Chce zaczac dochodzenie co boli moja ete (tragiczne osiagi) od sprawdzenia kompresji. Moze glupie pytanie, ale powinno sie to robic na zimnym silniku, na cieplym, czy bez znaczenia? Ustawic przedtem zawory? Powiniennem cos wiedziec zanim sie za to zabiore?
wydaje mi sie ze nie ma to znaczenia czy zimny czy cieply chyba ze kwestia smarowania... i potrzebujesz kogos do pomocy sam razeczej nic nie zdzialasz...
.....Jednak ma znaczenie.......pomiar przeprowadza sie na nagrzanym silniku , po wykręceniu wszystkich świec , akumulator w pełni naładowany , pedał gazu wcisniety "do oporu" ( musi byc w pełni otwarta przepustnica ) i "kręcimy" do momentu aż wskazania manometru przestaną rosnąć..........(przynajmniej taka procedure opisują w literaturze.........pozdrawiam - henry
_________________ HENIEK
Klubowicz
BMW E30 325i (szpera 3,25) z s50b32 - made by MGarage &(suspension) Lukas Performance !
Ale będzie jeszcze coś.......!!!
.........Michał !!! "Się wlewa" olej do "podejrzanego " cylindra , ponawia pomiar i wyciaga wnioski pierscienie czy zawory "nie trzymają" - PZDR - henry
_________________ HENIEK
Klubowicz
BMW E30 325i (szpera 3,25) z s50b32 - made by MGarage &(suspension) Lukas Performance !
Dokladnie powtorze za Henrym.Probe olejowa robi sie na rozgrzanym oleju dlatego ze czesci silnikowe pod wplywem ciepla rozszerzaja sie.A pierscionki po zalaniu olejem zasklepiaja sie i dlatego widac jak na dloni co jest do roboty.Jak sie kompresja zwiekszy po zalaniu to pierscionki do wymiany a jesli nie to zawory nie trzymaja:).Moze to oznaczac ze lataja w prowadnicach lub gniazda sa do wymiany.Mam nadzieje ze troche pomoglem:D
Dzieki za odpowiedzi, musze teraz znalesc wolna chwile, przy okazji ustawie sobie zaworki, wymienie filtry itp i bede mierzyc, ale boje sie co wyjdzie, bo naprawde jedzie jak dacia logan - czy ze zwezka czy bez na g-techu wychodzi w porywach 11,5, powtarzalne 11,9
Wlasnie sprawdzilem kompresje, sIlnik rozgrzany, wszystkie swiece wykrecone, pedal w podlodze. Staralem sie to robic jak najszybciej, ale miedzy 1 a 6 cylindrem bylo kilka minut przerwy. A oto wyniki:
1 - 11,5
2 - 11 (niecale)
3 - 11
4 - 10,5
5 - 10,5
6 - 10,5 (niecale)
Wiem, ze moglo byc lepiej, ale najgorzej tez nie jest Tylko nadal nie wiem dlaczego tak slabo jedzie i nie bardzo wiem gdzie szukac przyczyny, nastepna w kolejce bedzie chyba pompa paliwa. Ma ktos jeszcze jakis pomysl?
Przy okazji ustawilem sobie zaworki, silnik od razu lepiej i rowniej pracuje Co prawda teraz je troche slychac, ale wreszcie przestal sie trzasc na wolnych
ustaw zapłon, powietrze na przepływce, sprawdz cały dolot, jedz na analize CO niech ustawią. Ja zrobiłem to wszysko + tak jak Ty zawory i śmiga jak szalona a była zmulona i na wolnych chodziła nierówno.
Pompa paliwa nie ma nic chyba do tego, on działa lub przestaje całkiem działać, żadko kiedy ma spadki ciśnienia,
właśnie jestem po wymianie pompy paliwa - auto (E30 325i), które z padniętą pompą na hamowni miało wynik 132HP nagle odżyło - nie wiem o ile, bo po wymianie nie mierzyłem, ale różnica jest bardzo znacząca - jak masz możliwość, to podmień pompę od metala (na próbę) i po sprawie
.Mozna wyjąć przekaźnik od wtrysku, ale wartości zmierzonych ciśnien to nie zmieni , nie ma zadnego wpływu na wynik pomiaru............PZDR - henry
_________________ HENIEK
Klubowicz