BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
klikanie silnika m42
Autor Wiadomo
MaSTeR

Pomg: 1 raz
Doczy: 25 Sie 2005
Skd: Tychy
Wysany: 2006-05-15, 16:00   klikanie silnika m42

Witam. Mam maly (duzy) problem z silnikiem m42, mianowicie klika...
Wszystko bylo by OK ale ... raz klika a raz nie klika wcale.
Wiem ze w tych silnikach sa automatycznie ustawiane luzy zaworowe cisnieniem oleju, a to klikanie jest jak by z jednego zaworu, walki juz sprawdzilem nie sa nic wytarte.

Prosze o jakies wskazowki co to moze byc.

aha ... moze jeszcze jakie powinno byc cisnienie oleju w tym silniku na wolnych obrotach i w jaki sposob je zmierzyc?

Dodam jeszcze ze zauwazylem ze raczej klika jak silnik jest rozgrzany na zimnym klikanie wystepuje baaardzo zadko. Ostatnimi czasy zaobserwowalem takze ze cos za dlugo swieci mi sie kontrolka cisnienia oleju (w tym czasie chwilke slychac zaworki), wczesniej na bank tak nie bylo :? oczywiscie przy klikaniu nie swieci ani nic nie mruga kontrokla cisnienia oleju.

Prosze o pomoc i z gory dziekuje.

Pozdrawiam.

MARAS 
plecak doświadczeń

Pomg: 45 razy
Doczy: 02 Kwi 2004
Skd: Gdańsk
Wysany: 2006-05-15, 21:55   

może pompa umiera ciśnienie sam nie zmierzysz chyba że masz dostęp do takich rzeczy. jeżeli się świeci może gdzieś olej nie idzie skoro później gaśnie klika na rozgrzanym silniku bo olej jest w tedy rzadszy, któryś z hydraulicznych kompensatroów luzu zaworowego pada lub nie dostaje oleju, coś zapchane może być skoro czasem klika czasem nie.
ile masz nastukane kilometrów? na jakim oleju jeździsz? to też moze mieć znaczenie.
pozdro Maras

P.S. a jak wyglada pod deklem klawiatura czysto czy nagar i spalony czarny olej na wałkach i wewnątrz głowicy... takie syf czasmi zapycha przewody olejowe i stają się niedrożne.
Ostatnio zmieniony przez MARAS 2006-05-15, 22:01, w caoci zmieniany 2 razy  

MaSTeR

Wysany: 2006-05-15, 21:56   

czy naprawde nikt nie jest w stanie mi pomoc ?? ?????????

[ Dodano: Pon Maj 15, 2006 9:59 pm ]
wiec na poczatek to dziki za odzew :) juz myslalem ze nie ma chetnych do pomocy ...

jezdze na castrolu gtx magnatec 5W40 przebieg 210 tys km, auto nie palilo ani deka oleju od zmiany do zmiany, przyjechalo od zachodnich sasiadow gdzie bylo z tego co widze serwisowane dosc dobrze.

MARAS 
plecak doświadczeń

Wysany: 2006-05-15, 22:03   

a kto powiedział że ma być 5W40 jest syntetyczny i zarzadki jak do silniak m42 i z przebiegiem 200tys. podejrzewam że klikanie zaczęło sie po wymienie oleju... zmień na 10W40 półsyntetyk to na początek i niechodziło mi czy silnik zużywa olej dobre m42 nie powinno brac ani grama tylko chodziło mi czy pod deklem zaworowym jest nagar ze spalonego oleju i czy wałki i czy klawiatura ie jest osmolona spalonym olejem a to różnica. zlokalizowac uszkodzony kompensator na zaworze można łateo wciskając go np. wkrętakiem jeżeli psiknie i bez oporu da się wcisnąć to jest na bank do wymiany to tak najłatwiej sprawdzić sam wyczujesz który puszcza i nie trzyma oleju... a zabawy jest do sparwdzenia 16 sztuk i zazwyczaj trafiach przy 10 -12 :D
Ostatnio zmieniony przez MARAS 2006-05-15, 22:09, w caoci zmieniany 1 raz  

MaSTeR

Wysany: 2006-05-15, 22:05   

wlasnie ze byl lany 5w40 i nie zaczelo sie po zmianie oleju a ze taki jest przeznaczony do tego silnika wiem z kilku zrodel producentow olejow (da sie latwo znalesc w internecie). raczej nie zalezy mi na zejsciu na 10w40... dzialalo do tej pory to dlaczego nie chce dzialac teraz??

[ Dodano: Pon Maj 15, 2006 10:13 pm ]
po odkreceniu pokrywy zaworow nie widzialem zadnego spalonego oleju, jest tam czysciutko. Czy do sprawdzenia tych samoregulatowow musze zdejmowac walki??

[ Dodano: Pon Maj 15, 2006 10:13 pm ]
ew. ile kosztuje taka impreza za sztuke?

MARAS 
plecak doświadczeń

Wysany: 2006-05-15, 22:13   

posprawdzaj a ja jutro podam jakie mam być właściwe ciśnienie w czasie pomiaru ale raczej stawiam na hydrauliczny kompensator luzu zaworowego (w wolnym tłumaczeniu popychacz hydrauliczny) to zazwyczaj pada oczywiście pod warunkiem że nie ma gdzies korków z syfu w kanałach olejowych i ciśnienie poprawne.
Pobadaj jutro pogadamy dalej na razie walę się spać jutro czeka mnie pobudka przed szóstą.
pozdro Maras

ZIUT 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 09 Lut 2006
Skd: Kraków
Wysany: 2006-05-15, 22:32   

nikt nie pomyslal o zaworach! moze jeden z zaworow jest wyrarty i luzny w gniezdzie zaworowym i dlatego stuka??

czy stukanie ustaje jak przegazujesz??
czy jak odpalisz samochud na zimnym silniku czy stuka czy dopiero po chwili zaczyna??

jak odrazu to moze byc ktorys popychacz jak po chwili albo raz tak raz nie to stawiam na zawor!!

jak to sprawdzic nie mam pojecia!!

MaSTeR

Wysany: 2006-05-16, 00:52   

znaczy tak ...
jak odpalam rano to swieci gdzies z sekunde moze troszke dluzej kontrolka od cisnienia oleju (wczesniej nie swiecila tak dlugo - wrecz gasla jeszcze na rozruszniku) i w tym czasie jak swieci to slysze jak sobie graja wszystkie zawory, jak tylko zgasnie kontorlka to nastaje cisza i nic nie klika (w sporadycznych przypadkach chwilke slysze klikanie tego jednego zaworu), jak odpalam auto po tym jak sie juz nagrzalo to zaczynaja sie chody tzn. slychac klikanie tego zaworu, czasem przytrzymanie chwilke na wyzszych obrotach zalatwia sprawe klikania ale to czasem, czasem musze przejechac sie xx km zeby przestalo klikac, no chyba ze zostawie auto w spokoju na xx godzin (np. na noc) to wtedy jest tak jak bym rano odpalal. Na goracym silniku klikanie raz jest raz nie ma np. na jednych swiatlach na miescie slysze jak klika a na nastepnych juz nie i odwrotnie. Czasem jest tak ze jak jade na wyzszych obrotach (np. w trasie) to nic nie klika a jak tylko trzeba sie zatrzymac na jakims skrzyzowaniu to po chwili zaczyna klikac (tak jak by bylo za male cisnienie oleju na wolnych obrotach) ale tez nie jest to regola bo bywa tez tak ze postawie go na wolnych na rozgrzanym silniku ktory klika pod garazem i po chwili klikanie ustaje.

Ja sie zaczynam powoli zastanawiac czy to nie jest kwestja humoru beemki :roll:

Aha zapomnial bym dodac jeszcze jednego ... NIC NIE STUKA ... to KLIKA 8) a to wielka roznica, klika doslownie jak niedoregulowany zawor ...

BARABUS 
WHEEL MODIFICATION

Pomg: 14 razy
Doczy: 10 Sty 2006
Skd: o/Poznań
Wysany: 2006-05-16, 12:46   

Ja jeżdze na Mobil1 0W/40 full syntetyk, taki zawsze uważałem za najlepszy i taki polecił mi mój znajomy mechnik. Zdecydowanie jednak odmówił mi zalewania castronem GTX czy jak mu tam :roll: Magnatic, powiedział że ten olej jest bardzo dobry ale należy go używac od nowości silnika, po takim przebiegu, przypuszczam że pow. 150 tyś już masz nie jest zalecany, a wręcz nie wskazany, Castrol ma specyficzną stuktóre, jest zielony, ma właściwości wypłukujące silnik,no i jest bardzo rzadki.
być może akurat ten olej nie służy twojemu silnikowi, pompa olejowa ma już swój przebieg i zbyt rzadki olej jest trudniej tłoczyć :mrgreen:

Ale to moje zdanie.

-------->>>> WWW.BARABUS.PL <<<<---------

ZIUT 

Wysany: 2006-05-16, 16:14   

to co opisujesz to napewno zawor - zawory!!

jeden lub kilka nie sa idealnie proste i dlatego tak stuka!! mam to samo po rozebraniu glowicy okazalo si eze jeden wydechowy jest pol milimetra krzywy i to tak stukalo!!

zawor to koszt 30 zl!! robocizna duzo wiecej bo trzeba glowice sciagac!!

pozdrawiam

albertpopo

Doczy: 23 Pa 2005
Skd: Ś-cie
Wysany: 2006-05-16, 16:16   

W swoim is miałem podobnie. Odpaliłem autko po kilkudniowym postoju i usłyszałem jakby stukanie jednej szklanki, wcześniej tego nie było. Zabrałem więc autko na kawałek prostej, rozgrzałem i przepałowałem pare kilometrów do 210km/h. Pomogło, do dzisiaj mam spokój.

ZIUT 

Wysany: 2006-05-16, 22:38   

albertpopo napisa/a:
W swoim is miałem podobnie. Odpaliłem autko po kilkudniowym postoju i usłyszałem jakby stukanie jednej szklanki, wcześniej tego nie było. Zabrałem więc autko na kawałek prostej, rozgrzałem i przepałowałem pare kilometrów do 210km/h. Pomogło, do dzisiaj mam spokój.

Ciekawy sposob na bolaczki silnika!! nie dziala jak powinien nie slucha sie to trzeba dam mu w ....

kazdy ma swoje sposoby! ja wole robic z autem na bierzaco i jak sie cos dzieje to jezdze spokojnie dopuki nie wiem co to moze byc bo pozniej moze byc jeszcze gorzej!

a co do tematu to podjedz do dobrego mechanika bo ja naprawde niewiem jak sprawdzic ktory zawor i czy to dokladnie jest zawor ale objawy masz takie jak ja!u mnie okazal sie zawor!

pozdrawiam

ps. widze ze wiekszosc osob ma obsesje na dziwne stuki!!

BARABUS 
WHEEL MODIFICATION

Wysany: 2006-05-16, 22:46   

... no jak przeczytałem ten temat to nawet w mojej coś stukało dziś przez chwikę, a dokładniej jak odpaliłem to słyszałem jakiś stuk, jakby zawór, bardziej to słychać jak jestem oddalony od auta jakies 3 metry, jak podejde bliżej to się bardziej zlewa z odgłosem silnika. Jednkże przyłożyłem ucho do kapy zaworowej i tak, 10 sekund słyszałem stuki, takie klikanie, no wiecie jakby zawór lub popychacz, a po 10 sekundach cisza, potem znowu klikanie i znowu cisza...hmmm
potem była przejażdzka (ale taka normalna :mrgreen: ) i na rozgrzanym aucie całkowicie zanikło :D

cypis0 

Doczy: 30 Pa 2005
Skd: gliwice
Wysany: 2006-05-16, 22:59   

210tys i na oleju 5w40!!!ojjj powiem ci tak ktos zrobil to czego nie powinno sie robic z czasem daje sie coraz gestrzy olej a nie taki rzadki!! powiem ci tak autko seryjnie wyszlo na oleju 10w40 po takim przebiegu ja bym zostal na takim oleju a napewno nie lal bym magnateca i to 5w40!! ps zdaniem kilku (z 5 przynajmniej mechaników w tym 2 serwisuje auta znajdujace w sporcie) powiedzialo ze po 200 tys w aucie powinno juz sie lac pół syntetyk lub mineral.
ale do tematu olej to 1 mozliwa przypadlosc 2 koncza sie rególatory (szklanki czy jakos tak to zwia) poprawcie jak sie myle co do nazwy

MaSTeR

Wysany: 2006-05-16, 23:43   

ciekawa teoria z tym ze po 200 tys km nalezy lac gestszy olej ... w pewnym stopniu zgadzam sie z nia, tyle ze w tym aucie byl lany zawsze taki olej ktory PODKRESLAM ... JEST ZGODNY ZE SPECYFIKACJA, .... ale to juz pomine o olej sie klocic nie bede bo i tak kazdy wie swoje ja tylko dodam ze silnik silnikowi nie rowny ... i wcale nie trzeba robic takich numerow jak chodzi wszystko ladnie... POWIEM TO JESZCZE RAZ ... NA ZMIANE OLEJU NA GESTSZY (10w / 15w ) JA SIE NIE PISZE.

Jesli auto do tej pory jezdzilo na nim bez najmniejszych problemow to dlaczego nagle zaczelo cos klikac? to jest pytanie za 100pkt :P

P.S.
A co niby moglo by byc przyczyna skrzywienia tego zaworu ?? bo nie kumam...

A GTX Magnatec wcale nie jest zielony ... no chyba ze opakowanie :twisted:

Mobil1 0W40 Density(GĘSTOŚĆ) @15º C kg/l, ASTM D 4052 0.855=855.0 kg/m3
GTX Magnatec 5W40 GĘSTOŚĆ @15C 852.0 kg/m3

wiec gestosc baaardzo podobna. Poza tym nie wiem czy wiecie ale Mobil 0w40 to formula BMW LongLife01 czyli nie do zastosowania i nie zgodna ze specyfikacjami M42 ... raczej do bardzo nowych silnikow...

ZIUT 

Wysany: 2006-05-17, 14:24   

u mnie przyczyna bylo pekniecie gniazda zaworowego!!a przyczyna pekniecia gniazda to nie udolne naprawienie glowicy przez poprzedniego wlasciciela! tzn pekla mu glowica i zamiast pospawac wbil kolki aluminiowe w glowice no i poszlo wszystko pokoleji! najpierw glowica pozniej gniazdo no i zawor!

jak odbiore auto to opisze wszystko co bylo robione i co sie dokladnie stalo!!

pozdrawiam

filipfil 

Doczy: 07 Lis 2005
Skd: Wołomin
Wysany: 2006-05-17, 15:10   

A ja mam ze 300 000 nastukane zawsze na 0w40 lub 5w50 mobil 1 full , nic nie bierze, nic nie przepala, dolewam jakieś 0,2 -0,25 na 5000 km (na wszelki wypadek bo jeszcze nie jest min na bagnecie) i wszystko gra. Ci mechanicy mają rację ale dotyczy to ZUŻYTYCH silników oraz pojazdów typu opel, fiat, grupa vv , niektóre merole, japończyki i inne wynalazki gdzie silnik kończy się po góra 250 000 km a jak osiągnie 500 000 to go do księgi guinnesa wpisują..., Silnik w bmw śmiało wytrzymuje sporo tysi km pod warunkiem nieprzegrzania, wymiany oleju w terminie i regulacji zaworków (jeśli jest regulacja) .

Ziut: kołki w głowicy, no no , Polak potrafi nawet pękniętą głowicę zrobić bez kleju i spawarki... hehehe

BARABUS 
WHEEL MODIFICATION

Wysany: 2006-05-17, 15:32   

no mi przy przebiegu 176 tyś nie bierze ani grama od zmiany do zmiany (czyli co 10 tyś km), w każdym razie jest to niezauważalne na miarce

MaSTeR

Wysany: 2006-05-18, 16:49   

gdzie sie podziali Ci ktorzy mowili o gestosci oleju ze niby za zadki? Widzieliscie gestosci obu olejow i jaki z tego wniosek?

dla ciekawskich Castrol RS 10w40 gęstość @ 15C 852.0 czyli tyle samo co GTX Magnatec ... jakos RS-a polecaliscie jak sie pytalem o olej i nie byl za zadki wg. Was, a GTX Magnatec nagle stal sie za zadki??

Tak poza ksiazkowa gestoscia olejow ... jak to jest ze moj olej jest wg. Was za zadki a czasem kika a czasem nie?? znaczy ze zmienia gestosc tak diametralnie? i przy tej samej temperaturze (oleju) potrafi chwile klikac a chwile nie? czy moze wg. Was pompa raz pomouje na tych samych obrotach raz mniejsze cisnienie oleju a raz wieksze? bo nie wiem jak chcecie mi taki kit pocisnac...

Powiem jeszcze raz ... OLEJ ZOSTAWIAM W SPOKOJU nie ma takiej mocy ktora z dnia na dzien przy uzywaniu ciagle tego samego oleju zrobila ze nagle stal sie NIEODPOWIEDNI do tego silnika.

Kolejny raz przekonalem sie ze na tym forum (bez obrazy oczywiscie) nie dowiem sie niczego pozytecznego, tak samo bylo z przerywaniem silnika, czujnikiem polozenia przepustnicy ... w koncu sam doszedlem do wszystkiego, na dodatek wyszlo na to ze sie myliliscie, nawet z zasada dzialania glupiego czujnika polozenia przepustnicy... ehhh Jeszcze tylko brakuje tekstu typu "jedz do mechanika bo sam tego nie zrobisz, mozesz jedynie popsuc cos jeszcze i wydac 10 razy tyle pieniedzy na naprawe metoda prob i bledow".

Z wyrazami szacunku ... Mateusz.

P.S.
Oczywiscie nie chce nikogo w zaden sposob urazic, ani na nikogo najezdzac, ja po prostu stwierdzam fakty.

Pozdrawiam.

[ Dodano: Czw Maj 18, 2006 4:51 pm ]
P.S.2
z gory przepraszam za bledy ortograficzne, ktorych jak widze jest troche...

ZIUT 

Wysany: 2006-05-18, 18:40   

jedz do mechanika bo sam tego nie zrobisz, mozesz jedynie popsuc cos jeszcze i wydac 10 razy tyle pieniedzy na naprawe metoda prob i bledow

ps. juz jest :D

filipfil 

Doczy: 07 Lis 2005
Skd: Wołomin
Wysany: 2006-05-18, 19:49   

Zdecydowanie jedź do mechanika bo sam tego nie zrobisz...

Tak tak, mechanicy to bogowie, potrafią zdjąć głowicę a niekiedy nawet założyć ją z powrotem...

albertpopo

Doczy: 23 Pa 2005
Skd: Ś-cie
Wysany: 2006-05-18, 20:31   

Nie jedż do mechanika, zrób to sam. A jeśli chodzi o diagnozę ewentualnej usterki twojego silnika-skoro nikt na forum na podstawie podanych objawów nie może trafić w "10" to jedż do wróżki może ona da radę z fusów. :lol:

cypis0 

Wysany: 2006-05-18, 21:14   

hmm z drogiej strony ciezko opisac cos na odleglosc.....czasem trzeba zabrac kawalek kija i osłochac silnik (ewentualnie stetoskop:)))....tak jak pisalem ja sie nie bede co do tego silnika wypowiadal nie rozbieralem go i nie bede czaowal i wrozyl...naprawde urzyj funkcji szukaj bo pamietam ze byl taki temat i ktos bardzo fajnie go opisal ale to bylo troche czasu temu..dal bym ci linka ale czasu brak na szperanie po forum w tej chwili:((

MaSTeR

Wysany: 2006-05-18, 22:58   

no i zgadnijcie o co chodzilo ... zmienilem miske olejowa i przestalo klikac ... jak sie okazalo moja byla minimalnie peknieta od srodka i saczyl sie z niej bardzo wolno olej ale nie podczas jazdy tylko podczas postoju i to tylko na baaardzo rozgrzanym silniku (pekniecie bylo tak malenkie ze tylko rozgrzany olej przez chwile az nie wystygl wydostawal sie przez to pekniecie).

Oczywiscie kontrolka cisnienia oleju gasnie jeszcze na rozruszniku :) czyli tak jak bylo wczescniej i nie slychac zadnego zaworu nigdy nawet przy starcie z zimnego silnika :) , czyli tez tak jak wczesniej.
I co ze niby za rzadki olej mam wlany?? Juz sie nie wypowiadam nt. olejow do M42, niech kazdy jezdzi na tym co uwaza za sluszne, a nie na tym co radza inni ...

Pozdrawiam i dziekuje za pomoc.

[ Dodano: Czw Maj 18, 2006 10:59 pm ]
P.S.
Ile kosztuje pospawanie miski olejowej?
w koncu to juz druga rozwalona miska w ciagu hmm... 6 miesiecy jezdzenia tym autem...

cypis0 

Wysany: 2006-05-19, 00:29   

zdurnialem.....kurde przeczytalem tego posta i tak sie zastanawiam od dobrej godziny, i niech mi ktos wytłumaczy co mikro pekniecie na misce ma do stukania zaworów??? zaniskie cisnienie...raczej nie miska to jest bardziej zbiorniczek wyrównawczy...pompa gdzies dociskla i nie dawla pelnego cisnienia..(a to czemu kontrolka sie nie palila??) ... nie wiem jak ktos moze niech mi to wytlumaczy skoro to pomoglo to jakis powud tego musial byc!!!! nie wiem jak zabardzo m42 jest zbudowany ale tu to raczej nie ma znaczenia bo ogolna zasada dzialania silnika nie zostala zmieniona chyba:))wiec powinno to byc tak samo w innych motorach...chyba poprawcie jak sie myle:P

[ Dodano: Pią Maj 19, 2006 12:30 am ]
a co do spawanie w gliwicach od 50-150zl zalezy jak bardzo jest to pekniete..

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: