czy moze mi ktoś pomuc niewiem co musze ewentualnie zmienić zeby wsadzić 3.0 m30 do e30 2.0 czy wejdzie mi na poduszki i czy skrzynia pasuje prosze o pomoc!!!! [/img]
Anonymous Go
Wysany: 2004-08-23, 22:10
Koko w budzie E 30 montowali nawet silniki 5.0 V12 !!!
Pomg: 11 razy Doczy: 19 Mar 2004 Skd: Warszawa Skorosze
Wysany: 2004-08-23, 22:52
Chłopaki proszę was, jesli nie macie do powiedzenia nic na temat nie piszcie
Po co chłopaka odwodzić od SWAPa skoro dobrze kombinuje. Wcale m50 nie jest lepsze. Własnie dlatego że jest nowsze jest droższe w utrzymaniu. Kręci się tylko o 250 obrotów dalej, a jak coś pierdyknie to skomplikowana elektronika i 24ro zaworowa głowica pozre kupę kasy.
Koko skrzynia podejdzie od m30 tylko. Belka chyba jest dobra taka od 6tek, ale mocowania poduszek sa inaczej, dokładnie nie wiem. I tez nie jestem pewien ale chyba wał jest inny. Ostatnio wbił się do nas na forum kolega z otwocka od czarnej 328 e30 i na pewno jak tylko tu wpadnie to opisze wszystko pokolei. a tak poważnie to on juz to opisał, na forum streetracing, może zaraz to znajdę ...
Wysany: 2004-08-23, 22:58
Widze smascher ze już mnie zapowiedziałes;-)
ja włozyłem m30 2.8 co potrzeba?
łapy?możesz kupić specjalne na e30.de i wtym momencie 3.5 stoi na seryjnej belce lub dać komus kto robiła takie przeróbki i dorobi ci mocowania(ja mam obspawan podłóznice i na nich dospawane podstawki pod łapy silnika 2.8/potrzebujesz chłodnice najlepiej od e34 3.5 z klimą jest ekstra wydajana koszt 300/400zł.potrzebujesz wiatrak elktryczny od e3(200zł)4 bo gdy wsadzisz 3,5 wiskoza ni ewejdzie/potrzebujesz nowy mniejszy zbiornik spryskiwaczy(50zł) seryjny się nie zmieści/najlpeiej nowy dyfer( ze szperą 500zł 700zł) z dużą główka ja połąmałem wszlekie możłiwe w małej główce nie wytrzymują momentu m30/oczywiście skrzynie wiązke i komputer/i to chyba wszystko no oczywiście kogoś kto ci to wsadzi........mam takowego!
co do mocowania mojej skrzyni jest dośc nietypowe spowodowane tym iż moje 2.8 m30 ma wyjatkowo rozbudowny ukłąd zapłonowy(3moduły zapłonowe) i kopółka wystaje jakieś 5-10cm nad silnik więc aby uniknąc cięcia maski i wypuszczenia kopółki poza maske tak minimalnie opuscilismy silnik by nie ciąć maski ma to duży minus przy moim obniżeniue miska olejow znajdowała sie 3,5 cm od ziemi....w momencie takowego wpasowania silnika skrzynia nie pasowała w tunel wymysliliśmy by ją uciąc górnczęśc skrzyni jest przycięta....pasuje wszystko ulał/ty przy wsadzaniau 3,5 tego problemu nie będziesz miał...skrzynie oryginała od m30 podepniesz choć moze znajdziesz getraga z jedynką do tyłu nie do zabicia skrzynia!!!
co do mocowania odradzam sposób jaki był opisany na e30.de tzn takich łap pasujących do 3,5 i opierajacym takowy silnik na oryginalnych mocowanaich poduszek....korzystaliśmy z takowych przy ostrej jeżdzie poprostu je wyrywało(za duży kąt i masa silnika)proponuje dospawać mocownia do podłóżnic(warunek zdrowe podłużnice)
hmm co jeszcze?aaaa kabel związki silnika od prędkoscimieża nie pasuje do kostki oryginalnej od 1,8 czy b20...ciagniesz go poza kostką centralnie do zegarów...i najważniejsza rzecz większość m30 nie ma samoodpowietrzania się ukłądu chłodzenia........uwazaj na to przy piewrszych odpaleniach/musisz mieć kogoś kto zna sie na odpowietrzaniua 6tek..bo jak przegrzejesz silnik to lipa...bmw enigine tego nie lubia......a przy swapach problem odpowietrzania jest na porządku dziennym/hmm.......a i przy 3,5 proponuje chłodnice oleju np od astry gsi!!
jak coś mi wpadnie do głowy dam znac co jeszcze