BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
grzejaca sie becia
Autor Wiadomo
kaczor100020 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 08 Maj 2006
Skd: Bonn
Wysany: 2006-05-11, 20:20   grzejaca sie becia

Witam
Witam wszystkich jestem tu nowy ale swoja becie mam juz 2 latka i mam z nia problem strasznie mi sie grzeje na swiatlach kiedy jest goraco i nie ma sily jechac w zime bylo znowu inaczej nie mogla sie zagrzac zawsze byla zimna co moze byc przyczyna prosze o podpowiedzi.Drugi problem mam taki ze nie ma sily jechac na paliwie mam zalozony gaz i dluzszy czas jezdzilem na nim i nie urzywalem paliwa co moze byc tego przyczyna.BMW to 318 E-36 roczek 1993

Piotrek E-30 

Pomg: 1 raz
Doczy: 26 Sie 2005
Skd: Warszawa/Piaseczno
Wysany: 2006-05-11, 20:28   

Termostat sprawdź i pompke paliwa

duchX
[Usunity]

Wysany: 2006-05-11, 20:41   

:)
prawdopodobnie masz uszkodzone wtryskie z powodu nie uzywania benzyny !! ! niedogrzewanie tylko i wylacznie termostat

kaczor100020 

Wysany: 2006-05-11, 23:49   

Do sprawy grzania sie i niedogrzewania to tez podejzewalem termostat ale co do sprawy tej jazdy na benzynie to nie wiem jak mam sprawdzic pompke paliwa a jak to wtryski to da je rade jakos przeczyscic albo cos takiego.Wlasnie mi wpadl pewien pomysl ale nie wiem czy dobry moze to byc cos ze swiecami albo z filtrem powietrza czy nie bardzo

damiano_e30 
GERMAN STYLE

Doczy: 27 Sty 2006
Skd: Bydgoszcz
Wysany: 2006-05-12, 07:06   

jakby było coś nie tak ze świecami lub filtrem powietrza to na gazie też by źle chodziła. A jeżeli na gaziku jest ok a na benie nie to raczej będzie coś z układem zasilania, np wtryski jak napisał xeon

kaczor100020 

Wysany: 2006-05-12, 08:20   

Probowallem dluzszy czas jezdzic na benzynce ale nie pomoglo mozna wlac jakis preparat zeby sie przeczyscily te wtryski czy nie bardzo

duchPW
[Usunity]

Wysany: 2006-05-12, 08:41   

wtryskiwacze??? - może, ale ja bym obstawiał pompę paliwa - przy jeździe na elpidżi często zapominamy, że nie należy jeździć na rezerwie... a pompa nie zapomina

moim zdaniem pompa ledwie dyszy i podaje b. małe ciśnienie - u mnie po wymianie oparcie znowu zaczęło łamać kręgosłup - podmiana pompy, to drobiazg, więc jeśli masz znajomego z E36, to poproś go, żeby zrobić podmiankę na 5 minut i będziesz wiedział

[ Dodano: Pią Maj 12, 2006 08:41 ]
z tym preparatem, to na razie poczekaj

kaczor100020 

Wysany: 2006-05-12, 10:16   

w ktorym miejscu jest ta pompa paliwa mozesz mi mniej wiecej wytlumaczyc

Mam jeszcze pytanko gdy ja kupilem swiecily mi sie abs no zreszta sie dalej swieca sprzedajacy mowil ze raz sie pali ta kontrolka raz nie ale od tej pory jak ja jezdze zgasla tylko raz.Co to moze byc bo jak depne na hamulec to nie ma abs bo kola sie blokuja calkowicie.Podpowiedzcie mi gdzie sa czujniki abs wszystkie ile jest tam kabli i takie tam.I jeszcze jedno jaki ma rozrzad ta becia na lancuszku czy nie i czy terzeba go wymieniac czy nie bo slyszalem ze nie

duchX
[Usunity]

Wysany: 2006-05-12, 11:10   

oczywiscie ze moze byc pompa paliwa jesli ktos zalozyl instalacje taka ze w momecie pracy na LPG pompa caly czas chodzi w tedy kilka razy zabraknie benzyny i po pompie , jesli pompa pracowala i dziala ok sa firmy ktore sie zajmuja (probuja) rozruszac wtryski podlaczaja jakies ustrojstwa w uklad zasialania paliwem i przelewa sie [rzez caly uklad kilka godzin jakis plyn teoretycznie raz widzialem efekt i pomogolo !! !! no i jeszcze jedna zecz moze smieszna ale sprawdz czy ci sie podcisnienie w baku nie robi !! !! moze sie urwal kabelek od zaworku odpowietrzajacego lub sie zatkal i przy duzym podcisnieniu w baku ma problem zassac paliwo tylko po kilku dniach jazdy pompa umiera ja tak mialem w E34

duchPW
[Usunity]

Wysany: 2006-05-12, 11:15   

pompa paliwa jest w baku - dostęp spod tylnej kanapy - jak ją podniesiesz, to pod klapką jest pompa - szczegóły znajdziesz na forum (ja nie mam E36)

nie napisałeś dokładnie jaki masz samochód, więc ciężko powiedzieć czy masz rozrząd na pasek czy na łańcuch ale z tej stronki się tego dowiesz
http://www.realoem.com/bmw/select.do
link do stronki jest z resztą dostępny w NIEZBĘDNIKU TECHNICZNYM
jeśli masz pasek (M40), to powinieneś go bezwzględnie wymienić po zakupie auta - jeśli tam jest i jeszcze nie strzelił, to zrób to jak najszybciej - jeśli jest łańcuch (m43), to póki go nie słychać możesz gho zostawić - z założenia jest bezobsługowy

jeśli którykolwiek czujnik od ABSu nie działa, to ABS też działał nie będzie - to najczęstrza przyczyna awarii ABSu - nie mam E36, więc nie wiem czy czujniki są w każdym kole czy tylko w prawym przednim i w tylnym lewym ... ale ktoś na pewno będzie wiedział :wink:

innym powodem niedziałającego ABSu może być słabe ładowanie lub pompa-padaka... ale najpierw sprawdź te czujniki - możesz to zrobić np. podpinając się u elektromechanika pod komputer diagnostyczny

taki zepsutu czujnik czasem trzeba wymienić, a czasem można go naprawić (jeśli jest pęknięty) lub najzyczajniej podłączyć

kaczor100020 

Wysany: 2006-05-12, 23:09   

No i zagotowalo mi sie nic sie nie stanie jak sie zagotuje plyn.Nie wiem wiatrak chodzi wszystkie przewody sa gorace to chyba tez nie termostat czy tak.Aha zaczelo mi sie to dziac po zalozeniu gazu.Silnik wtedy pracowal mi na 1100 obr i sie grala troche ale teraz jest normalnie 700 800 obr i i tak sie grzeje co to moze byc.POMOCYYYYYYYYYY

duchPW
[Usunity]

Wysany: 2006-05-13, 00:49   

to ciekawe - mi zaraz po założeniu gazu padła pompa wody i się tak zagrzał, że musiałem co jakis czas stawać, żeby silnik przestygł

instalacja gazowa "korzysta" z układu chłodzenia, więc może być coś z tym związane :idea: :?:
zobacz czy się układ nie zapowietrzył

i jaki Ci silniczek wyszedł?

kaczor100020 

Wysany: 2006-05-13, 01:00   

Ale co ciekawe przy benzynie grzeje sie tak samo napewno wszystko przez ten gaz dlaczego dalem sie namowic na niego

Silniczek niestety M40 mosze wymienic jak najszybciej ten rozrzad lipa ale trzeba dbac o nasze piekne bmw

duchPW
[Usunity]

Wysany: 2006-05-13, 01:45   

no to odpowietrz układ chłodzenia (sposób był podawany na forum) sprawdzaj pompę i termostat

damiano_e30 
GERMAN STYLE

Doczy: 27 Sty 2006
Skd: Bydgoszcz
Wysany: 2006-05-13, 06:46   

Jeżeli zaczęła się grzać po założeniu gazu to może masz źle podłączoną instalację do układu chłodzenia i zakłócony jest obieg cieczy chłodzącej. Ale bardziej prawdopodobne że po prostu układ jest zapowietrzony. Ogólnie instalacja gazowa działa jak dodatkowa chłodnica bo jak wiadomo z fizyki gaz przy rozprężaniu się schładza i pobiera ciepło z otoczenia. Więc na gazie powinno być lepsze chłodzenie (o ile wszystko jest ok), mimo że gaz ma wyższą temperaturę spalania niż benzyna. Ja mam zrypane wisco, nie włącza się 2-gi bieg, a mimo to na gazie nie grzeje się nawet latem w korkach :D

kaczor100020 

Wysany: 2006-05-13, 17:00   

No bylo kiedys cos tam zle podlaczone bo kiedy mialem wlaczone na cieple powietrze w aucie to ten mikser nie grzal sie tylko zamarzal ale pozniej bylo ok.Teraz kiedy stane i odkrecam korek od chlodnicy to plyn wypycha na zewnatrz i bulgoce cos tam a kiedy ostygnie to jest go znowu jakos malo.Odpowietrznik coprawda jest ale jakos leci z niego i tylko tyle bo wiecej nic sie nie robi moze da rade jakos inaczej odpowietrzyc ten uklad.Prosze o podpowiedz bo juz rozkladam rece

robin 69 

Doczy: 22 Kwi 2006
Skd: Leżajsk
Wysany: 2006-05-13, 22:01   

Witam ,jeżeli problem z przegrzewaniem nie ustąpił propionuje pożyczyć od znajomego sprawną wiskoze ,założyć i sprawdzić efekty.możliwe że poprzedni właściciel rozwiercił termostat niemogac dojść przyczyny przegrzewania.ojciec ma e30 m40 myślałem że uszczelka padła temperatura rosła płyn sadziło,założyłem soją wiskoze i wszystko ustąpiło.podłączenie instalacji gazowej praktycznie niema znaczenia co do przegrzewania (chyba że układ jest zapowietrzony) może conajwyrzej słabiej grzać w zimie bo woda wybierze przepływ przez układ o mniejszym oporze przepływu (umnie tak jest że mósiałem przydławić przepływ płynu bo parownik był gorący a nagrzewnica ledwo co grzała ,nagzrzewnice płukałem i jest ok) pozatym jeżeli wyłączamy grzanie to zamykamy przepływ przez nagrzewnice i nie przegrzewa się silnik.

pozdrawiam

kaczor100020 

Wysany: 2006-05-13, 22:33   

Wiskoza jest dobra bo byla wymieniana niedawno.Ja juz teraz dolalem plynu i jakos temp nie rosnie mysle ze jest zapowietrzony uklad a moze sie myle

[ Dodano: 2006-05-14, 17:48 ]
odpowietrzylem i jest ok ale nie wiem dlaczego jak wylacze silnik i otwieram korek to podnosi mi sie plyn i wylewa na zewnatrz

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: