Wysany: 2006-05-22, 21:36 Sprowadzenie auta z Niemiec
Witam na dniach jadę do niemiec po swoją nową niunię. Jest ona zarejstrowana i ma ważny TUV. Mam pytanie czy jest jakaś możliwość przywiezienia auta na niemieckich białych numerach po wykupieniu OC w polsce na moje nazwisko ale na niemieckie numery. Ostatnio mój znajomy kupił auto od handlarza, miał umowę inblanco od właściciela z niemiec. Ciekawe jest to że ten handlarz kupił OC w polsce na miesiąc i jezdził tym autem, a ono w karcie pojazdu miało wbite wymeldowanie. Czy jest to w pełni zgodne z prawem. Tzn. czy jak wykupię OC na moją przyszłą niunię na jej niemieckie numery i wymelduje ją w Niemczech to czy będe mógł na tych białych tablicach przywiźć ją do Polski.
Ja jak kupiłem ok 2 msc temu Ducato w komisie, to nie miało TUV ani numerów, ale dowód był nienaruszony tzn. nie było wzmianki o wyrejestrowaniu auta. W urzędzie komunikacji w Berlinie wyrobiłem sobie numery takie jakie były (10 euro) i żółte zjazdówki żeby było taniej. Dojechałem autem pod granice na zjazdówkach, nastepnie lawetą przejechałem przez nią, a w Polsce przełożyłem numery na niemieckie takie jakie były, wykupiłem OC na 1 msc i tak jeżdżę do dziś dnia Narazie nikt się nie czepił, wykupiłem już drugie OC i jutro chyba załatwię już polskie blachy
w zasadzie to tak tyle zeby sie poruszac takim autem w Polsce musisz chyba tez miec przeglad techniczny... ja tak kupilem smarta cabrio... na szwajcarskich tablicach w dowodzie wbite wymeldowanie, OC oplacone w Polsce (na obce tablice jest drozej) i zanim auto bylo w Polsce mialo juz zrobiony przeglad techniczny u NAS
Grzesiu nikt sie nie czepia bo moze jeszcze Cie nikt nie zatrzymywal
Podepne sie pod temat. Jakie sa obecnie koszty zarejestrowania auta z niemiec? Prosilbym o dokladne wyszczegolnienie, bo jedni mowia, ze jest oplata recyklingowa 500zl, a inni, ze nie ma.
w zasadzie to tak tyle zeby sie poruszac takim autem w Polsce musisz chyba tez miec przeglad techniczny... ja tak kupilem smarta cabrio... na szwajcarskich tablicach w dowodzie wbite wymeldowanie, OC oplacone w Polsce (na obce tablice jest drozej) i zanim auto bylo w Polsce mialo juz zrobiony przeglad techniczny u NAS
Grzesiu nikt sie nie czepia bo moze jeszcze Cie nikt nie zatrzymywal
Przegląd techniczny jest Ale aż się dziwię że jeszcze nie miałem kontroli żadnej, a tyle "pisarni" widuję w Warszawie, jeździli za mną, przede mną i żaden nawet uwagi nie zwrócił, a przecież są charakterystyczne, nawet naklejek nie mają przegladu i ubezpieczenia