BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Po wymianie sworzni itp.. pozostało jeszcze jedno stukanie ?
Autor Wiadomo
BARABUS 
WHEEL MODIFICATION

Pomg: 14 razy
Doczy: 10 Sty 2006
Skd: o/Poznań
Wysany: 2006-02-28, 14:24   Po wymianie sworzni itp.. pozostało jeszcze jedno stukanie ?

Witam wszystkich.
Dziś zmontowałem zawieszenie przednie mojej E30-tki. Wymieniłem jej sworznie wahaczy (wewnętrzne jak i zewnętrzne), tuleje wahaczy oraz drążki stabilizatorów !! ! Wsiadłem do auta, koła ustawione na wprost ... zaczynam ruszać kierownicą... i ... coś ku....wa stuka :evil:

Chodzi o to iż jak ruszam kierą to jest micro luz i słychać stukanie.. Wjechałem na kanał, zawołałem ojca do pomocy. Ojciec ruszał kierą a ja weszłem do kanału... okazało się że drążki sa wporzo !! ! Przyjżałem się dokładniej maglownicy i zauważyłem luz na wejściu... zaznaczyłem na foto,

... czy z tej maglownicy coś jeszcze będzie.... czy lepiej kupić inną, nie chciałbym aby moje nowe części ucierpiały przez takie gówno

Pozdro

-------->>>> WWW.BARABUS.PL <<<<---------

kamil.k 
złota ronczka

Pomg: 29 razy
Doczy: 09 Gru 2005
Skd: piotrków trybunalski
Wysany: 2006-02-28, 19:03   

chodzi ci o luz obwodowy na tym wielowypuscie :?:

BARABUS 
WHEEL MODIFICATION

Wysany: 2006-02-28, 19:07   

tak

meles 

Pomg: 1 raz
Doczy: 15 Lis 2005
Skd: Tychy/Wrocław
Wysany: 2006-02-28, 19:50   

Ja proszę o rozwinięcie tematu. Ostatnio byłem sprawdzić zawieszenie i mechanik powiedział, że luz jest na "maglownicy". Teraz nie wiem czy da się ją jakoś regenerować, czy trzeba kupić nową. Niestety nie mam kanału i nie potrafię tego sam zdiagnozować, więc będę musiał mieć jak najwięcej informacji zanim pojadę do jakiegoś warsztatu.

kamil.k 
złota ronczka

Wysany: 2006-02-28, 20:58   

jesli chodzi o ten wielowypust to musisz rozkrecic i zobaczyc jak wyglada jego powierzchnia ; najlepiej to wymienic chociaz mozna sprobowac na tokarce radelkowac i wtedy wcisnac

tuleje co nachodzi na ten wielowypust mozna chyba dokrecic mocniej ;moze to pomoze

z drugiej strony nie sadza zeby luz jaki tam jest powodowal takie stuki

moze to luz na listwie powoduje te stuki

BARABUS 
WHEEL MODIFICATION

Wysany: 2006-02-28, 21:01   

chyba się nie zrozumieliśmy :D , chodzi mi o luz ale prawdopodobnie na listwie, czyli jak obtacam tym wielowypustem. Czy jest możliwość regulacji, tam jest taka duża śróba ?? do czego ona służy ??

ArtiBig 

Doczy: 10 Gru 2004
Skd: Białystok
Wysany: 2006-02-28, 22:36   

ta sruba to sie chyba zmniejsza luz tak przynajmniej jest w innych autkach trzeba ja troszke dokrcic

a jak nie pujdzie juz to jest patent odkrecic podłozyc podkładke 1 albo 2 i skrecic powinno sie zmniejszyc praktykowane w golfie

stuk moze byc tez na krzyrzakach wyzej po drodze miedzy kierą a przekładnia

BARABUS 
WHEEL MODIFICATION

Wysany: 2006-03-01, 12:30   

Na rysunku poniżej pokazałem gdzie puka. Dziś wymontowałem maglownice. Chciałem się upewnić czy jest rzeczywiście luz i stuki. Chwyciłem wyfrezowaną końcówkę i zaczołem ruszać. I co... i nic, nic nie puka. Strzasznie wkurzony zamontowałem ją spowrotem, ruszam kierą i puka. Nie mam pojęcia o co chodzi. Być może jak mam ją na zewnątrz to nie ma obciążenia i nie puka, a jak zamontuje to zaczyna.

Prosze pomóżcie mi. Mam zamiar kupić inną, niby w idealnym stanie za 100zł. Boje sie tylko że moż ebyć gorsza od mojej.

Tak wogóle nie bardzo wiem gdzie tam moiżna podłożyć podkaładki, lu w jaki sposób dokręcić tą śrube skoro tam nawet klucz nie wejdzie.

Vindevil 
Syn motopompy!

Pomg: 9 razy
Doczy: 21 Gru 2004
Skd: Częstochowa
Wysany: 2006-03-01, 20:51   

Powiem tak:
jeśli puka Ci na wielowpuście jak na rysunku pierwszym to do wymiany łożysko które się tam znajduje, a jeśli puka na listwie to do REGENERACJI panewka teflonowa. Jedno i drugie da się z odrobiną rozsądku zrobić zaczynając od odkręcenia tej dużej nakrętki z boku. Po zdjęciu jej ukaże się kamień który też najpewniej trzeba będzię przeszlifować do konta prostego. Resztę uszkodzonych żeczy sami zobaczycie jeśli będą złe.

Pawel-e30 

Pomg: 2 razy
Doczy: 17 Kwi 2004
Skd: Wawa-Grochów
Wysany: 2006-03-02, 19:14   

A czy czasem nie puka ci na krzyzaku gdzie znajduje sie przegub gumowy?? 8)

BARABUS 
WHEEL MODIFICATION

Wysany: 2006-03-30, 12:12   

Cytat:
A czy czasem nie puka ci na krzyzaku gdzie znajduje sie przegub gumowy??

..no właśnie tak też dziś sobie słucham tego pukania i sam już nie wiem, ale coś za głośno mi puka jak na przekładnie kierowniczą, to jest wręcz niemożliwe. Dziś zauważyłem że pukanie jest zarówno na skręconych kołach jak i na wprost. Wniosek z tego jeden, przekładnia kierownicza wypierdziela się zazwyczaj w środkowej części najmocniej, a u mnie puka na całej lini, czsami słabie a czasami mocniej, w zależności od tego jak się krzyżak ustawi. Sam już nie wiem , wymienie krzyżak i zobaczymy, w każdym razie pukanie się nasila i trzeba coś z tym zrobić :| Dodam jeszcze że jest zauważalny okiem mikro luz na krzyżaku, czy taki luzik może wywoływac az takie stuki ??

kamil.k 
złota ronczka

Wysany: 2006-03-30, 20:57   

nie -taki malu luz musi byc i na pewno nie powduje stukania

jedz na sciezke diagnostyczna-popros zeby ci potrzepali autem i obserwuj wszystko z kanalu ;moze wtedy uda ci sie dojsc co tak stuka

Vindevil 
Syn motopompy!

Pomg: 9 razy
Doczy: 21 Gru 2004
Skd: Częstochowa
Wysany: 2006-03-31, 19:25   

Dawno mnie nie było ale powiem tak: złap łapą od strony wydechu za drążek od magla i poruszaj nim, jak są luzy do do d...y. Wymiana lub regeneracja. A właśnie te maglownice są podatne na uszkodzenie ew. wytarcie tamtej tuleii.

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: