Wysany: 2004-08-06, 12:26 Już było...., ale nie dokońca
Witam
Jako że to mój piewrszy post tutaj kilka słów o mnie....
No cóż, pochodze z centralnej Polski, ale obecnie mieszkam i pracuję w Wawie, licząc średnią długość życia to mam już z górki . Jestem żonaty, dzieciaty i wyrosłem już z większości młodzieńczych zamiłowań, za wyjątkiem jednego (no może dwóch....), a mianowicie podobnie jak Wy jestem maniakiem aut ze stajni BMW. Druga pasja to lotnictwo, ale to nie miejsce i nie czas na opowieści dziwnej treści.
Na forum trafiłem zupełnie przypadkiem z powodu poszukiwania rozwiązań nurtującego mnie problemu. Problem w zasadzie dotyczy E30, 316i na M40 z '89. Studiując zawartość porad technicznych natknąłem się na taki oto wątek: http://slave.e-edukacja.p...highlight=#4833.
"Moja mała" też ma podobne objawy, z tym że dodatkowo potrafi jeszcze czasami nierówno pracować nawet jak się rozgrzeje. Efekt wygląda dokładnie tak jakby się dławiła....
Z racji, że we wspomnianym wyżej wątku nie padła odpowiedź czy sugerowana przyczyna - uszkodzenie czujnika temperatury - okazała się słuszna prosiłbym o pomoc zwracając się odwiecznym pytaniem "Co to może do .... być....?"
Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdr
P.S. Jeszcze jedno..., może ktoś z Wawki ma zbędny, działający (kupiłem na szrocie już 2, oba do wywyalenia... ) czujnik prędkościomierza to byłbym wdzięczny za kontakt na PW
U mnie ( co prawda w innym silniku - M20 ) podobne objawy były gdy nie łączył zawór który podaje dodatkowe powietrze przy zamkniętej przepustnicy ( zwany czesto nie wiem dlaczego silnikiem krokowym ) podejżewałem wtedy ten czujnik czasowo termiczny a to było poluzowanie mechamiczne kabli.....
No w kazdym razie pomogło wtedy poprawienie zamocowania i od roku problem nie występuje )
Nie znam jednak silnika m40 jedynie sugeruję mozliwosc....