Bedac ostatnio w salonie skody zauwazyłem stojaca własnie octavke rs (nowa),zaciekawiony czytam wyposazenie i na dzien dobry co zobaczyłem:
ESP z ABS+ASR+MSR+HBA+EBV+EDS+DSR+ACS
do tego jeszcze :
HHC i TPM.
OBJASNIENIE:
ABS – system zapobiegajàcy blokowaniu kó∏ podczas hamowania
EDS – elektroniczna blokada mechanizmu ró˝nicowego
ASR – system optymalizacji przyczepnoÊci podczas przyspieszania
MSR – system optymalizacji przyczepnoÊci podczas hamowania
silnikiem
ESP – system stabilizacji toru jazdy
HBA – hydrauliczny system wspomagania awaryjnego hamowania
EBV – elektroniczny rozdzielacz si∏y hamowania na oÊ przednià i tylnà
ACS – system pokolizyjny (obejmuje: automatyczne odblokowanie
centralnego zamka, w∏àczenie oÊwietlenia wewn´trznego,
w∏àczenie Êwiate∏ awaryjnych, odci´cie dop∏ywu paliwa)
DSR – system podpowiedzi ruchu kierownicà
HHC – (Hill Hold Control) system wspomagania ruszania pod
wzniesienia dla systemu ESP
Light Assistant:
Coming Home – wy∏àczenie Êwiate∏ mijania 80 sekund po
zamkni´ciu samochodu
Leaving Home – w∏àczenie Êwiate∏ mijania po zdalnym otwarciu
samochodu
Tunnel Light – automatyczne w∏àczenie Êwiate∏ po zmierzchu
Czy ktos chiałby kupic takie auto z tymi wszystkimi badziewami????Ja wiem ze czesc z tego to wygoda bezpieczenstwo ale niedlugo bedzie ze wogole nie bedziemu musieli kierowac autem bo samo bedzie za nas jechało.
_________________ Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.
Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
..... chciałbym takie auto do jazdy na codzien ... ! nie musiałby to być nawet RS ale zwykła Octavia .... ogolnie ja mam tak ze w garazu musi być e30-tka a jakim autem bym jezdził na codzien to mnie nie interesuje .... jesli byłaby to Skoda Octavia nawet zwykła w najsłabszej wersji silnikowej i w najgorszym wyposazeniu byłbym szczesliwy .... ale w garazu musi byc e30-tka!!!!!
..... chciałbym takie auto do jazdy na codzien ... ! nie musiałby to być nawet RS ale zwykła Octavia .... ogolnie ja mam tak ze w garazu musi być e30-tka a jakim autem bym jezdził na codzien to mnie nie interesuje .... jesli byłaby to Skoda Octavia nawet zwykła w najsłabszej wersji silnikowej i w najgorszym wyposazeniu byłbym szczesliwy .... ale w garazu musi byc e30-tka!!!!!
Arczi nie mówie tu o samej istocie skody tylko o sysytemach bo stary ma octavke 2.0 i niezle to wymiata.
_________________ Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.
Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
Większość tych systemów poprawia bezpieczeństwo i moim zdaniem to dobrze że inżyniery idą w tym kierunku (oczywiście powinien być zawsze przycisk OFF ). Ale do takich sytemów potrzebny jest jeszcze odpowiedni kierowca, bo niektórzy myślą że jak mają w aucie ABC, XYZ i inne wynalazki to mogą jechać tak szybko jak tylko chcą bo elektronika w ostateczności ich uratuje. A fizyki niestety nie da się oszukać...
Większość tych systemów poprawia bezpieczeństwo i moim zdaniem to dobrze że inżyniery idą w tym kierunku (oczywiście powinien być zawsze przycisk OFF ). Ale do takich sytemów potrzebny jest jeszcze odpowiedni kierowca, bo niektórzy myślą że jak mają w aucie ABC, XYZ i inne wynalazki to mogą jechać tak szybko jak tylko chcą bo elektronika w ostateczności ich uratuje. A fizyki niestety nie da się oszukać...
DOKLADNIE !!!!!!!!!!! dlatego kazdy kierowca po zdaniu prawka powinien smigac przez jakis czas polonezem ! nie no moze przesadzilem ale tak jak napisal Marek jest - wielu mysli ze cos im to pomoze ale niestety juz jest za pozno
.. ale niedlugo bedzie ze wogole nie bedziemu musieli kierowac autem bo samo bedzie za nas jechało.
a nie jest tak??
BMW X5 i system automatycznego parkowania!!
wiem wiem to narazie tylko mały kroczek ale co będzie za niedługo ...
_________________ E30 325iA 1987r. Coupe E39 528iA 1999r. Touring E61 530dA 2005r. Touring «Nigdy Nikogo O Nic nie Proś Sami Przyjdą Sami Dadzą»
duchPW [Usunity]
Wysany: 2006-05-22, 17:34
Cytat:
....ale co będzie za niedługo ...
wsiadasz do auta i do pracy: autopilot i w kimkę - jak będziesz przed biurem, to automatyczne budzenie, mycię zębów i golenie ... że o siusiu nie wspomnę