BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
zakladam wspome !
Autor Wiadomo
urbi 
SilaDrzemieWBemie

Pomg: 4 razy
Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Krakow/Tbg
Wysany: 2006-03-31, 15:30   zakladam wspome !

witam
mam juz wszystkie (prawie bo nie mam lapy od pompy wspomagania) rzeczy aby zalozyc wspome
teraz pytanie - co i jak i gdzie, jakies wskazowki ? jak to wszystko ma wygladac ? ghdzie jaki waz zalozyc ? prosze o jakies podpowiedzi i zdjecia
dzieki z gory

Lord Lukasz 
ciągłe zmiany

Pomg: 5 razy
Doczy: 18 Kwi 2005
Skd: Sanok
Wysany: 2006-03-31, 16:24   

Koło pasowe masz z drugą rolką ? w sumie to pompe pod alternatorem chyba dokręcasz, zbiorniczek gdzie chcesz, przekładnie ze wspomą przykręcasz do innej dziórki niż zwykłą, jak ściągniesz zwykłą to zobaczysz że w kołysce czy jak to sie nazywa są 2 dziórki, reszte masz na stronce:

http://www.realoem.com/bm...275&hg=32&fg=05

E36 325i qp

http://www.youtube.com/user/TheLordLukasz

urbi 
SilaDrzemieWBemie

Wysany: 2006-03-31, 19:55   

a jakies fotki ? jak to to ma wszystko wygladac tak na zywo ?
zbiorniczek oryginalnie jak jest przykrecony ? do czego w ktorym miejscu ? z tego co wiem to jakos z lewej strony komory silnika.
kolo pasowe musi byc inne ? nie szedl seryjnie z dwoma ?

Bruner 

Pomg: 16 razy
Doczy: 16 Lip 2004
Skd: Tczew
Wysany: 2006-03-31, 19:58   

Moze Ci to pomoze:
E30 318i Touring '92
E30 325e '86
E30 320i '90

urbi 
SilaDrzemieWBemie

Wysany: 2006-03-31, 21:29   

ok a tera pytanie czy kolo pasowe pasuje z silnika m40 ?

skad wziac lape do wspomy ? gdzie tkaie cos kupic ? ma ktos mzoe cos takiego na sprzedaz albo wie kto moze miec ?

jarek_kos2 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 14 Lut 2005
Skd: Białystok
Wysany: 2006-03-31, 23:52   

Witam!~Ja ostatnio zakładałem wspome do e30 320.A wiec musisz miec drugie koło pasowe.Niestety seryjnie nie montowali kola przystosowanego do napedzania pompy wspomaganie.Pasek jaki tam idzie to 10x825 jesli dobrze pamietam.Druga sprawa do musisz miec mocowanie pompy to którego przykrecasz pompe i alternator.Stare mocowanie alternatora mozna wyrzucic:)I jak bedziesz kupowal to mocowanie to zwroc uwage czy jest tam naciagacz z taka specjalna srubka ktora napniesz pasek na pompie.Krzyzak tez chyba idzie inny niz bez wspomagania.Zbiorniczek od płynu to przykrecisz wedlug uznania to lewego kielicha.U mnie wcale nie jest przykrecony i działa:).Co do montazu maglownicy to bedzie troszke problemu z jej włożeniem.Nalezy odkrecic z maglownicy wszystkie przewody i odgiac te "ucha" do ktorych przykrecasz cala maglownie.Jak juz ja włozysz, te mocowania trzeba z powrotem przygiac.Potem zakładasz krzyzak(uwazaj na to aby dobrze trafic na frezy).Jak masz wlozona maglownice i krzyzak to zanim to wszystko dokrecisz najpierw przykrec wszystkie przewody do maglownicy bo z tym tez sa kłopoty.Jak juz to zrobisz to dokrecaj maglownice i krzyzak.Teraz wykrecasz alternator, wyrzucasz stare mocowanie i przykrecasz nowe do ktorego mozna zamontowac pompe.Zakładasz pasekm lejesz hipol atf II, odpowietrzasz i zapominasz o miesniach w rekach:) Nie wiem czy cos zrozumiesz i czy wszystko napisałem, ale jak bedziesz miał jakies pytana to wal smiało.Z checia pomoge.Pozdrawiam

urbi 
SilaDrzemieWBemie

Wysany: 2006-04-01, 16:46   

o milo ze ktos dokladnie napisal :)
pytanie : gdzie mozna kupic mocowanie pompy ? beda mieli w jakims sklepie ? jarek_kos2 - gdzie kupiles swoje i ile za to cudo dales ? no i skad wziac kolo pasowe z napedem do pompy.
czy jest jakas motka z wezami ? mozna cos zle zalozyc ?

Przemass 

Pomg: 5 razy
Doczy: 08 Wrz 2005
Skd: Zielona Góra
Wysany: 2006-04-01, 17:29   

elementów szukaj u częściaży, zapytaj ognistego z Gliwic wiem że miał takie tematy a z wężami nie ma żadnej motki

urbi 
SilaDrzemieWBemie

Wysany: 2006-04-01, 22:57   

ma ktos jakis namiar na tego ognistego ?

aha no i czy pasuje kolo pasowe od m40 ?

Arczi e30 
ZBANOWANY

Pomg: 2 razy
Doczy: 09 Wrz 2004
Skd: Płock
Wysany: 2006-04-02, 07:08   

gg 2634296 , tel. kom. 501 116 792 meil. bmka325@poczta.onet.pl

jarek_kos2 

Wysany: 2006-04-05, 20:02   

Ja za swoje kompletn wspomaganie zapłaciłem 520zł.Ale było wszystko co jest potrzebane.Tylko jedna koncówka byla do wyrzucenia a tak poza tym to git.A kupiłem je u koleszki z Białegostoku

urbi 
SilaDrzemieWBemie

Wysany: 2006-04-05, 22:13   

jak zaloze i wszystko bedzie kosilo jak trzeba to powiem ile mnie wyniosla :)
postaram sie tez robic fotki podczas tej operacji

MARAS 
plecak doświadczeń

Pomg: 45 razy
Doczy: 02 Kwi 2004
Skd: Gdańsk
Wysany: 2006-04-05, 22:20   

Urbi koło pasow jest takie samo w m40 i m20 niema różnicy
przewody sa dwa nie da sięich popierniczyć obie końcówki są o innej średnicy nie mam mowy o pomyłce
NIC TAM KÓRNA NIE PODGINAJ ŻADNEGO DRUCIARSTWA nic nie łam nie przekrzywiaj bo spier....sz mocowanie powyginasz mocowanie i za dwamiechymagiel zacznei cieknąć.
magiel wkładasz pod samochód za michę (masz m20 prawda) podkładasz pod ucha cofasz w lewą stronę obracasz w kierunku tyłu samochodu i podnosząc do poziomu przesuwasz w prawo tak aby otwory w maglu i uszach belki się pokryłu śruby wkladasz od spodu a nakrętki od góry i kluczem 15 dokrecasz jednym trzymając drugim grzechotką naprzykład od spodu krecisz, zakładasz wielowypust skrecasz 10, następnie podłaczas węże są tak końcówki powyginane że sam się domyślisz jak mają iść zakładaszkońcówki drążków dokręcasz i gotowe koło kiery pewnie bęedzie w innym poożeniu ale nawet jak trafisz prawidłowo to jedz na ustawianie zbieżności.

urbi 
SilaDrzemieWBemie

Wysany: 2006-04-05, 23:52   

zbieznosc ustawia na szczescie wujek ! musze sie tam wepchac w jego grafik gdzies !
DZIEKI WIELKIE MARAS ZA DOKLADNY OPIS ! :)
a takie pytanie : czy ze wspomaganiem bedzie tyle samo obrotow kierownica z prostych kol do np prawoskretu co bez wspomagania ?

KotSylwester 

Doczy: 10 Kwi 2005
Skd: nie stąd
Wysany: 2006-05-15, 12:15   

Urbi wklejaj foty, moje wspomaganie przyjdzie dzis lub jutro pocztą. Jaki były p[roblemy z odkręceniem koła pasowego? Jak włożyłeś magiel? Jak z obrotami kiery, itp itd.

I najważniejsze: Ile płynu kupić, i ile kosztuje.

Czy zanowu ja musze z aparatem w kanał iść :evil:

Pozdro.

urbi 
SilaDrzemieWBemie

Wysany: 2006-05-15, 12:26   

narazie wszystko jest wyjete i nic nie jest wlozone
z niczym jak dotad nie bylo problemu - jedynie co to mialem kolko pasowe od m40 i nie pasowal pasek bo byl w skosie.
montaz pewnie zakonczymy pewnie dopiero w sobote wiec dopiero wtedy mozna bedize zdac relacje

KotSylwester 

Wysany: 2006-05-15, 12:43   

a czego to może być wina, z tym paskiem, jednak od m20 do m40 nie pasuje?

MARAS 
plecak doświadczeń

Pomg: 45 razy
Doczy: 02 Kwi 2004
Skd: Gdańsk
Wysany: 2006-05-15, 21:49   

ATF II lub III jest różowo czerwony, wchodzi 1litr najpierw wejdzie ok 3/4 ale jak pokręcisz na zapalonym silniku i odkręconym korku zbiorniczka wspomagania kiera od oporu do oporu to się odpowietrzy wspomaganie samo będizesz słyszał jak cichnie i nie rzęzi to znaczy odpowietrzone zgaś silnik poziom znacznie opadnie poniżej poziomu min. miarka w korku zbiornicza dolej resztę płynu do poziomu max. zakręć i wsio...

jarek_kos2 

Wysany: 2006-05-15, 23:17   

MARAS powiedzial ze mocowan magownicy nie trzeba wyginac.Ja wyginalem z tego powodu ze jak przykrecilem maglownice to nie moglem wrzykrecic przewodów do niej.Caly dzien na to zmarnowalismy i nic.Strasznie ciezko trafic na gwint i jest trudny dostep.Wiec wyjelismy maglownic, wkrecilismy te przewody i po odgieciu mocowan wlozylismy maglownice z przykreconymi przewodami.Moze Ty nie bedziesz mial z tym porblemu ale ja mialem:(

urbi 
SilaDrzemieWBemie

Wysany: 2006-05-17, 03:40   

KotSylwester napisa/a:
a czego to może być wina, z tym paskiem, jednak od m20 do m40 nie pasuje?

z tego co sie okazalo to nie !
w silniku m20 kolko pasowe jest na 2 paski klinowe a w silniku m40 jest jedno na pasek wielorowkowy i jedno na pasek klinowy taki waski - jak zalozylem to kolko od m40 to po 1 bylo zbyt blisko wiatraka od chlodnicy a po 2 pasek od pompy wychodzil na rowno z miejscem na pasek wielorowkowy
pod koniec tygodnia skladam wsyzstko do kupy i sie okaze czy kosi czy nie !

KotSylwester 

Wysany: 2006-05-17, 17:31   

Ja zacząłem , robię foty, właśnie siedze w garażu i nie wiem jak odkręcić koło pasowe z wału. Jest to klucz 30mm. Czy jedna osoba na hebel i samochód na bieg i na siłę?? TO jest normalny gwint czy lewy??

MIŁOSZ 

Doczy: 23 Maj 2005
Skd: Tarnow/Berlin
Wysany: 2006-05-18, 19:17   

KotSylwester napisa/a:
Ja zacząłem , robię foty, właśnie siedze w garażu i nie wiem jak odkręcić koło pasowe z wału. Jest to klucz 30mm. Czy jedna osoba na hebel i samochód na bieg i na siłę?? TO jest normalny gwint czy lewy??

Oczywiscie , ze kola w M40 i M20 sa rozne.

Nie odkrecasz wcale tej wielkiej sruby od walu!! tylko do okola 6 trzynastek w lewo.

PS. Wymienialem mamie w 320i rok temu :) Nigdy nie moglem pojac jak BMW oszczedzalo na najmniejszym BMW zeby do 6 cylindrowego motoru nie zkladac wspomagania!!

KotSylwester 

Wysany: 2006-05-19, 08:14   

Miłosz, ja mam M10 :) i odkeciłem je :) u mnie nie ma 6ciu Trzynastek;)

Hehe montaż wspomy to PROŚCIZNA.

[ Dodano: Pią Maj 19, 2006 12:34 pm ]
Wspomaganie zamontowane. śmiga super, magiel nie puka, pompa nie huczy. JEST super, kiera chodzi pięknie.

Pozdrawiam.

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: