BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Montaż klimatyzacji w e30?
Autor Wiadomo
--==maly==-- 

Pomg: 7 razy
Doczy: 29 Mar 2005
Skd: Warszawa
Wysany: 2006-05-16, 23:10   Montaż klimatyzacji w e30?

Witam
Zastanawiam się nad kupnem e30. Przejzalem sporo ogłoszeń i prawie żaden samochód nie
posiadał klimatyzacji a zależy mi żeby była.
Teraz pytanie czy duży problem jest z założeniem klimy i jaaki jest przybliżony koszt takiej operacji?
A może to jest nie opłacalne i lepiej szukać z klimą?

center 

Pomg: 17 razy
Doczy: 31 Lip 2004
Skd: Katowice
Wysany: 2006-05-17, 00:15   

problemow mysle jest troche, to nie wymiana kola..
ale wiem ze sie da, bodajze arni bawil sie z tym u siebie...wiec chciec znaczy moc...
nie wiem jak z gazem jest pozniej, bo chlopaki mowili ze nie nabija sie tego tak od hop siup...
a kupic sie da, tylko to z 500-700 zl jak nic..

mgr inż. Jędrek ;)

KotSylwester 

Doczy: 10 Kwi 2005
Skd: nie stąd
Wysany: 2006-05-17, 06:44   

wiem że chyba trzeba wymieniac wentylatory pod maską?

ja widziałem kompletną (jak koleś pisał) za 1000zł. Na foto była cała totalnie usyfiona..

Bruner 

Pomg: 16 razy
Doczy: 16 Lip 2004
Skd: Tczew
Wysany: 2006-05-17, 07:02   

W wersjach z klima jest wieksza chlodnica (dluzsza), oprocz tego drugi wentylator (elektryczny). Musisz dorzucic sprezarke, kolo pasowe w M20 jesli dobrze pamietam jest na 3 paski, wiec nie bedzie problemu, jesli nie to dolicz jeszcze kolo pasowe. No i oczywiscie przewody itp duperele, ale to raczej ludzie sprzedaja razem ze sprezarka w komplecie.
E30 318i Touring '92
E30 325e '86
E30 320i '90

Arczi e30 
ZBANOWANY

Pomg: 2 razy
Doczy: 09 Wrz 2004
Skd: Płock
Wysany: 2006-05-17, 09:45   

Bruner napisa/a:
W wersjach z klima jest wieksza chlodnica (dluzsza), oprocz tego drugi wentylator (elektryczny). Musisz dorzucic sprezarke, kolo pasowe w M20 jesli dobrze pamietam jest na 3 paski, wiec nie bedzie problemu, jesli nie to dolicz jeszcze kolo pasowe. No i oczywiscie przewody itp duperele, ale to raczej ludzie sprzedaja razem ze sprezarka w komplecie.

do kompletu dochodzi takze inna nagrzewnica ...

ludziska wkladaja, wiaze sie do z robebeszeniem całego auta ... ale nie jest to aż tak trudne z tym ze nie wszystko mozna zrobic samemu

KotSylwester 

Wysany: 2006-05-17, 09:47   

Arczi rozwiń myśl że nie wszystko można zrobić samemu. Czy jest coś poza nabiciem?

puz 
swapownik

Pomg: 4 razy
Doczy: 05 Sty 2005
Skd: Czernikowo k/Torunia
Wysany: 2006-05-17, 10:03   

wiem gdzie stoi cala E30 na graty z klima gosc chcial za to chyba 500 zl pewnie cos by z tego utargowal, a kolega mojego brata chcial wsadzic to bodajze za jakies 200-300 zl koles montuje klimy w karetkach wiec ma pojecie no i wsadzal do swojej E30

KotSylwester 

Wysany: 2006-05-17, 10:06   

puz napisał:

Cytat:
wiem gdzie stoi cala E30 na graty z klima gosc chcial za to chyba 500 zl pewnie cos by z tego utargowal, a kolega mojego brata chcial wsadzic to bodajze za jakies 200-300 zl koles montuje klimy w karetkach wiec ma pojecie no i wsadzal do swojej E30

Nei skumałem to jest ta e30 , czy kolega Twojego brata to wziął i zaistalował?

Menel 

Pomg: 10 razy
Doczy: 23 Lis 2004
Skd: Warszawa-praga
Wysany: 2006-05-17, 17:47   

maras mial klime do sprzedania a ze jest to bardzo uczynny kolega 8) wiec dzwon do niego a napweno ci pomoze.

nabicie klimy starym gazem 150 zl. i nie ma z tym zadnego problemu.jak cos to wal do mnie maly.

Vindevil 
Syn motopompy!

Pomg: 9 razy
Doczy: 21 Gru 2004
Skd: Częstochowa
Wysany: 2006-05-17, 22:58   

Mi gość za nówkę powiedział 3,5 tysiaka z montażem. Faktem że to kolega z pracy który akurat na zakładzie zajmuję się klimatyzacjami, ale kupno używanej kompletnej za ok. 1000 i zamontowanie jaj nie powinno sprawiać kłopotu , choć wiąże się to z rozebraniem całego przodu. Można jeszcze zakombinować z elektryczną, ale trzeba założyć większy alternator (1400 W) i też będzie działać. Nabicie w Częstochowie 150 zł.

puz 
swapownik

Wysany: 2006-05-18, 00:02   

KotSylwester napisa/a:
puz napisał:

Cytat:

Nei skumałem to jest ta e30 , czy kolega Twojego brata to wziął i zaistalował?

jesli nie zrozumiale to wybacz

po pierwsze
wiem gdzie stoi e30 z klima na czesci cena za wszystko tylko trzeba to z niej wyciagnac 500 zl

po drugie
chcialem to wlozyc do siebie ale brak funduszy

po trzecie
kolega brata montowal klime do swojej E30 ten ze sam kolega pracuje razem z nim w firmie ktora sklada karetki i tam wlasnie montuje klimy zatem ma o tym pojecie

teraz chyba zrozumiale

--==maly==-- 

Pomg: 7 razy
Doczy: 29 Mar 2005
Skd: Warszawa
Wysany: 2006-05-18, 00:09   

Czyli mówicie,że nawet jak kupie bez kilmy to jest szansa,że zmieszcze się w około 1000zł ze wszystkim.

Menel 

Wysany: 2006-05-18, 01:32   

zalezy gdzie kupisz ta klime bo u nas w stolicy krzycza sobie spokojnie 800zl ...chyba lepiej zrobic wycieczke krajoznawcza po taka za 500 tym bardziej ze chetnie odwiedze ziomka puza 8)

KotSylwester 

Wysany: 2006-05-18, 08:47   

To ja chyba bym kupił ta za 500, Menel jedzies ze mną do towarzystwa, czy chcesz ją kupić?

puz 
swapownik

Wysany: 2006-05-18, 11:45   

dzisiaj jade w tamte strony po dawce organow e34 wiec moge sprawdzic czy to jeszcze jest. zastanawiac sie bo poznije nie bede dygal 40km tak se a gdzies posialem nr do tego goscia

Menel 

Wysany: 2006-05-18, 18:35   

kocie, jak cos to moge sie dolaczyc jako twoj bodyguard :lol: bo klime juz mam 8)

KotSylwester 

Wysany: 2006-05-19, 08:18   

Włąśnie sie zastanawiam co wchodzi w skład klimy i cy w ogóle do kupie łapę do m10.

MARAS 
plecak doświadczeń

Pomg: 45 razy
Doczy: 02 Kwi 2004
Skd: Gdańsk
Wysany: 2006-05-19, 13:57   

Nie ma tam po pierwsze żadnej łapy do mocowania spręzarki tylko dekiel na cztery śruby do bloku silnika, każdy blok już te otwory ma nie zależnie czy to m10,m20czy m40
w skład wchodzi
sprężarka z przewodami i dekiel mocujący
chłodnica klimy z wentylatorem i rezystorem (często pada i bez niego nie działa wentylator)i mocowaniami w przednim wzmocnieniu czołowym z plastikowymi osłonami przed chłodnica płynu, standardowy tunel nawiewu idzie do lamusa...
w M20 jest wieksza chłodnica ok. 0,5 litra jest wyższa siega poniżej wentylatora od wisco
w m40 i m42 jest taka sama
skraplacz i przewody z zaworem (trójnikami)
wymiennik ciepła z "nagrzewnica" najlepiej z całym panelem brać właczników i pokrteteł i suwaków
trzeba wymienic całą wraz z nawiewami wlotami (są elektrycznie zamykane) i silnikiem wentylatora ponieważ ma inne osłony nie da się tego spasować ze standardową puszką nagrzewnicy cała pucha od klimy jest wieksza i siega tunelu nad skrzynią biegów aha do tego 3 rurki gumowe odprowadzające skorploną wodę z parownika-wymiennika ciepła która wypływa z dolnej częci obudowy przez te rurki otworami w tunelu nad skrzynia
przewody elektryczne i przekażniki Igo i IIgo biegu wentylatora klimy te w puszce bezpieczników (chyba K1 i K5 nie pamietam dokładnie)
włacznik klimy i obiegu zamknietego (dwa przyciski niebieski i pomarańczowy)
to tyle od mnie na temat klimy.
Jak ktoś chce mam klimę na sprzedaż

Kosa 

Pomg: 13 razy
Doczy: 01 Mar 2005
Skd: DDZ
Wysany: 2006-05-19, 14:08   

Cytat:
w M20 jest wieksza chłodnica ok. 0,5 litra jest wyższa siega poniżej wentylatora od wisco
w m40 i m42 jest taka sama

a w M40 nie jest jakas inna z dodatkowym czujnikiem ?

szukam kompletnej do siebie M40B18

pozdr

KotSylwester 

Wysany: 2006-05-19, 15:40   

Maras, to ja odpuszczam ....:)

BADYL 

Pomg: 5 razy
Doczy: 20 Mar 2004
Skd: *****
Wysany: 2006-05-19, 22:50   

KotSylwester napisa/a:
Arczi rozwiń myśl że nie wszystko można zrobić samemu. Czy jest coś poza nabiciem?

okej ja wam powiem bo osobiscie sam demontowałem klime z E30:

- cała nagrzewnice trzeba wymontowac,
- kilka plastikowych pierdołek potrzebnych do tego,
- chłodnica klimy + cały komple spreżarka itd.,
- wentylator eletryczny,

Podłaczenie do skrzynki bezpieczników.

Miłej zabawy.

KotSylwester 

Wysany: 2006-05-20, 09:02   

Kirek, myślisz że przeciętnie uzdolniony człowiek, który sam dłubie i ma garaż oraz tydzień czasu, jest w stanie to zrobić? Jst duży problem z elektryką?

Ciekawe , co pisaliście o braku łapy do sprężarki, bo wczoraj pytąłem na Narbutta o łapę (domyślam się że nie kupie klimy akurat od M10) i łapa....1032zł :)

BADYL 

Pomg: 5 razy
Doczy: 20 Mar 2004
Skd: *****
Wysany: 2006-05-20, 09:39   

KotSylwester napisa/a:
Kirek, myślisz że przeciętnie uzdolniony człowiek, który sam dłubie i ma garaż oraz tydzień czasu, jest w stanie to zrobić? Jst duży problem z elektryką?

Ciekawe , co pisaliście o braku łapy do sprężarki, bo wczoraj pytąłem na Narbutta o łapę (domyślam się że nie kupie klimy akurat od M10) i łapa....1032zł :)

Jasne ze tak - najgorsze jest wyjecie nagrzewnicy i zamontowanie nowej (do tego dochodzi kilka dziurek w nadwoziu),elektryka majac schemat z wyciagnietej e30 nie powinno byc problemu.

center 

Pomg: 17 razy
Doczy: 31 Lip 2004
Skd: Katowice
Wysany: 2006-05-20, 10:29   

a ja mam pytanie, czy jak ma sie nie nabita klime to nie bedzie sie krecil wentylator od klimy po jej wlaczeniu??
i 2. jak jej sie dlugo nie uzywa to moze sie cos z nia stac?
3.lepiej sciagnac pasek co ja napedza z kola pasowego, czy niech sobie bedzie i niech sie kreci...??

mgr inż. Jędrek ;)

MARAS 
plecak doświadczeń

Pomg: 45 razy
Doczy: 02 Kwi 2004
Skd: Gdańsk
Wysany: 2006-05-23, 16:31   

Kirek nie przesadzaj wywiercenie pięciu otworów w nadwoziu nie jest chyba skomplikowanym zadaniem dla jak Kot określił przeciętnie uzdolnionego człowieka w posługiwaniu sie ręczną wiertarką.

Wyjęcie nagrzwnicy fakt demontaż dechy, która jest na pięciu śróbkach, trzeba ją odchylić do góry.
1. nawet gdy klima jest nie nabita po jej właczeniu wentylator klimy będzie sie obracał a dlaczego by nie miał się obracać skoro jest napędzany elektrycznie...
2.jak się jej długo nie używa np. w zimie to wiosną po jej właczeniu jedzie... troszkę stęchlizną...
3.nie wiem po co go siągac no niby mozna tylko po co spężarkę załacza do koła pasowego o którym mówisz elektromagnes wiec gdy nie chodzi to koło nie stawia prawie oporu tyle co opór łożyska. no jak zdejmiesz pasek to jedynąkorzyścią bedzie mniej zużyty pasek klinowy...

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: