-Zauważyłem dziwną przypadłość w moim e34-auto zdecydowanie lepiej ciągnie przy niedogrzanym silniku(na benzynie i na gazie) Po nagrzaniu wyraźnie słabanie Ma ktoś pomysł co to może być???
Pomg: 11 razy Doczy: 19 Mar 2004 Skd: Warszawa Skorosze
Wysany: 2004-06-09, 14:12
Niedogrzanym to znaczy zaraz po odpaleniu czy wogóle .. no ale raczej zaraz po odpaleniu bo "w środku" trasy to raczej musiałbys jechać 2 paki na 1,5 tys obr i z 2st. wisko żeby temperatura spadła poniżej pierwszej kreski...
No wiec na zimno po odpałce pracuje auomatyczne ssanie, wtryskiwacz rozruchowy (no tak jest w M20) i to ta dodatkowa dawka paliwa jest odpowiedzialna za lekki przyrost mocy ... to tak jakbyc wsadził większe wtryskiwacze i dał większe ciśnienie paliwa (przynajmniej cos w tym stylu)
Ale zjawizso to jest zdradzieckie i nie należy go wykorzystywac bo obroty większe od 4000 na zimno baaardzo szkodzą silnikowi Gorsze jest chwilowe pałowanie na zimno po odpaleniu od kilkuminutowego usuwania bieżnika na ciepłym, ze wskazówką obrotomierza w okolicach 6200 Także nie dac sie zwieść ...
Mam nadzieję że to o to chodziło
Wysany: 2004-06-09, 14:26
motronic nie miały wtryskiwacza rozruchowego występowal on tylko w jetroniku,motronic poprostu podaje wiecej paliwa,na podstawie wskazan czujnika temp silnika,co do temp to jest taka zalerznośc,zetemp powietrza nirzsza tym większa gestośc,a zagęszczona mieszanka spali sie efektywniej ,a wiadomo w miare nagrzewania się silnika nagrzewa się cała komora sinika częśc tego ciepła odbiera np kolektor ssący czy filtr powietrza,wiec powietrze jest dodatkowo podgrzewane po drodze do komory spalania
Pomg: 11 razy Doczy: 19 Mar 2004 Skd: Warszawa Skorosze
Wysany: 2004-06-09, 14:31
Cytat:
motronic nie miały wtryskiwacza rozruchowego występowal on tylko w jetroniku,motronic poprostu podaje wiecej paliwa,na podstawie wskazan czujnika temp silnika
no widzisz jak fajnie ... zawsze się czegos dowiem...
a na ciepełko w dolocie sa patenty, np. wtrysk wody w kolektor ssący (w końcu wilgotność powietrza jest równiez odpowiedzialna za moc, schładza powietrze)
Wysany: 2004-06-09, 22:06
[te="SmasherE30"]Niedogrzanym to znaczy zaraz po odpaleniu czy wogóle .. no ale raczej zaraz po odpaleniu bo "w środku" trasy to raczej musiałbys jechać 2 paki na 1,5 tys obr i z 2st. wisko żeby temperatura spadła poniżej pierwszej kreski...
-Do momentu jak tem.cieczy wejdzie do połowy zdecydowanie fajniej się wkręca
Ale zjawizso to jest zdradzieckie i nie należy go wykorzystywac bo obroty większe od 4000 na zimno baaardzo szkodzą silnikowi Gorsze jest bieżnika na ciepłym, ze wskazówką obrotomierza w okolicach 6200 Także nie dac sie zwieść ...
-Oczywiście że nie pałuje silnika na zimnym!!! Z reguły max 3000 ale nawet do tych obrotów wyraźnie czuć że auto ciągnie...potem na ciepłym jest jakieś zamulone
Go
Wysany: 2004-06-09, 22:08
,co do temp to jest taka zalerznośc,zetemp powietrza nirzsza tym większa gestośc,a zagęszczona mieszanka spali sie efektywniej ,a wiadomo w miare nagrzewania się silnika nagrzewa się cała komora sinika częśc tego ciepła odbiera np kolektor ssący czy filtr powietrza,wiec powietrze jest dodatkowo podgrzewane po drodze do komory spalania [/quote]
-To fakt ale czy może mieć to aż take znaczenie Subiektywnie wydaje się że na ciepłym ucieka z 30km
Go
Wysany: 2004-06-09, 22:10
="sarna1"]no nie mow ze nie odczuwasz pogorszenia osiagow autka jak wisko pracuje .... szczegolnie w miescie to wyraznie czuc jak chcesz dac opor a autko zanim sie zbierze....
-To napewno nie to...U mnie specjalnie nie czuć ani wiskozy ani włączonej klimy...
kaprys Go
Wysany: 2004-06-10, 00:28
Wencell napisa/a:
="sarna1"]no nie mow ze nie odczuwasz pogorszenia osiagow autka jak wisko pracuje .... szczegolnie w miescie to wyraznie czuc jak chcesz dac opor a autko zanim sie zbierze....
-To napewno nie to...U mnie specjalnie nie czuć ani wiskozy ani włączonej klimy...
to zdejmij pasek od klimy który jest w BMW odzielny...zapewniam że poczujesz...
Anonymous Go
Wysany: 2004-06-11, 01:22 Re: Ciepły słabnie...
Wencell napisa/a:
--Zauważyłem dziwną przypadłość w moim e34-auto zdecydowanie lepiej ciągnie przy niedogrzanym silniku(na benzynie i na gazie) Po nagrzaniu wyraźnie słabanie Ma ktoś pomysł co to może być???
To ciekawe, ale u siebie obserwuję dokładnie to samo. Nie wiem za bardzo czym to jest spowodowane,
ale ten efekt jest wydaje się jakby był odkoąd na dworze zrobiło się cieplej
Go
Wysany: 2004-06-11, 01:44
podłączcie woltomierza do szarego i czarnego przewodu wychodzacego z sondy lambda i ustawcie napiecie w zakresie do 2volt
jerzeli podczas trzymania silnika na ok 3tys obr miernik będzie wskazywało napiecie ponirzej 0.4 volta to dawka jest za uboga proponuje takrze sprawdzis przepływomierz i czujnik temp silnika to te czujniki decyduja o dawce paliwa
Go
Wysany: 2004-06-11, 12:00
ja tez mam taki efekt u siebie ale mnie sie wydaje ze to jest spowodowane tym jak to koledzy opisali wieksza dawka paliwa (ssanie) a potem ssanie znika ..........
Natomiast ja mam pytanko korzystajac z rozmowy o zasilaniu paliwem silnika to u mnie wystepuje b dziwne zjawisko i czy to jest mozliwe co teraz opisze jak odpale motor po nocy i jade spokojnie tak do 3000 to jest wszystko ok ale jak odpale wyjade z parkingu i na prostej wkrece go powyzej 4000 to potem amm takie wrazenie jak przyspieszam jakby sie po kolei garki zalaczaly .......... tak jakby nie palil na wszystki teraz pytanie czy to mozliwe go jak go wkrece tak wysoko po odpaleniu to go zalewam benzyna i troszke mu to zajmnie czasu zanim ja wypali ?? bo oczywiscie po przejechaniu paru kilometrow to zjawisko mija !!
jesli te kable i swiece to bylo do mnie to nadmienie ze wlasnie 3 dni temu zakupilem nowe kable PowerTec'a swiece NGK tylko kopulke mam stara i palec bo mi kasy niestarczylo
ScOOti [Usunity]
Wysany: 2004-07-30, 09:50
DRACK napisa/a:
motronic nie miały wtryskiwacza rozruchowego występowal on tylko w jetroniku,motronic poprostu podaje wiecej paliwa,na podstawie wskazan czujnika temp silnika,co do temp to jest taka zalerznośc,zetemp powietrza nirzsza tym większa gestośc,a zagęszczona mieszanka spali sie efektywniej ,a wiadomo w miare nagrzewania się silnika nagrzewa się cała komora sinika częśc tego ciepła odbiera np kolektor ssący czy filtr powietrza,wiec powietrze jest dodatkowo podgrzewane po drodze do komory spalania
Z TYM SIE NIEZGODZE!!!!
Wytlumacz mi czemu stare Ety maja wtryskiwacz rozruchowy i kompa MOTRONIC!??!?!?!?!
Z TYM SIE NIEZGODZE!!!!
Wytlumacz mi czemu stare Ety maja wtryskiwacz rozruchowy i kompa MOTRONIC!??!?!?!?!
Bo sa stare! 8) Nowsze motroniki nie maja wtryskiwacza rozruchowego. Wlasciwie to widzialem wtryskiwacz rozruchowy tylko w etach na motroniku nigdzie inndziej.
_________________ Zabejcowac wszystkich!
"autosugestia ktora wyjatkowo silnie wplywa na zwiekszenie osiagow"! Truu!
A wracajac do tematu to gdyby przyrost mocy spowodowany byl wieksza dawka paliwa czy to z wtryskiwacza rozruchowego czy nie, to dlaczego to zjawisko wystepuje tez w czasie jazdy na lpg? Przeciez wiekszosc instalek nie ma na tyle zawansowanej elektroniki azeby dozowac dodatkowa dawke gaziwa przy zimnym silniku.
_________________ Zabejcowac wszystkich!
"autosugestia ktora wyjatkowo silnie wplywa na zwiekszenie osiagow"! Truu!
ScOOti [Usunity]
Wysany: 2004-07-30, 14:34
NO wiem ale Drack mowi ze wogole niema hehehe poprawilem go troche