BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Obroty
Autor Wiadomo
SUCHARUS 

Pomg: 1 raz
Doczy: 10 Sie 2005
Skd: LUBAŃ
Wysany: 2006-04-27, 23:28   Obroty

Witam ino czasami mam taki problem ze....na jalowym jak stoje to nieraz wariuje na obrotach.......dzieje sie to tylko na cieplym silniku......i tak wskakuja z ok 700 do 1200 i nieraz gdy sie zatrzymuje potrafi sie zawiesic wlasnie tak na 1500 czasami jak mu lekko przygazuje to wszystko wroci do normy......dodam jeszcze ze wyczyscilem krokowca bo myslalem ze to on pierdzieli tak ale okazuje sie ze nie....co to moze byc??? moze lambda???? dodam jeszcze ze mam M20B20

Vindevil 
Syn motopompy!

Pomg: 9 razy
Doczy: 21 Gru 2004
Skd: Częstochowa
Wysany: 2006-04-27, 23:39   

Masz śrubką podkręconą przepustnice i TPS jest źle ustawiony. Na zgaszonym silniku sprawdż czy jak otwierasz i zamykasz przeustnicę to słychać charakterystyczne (ciche) cyknięcie. Dużo ludzi popełnia błąd regulując obroty tą śrubką.

SUCHARUS 

Pomg: 1 raz
Doczy: 10 Sie 2005
Skd: LUBAŃ
Wysany: 2006-04-29, 23:08   

Jak to ustawic?

[ Dodano: Czw Maj 04, 2006 11:26 pm ]
ponawiam moje pytanie.......hmmm dalej jest problem w sumie srubki na przepustnicy nie ruszalem nigdy w ogole....to stalo sie tak z dnia na dzien.......hmmm......czy jest moze taka mozliwosc ze gdzies guma przeplywka-przepustnica gdzies jest wlnieta czy mogla by to powodowac???? wiem ze jak guma jest walnieta to raczej silnik traci dynamike....jest w ogole jakis sposob albo metoda wykluczenia az sie dojdzie co jest?????

84lukasz 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 21 Lut 2006
Skd: Zabrze
Wysany: 2006-06-19, 22:53   Obroty

Witam mam pewien problem:
Wymienilem dzisiaj swiece (dziwnie zachowaly mi sie obroty, przy schodzeniu z duzych obrotow spadaly one prawie do zera, poza tym mialem bardzo niskie obroty na benzynie) - wlozylem swiece Bosch FGR7DQ+ i jest lepiej - obroty nie spadaja juz tak jak to mialo miejsce wczesniej lecz problem polega na tym ze i na gazie i na benzynie obroty na biegu jalowym sa rozne - raz jest to kolo 700, innym razem kolo 1300 i powoli spada, przewaznie zatrzymujac sie na 1000...Zeby to zobrazowac - na jakich swiatlach sie nie zatrzymam to obroty maja inna wartosc...Prosze o pomoc 8)

[ Dodano: 2006-06-19, 22:20 ]
PS - przed wymiana swiec mocno smierdzialo benzyna przy wlaczonej dmuchawie (tylko przy jezdzie na benzynie), teraz juz prawie nic nie czuc..

KWKPiotr 

Pomg: 5 razy
Doczy: 22 Mar 2004
Skd: Radomsko
Wysany: 2006-06-19, 23:37   

Sprawa jest związana z tym jakie to gaziwo posiadasz ( typ instalki ) a o tym nic nie napisałeś....
Jeśli masz najprostsze gaziwo to komp silnika i zawór wolnych ( tak zwany silniczek krokowy ) nie biorą udziału w regulacji wiec nie ma się co ich czepiać.
szukaj wtedy w osprzęcie gazu...
A tak wogóle jeśli chcesz dostać jakieś sensowne odpowiedzi to musisz więcej o autku napisac - przecież nie wiemy co jest u Ciebie w autku.....
( te obroty skaczą tylko na gazie czy na benzynie też ? , jaki ten gaz , itp .....)

/Pozdrówka

84lukasz 

Wysany: 2006-06-19, 23:41   

Inastalacje gazowa mam na srube - jesli chodzi o auto to jest to 318is M42 92r. Mowisz zeby szukac w osprzecie gazu, ale na benzynie samochod zachowuje sie tak samo...

[ Dodano: 2006-06-19, 22:41 ]
E36 oczywiscie ;)

KWKPiotr 

Wysany: 2006-06-19, 23:46   

Jeśli na bęzynie tez obroty skaczą to sprawdz standardowo - szczelność kolektora ( czy nie ciągnie lewego powietrza ), silniczek krokowy, pewnosć działania czujnika zamknięcia przepustnicy.
Moze Inni Forumowicze też coś dopowiedzą....
Zacznij może od opanowania sprawy na benzynie to bedzie łatwiej podejsc do gazu....
/pozdro.

84lukasz 

Wysany: 2006-06-19, 23:49   

Jakies wskazowki jak sprawdzic ten czujnik i szczelnosc kolektora? Auto mam dopiero od 3 miesiecy i wraz z awariami zaczynam powoli wkrecac sie w temat;)

KWKPiotr 

Wysany: 2006-06-20, 00:00   

Czujnik ( okolice przepustnicy ) - na zgaszonym powoli puszczać przepustnice - przawie przy końcu powinno cicho cyknąć ( 1/2 sukcesu ) wyjąć wtyczke sprawdzić czujnik miernikiem. ( opisane w któreś z ksiązek dobrze - pacz post o ksiązkach - do sciągnięcia z netu w wersji elektronicznej )
( wersja dla leniwych - spytac kogoś z m42 która to wtyczka ;-) )
Szczelność kolektora - na początek dokładnie obejżec weżyki gumy opaski szczególnie tam gdzie szaleli gazownicy.....
jak nic optycznie nie znajdziesz włącz silnik- bieg jałowy - posłychaj może bedzie słychać syczenie powietrza.
to tak na szybko....

84lukasz 

Wysany: 2006-06-20, 00:17   

pomozcie mi znalezc ten czujnik bo nie wiem zbytnio gdzie grzebac:)

[ Dodano: 2006-06-21, 10:56 ]
czujnik zlokalizowany - niestety nie slysze zadnego pstrykniecia...jeszcze dla pewnosci musze go pomierzyc...PS : jak wyglada wymiana takiego czujnika i koszt?

Mauser 

Doczy: 04 Maj 2006
Skd: Mysłowice
Wysany: 2006-06-23, 07:50   

U mnie sytuacja wygląda następująco: Na benzynie jest wszystko ok, podjeżdżam na światła, sprzęgło, obroty sdą takie jak być powinny...

Natomiast na gazie jest inaczej, obroty po prostu zawieszają się na około 2000. Myślałem że to s. krokowy jednak jak na benzynie się tak nie dzieje...
Oczywiście nie zawsze zawieszają sie równo na 2000 tylko powiedzmy mniej więcej... no i nie za każdym razem, z tym że to zdarza się zbyt często.

Co może być przyczyną? piszcie plis, bo to raczej nienormalna sytuacja...

duchPW
[Usunity]

Wysany: 2006-06-23, 08:14   

no to i ja się podłączę - czy jest możliwe, żeby przepustnica ucierpiała w wyniku strzału LPG - analogicznie jak przepływka
zaczyna mnie to wkurzać, bo nie można przegazować auta, gdyż po wkręceniu obroty zatrzymują się na ≈2000 i dopiero po dotknięciu pedału gazu wracają do normalnych jałowych
czasem pomaga jedynie zduszenie na jedynce i na hamulcu :roll:

Adi 
urzędas

Pomg: 14 razy
Doczy: 30 Sie 2005
Skd: Hindenburg OS
Wysany: 2006-06-23, 11:19   

PioterW napisa/a:
no to i ja się podłączę - czy jest możliwe, żeby przepustnica ucierpiała w wyniku strzału LPG - analogicznie jak przepływka
zaczyna mnie to wkurzać, bo nie można przegazować auta, gdyż po wkręceniu obroty zatrzymują się na ≈2000 i dopiero po dotknięciu pedału gazu wracają do normalnych jałowych
czasem pomaga jedynie zduszenie na jedynce i na hamulcu :roll:

nie wiem czy to jest możliwe aby ucierpiała przepustnica ale taką sytuacje jak opisałeś miałem w poprzednim aucie i do wymiany poszedł czujnik położenia przepustnicy, z tym że auto było bez LPG ale tak się właśnie wieszało na skrzyżowaniu a czasem nawet sam przyspieszał bez naciskanai na pedał gazu

Mauser 

Wysany: 2006-06-23, 12:01   

a co z moją furą?? na gazie kapa obroty zawieszają się, natomiast na benzynie jest OK...

duchPW
[Usunity]

Wysany: 2006-06-23, 15:40   

Adi napisa/a:
do wymiany poszedł czujnik położenia przepustnicy

gdzie kupić takie cudo - w sklepie zamiennik, czy używkę, czy tylko ori z ASO?

jakie są ceny?

BTW - pozwoliłem sobie scalić oba tematy, ponieważ po jakimś czasie zaczęłi iść w tym samym kierunku

Adi 
urzędas

Pomg: 14 razy
Doczy: 30 Sie 2005
Skd: Hindenburg OS
Wysany: 2006-06-23, 16:18   

element nr 2 jak się nie myle ale jeśli to to jest do wmiany to szczerze nie wiem czy polecić używke czy nówex czy zamiennik jakiś :( kiedys widziałem na allegro, zapytaj może tego gościa i poczekaj może aż Ci co się dobrze na tym znają, się wypowiedzą
pozdrawaim!

Mauser 

Wysany: 2006-06-24, 17:34   

Ponawiam pytanie

W moim aucie jak jadę na benzynie jest wszystko ok, podjeżdżam na światła, sprzęgło, obroty spadają i są takie jak być powinny...

Natomiast na gazie jest inaczej, obroty po prostu zawieszają się na około 2000. Myślałem że to s. krokowy jednak jak na benzynie się tak nie dzieje...
Oczywiście nie zawsze zawieszają sie równo na 2000 tylko powiedzmy mniej więcej... no i nie za każdym razem, z tym że to zdarza się zbyt często.

Co może być przyczyną? piszcie plis, bo to raczej nienormalna sytuacja...

KWKPiotr 

Wysany: 2006-06-24, 19:31   

Prawdopodobnie masz źle ustawiony parownik - jeśli nie masz doświadczenia w regulacji gazu jedz do warsztatu- ale takiego gdzie będą ustawiać za pomocą sądy spalin a nie "na oko".
Koniecznie niech sprawdzą nie tylko na wolnych obrotach ale tez na wysokich.
Często w większych silnikach parownik dostarcza za mało gazu na wysokich obrotach i dochodzi do tego że jest tam bardzo ubogo - a to jest niebespiecznie moze dojsc do wypalenia uszczelki lub gniazd zaworowych.
/pozdro.

Mauser 

Wysany: 2006-06-24, 19:58   

no to trochę dziwne, ponieważ na regulacji byłem około 2 tygodnie temu, po regul wszystko wporządku, a tu kilka dni temu takie jakieś...

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: