BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
wymiana cewki nie pomaga
Autor Wiadomo
INTRUZ 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 07 Cze 2006
Skd: WARSZAWA
Wysany: 2006-06-07, 12:19   wymiana cewki nie pomaga

Jestem posiadaczem (do niedawna szczęśliwym) bmw 520 24V, które ostatnimi czasy zaczełop strasznie strzelać na gazie, jak również zaczeło nierówno pracować na bnzynie. Po podłaczeniu pod komputer powiedziano mi że mam padnietą cewkę oraz przepływomież na wykończeniu. Po wymianie cewki nic cię nie zmieniło (podłączyłem jeszce raz pod komputer i wszysko niby jest ok), nadal pracuje nierówno, tak jakby któryż z "garów" nie łapał. Auto stało sie strasznie przymulone, dopiero na wyższych obrotach jest ok. Może ktoś miał takie objawy i zna przyczyne takiego stanu?

zyggy

Doczy: 04 Maj 2006
Skd: Warszawa
Wysany: 2006-06-07, 12:38   

Jeśli masz cewki z logo ZÜNDSPULE i numerem BMW 1 726 177, to musisz wymienić wszystkie.

INTRUZ 

Wysany: 2006-06-07, 18:15   

mam tylko jesdną taką cewkę. Bo ktoś wcześniej już ją widocznie wymieniał. Kolejna jest z logo BMW i zupełnie innymi numerami, a pozostałe są czyste bez żadnych oznaczeń.

jaqub 

Pomg: 11 razy
Doczy: 22 Mar 2005
Skd: LUBLIN
Wysany: 2006-06-07, 21:09   

a moze paluchy miedzy cewka a swieca sa zuzyte/sparciale/popekane? jak masz mozliwosc to pozycz od kogos lub moze zaloza Ci gdzies na probe jakies inne...

007 

Doczy: 13 Wrz 2004
Skd: prawy brzeg
Wysany: 2006-06-07, 22:17   

http://forum.beemka-klub.pl/viewtopic.php?t=13381 :) ostatni post

INTRUZ 

Wysany: 2006-06-07, 22:42   

Dzieki za podpowiedzi. Widzę, że jednak to nie będzei takie proste i bede musiał troszkę czasu przy naprawie autka spędzić.

007 

Doczy: 13 Wrz 2004
Skd: prawy brzeg
Wysany: 2006-06-07, 22:52   

sam to przechodzilem ostatnio i powiem ci ze 2 godzinki to lacznie z oproznieniem 6cipaka mi sie zeszlo a standardowo to pewno 40-60 minut

Qba 

Pomg: 1 raz
Doczy: 23 Maj 2004
Skd: Szczecin
Wysany: 2006-06-08, 08:42   

ja jestem właśnie na etapie wymiany 6 cewek każda po 100 pln :?

zyggy

Wysany: 2006-06-08, 09:56   

INTRUZ napisa/a:
mam tylko jesdną taką cewkę. Bo ktoś wcześniej już ją widocznie wymieniał. Kolejna jest z logo BMW i zupełnie innymi numerami, a pozostałe są czyste bez żadnych oznaczeń.

Jeśli masz jeszcze taką cewkę (ZÜNDSPULE BMW 1 726 177), to ona na pewno kwalifikuje się do wymiany. Co do pozostałych, to umów się z kimś na podmianę na chwilę wszystkich cewek. Właściwa wartość rezystancji uzwojenia pierwotnego nie jest wystarczającym warunkiem do stwierdzenia, że cewka jest dobra.

Nie widziałem jeszcze cewek w BMW, które nie mają żadnych oznaczeń. Przyjrzyj się dokładnie w dobrym świetle. Niektóre cewki produkowane przez BREMI mają bardzo słabo widoczne oznaczenia.

jaqub 

Wysany: 2006-06-08, 17:27   

Qba napisa/a:

jakies uzywki? bo nowki sa chyba po ok 300pln ?? ?

zyggy

Wysany: 2006-06-08, 18:31   

jaqub napisa/a:
Qba napisa/a:

Zadzwoń do sklepu (tel. (71) 34 00 480), to kupisz nowe Beru po 140 zł/szt razem z paluchem.

jaqub 

Wysany: 2006-06-09, 11:10   

zyggy napisa/a:
jaqub napisa/a:
Qba napisa/a:

Zadzwoń do sklepu (tel. (71) 34 00 480), to kupisz nowe Beru po 140 zł/szt razem z paluchem.

nie potrzebuje mam dwa komplety :D jeden BERU a drugi BMW bo pewni specjalisci twierdzili kiedys ze moje problemy z autem sa wlasnie przez cewki... @@-wiscie sie mylili z tym ze mialem fart i trafilem BERU za 60pln sztuka z paluchem (nieuzywane) a wczesniej pytalem to orginaly byly za ok 300pln/szt a za same paluchy ORI bmw zaplacilem po 22pln/szt czy jakos tak... (czyli mam zapas i paluchow i cewek!!!)

zyggy

Wysany: 2006-06-09, 11:52   

jaqub napisa/a:
nie potrzebuje mam dwa komplety :D jeden BERU a drugi BMW bo pewni specjalisci twierdzili kiedys ze moje problemy z autem sa wlasnie przez cewki... @@-wiscie sie mylili z tym ze mialem fart i trafilem BERU za 60pln sztuka z paluchem (nieuzywane) a wczesniej pytalem to orginaly byly za ok 300pln/szt a za same paluchy ORI bmw zaplacilem po 22pln/szt czy jakos tak... (czyli mam zapas i paluchow i cewek!!!)

Tak dla ścisłości, to BMW jako producent samochodów, nigdy nie produkował cewek zapłonowych. W M50 były montowane cewki różnych producentów: May und Christ, Bosch, Beru, Bremi. Te pierwsze - May und Christ (posiadające napis ZÜNDSPULE), to był największy niewypał. Po kilku latach użytkowania w cewkach tych pojawiały się przebicia. Zjawisko to można zauważyć w specyficznych warunkach - mocno rozgrzana cewka i duże obciążenie silnika, czyli przy ruszaniu i gwałtownym przyspieszaniu. Efektem jest wypadanie zapłonów, czyli mocne szarpanie silnika. Jeśli dzisiaj w jakimkolwiek silniku M50 są jeszcze zamontowane takie cewki, to w ciemno, bez żadnej diagnostyki można te cewki wyrzucić do śmietnika.

Jeśli chodzi o "oryginalność" cewek, to nie ma znaczenia, czy cewki są kupione w BMW (posiadające logo BMW), czy są kupione w hurtowni (najczęściej z wytartym logo BMW). Są to te same produkty, zwykle dużo tańsze.

Qba 

Wysany: 2006-06-09, 13:28   

temacik sie rozwinal, moje (te do wymiany) są bosch-oskie i teraz pytanko czy warto je sprawdzać koszt ok 200 za komplet czy kupować nowe za 600, hmm opłaca sie jak 3 są ok. czy cewki w 15 letnim aucie powinno sie wymienić tak czy tak, z drugiej strony wymienie na dobre ale tez urzywki, jakie jest wasze zdanie ?? ?

zyggy

Wysany: 2006-06-09, 14:24   

Qba napisa/a:
temacik sie rozwinal, moje (te do wymiany) są bosch-oskie i teraz pytanko czy warto je sprawdzać koszt ok 200 za komplet czy kupować nowe za 600, hmm opłaca sie jak 3 są ok. czy cewki w 15 letnim aucie powinno sie wymienić tak czy tak, z drugiej strony wymienie na dobre ale tez urzywki, jakie jest wasze zdanie ?? ?

Na jakiej podstawie twierdzisz, że masz 3 cewki do wymiany? A poza tym kto, czym i jak miałby je sprawdzać za 200 zł? Nawet jeśli będą sprawdzane i porównywane przebiegi napięcia na uzwojeniu pierwotnym i wtórnym (do tego potrzebny jest przynajmniej oscyloskop dwukanałowy i odpowiedni adapter), to pozytywny wynik takiego testu nie oznacza, że cewka nie ma defektów, gdyż w czasie testów nie da się zasymulować wszystkich rzeczywistych warunków pracy cewki.

Cewka nie jest wieczna, i prędzej czy później będzie pracowała gorzej. Jeśli masz dużo kasy, to możesz wymienić, ale na nowe. Zamiana używanych na używane niczego nie wniesie.

Qba 

Wysany: 2006-06-12, 16:43   

Być może masz rację w Sszczecinie jest Bosch service który ma taką usługę, może dlatego ze tutaj przy granicy ogolnie części zamiennych jest sporo, kilka osob z tej usługi kozystało i poprawa była widoczxna przy wymianie wskazanych przez diagnoste, ale ciekawi mnie czy jesli jest uszkodzonych 4 cewki to auto bedzie gorzej ( mniej równo )chodzić niz jak uszkodzona jest tylko jedna ?? ?

INTRUZ 

Wysany: 2006-06-22, 19:17   

wykonałem pomiary tak jak według podanej instrukcji i i wszystko wydaje sie być ok.
wstawiłem cewki od innego (sprawnego) auta i nic.
nadal auto chodzi nierówno.
Teraz doszło to, że jak silnik jest zimny to wyraźnie słychać, że nie wszystkie cylindry pracują. Nie mogę wkrecić go na obroty, przejście na obrotach pomiędzy 1000 a 3000 to istna mordęga, po przekroszeniu granicy 3000 obrotów silnik zaczyna pracować normalnie.
(Na goracym siolniku nie ma takich objawów) no i oczywiście namiętnie strzela podczas jazdy na gazie szczególnie podczas ruszanie.
Macie jakieś pomysły, co dalej robić?

zyggy

Wysany: 2006-06-23, 10:11   

Upewnij się, czy masz sprawny czujnik temperatury płynu chłodzącego i sprawną instalację elektryczną do niego.

Qba 

Wysany: 2006-06-24, 12:17   

Witam pociągnę jeszcze temat, czy cewki od m50 2l są takie same jak w m50 2.5l ?? ?

southOFheaven 
Szydera:>

Pomg: 7 razy
Doczy: 18 Pa 2004
Skd: Płońsk
Wysany: 2007-04-17, 10:12   

odswieze nieco temat. jak kolega pisal wyzej- czy w m50 2.0 sa takie same jak w m50 2.5?
u mnie chodzi troszke nierowno...gubi jakby zaplon.. czasami czuc ze ktorys cylinder nie lapie..i mam pytanie- mam 3 cewki zundspule a 3 boscha :? czy wszystkie kwalifikuja sie do wymiany? musi byc chyba komplet 6 takich samych..a podobno zundspule to badziew..

Qba 

Wysany: 2007-04-17, 13:07   

ja tam wymieniłem wszystkie 6 i kazdy mechanik stwierdził ze to był niepotrzebny wydatek a przeciez cewki maja takie same parametry jak działa to czemu miałaby działać inaczej

southOFheaven 
Szydera:>

Pomg: 7 razy
Doczy: 18 Pa 2004
Skd: Płońsk
Wysany: 2007-04-17, 13:45   

Qba napisa/a:
ja tam wymieniłem wszystkie 6 i kazdy mechanik stwierdził ze to był niepotrzebny wydatek a przeciez cewki maja takie same parametry jak działa to czemu miałaby działać inaczej

cewki do m50 byly produkowane przez kilka firm..i maja takie same parametry ale one roznia sie jakoscia i trwaloscia.. wie ktos na forum ktore sa dobre? bremi? bosch? :?:

mariusz szkocja
[Usunity]

Wysany: 2007-04-17, 13:56   

siemka
firme bremi tez mozna wyrzycic do kosza to drugi najwiekszy niewypal

na chwile obecna zostaje tylko bosch
a tak naprawde jak ktos chce sprawdzic prace cewek zaplonowych to zwykly omomierz nie wystarczy potrzebny jest oscyloskop i wtedy po w3ykresie krzywej napiecia na uzwojeniu wtornym mozna cos wiecej powiedziec

ma chwile obecna w serwisie montuje cewki firmy ERA -wloskie oprocz bosch-a a reszta to szajs

pozdro :beer:

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: