BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Trochę za duże spalanie 325i (eLPeGie)
Autor Wiadomo
Mauser 

Pomg: 5 razy
Doczy: 04 Maj 2006
Skd: Mysłowice
Wysany: 2006-05-22, 21:53   Trochę za duże spalanie 325i (eLPeGie)

Po zakupie autka przejechałem z prędkością około 90-110 km/h jakieś 300 km, no i spalanie na poziomie 11,5 litra gazu... myślałem, szczerze mówiąc, że będzie trochę niższe. Co prawda kilka razy pokręciłem fure do 6 tyś, no ale ta prędkość to raczej jazda oszczędna.
Potem miasto, przejechane 200 km, podjeżdżam na stację LPG, a tu wyszło 17,5 litra :/ Troszkę dużo, połowę trasy zrobił mój ojciec, raczej spokojna jazda, kolejną stówkę ja sam, też kilka razy depnąłem fest konkretnie, ale starałem się jeździć bez zbędnego wciskania pedału gazu.

Co Wy na to? Jak widzieliście w opisie rocznik '87, 325i, no i chyba sporo gazu wcina...

Jeszcze szczerze mówiąc nic nie ruszałem od czasu zakupu, poza dzisiejszym sprawdzeniem filterka gazu, który był totalnie usyfiony.
Pozatym z tego co czytałem, może to być wina przepływomierza( klapka, czujnik...?). Jeśli chodzi o instalację LPG to jest do regulacji, silnik ma trochę za niskie obroty i mógłby chodzić równiej.

Po wymianie filtra powietrza, i gazu pojadę na regulację, a potem na komputer, zobaczymy co wyjdzie...

Co mam samemu posprawdzać, na co zwrócić uwagę, coś przeczyścić...?
Acha... jakiś konkretny filtr powietrza polecacie (cena/jakość)?

Arczi e30 
ZBANOWANY

Pomg: 2 razy
Doczy: 09 Wrz 2004
Skd: Płock
Wysany: 2006-05-22, 22:12   

.. nawet jak sobie wyregulujesz ta instalacje, wsadzisz inny silnik to ci mniej nie spali gazu .... trzeba było sobie 1,6 kupic ...

Mauser 

Wysany: 2006-05-22, 22:22   

1,6 powiadasz... i co? polonezem 1,4 z silnikiem rovera by mnie objeżdżali...
Pozatym z tego co na forum czytałem, to w 13-15 litrach (podobno) można się zmieścić...

duchPW
[Usunity]

Wysany: 2006-05-22, 22:44   

źle wyregulowana instalacja, filtr LPG do wymiany, parownik do regeneracji, wadliwa sonda lambda, zapchany filtr powietrza, układ WN do przejrzenia... i pewnie wiele, wiele innych - powodów może być na prawdę sporo - po opisie, któy zapodałeś ciężko stwierdzić - z resztą na odległość w ogóle ciężko stwierdzić

- na początek pomyśl czy nie warto wymienić świece, może i kable; podjedź też na regulcaję instalacji gazowej i wymień filtr LPG i powietrza - to powinno pomóc i po zakupie auta i tak warto to zrobić - jak nie, to dopiero wtedy zacząłbym się niepokoić

koszty nie są wielkie - dlatego nie kupuj używek - kable najlepiej nowe, świece, to wiadomo, że nie wspomnę o fitrach ... chyba, że masz bawełniany filtr powietrza, to tylko trzeba go "wykąpać"

Mauser 

Wysany: 2006-05-22, 23:19   

Konkretna odpowiedź...

Jeśli chodzi o filtry i regulację, to w tym tygodniu...
Co do świec, i kabli to ponoć były wymieniene w niemcach, i mają po 30-35.000 km, ale zobaczymy, jak będzie trzeba to się zmieni. Po wymianie filterków i regulacji instalacji gazowej, przejadę się na kompa, zobaczymy, może cosik wyjdzie...

Jeśli chodzi o parownik to na czym polega regeneracja? Jaakieś uszczelki itp. do wymiany, czy to bardziej skomplikowana procedura?
Świece jakieś konkretne do gazu kupować?

damiano_e30 
GERMAN STYLE

Pomg: 1 raz
Doczy: 27 Sty 2006
Skd: Bydgoszcz
Wysany: 2006-05-22, 23:27   

Regeneracja parownika polega na wymianie gumowej membrany która z czasem robi się miękka i nie działa już jak dawniej przez co rośnie spalanie i spada moc. Uszczelki też przy okazjii dobrze jest wymienić, koszt niewielki

Co do świec to moim skromnym zdaniem najlepsze są NGK.
Mogą być zwykłe, niekoniecznie do gazu
Ja mam NGk właśnie, zrobiłem na nich 12.000 km na gazie i zero problemów

sarna1 
hooligan rootz

Pomg: 15 razy
Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Słupsk
Wysany: 2006-05-22, 23:27   

jezeli to instalka I generacji czyli popularna sruba to takie spalanie jest w miare normlane - no moze po regulacji zejdziesz o literek w miescie i na trasie nizej przy umiarkowanie ciezkiej stopie. Ja u siebie w obecnej bumie mam II gen na kompie bingo i pali w miescie max 16 przy ciaglym bucie - normlanie z 14-15 a na trasie od 10 do 12. Teraz latam prawie caly czas z klima :)

Mauser 

Wysany: 2006-05-22, 23:46   

No to membranki i gumki do wymiany...
Świece mam NGK, 1-elektrodowe, i jeśli świecą przez 30 000 km, to myśleć powoli o wymianie, czy jeszcze trochę je potrzymać?

A instalka niestety gen I :/ , z taką kupiłem... z tym że, tak się zastanawiam, jakie elementy instalacji I gen są takie same co w II generacji, no i w związku z tym co trzebaby wymienić, żeby moja instalka nie była kapiastą instalką z przyciskami (bardziej dupiatą niż w moim polonezie....), tylko stała się instalacją drugiej gen. z komputerem? No bo chyba nie wszystko do wymiany...

Grzesio 
BMW Power

Doczy: 05 Kwi 2004
Skd: Lublin
Wysany: 2006-05-22, 23:57   

Tak na "śrubie" to normalne spalanie. Mnie po Warszawie wychodzi ok 16L, min jak mi się udało uzyskać to 10,5L na trasie ale auto było załadowane, natomiast max to 18-20L w zimie po mieście każdy zakręt bokiem :lol:

E30 325iS '87 M-Technic II http://beemka-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=8560 - sprzedane

E34 530i V8 '94 - http://beemka-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=31236

E30 318i '88 - http://beemka-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=36500 - sprzedane

E46 320td '02 Compact - http://beemka-klub.pl/forum/viewtopic.php?p=411671

G-STYLE SQUAD* :D
*grupa LANS SQUADu

adrian e30 
Reanimator

Pomg: 3 razy
Doczy: 18 Pa 2004
Skd: Czernikowo k/Torunia
Wysany: 2006-05-23, 14:55   

moim zdaniem to juz duzo nie zejdziesz, max o jakis literek ale nie wiecej.
ja jezdze na pb98verva i jeszcze nie zszedlem ponizej 11l, na max wychodzi cos kolo 16przy ostrym bucie. takze nie licz na jakies oszczednosci tym samochodem. a ze niektorym pali mniej gazu to pewnie przez to ze zmulone na max. pozdro

Bruner 

Pomg: 16 razy
Doczy: 16 Lip 2004
Skd: Tczew
Wysany: 2006-05-23, 16:40   

Mam ete z gazem na srube i pali mi ok 10 w trasie i 15-16 w miescie, jadac jak emeryt bez wyprzedzania 90km/h w trasie mozna zejsc do 9. Eta pali mniej niz 2,5 wiec chyba musisz sie przyzwyczaic albo zalozyc lepsza instalacje.
E30 318i Touring '92
E30 325e '86
E30 320i '90

misza 

Pomg: 4 razy
Doczy: 21 Sie 2005
Skd: Mińsk Mazowiecki
Wysany: 2006-05-23, 17:56   

ja mysle ze to spalanie wcale nie jest jakies wysokie i to na gazie z srubka, chyba sie przeliczyles poprostu z tym, jesli bedziesz malo jezdzil to praktyczniejsza bedzie sama benzyna, spalanie bedzie takie jak na gazie i o wiele zdrowsze dla silnika... ja tak uwazam

Arczi e30 
ZBANOWANY

Wysany: 2006-05-23, 18:32   

Mauser napisa/a:
1,6 powiadasz... i co? polonezem 1,4 z silnikiem rovera by mnie objeżdżali...
Pozatym z tego co na forum czytałem, to w 13-15 litrach (podobno) można się zmieścić...

kupiles auto ktore ma silnik 2,5l 170KM ktore musi sporzywac wiecej niż samochody 1,6 - 1,8 .... jesli uwazasz ze spalanie gazu dla tego silnika ktore ty napisałes jest duze to albo nie miałes nigdy wczesniej BMW ... albo nie kupiłes auta dla siebie ... w 13-15l mozna sie zmiescic Etą albo 2,0 .... beznzyny to bez problemu by ci tyle spaliła ... ale "alla" beznyny zawsze spali wiecej .... 13-15l jest osiagalne ale po trasie

Mauser 

Wysany: 2006-05-23, 20:34   

No więc jeśli chodzi o BMW, to nie miałem wczesniej, a co do tego że będzie wdupiał więcej to się spodziewałem... ale siedemnastka na stacji... to mina trochę zrzedła:/
A te 13-15 osiągalne na trasie, to nawet mi wyszło, bo spalił mniej

Ale to nieważne, trzeba się przyzwyczaić...;)
rekompensuje mi to dżwięk motoru, no i natychmiastowa reakcja na wciśnięcie pedału gazu... Wrażenie tym większe, że wcześniej jeździłem, i nadal jeżdżę, polonezem, w którym jeden z niewielu plusów to tylny napęd :D

No i ponawiam pytanie, co można zmienić w instalacji gazowej na lepsze, np. parownik? Można "dołożyć" komputer albo(i) zamienić na nowocześniejsze niektóre elementy?

duchPW
[Usunity]

Wysany: 2006-05-23, 21:30   

podjedź na przegląd tej instalacji - może pare rzeczy się już zużyło - zapytaj czy parownik nie wymaga regeneracji itp - popatrz np. na allegro jakie są ceny nowych parowników i będziesz wiedział czy Ci się opłaca regenerować (pamiętaj, że taki nowo zakupiony też trzeba wystrioć i za darmo tego nikt raczej nie zrobi)

na Pb bez zwężki palił mi w trasie ok. 9-10 l/100 albo 15l LPG - taki urok (choć pewnie instalację można by lepiej wystroić)

co do generacji, to oczywiście możesz sobie wrzucić elektronikę - zawsze to taniej wyjdzie niż zakup nowej instalacji, ale nie wiem czy warto - to już sprawa indywidualnej oceny i kalkulacji

niestety, ale 6-o garówki lubią spalić - pociesz się tym, że masz fajny silnik, który się odwdzięczy - z czasem zapomnisz, że można spalać mniej, przyzwyczaisz się i zaczniesz to traktować jako zło konieczne

i zakończę małym OT:
... a jak kiedyś przypadkiem zdejmiesz zwężkę i pojeździsz na benzynie, to gaz zacznie Cię irytować [samocenzura], ale taki lajf - coś za coś - gdybyś to jednak zrobił teraz, to szok cenowy mógłby Cię zniechęcić do beemek w ogóle :wink:

Mauser 

Wysany: 2006-05-23, 22:24   

Jedyne co teraz mogę zrobić, to zobaczyć co z parownikiem, filtry, przeglądzik jakiś, no i nie wiem czy czegoś nowego nie kupić...

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=102973446 <-- co myślicie oi tym?? pytałem kolesia to ma też takie do 180 KM ( podobno - tak pisze) Warte zachodu czy nie bardzo??

casus maximus 
MOTORSPORT PROMOTION

Pomg: 4 razy
Doczy: 30 Pa 2005
Skd: Częstochowa
Wysany: 2006-05-27, 16:33   

w mojej poprzedniej 520 12 V, przy inastalacji I Generacji po miescie rzarla 15-19 :lol:

Mauser 

Wysany: 2006-05-27, 17:15   

Właśnie... pytałem się w czakramie, gdzie zakładają instalacje bcg, czy kupować elektronikę, czy emulator ( czy sterownik)...
No i gość odpowiedział mi, że raczej komputera nie wsadzać do tego silnika, ponieważ jest to prosty silnik, i w zasadzie taka prosta instalacja do niego pasuje.
Ale powiedziałmi też inną ciekawą rzecz, mianowicie, jeśli nie założę do instalacji sterownika ( powiedzmy emulatora), to ciężko będzie żeby samochód przeszedł pozywtwnie badania techniczne... koszt takiego sterownika około 200 zł...

Arczi e30 
ZBANOWANY

Wysany: 2006-05-27, 21:29   

Mauser napisa/a:
Właśnie... pytałem się w czakramie, gdzie zakładają instalacje bcg, czy kupować elektronikę, czy emulator ( czy sterownik)...
No i gość odpowiedział mi, że raczej komputera nie wsadzać do tego silnika, ponieważ jest to prosty silnik, i w zasadzie taka prosta instalacja do niego pasuje.
Ale powiedziałmi też inną ciekawą rzecz, mianowicie, jeśli nie założę do instalacji sterownika ( powiedzmy emulatora), to ciężko będzie żeby samochód przeszedł pozywtwnie badania techniczne... koszt takiego sterownika około 200 zł...

masz Staga I czy Staga II .... jak staga 1 to założ dwojke i niech ci jakis gosc bzdur nie wciska ze prosta instalacja do prostego silnika ... trzeba było mu powiedziec ze tez jest prosty

Mauser 

Wysany: 2006-05-27, 21:40   

Arczi e30 napisa/a:

masz Staga I czy Staga II .... jak staga 1 to założ dwojke i niech ci jakis gosc bzdur nie wciska ze prosta instalacja do prostego silnika ... trzeba było mu powiedziec ze tez jest prosty

Staga I czy II... a po czym mam to poznać kurde? Nie mam pojęcia, jednak na czuja myślę, że I...:/ No i tak wogóle "Staga" to co to jest jakieś oznaczenie , nazwa tak? Pierwszy raz słyszę tą nazwę, domyślam się że chodzi o gen I i gen II

No i jeśli czodzi o II gen, to co się wymienia, zamienia, co wyrzuca a co wsadza do instalacji? jakie podzespoły i z jakiej firmy najlepiej??

zietas 

Pomg: 1 raz
Doczy: 20 Kwi 2006
Skd: inowroclaw
Wysany: 2006-06-05, 17:25   

mój touring 2.5 nigdy po mieścue na kruókich odcinkach niezszedl poniżej 16l gazu,trasa to 13-14l ale to normalne bo mam 5 znajomych imaja podobnie to i tak lepsze niz 15-16l benzyny

Pawel_M 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 11 Mar 2006
Skd: Lublin
Wysany: 2006-06-05, 23:31   

Kupując 325 i myślac że bedzie się mieścił w 13l po mieście to....... , prawdopodobnie jak wszystko porobisz to może zejdziesz jeszcze z litr. Po pierwsze jak by nie było 2500cm to a po drugie 6 garów więc taki silnik trzeba czymś wykarmić, miałem e30 1.6 palił mi po mieście 13-14l ( jeździłem ostro i na benzynie ) teraz mam e36 318is też na benzynie i pali mi koło 11l, więc jak 6 cylindrów może palić tyle co 4cyl ?? ?? Pozostaje tylko się przyzwyczaić do zużycia, lub sprzedać i kupić mniejszą pojemność ...

A najbardziej mnie śmieszy jak ktoś pyta z jakim silnikiem kupić bmw ( chodzi o zużycie paliwa ) i zawsze się kończy na tym że powinien kupić 328 bo pali tyle samo lub niewiele więcej ( czyt. litr więcej ) niż 320 :roll:

duchPW
[Usunity]

Wysany: 2006-06-06, 01:36   

przez zimę moja e30-tka paliła 12,5-13 l/100 km Pb - teraz znowu wróciłem na LPG - poboli poboli i przestanie

Mauser 

Wysany: 2006-06-18, 21:23   

No i moje drugie tankowanie przed regulacją, i 20/100:/

Pojechałem na regulację, i okozało się ze mieszanka zbyt bogata, i jak badali zawartość CO, czy czegośtam, to miało być 0,5, a wyszło 5, więc przekroczenie 10-krotne. Wyregulowali, jazda spokojna raczej, no i na szczęście spalanie pjuż po regulacji ma w miarę normalny poziom czyli 15 litrów. I tak to górna granica której się spodziewałem, jednak z tego co piszecie, to jest całkiem nieźle...

Wywietl posty z ostatnich:   
Ten temat jest zablokowany bez moliwoci zmiany postw lub pisania odpowiedzi
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: