Wysany: 2006-04-09, 22:02 Czy jest możliwe żeby "wypociła się" połowa oleju?
Cześć,
Dzisiaj w czasie jazdy (na szczęście blisko domu) na check kontrolu zapalił mi się Motoroil. Zatrzymałem się i sprawdziłem poziom oleju. Było 2-3 mm ponad dolną kreskę na bagnecie, więc pojechałem na jak najniższych obrotach do domu. Po otwarciu maski zauważyłem, że w okolicach obudowy paska rozrządu silnik ubabrany jest olejem, ale nic nie kapie bo auto stoi zawsze w tym samym miejscu na kostce brukowej i nigdzie nie ma plam. Moje pytanie jest takie : czy to możliwe żeby w ten sposób "wypociła się" połowa oleju??? Czy szukać przyczyny gdzie indziej?
jeśli jeździsz często kręcąc silnik to wcina przez odmę
Szczerze mówiąc nie bardzo wiem co to odma Smasher mógłbyś opisać ten problem? Gdzie jeszcze może "parować" olej skoro pod autem nie ma plam? Pierścienie to wiadomo, ale czy może być jakaś inna przyczyna?
Pozdrawiam
_________________ _______________________
E30 320i 88'
BMW - na granicy perfekcji!
duchX [Usunity]
Wysany: 2006-04-10, 20:04
odma to rurka ktora idzie od dekla zaworow do kolektora ssacego tamtedy opary oleju sa pochlaniane i spalane razem z benzyna , jak krecisz wysoko motor to duzo oleju idzie odma i duzo przez pierscienie taki urok bmw , moze brac nawet 1L na 1000 km a zarazem nie musi brac wogole
Czyli jest prawdopodobne, że zaleję ją olejem na nowo i nie będzie brała?
P.S. Jak wygląda wymiana pierścieni? Chodzi mi o trudności i czas tego zabiegu?
E30 320i 88'
duchX [Usunity]
Wysany: 2006-04-10, 21:50
jesli bierze teraz to nie realne , wymiana pierscieni raczej nie nalezy do zeczy ktora mozna zrobic pod blokiem lub nie majac pojecia o mechanice jesli jedank wiesz o co w tym chodzi to koszt okolo 700 pln jesli nie trzeba honowac czas 1-1,5 dnia
jesli bierze teraz to nie realne , wymiana pierscieni raczej nie nalezy do zeczy ktora mozna zrobic pod blokiem lub nie majac pojecia o mechanice jesli jedank wiesz o co w tym chodzi to koszt okolo 700 pln jesli nie trzeba honowac czas 1-1,5 dnia
700 PLN? Co jest takie drogie? Ja na mechanice znam się średnio, ale mam w domu fachowca. Rozumiem, że trzeba dobijać się przez wszystkie bebechy od spodu, począwszy od miski?
Pozdrawiam
E30 320i 88'
duchX [Usunity]
Wysany: 2006-04-10, 23:45
uszczelka miski 30 pln
pierscienie ~250pln
uszczelka pod glowice 60 pln
uszcelka pod dekiel 40 pln
olej 100 pln
filt oleju 30 pln
plyn chlodzacy 50 pln
wychodzi 560 pln cos jeszcze wyjdzie a ,,,,,,,,,,,
planowanie glowicy 120 pln
nie wsponme ze odrazu mozna by zrobic uszczelniacze i sprawdzic szczelnosc
Pomg: 11 razy Doczy: 19 Mar 2004 Skd: Warszawa Skorosze
Wysany: 2006-04-11, 01:02
Miałem kiedyś kumpla, jeździł sierrą 2,0 SOHC. Auto brało mu ok 1,5 l oleju na każdy bak (400-500km), jeździł więc od znajomego do znajomego którzy mieli nowsze auta i kiedy oni zmieniali olej na nowy, ten brał ich stary i zalewał, bo i tak był świetnej jakości ... no i oszczdność