.. odkrec miske i czysc wszystko co sie da ... wykrec tez swiece i zalej olej do cylindrow i dopiero rusz tlokami reka bez swiec ...
raczej musisz wszystko rozlozyc i wyczyscic porzadnie i pozniej zlozyc do kupy i przesmarowac olejem... bo moglo sie sporo syfu nazbierac, kurzu, pylu itd...
dzieki za rady , jak bedzie troche cieplej zabieram sie do roboty
Go
Wysany: 2006-03-19, 20:29
jak mój silnik stał ponad pół roku bez odpalania zrobiłem nastepującą rzecz:
odkręciłem świece i wlałem całą dużą puszkeAC-90 cos w stylu WD-40 poczekałem 3 godzinki i przekręciłem recznie wałem korbowym jeden pełny obrót + dodatkowo około 180 stopni i zalałem go znowu AC-90 na 3 godz. zrób tak samo.
Pamietaj zanim przekrecisz wałem !
poodkrecaj wszystkie panewki zobacz w jakim są stanie i ewentualnie wymień na nowe jeśli bedą ok to posmaruj je olejem.
jak już odpalisz to kup sobie preparat do płukania oleju np Motor Flush firmy Forte i przepłucz silnik, wymień olej.
po tych czynnościach możesz smiało normalnie eksploatować silniczek