BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Przekładka w E30 2,5l z automata na manual? ? ?
Autor Wiadomo
Jacek E30 
em pała E30

Pomg: 2 razy
Doczy: 19 Lis 2004
Skd: P O Z N A Ń
Wysany: 2006-04-22, 14:36   Przekładka w E30 2,5l z automata na manual? ? ?

Czy ktoś miał juz doświadczenie z takim czymś, tzn chodzi mi o jak to sie ma:
-z pedałami
-dyfrem
-czy moze cos drzemie sobie w sliniku (jezeli był automat) typu jakies czujniki itp
-wałem napedowym
-łapami
-co do wnętrza czyli zmiany tunela podejrzewam, ze filozofii nie bedzie
po prostu ogólnie jak to sie ma i robi zeby nie było niespodzianek a zeby dobrze auto latało??? prosze o odpowiedz, pozdro.

cypis0 

Doczy: 30 Pa 2005
Skd: gliwice
Wysany: 2006-04-22, 17:18   

temat byl na przykladzie e34 chyba ale ci napisze :) ) ja robilem e30 325 w sumie 2 dni roboty jak masz wszystko pod ręką..to jest najwiekszyt problem .....
ps mam skrzynie sprzegło kolo zamachowe i pedały jak bys chcial:))) do ciebie!! brak tylko walu (musi byc dłuszy ) ale moge zalatwic i silownika sprzegla przy pedalach i lewarka czyli to co najwazniejsze to mam:))ale reszta na priv!!.
wracajac do tematu.
dyfer pozostaje bez zmian tylko wal zmieniasz. lewarek standardowy do e30 z motorem m20 zalozenie jego to nie problem mocowania sa w budzie.
odkrecasz automata jest na torxach 10 . 12 i 14 nr kluczy dobre przedluzki potrzeba do kluczy!!!a musisz zdemontowac wydech cały tak jest najwygodniej (od kolektora !! ) a wczesniej wykrec lewarek linke do przepustnicy i przewody z chłodnicy oleju.
Jak zdejmniejsz skrzynie odkrecasz sprzegło hydrokinetyczne (wez dobry klócz i na zerwanie bo sróby sa na kleju).
Odkrecasz cały wal.
odkrecasz pedal chamulca w srodku. to tyle z demontarzu
teraz montarz :) )
zamontuj najpierw lewarek, pedały w srodku i wypusc wezyki do zbiorniczka z płynem i do siłownika w skrzyni (wygodniej sie to przeklada bez szkrzyni poprostu)
Nastepnie przykrecasz kolo zamachowe (sróby na kleju dawaj!!) montujesz sprzeglo do kupy i zakladasz spowrotem manula. podłanczasz lewarek do skrzyni. czujniki wszystkie i zaczynasz dobierac wal (z wiekszosci m20 powinien pasowac ale nie dam glowy bo ja walczylem troche i z 2 jednego zlozylem w koncu) przykreasz wal i podpore walu. Odpowietrzasz silownik sprzegła i to by bylo na tyle chyba. jak cos to pytaj pomoge:))

[ Dodano: Sob Kwi 22, 2006 5:21 pm ]
aha przy lewarku musisz przerobic elektryke troche bo nie odpali auto !!zmostkowac kable trzeba ale nie pamietam jakie :( (metoda prób i błedów robilem tylko 2 bezpieczniki spalime ale doszedlem do tego:))

Jacek E30 
em pała E30

Pomg: 2 razy
Doczy: 19 Lis 2004
Skd: P O Z N A Ń
Wysany: 2006-04-22, 18:09   

Dzieki, dzieki!!! Ale Cypis z częsciami to ja akurat nie mam problemu wszystko mam jedynie co bedę sobie załatwiał to wał napędowy ale to kwestia 5 min i po robocie, heeh naprawde serdeczne dzięki ciekawe jak to będzie jak czas przyjdzie na to coś :roll: pozdro.

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: