Wysłany: 2006-05-26, 16:31 BMW 320i 1983' A-grupa ? projekt
Otóż, drodzy koledzy, chodzi "mnie" po głowie zbudowanie samochodu do sportu wyscigowego , wklasie historycznej, na bazie E30 model 1983 z silnikiem 320i. Wóz taki ma homologacje w klasie A (jestem na etapie zamawiania jej) i w tym kierunku bede zmierzał, jeśli checi i pieniązków nie zabraknie. Wiem że jest conajmniej jeden przeciwnik tego pomysłu, ale nie ma nic piekniejszego od klasycznego auta wyscigowego z lat 80tych. Proszę was za tem o wszystkie info jakie wygrzebiecie z netu na temat wyscigowego e30 (nie m3). Zdjecia, dane, schematy, przyklady modyfikacji m20b20 (takze nie sportowych) a ja bede sie starał kazdy stopien modyfikacji publikowac (jeśli do niej dojdzie). Jeśli są chetni do pomocy w projekcie - zapraszam.
P.S. Zastanawiam sie jednak czy ta homologacja nie dotyczy e21.... wiem tylko ze data homologowania to 1.05.1983 ... W liscie homologowanych wozów jest obok także 323i , z tą samą datą. Ale z adnotacją mod.83.
O to lista modeli homologowanych z oznaczeniami "3":
A 5014 - BMW 323i data homologacji : 1.03.1982
A 5093 - BMW 320i : 1.1.1983
A 5100 - BMW 320/6 : 1.1.1983
A 5137 - BMW 320i :1.5.1983
A 5138 - BMW 323i modele 83 :1.5.1983
Potem juz jest 325 i M3 to wiadoma sprawa.
Kto pomoże rozkminic czy ta 320i homologowana 1.5.1983 to e30 ? Można zamówic homologacje - 200PLN - wtedy sie dowiem, ale moze ktoś wie...
lagadula - rozumiem że listę E30stek zawężasz do wąskiej lampy ? Szkoda, bo WE30 320i jest homologowana w kiepskiej specyfikacji - przynajmniej w N grupie - tzn. np. na bebnach z tyłu itd - a to nie hamuje w sporcie. Mam nadzieje że homologacja na A-grupę pozwoli na dalekoidące modyfikacje hebli i zawieszenia. Ogólnie do rajdów homologacje ma tylko 320i i 318is z tego co mi wiadomo.
_________________ Części nowe i używane oraz warsztat BMW - 661 496 167
"(...) Proste są dla szybkich samochodów, zakrety są dla szybkich kierowcow" C. McRae
ehheeemmm , dzieki za pomoc aniae30is, ale akurat zajmuje sie sportem (rajdami) zawodowo i chyba coś tam wiem, ale chetnie wyciagne z ciebie wszystkie info na temat przygotowania 320i
Potwierdzam, Lagadula ma pięcio gwiazdkowe skille Żebyście się kiedyś nie zdziwili jak wytnie wam 10s tam gdzie teoretycznie nie da się już pojechać lepiej
To prawda, zasiadam na prawym tutaj: www.kuchar.net Co prawda dawno nie jezdzilem "bojowo" samodzielnie ale chyba nie zapomnialem jak to sie robi Co do Kielc... Chetnie bym wpadł ale : Jest rajd Polski w tym terminie i dwa troche daleko z pyrlandi... Ale mam zamiar troszke sie poscigac razem z kolegą, właśnie w naszej Beci .
Hej.
Lagadula to (PROFESOR) miałem okazję w Bednarach koło Poznania, ma tam niezłe lotnisko i swoje umiejętności, piorunująca mieszanka jak do tego zaprosi POLODEGO, pozdrawiam i polecam jego szkołę.
Wysłany: 2006-06-23, 07:59 Re: BMW 320i 1983' A-grupa ? projekt
lagadula napisał/a:
Proszę was za tem o wszystkie info jakie wygrzebiecie z netu na temat wyscigowego e30 (nie m3). Zdjecia, dane, schematy, przyklady modyfikacji m20b20 (takze nie sportowych) a ja bede sie starał kazdy stopien modyfikacji publikowac (jeśli do niej dojdzie)