BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Nie odpala, ledwo kręci - pól obrotu... z hulajnogi tak.
Autor Wiadomo
KotSylwester 

Doczy: 10 Kwi 2005
Skd: nie stąd
Wysany: 2006-05-02, 16:53   Nie odpala, ledwo kręci - pól obrotu... z hulajnogi tak.

Siema.

1.8 m10, 87 rok, manual.

A więc:

Bywało że nawet nie ruszył rozrusznik - myśle szczotki, bywało że puyszczał bendix. Rozrusznik był u fachowca i powiedział że szczotki gitara, bendix zmieniony.

Było oki, następnego dnia zlot. nie odpalił, ale nie dokręciłem masy :mrgreen: . Dokręciłem i dopalił.

Na zlocie, raz nie krecił wcale, potem , odpalał.

W drodze powrotnej nie odpalił już w Wawie na CPNie. z pychu na wsteku nawet.

W domku, w garażu od zlotu nie odpalił mi ani razu. z pychu spoko.

Co zrobiłem?

Wyjąłęm i wsadziłem przekaźniki,
Wyczyściłem masy: aku- kielich, aku-dekiel, miska-podłużnica,
Poprawiłem przewody na rozruszniku - czyste.
Naładowałem aku
Napięcie na grubym przy rozruszniku 12V, przy kręceniu zero
Klema plusowa cała się już świeci.
włączam stacyjke zwieram kluczem bedix - stuka i tak samo kichowato kręci.
Przepycham na biegu - nie pomaga.

i :cenzura:, pół obrotu i nic.

Help.

[ Dodano: Wto Maj 02, 2006 5:03 pm ]
a więc:

Grzał się 15min na luzie i odpalił potem 3 razy bez problemu. Po 5 minutach już nie. To może jednak aku? ale po całej nocy na prostowniku (zeszedł poniżej 2 A) nie zareagował.

BADYL 

Pomg: 5 razy
Doczy: 20 Mar 2004
Skd: *****
Wysany: 2006-05-02, 17:05   

Sprawdz czy łozysko na alternatorze nie huczy - ostatnio przypadek fiata punko tez wszystko dobrze ze nie chciało odpalic - aku naładowany a nie miało siły przekrecic na dzien dobry.

Pawel-e30 

Pomg: 2 razy
Doczy: 17 Kwi 2004
Skd: Wawa-Grochów
Wysany: 2006-05-02, 17:09   

może poprostu akumulator masz padniety??

Jakiś czas temu ładawołem swój akumulator całą noc i zrobił tylko połowe obrotu :mrgreen:

Wsadź od uno akumulator albo połącz go przewodami :wink:

KotSylwester 

Wysany: 2006-05-02, 17:20   

podłączyłem prostownik i.... 4 Ampery:( Własnie Uno pod firmą stoi z Avensisa nie wyjme, a z Octavki tdi za duży i multum pierdoletów na nim jest.

Łożyska wymienione:)

Lord Lukasz 
ciągłe zmiany

Doczy: 18 Kwi 2005
Skd: Sanok
Wysany: 2006-05-02, 17:35   

Tak jak Ci pisałem na gg czeba sie upewnić na 100% czy to rozrusznik, ja bym go ściągnął i poza autem jakiś prąd podłączył i próbował czy dobrze kręci, jeśli będzie pewne na 100% że rozrusznik jest sprawny to moża badać dalej. Ja obstawiam na rozrusznik.
Nie znam sie tak dobrze na prądach ale jak by aku był padnięty to zawsze by nie kręcił a nie raz tak a raz inaczej.

E36 325i qp

http://www.youtube.com/user/TheLordLukasz

Pawel-e30 

Pomg: 2 razy
Doczy: 17 Kwi 2004
Skd: Wawa-Grochów
Wysany: 2006-05-02, 17:56   

Lordzie ale przecierz rozrusznik był u elektryka i ten stwierdził że rozrusznik jest dobry :wink:

Lord Lukasz 
ciągłe zmiany

Doczy: 18 Kwi 2005
Skd: Sanok
Wysany: 2006-05-02, 19:11   

No ja nie ufam im, mi super elektryk pół auta rozkręcił i sie poddał, okazało sie że jeden kabelek od masy czeba było dokręcić i to wszysko.

W 2 przypadku blokowało mi rozrusznik, ledwo kręcił wymieniłem taśme od mas i problem znikł a inny elektryk po wstępnych oględzinach stwierdził: wyciąg rozrusznik i przynies....

E36 325i qp

http://www.youtube.com/user/TheLordLukasz

henry 

Pomg: 6 razy
Doczy: 20 Kwi 2004
Skd: Kielce
Wysany: 2006-05-02, 19:26   rozrusznik

Radek !! Jesli dobrze opisałes objawy a szczególnie ten ,ze napięcie na akumulatorze bez włączonego rozrusznika wynosi +12 V , a mierzone w chwili "kręcenia" spada do zera , to świadczy o tym ,że włącznik elektromagnetyczny czli popularnie mówiąc bendix , robi zwarcie do masy i prawdopodobnie to jego należy wymienic. .........Tak mi jako elektrykowi "wychodzi" z Twojego opisu. Akumulator pewnie jest dobry tylko "zdrowo" rozładowany. Pozdrawiam - henry

PS.No i klema nie ma prawa Ci sie "świecić"................
Ale będzie jeszcze coś.......!!!

KotSylwester 

Wysany: 2006-05-02, 23:22   

hmm...

To mam zagwózdke, ale Heniu, po tym jak autko pracowało 15min, odpaliło bez problemu trze razy. A napięcie może spadać jak aku jest trup??

[ Dodano: Sob Maj 06, 2006 10:58 am ]
A więc kupiłem akumulator Delphi 60Ah za 140zł i działa wsjo pięknie. Pewnie tamten padł przez zimę, jak autko odpalałem co 2 tyg. I tu pytanie jaka rada, co zrobić żeby przez zimę i ten nie padł?

filipfil 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 07 Lis 2005
Skd: Wołomin
Wysany: 2006-05-06, 20:48   

Hej, wystarczy, że aku będzie całkowicie naładowany to nawet mocno ujemne temperatury mu nie zaszkodzą , rozładowany ma inną gęstość elektrolitu i inną, niższą temperaturę zamarzania, jak zamarznie to kiszka, mogą być problemy. Do tego nie dopuszczaj do całkowiteko a nawet bardzo mocnego rozładowania ( przy dowolnej temperaturze zewnętrznej), wszystkie aku kwasowe (ołowiowe ) tego nie lubią, spokojnie można je podładowywać, to im nie szkodzi (przeciwnie niz tak jak li-ion w komórkach, które lubią być całkowicie rozładowywane). Jeżeli aku jest nowe, jest ładowanie to powinno wszystko grać, pzd

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: