Wysany: 2006-03-19, 09:57 Ksenony - żarówki, D1S czy D2S czy D2R ???
czy mógłby ktoś mi pomóc.
wymieniłem reflektory na ksenony z ringami, ale bez żarówek i nie wiem jakie teraz kupić żarówki.
wiem że w beemkach są D1S i D2S Osram lub Phillips. reflektory sa z 2000 roku e39.
jaka jest różnica pomiędzy tymi żarówkami. D2R mają przy nasadzie taki szary pasek.
mówiono mi że tych nie mam kupować - co daje ten szary pasek.
Wysany: 2006-03-19, 12:07 Re: Ksenony - żarówki, D1S czy D2S czy D2R ???
hehe no i uchyliłeś rąbka tajemnicy o nowym wyglądzie, a miała być niespodzianka.........no a co do tematu to ja raczej nie pomoge , nie moja liga to e39 wiec nie mam pojecia...
pozdrawiam
Wg katalogu wszystkie E39 jeździły na żarówkach D2S.
Różnica pomiędzy D2Sa D1S jest taka, że żarówka D1S ma w sobie zamontowany starter - taka kwadratowa skrzyneczka.
Ten szary pasek to przesłonka (tylko w żarówkach D2R i D1R) podobna do tych jakie w środku posiadają żarówki H4 - czyli do świateł mijania - daje efekt załamania światła.
Pewnie dlatego, że te żarówki nie mają homologacji na Europę, z tego względu, że w USA są światła symetryczne, a w Europie asymetryczne i większość współczesnych żarówek daje sama z siebie światło asymetryczne.
Pozdrawiam
Chester
Pewnie dlatego, że te żarówki nie mają homologacji na Europę, z tego względu, że w USA są światła symetryczne, a w Europie asymetryczne i większość współczesnych żarówek daje sama z siebie światło asymetryczne.
Pozdrawiam
Chester
może ktoś to jaśniej wytłumaczyć o co biega z tym światłem asymetrycznym i symetrycznym? bo nie kumam
_________________ Była: SuperETA (OO=[][]=OO)
0-100/V-max: 8,29s/225km/h
OCALIŁA MI ŻYCIE - brak mi jej
zapal swiatla w nocy i popatrz jak leci linia swiatla i juz bedziesz wiedzial co to znaczy. linia swiatla w europie wyglada tak _/-- a w USA chyba tak ---
_________________ BMW E21 315(i) `83
BMW E30 318is `90
Aby sprawdzić stań w nocy przed ścianą samochodem i zapal światła - zobaczysz że linia pozioma świateł nie leci prosto tylko w pewnym momencie wygina się w gorę - to jest właśnie ta asymetria światła, a w USA jest to własnie pozioma prosta linia.
Załamanie linii światła i cienia ma na celu lepsze oświetlenie pobocza niż jezdni, aby wcześniej zobaczyć idącego pieszego, zwłaszcza, gdy oslepia nas jadące z przeciwka auto.
Panowie???jakie swiatło asymetryczne????????//
zarowka DS2 idzie do reflektora projekcyjnego natomiast DS1 to zarowka przystosowana do reflektora refleksyjnego!!!!!!
jezeli ktos chce sie zaglebic wiedza w xenony udostepnie dokumentacje ze szkolen
pozdrawiam
p.s. jezeli chodzi o ten pasek to podpowiem:
zmiana siwattel w tych reflektorach bnastepuje przy :
reflektor relkeksyjny-przesuniecie lampy wyladowczej
reflektor projekcyjny-przesuniecie przesłony
i mam nadzieje ze wszystko jest jasne!!!!
wszyskim chciałem podziękować za cenne rady. trochę pojaśniło mi się w głowie.
kupiłem D2S Phillipsa za 100 od sztuki (nówki), cena ekstra, gdzie w sklepie żądają conajmniej 300 za szt.
światełka pikabello świecą, tylko jeszcze muszę jechać na ustawienie.