na poczatek witam wszystkich na forum
od miesiaca jestem posiadaczem 316 1.8 is 89r.
dostalem od tescia-ha ha ha-dla ziecia cymes autko dwa lata zadnej usterki.-przeglady za flaszke u pana jozka.
pierwsza wizyta w warsztacie wymiana 3 sprezyn - 2 amortyzatorow , drazki .tarcze hamulcowe itp.itd. 3500zl
na stale mieszkam w szwecji i wpadlem na 7 dni po to auto- bo wczesniejsze w szwecji zostalo zajechane na amen
2 dni przed wyjazdem skrzynia biegow sie zakleszcza i pozostaje na stale na wstecznym
rewelacja
przekladam moj powrot do szwecji i naprawiam skrzynie w zakladzie za 2 tys.jadac na prom po przejechaniu 150 km. nagle pada obrotomierz,poziom paliwa,temp wody, elektryczne lusterka,kontrolki na desce, ogrzewanie-dmuchawa,swiatlo wstecznego biegu.
po wymianie bezpiecznika nastepny tez sie przepala.po przekreceniu kluczyka .po doplynieciu promem psuje sie spryskiwacz wycieraczek, po tygodniu pada regulacja hydrauliczna reflektorow a po 2 tyg. glosniki wysokotonowe sie przepalaja bo kolo ktory je podlaczyl nie zamontowal zwrotnic ktore byly w zestawie.niestety to jeszcze nie koniec-
po 3 tygodniach jak sprawdzalem bezpieczniki auto samo sie zamknelo z kluczykami w stacyjce-musialem wybic szybe.kupilem nowa na allegro i wyslalem kase-no i zeby nie bylo fajnie -kolesiowi zablokowali konto bo to oszust i wysterowal juz kilka osob.- i tak oto uplynal moj pierwszy miesiac z nowym autem.
cz.2
minely nastepne miesiace
a oto efekty - ceny obowiazujace w szwecji-po znajomosci
styczen
-pada wysprzegnik - wymieniam na nowy - 400 zl
luty
-pekaja druty w tylnej oponie(michelin ivayo z kolcami) i ja deformuja-nieznacznie-po tygodniu zaczyna bujac tylem-rezultat -lozysko do wymiany - 1tys. zl
marzec
- pada sprzeglo -wymieniam komplet-2tys. zl
kwiecien
-wczoraj - pada skrzynia -naprawiana na koniec listopada-rezultat-wymiana skrzyni
moje pytanie brzmi- czy do 318is m42b18 jest jakas specjalna skrzynia
czy pasuje od innych modeli- czy ma byc tylko od m42b18??
prosze o porady
ale nie zniechecam sie- bo
kocham to auto
pozdrawiam z krainy losia