BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
dobre rozwiązanie kiepskiego oświetlenia w e32 ....
Autor Wiadomo
yani22 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 19 Mar 2006
Skd: Rzeszów
Wysany: 2006-04-20, 23:56   dobre rozwiązanie kiepskiego oświetlenia w e32 ....

witam

jestem nowym użytkownikiem BMW 730 89r

po zakupie wymieniłem zawieszenie z przodu :) , założyłem alarm, no i zabieram się za wymianę świateł mijania - bo jak wszyscy wiedzą - działają bardzo źle :(

w sobotę będę zakładał nowe soczewki i żarówki philips vision plus 50 % - no i napisze jakie efekty - a napewno będą znaczące ( nowe światła i dobre żarówki ) - koszt 260 zl :P

pozdrawiam

KotSylwester 

Doczy: 10 Kwi 2005
Skd: nie stąd
Wysany: 2006-04-21, 06:22   

Jakie światła kupujesz? Oryginałki czy podróbki? Kup też długie, koszt już mały chyba 100za parę. Wydaje mi się że światła wystarczyłoby rozebrać i wyczyścić, ew zmienić szybki (po 40zł szt) A jak kupować światła to tylko Hella lub Bosch.

duchX
[Usunity]

Wysany: 2006-04-21, 07:41   

musze Cie rozczarowac swaiatlo z nowych soczewek i zarowek bedzie lepsze moze o 5-10% niestety tak sa skonstruowane lampy wiec zamiast wydawac 260 pln lepiej dozbierac i kupic xenony i w tedy swiatlo bedzie zdecydowanie lepsze

KotSylwester 

Wysany: 2006-04-21, 08:27   

Jak pisałem wiele razy w mojej e34 światła były rewelacyjne.

Frycek 

Doczy: 28 Cze 2004
Skd: W-wa G.R.CH.W.
Wysany: 2006-04-21, 10:51   

A gdzie można kupić same szkła? rozbierałem soczewki i czyściłem i powiem wam że to daje dużo! (mam porównanie bo tylko jedną czyściłem) nie można tylko dotykać tego plastikowego lustra, chyba że ktoś zna jakiś patent na jego odświeżenie. Do pełni szczęścia brakuje mi tylko szkieł nowych myślałem o polerowaniu szkieł ale jeśli tyle kosztują to chyba nie warto.
Xenony owszem swiecą lepiej i sam bym chciał je mieć ale wiem że jeśli się nie wyda górki pieniędzy na homologowane to można mieć problemy przy kontroli a ja na przykład nie lubie zbyt czesto odwiedzać stacji diagnostycznej :roll:

KotSylwester 

Wysany: 2006-04-21, 11:00   

szkla sa na allegro i w firmie POLCAR. Allegro tańsze. Na xenony i tka nie będziesz miał homologacji, bo nie masz czujnika pochyłu )czy jakoś tak)

Łukasz 
Samotny Nawigator

Pomg: 22 razy
Doczy: 26 Sie 2004
Skd: W-wa
Wysany: 2006-04-21, 11:08   

do xenonów musi być system samopoziomowania i spryskiwaczy , ponieważ takie światła nawet minimalnie zabrudzone już potrafią oślepiac innych użytkowników dróg.
To wydatek kilku tysi.

Frycek 

Doczy: 28 Cze 2004
Skd: W-wa G.R.CH.W.
Wysany: 2006-04-21, 11:09   

to w takim razie dla mnie odpada.... chociaż bardzo mi się to podoba i jest ekstra widoczność. :? ehh no cóż

Gangstapcf 

Doczy: 28 Lut 2006
Skd: Szczecin
Wysany: 2006-04-21, 23:54   

Jak zmieniałem swiatła na soczewki (przed liftem są jakieś takie brzytkie :) ), to odrazu założyłem xenony, teraz to juz nie jest taki wielki koszt, nie mam ządnych spryskiwaczy (chociaz robi sie ciepło i nadchodzi czas dłubania i sie zastaniawiam czy zamontować) ani samo poziomowania, latam juz 1,5 roku i jakos nie mialem problemów. Jak dobrze ustawisz swiatła to nie oslepia. Na wiekszosci stacji podczas tankowania mozna swiatełka przetrzeć i jest wpo. A swiecenie rewelacja i juz nigdy nie chce innych swiateł:), jak czasami biore od ojca auto (e32) i wracam w nocy to jest prawdziwa tragedia.

http://www.e30.cz/technika/xenony.html
Ale to juz pewnie znany link :)

pozdrawiam

puz 
swapownik

Pomg: 4 razy
Doczy: 05 Sty 2005
Skd: Czernikowo k/Torunia
Wysany: 2006-04-22, 07:16   

tak jak pisali koledzy wymiana to spore koszta a efekt sam sprawdzisz! najlepiej rozebrac lampki i wrzucic do zmywarki wymyje wysuszy zaroweczki tak jak pisales philips +50% i bedzie zdecydowanie lepiej. a jeszcze odradzam wszelkiego rodzaju eksperymenty z zarowkami Blue cos tam sa do bani poza pseudo xennonowym swiatlem sa beznadziejne. pozdrawiam

cypis0 

Doczy: 30 Pa 2005
Skd: gliwice
Wysany: 2006-04-22, 11:13   

zgadzam sie oszczedz kase wystarcza nowe szkla+ dobra zarówka i tanim kosztem odbłysnik daj do polozenia nowego chromuzamkniesz sie w 150zl za wszystko a nie w 500zl efekt zadziwiajacy!! ewentualne te same zabiegi + palniki xenonowe !!ale to jak pisalem nowe szkla + polozony nowy chrom i dobra rególacja!!znajomy ma m e34 efekt zadziwiajacy!!

sarna1 
hooligan rootz

Pomg: 15 razy
Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Słupsk
Wysany: 2006-04-22, 13:18   

zakladaj ksenon - ja juz zamowilem i w dlugi weekend zaczynam sie z nim bawic - a jak ktos pisze ze go taki ksenon oslepia to moge sie z nim zgodzic - ale tylko w przypadku kiedy montowal go jakis partacz i nie wyregulowal odpowiednio - a niestety takich jest wielu.

Dobrze wyregulowany ksenon nie oslepia innych uzytkownikow.

Bruner 

Pomg: 16 razy
Doczy: 16 Lip 2004
Skd: Tczew
Wysany: 2006-04-22, 13:32   

Wszyscy o tym wiedza i wszyscy maja dobrze wyregulowane. Tylko ciekawe skad sie biora ci oslepiajacy.
E30 318i Touring '92
E30 325e '86
E30 320i '90

duchX
[Usunity]

Wysany: 2006-04-22, 18:19   

fabryczne auta oslepiaja ksenonami taki ich urok i nikt tego nie zmieni jak ustawisz zeby nie oslepialy to beda swiecic za blisko i tyle

pawelk318 

Doczy: 24 Lut 2006
Skd: Londyn
Wysany: 2006-04-22, 18:59   

na chrom dobra jest pasta do zebow.
ojciec mi kiedys pokazal tylko ze wtedy czyscilem felgi w komarze :mrgreen:

yani22 

Doczy: 19 Mar 2006
Skd: Rzeszów
Wysany: 2006-04-22, 21:15   

witam

jak obiecywalem - dziele sie efektami wymiany swiatel i zarowek

otoz efekt jest zadziwiajacy !! ! wszystko widac (jasne, biale swiatlo !! ) i to bardzoooo barzooo daleko - po prostu rewelacja

koszt calosci to 256 zl - bez zadnej zabawy w polerki itd

swiatla kupilem tutaj

http://www.allegro.pl/ite...l_nowy_l_p.html

a zarowki tutaj

http://www.allegro.pl/ite...z_za_40_99.html

wymiana trwa - wyciagniecie starych 15 min, zalozenie nowych 10 min :D :D - zadnych regulacji :)

no i teraz mam oczy na swiat ( i wieksze bezpieczenstwo jazdy noca )

pozdrawiam

e-mail yani22@interia.pl

[ Dodano: 2006-04-22, 20:20 ]
acha - i zabawa w ksenony mnie nie bawi itd - a prosze nie pisac ze efekt to tylko 10-20 % bo tak ma byc - jest to glupie gadanie jesli sie nie widzialo - ja mam, widze i wiem

zalozone do 2 aut i swietny efekt

naprawde polecam wymiane !! !!!

pozdro

filipfil 

Doczy: 07 Lis 2005
Skd: Wołomin
Wysany: 2006-04-22, 22:25   

W "7" często było montowane nivo szczególnie w longach - nie trzeba montować poziomowania reflektorów jeśli mamy poziomowanie całego auta, podobnie mam w vito z pneumatycznym zawieszeniem. Spryskiwacze są niestety wymagane zawsze. W moim e30 mam założone xenony (tak po partyzancku) i przetworniki od audi, wszystko działa rewelacyjnie, zasięg w porównaniu do seryjnych ( nie wiem jak wygłądają te blue coś tam)o wiele wiele większy, a do tego doskonale widać dziury w jezdni co przy niskim profilu opon ma znaczenie, nie zabijcie mnie za oślepianie, ale wydaje mi się że moje światła nigdy nie świeciły powyżej lini zderzaka w samochodzie jadącym z przeciwka... A na przegłądzie facet bardziej czepiał się przyciemnianych szyb i nieseryjnej kierownicy niż zenonów, no ale jakoś tam przeszedł przegląd.

oxstyle 

Doczy: 16 Lut 2006
Skd: Wroclaw
Wysany: 2006-04-22, 23:04   

Tak sobie czytam o tych spryskiwaczach ze wymagane itd , ale jakos w E38 seryjnych nie widzialem spryskiwaczy bynajmniej w wiekszosci ich NIE MA ... Wiec troche albo zle rozumuje albo nie wiem o co chodzi :oops:

center 

Pomg: 17 razy
Doczy: 31 Lip 2004
Skd: Katowice
Wysany: 2006-04-23, 10:00   

oj byly byly...
moze nie rzucaly Ci sie w oczy bo sa tak ladnie w chromie schowane, ale byly, patrz:

mgr inż. Jędrek ;)

KotSylwester 

Wysany: 2006-04-23, 10:18   

Nie wolno montować ksenonów bez samopoziomowania, i spryskiwaczy i już.

75% wypadków w nocy jest przez oślepienie.

Mówił ktoś że są dobrze wyregulowane... ale jak?

Do pustego zbiornika? do pustej butli? czy do pełnej? Do jednej osoby, dwóch czy pięciu? do pustego bagażnika?

Pozdrawiam

cypis0 

Doczy: 30 Pa 2005
Skd: gliwice
Wysany: 2006-04-23, 10:40   

no dobra kocie masz racje!!ale ja tragicznie w nocy widze mam niskie auto niskie opony a swiatla tez do tego nisko swieca(efekt -70 przody:) głownie poruszam sie sam ewentualnie w 2 osoby butla w bagazniku pelna (przynajmniej sie staram ) i dalej jestem przekonany ze w 90% sytuacji drogowych nie bede nikogo oslepial a wole czasem komus mignac niz gdzies na wsi sprzatnac pieszego czy rowerzyste po kilku głebszych !!

Grzesio 
BMW Power

Pomg: 5 razy
Doczy: 05 Kwi 2004
Skd: Lublin
Wysany: 2006-04-23, 14:09   

Ja tam mam dobrze wyregulowany xenon, jak założyłem odrazu pojechałem na stację kontroli pojazdów bo akurat przegląd się kończył i powiedziałem panu że założyłem xenony i żeby je dobrze ustawił. Nie robił żadnych sprzeciwów co do tego faktu. Nie zdażyło mi się jeszcze na drodze żeby jaki kolwiek samochód mi mrógał że go oślepiam, ani żadna kontrola drogowa nie czepiała się xenonów, a róznica w jasności jest kolosalna, jak włączam długie to praktycznie nie widać różnicy tylko troche dalej świecą :mrgreen:
A przepisy zwiazane z obowiązkowym nivo weszły dopiero w samochodach produkowanych po 96 roku a spryskiwaczami do xenonów po 99r

E30 325iS '87 M-Technic II http://beemka-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=8560 - sprzedane

E34 530i V8 '94 - http://beemka-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=31236

E30 318i '88 - http://beemka-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=36500 - sprzedane

E46 320td '02 Compact - http://beemka-klub.pl/forum/viewtopic.php?p=411671

G-STYLE SQUAD* :D
*grupa LANS SQUADu

oxstyle 

Doczy: 16 Lut 2006
Skd: Wroclaw
Wysany: 2006-04-23, 14:27   

center napisa/a:
oj byly byly...
moze nie rzucaly Ci sie w oczy bo sa tak ladnie w chromie schowane, ale byly, patrz:
Obrazek

Wiem ze byly , sęk w tym ze moj ojciec jezdzi E38 99r po liftingu ma xenon orginal itd ale nie ma spryskiwaczy dlatego tez zadalem takowe pytanie , a bita nie byla i wszystko ma orginal ( z salonu )

patryk w-wa 

Doczy: 13 Lis 2005
Skd: Stolica
Wysany: 2006-04-23, 19:45   

Ja tez mam u siebie xenony tym autkiem zrobilem juz 20 tys km po naszych pieknych polskich drogach swieca w porownaniu do orginalnych rewelacyjnie i nie zdazylo mi sie zebym kogos oslepial to jest moim zdaniem jedno wielkie gadanie glupot jak zapakujemy pelny bagaznik i zbiornik to mozna sobie obnizyc swiatla przeciez maja regulacje od wewnatrz. Po drugie widze na naszych drogach rowniez oslepiajace samochody na zwyklych reflektorach wiec nie wiem w czym problem zawsze jak sie swieci w oczy to razi czy taka czy inna. Na xenonach jezdzi sie bezpieczniej poniewaz jest lepsza widocznosc i nikt nie wmowi mi ze jest inaczej.

KotSylwester 

Wysany: 2006-04-24, 06:24   

Patryk, a skąd wiesz że nie oślepiasz? Oki zaraz się okaże że samopoziomowanie to kolejny debilny przepis, podobnie jak spryski... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Wywietl posty z ostatnich:   
Ten temat jest zablokowany bez moliwoci zmiany postw lub pisania odpowiedzi
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: