BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
głowica, uszczelka, załamka
Autor Wiadomo
Kimbek 

Doczy: 28 Cze 2004
Skd: Molde/Świdnik
Wysany: 2006-05-03, 20:49   głowica, uszczelka, załamka

Jeszcze nie zdjagnozowane co ale nie jest dobrze, narazie z tego co sam ustaliłem moge przedstawić może komuś się przyda, szczerze nie życze.
Zaczeło się że coraz częściej dolewałem płynu,
a teraz wygląda to tak:
http://img464.imageshack....im0032237sj.jpg
http://img322.imageshack....im0032294sh.jpg
http://img505.imageshack....im0032310yj.jpg
http://img505.imageshack....im0032371hj.jpg

Powiedzcie że to uszczelka

Piotrek E-30 

Pomg: 1 raz
Doczy: 26 Sie 2005
Skd: Warszawa/Piaseczno
Wysany: 2006-05-03, 20:54   

U la la, uszczelka, albo pekła głowica ogólnie kicha :?

duchX
[Usunity]

Wysany: 2006-05-03, 20:58   

100% ze cos rablo mam nadzieje ze tylko uszczelka !! !!!!!!!!! powodzenia i rozbieraj jak najszybciejnie jezdzij

Kimbek 

Wysany: 2006-05-03, 21:03   

schowana w garażu nie do ruszenia
sprawdzałem też ciśnienie
1--- 1,075
2--- 1,0
3--- 0,75
4--- 0,78
5--- 1,0
6--- 0,97
i właśnie w tym czwartym stoi płyn pod deklem

duchX
[Usunity]

Wysany: 2006-05-03, 21:05   

a robiles probe olejowa co prawda teraz sprawdzanie kompresji nic nie da po i tak nie wiadomo czyt dmucha do wody czy do oleju czy miedzy soba ?? ?? scigniesz czapke oddasz na szcelnosc 60 pln i bedziesz wiedzial

Kimbek 

Wysany: 2006-05-03, 21:10   

olejowej nie robiłem, ustawiłem tylko zawory na nowo, nic nie pomogło
więcej nie jestem w stanie sam zrobić
szukam dobrego magika

duchX
[Usunity]

Wysany: 2006-05-03, 21:18   

tu nie jest potrzebny magik tylko ktos kto potrafi zrobic glowiece a z odrobina samozaparcia i odrobina wiedzy mozna zrobic to prawie samemu tylko tak jak mowie trzeba cos wiedzic przynajmnije jak rozrzad ustawic reszta to banal

Kimbek 

Wysany: 2006-05-03, 21:32   

Kiedyś miałem m10b18 głowice sam zdjołem razem z dolotami ale łatwo nie było,
zawory porozpinałem gniazda podocieerałem uszczelniacze wymieniłem, więcej sam sie za to nie biore, wszystko sie da jak sie ma nażędzia i warunki a nie kombinowane nażędzia i mały garaż, a wogóle to czas, dlatego wole znależć dobrgo fachowca, a takiego jeszcze da się znależć i zapłacić.Każdy niech robi to co umie najlepiej

duchX
[Usunity]

Wysany: 2006-05-03, 21:43   

no w sumie masz racje !! !!!

MARAS 
plecak doświadczeń

Pomg: 45 razy
Doczy: 02 Kwi 2004
Skd: Gdańsk
Wysany: 2006-05-03, 22:01   

Kimbek nie chcę cię załamywać w klawiaturze masz wodę tylko rybki wpuścić spadek ciśnienia na na 3 i 4 garze jest znaczny sugeruje wypalona uszczelkę pomiedzy tymi garami a obecność wody w klawiaturze (napewno w misce jest jej wiecej) i bagno w zbiorniczku wyrównawczym to znaczy ciśnie z cylindrów pcha wode do oleju:
a) pod głowica pomiedzy uszkodzoną uszczelką z jednego kanału wodnego do drugiego olejowego ale... to byłby optymistyczny wariant pozatym za ta ilość wody moim zdaniem wyklucza ten wariant
b) drugi wariant jest gorszy pękła głowica okolica też 3 i 4 gar z tym że pękł kanał w płaszczu wodnym głowicy i goni wodę do kanału powrotu oleju który jest obok...ech źle to wyglada i obym sie mylił
... i żeby to tylko uszczelka była

p.s. pominąłem bagno w zbiorniczku wyrównawczym...znaczy pcha z jednego gara np.3 ciśnienie wodę do oleju a np.4 olej do wody lub na odwrót stad ten majonez w układzie chłodzenia... i nie sądze by to była uszczelka, bo musiała by przepalić się w co najmniej dwóch miejscach.

Kimbek 

Wysany: 2006-05-03, 22:10   

Płynu bierze 1l na 200km.
no i blok troche jakiś mokrawy, dlatego oszukuje sie narazie że to uszczelka

MARAS 
plecak doświadczeń

Wysany: 2006-05-03, 22:25   

:shock: ty nim jeszcze jeździsz i mierzysz zużycie wody... to pozdrawiam...

duchX
[Usunity]

Wysany: 2006-05-03, 22:25   

b) drugi wariant jest gorszy pękła głowica okolica też 3 i 4 gar z tym że pękł kanał w płaszczu wodnym głowicy i goni wodę do kanału powrotu oleju który jest obok...ech źle to wyglada i obym sie mylił

Czy moglbys mi wytlumaczyc co to jest kanal w plaszczu wodnym bo za grzyba nie moge sobie tego wyobrazic !! !! ?? ??? Bo z tego co wiem to plaszcz wodny jest ale raczej nie w glowicy tylko w bloku wiec bardzo prosze o uswiadomienie

Kimbek 

Wysany: 2006-05-03, 22:28   

zmierzyłem zanim rozebrałem i pomierzyłem kompresje , myślałem może żle odpowietrzone bo niedawno płyn wymienilłem
pozdrawiam

damiano_e30 
GERMAN STYLE

Pomg: 1 raz
Doczy: 27 Sty 2006
Skd: Bydgoszcz
Wysany: 2006-05-03, 22:38   

A nie przegrzałeś jej czasem ?
Bo jeśli tak to mogła głowica walnąć :(

Kimbek 

Wysany: 2006-05-03, 22:41   

Jeżdze nią 2 lata ani razu nie została przegżana, wskazówka zawsze ledwo dochdzi do środka,
a skatować IX-a też się niebardzo da.

Lord Lukasz 
ciągłe zmiany

Pomg: 5 razy
Doczy: 18 Kwi 2005
Skd: Sanok
Wysany: 2006-05-04, 08:58   

Na moje oko zaczęło sie od uszczelki i nie chcesz sie przyznać :D ale dolewales cochwile płyn i jeździłeś jeszcze chwile doprowadzając do takiego stanu jak na fotkach, przecież pod deklem jest sama woda, układ smarowania i chłodzenia połączył sie w jeden. Jak ubywa płynu to zanim sie go doleje czeba zdiagnozować dlaczego ubywa, bynajmniej ja na to jestem uczulony wiadomo dlaczego... troche miałem problemów z chłodzeniem.

Daj do kogoś żeby zdjął głowice i zobaczysz ale czarno to widze... przyznaj sie też jak długo z tym jeździłeś

E36 325i qp

http://www.youtube.com/user/TheLordLukasz

puz 
swapownik

Pomg: 4 razy
Doczy: 05 Sty 2005
Skd: Czernikowo k/Torunia
Wysany: 2006-05-04, 13:49   

no ja mialem podobna sytuacje w zeszlym roku, jezdzilem tak okolo 3-4 miechy ubywalo po trosze jak silnik wygladal jak u ciebie to bylo juz po glowicy!!! pekniecie pod podporami walka. spawanie nic nie daje i tak peknie szukaj glowicy!!!

Kimbek 

Wysany: 2006-05-04, 14:01   

od kąd zaczeło ubywać w tak bardzo zauważalnym stopniu jak napisałem przejechałem góra 500km, przyznaje się myślałem że może żle odpowietrzone, odpowietrzałem i obserwowałem zmieny i przez ten czas z 500 zrobiłem.
Auto już u mechanika niebawem się wrzystko okarze

Lord Lukasz 
ciągłe zmiany

Wysany: 2006-05-04, 14:27   

Może sie okazać że te 500km za dużo i będziesz musiał nową głowice szukać ale czekamy na info jak mechaniory ściągną głowice.

E36 325i qp

MARAS 
plecak doświadczeń

Wysany: 2006-05-07, 14:03   

x_e_o_n napisa/a:

Czy moglbys mi wytlumaczyc co to jest kanal w plaszczu wodnym bo za grzyba nie moge sobie tego wyobrazic !! !! ?? ??? Bo z tego co wiem to plaszcz wodny jest ale raczej nie w glowicy tylko w bloku wiec bardzo prosze o uswiadomienie

Nie potrafię tego zobrazować jakbyś popatrzył na blok silnika bez głowicy zrozumiałbyś o co mi chodziło, woda w bloku nie ma jakichś osobnych kanałów tylko jakby jeden poprzeczny po każdej ze stron cylindrów które są połaczone w jeden okalający tuleje cylindrów kanał wodny nazwany "płaszczem wodnym" oddzielajacy ściany tuleji cylindrów od zewnetrznej ściany bloku silnika, a głowica m20 jest po demontarzu (sam korpus) prawie "ażurowy" i waży niewiele dlatego tak łatwo pękają ścianki poprostu sa cienki i łatwo pękają, i to zazwyczaj w najmniej oczekiwanym miejscu np. ścianki pomiedzy kanałami wody i oleju, pod podporami wałka, okolice pomiedzy cylindrami pomiedzy spodem głowicy a gniazdami zaworów wydechowych, tam gdzie zazwyczaj nie da się ich spawać lub jest to bardzo utrudnione. Czasem nie jest to jedno pękniecie tylko sieć kilku mikro pęknieć które wychodza dopiero podczas prób ciśnienioych a w eksploatacji wydawało by się że jest ok. płyn ubywa nieznacznie lekki biuały dymek z wydechu i nieznacznie pokryty korek oleju "majonezem" czyli zmieszanym olejem z woda lub na korku zbiorniczka wyrównawczego lekka zółtokremowa maź "majonez"

Kimbek 

Wysany: 2006-05-19, 21:49   

Lord Lukasz napisa/a:
Może sie okazać że te 500km za dużo i będziesz musiał nową głowice szukać ale czekamy na info jak mechaniory ściągną głowice.

No i niestety mieliście racje, musze szukać nowej głowicy albo sam nie wiem.
Okazała się tak pęknięta że nie podjeli sie spawania

Lord Lukasz 
ciągłe zmiany

Wysany: 2006-05-20, 07:56   

No to wspulczucia, nie ma nic gorszego jak pękniecie głowicy, ja na szczęście po kontrowersyjnym :D dokręcaniu zrobiłem już 3000 km i jak narazie wszysko jest ok

E36 325i qp

puz 
swapownik

Pomg: 4 razy
Doczy: 05 Sty 2005
Skd: Czernikowo k/Torunia
Wysany: 2006-05-20, 09:16   

zadne pekniecie przy M20 nie jest do pospawania, i tak peknie znam z autopsji!!! Glowice spawali w zakladach lotniczych w Bydgoszczy a oni zajmuja sie tym profesjonalnie i pekla!!! mi w ciagu 2 lat poszly 2 glowice a to koszta nie z tej bajki sama glowica 1000 zl +reszta czyli jak sie zamkniesz w 1500 bedzie dobrze!!! ja zmieiam silnik na M50B25 nigdy wiecej M20

Kimbek 

Wysany: 2006-05-20, 09:33   

Też myśle o takiej zmianie ale z moim ix to chyba będzie cięższa sprawa, czy to się da wogule spasować, może trzeba będzie wywalić przednie napędy, bardzo bym nie tęsknił, sam jeszcze nie wiem jak to może wyglądac musze zgłebić temat.

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: