BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
grzeje się silnik m50b20
Autor Wiadomo
boolee34 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 22 Mar 2006
Skd: Gdańsk
Wysany: 2006-06-11, 21:54   grzeje się silnik m50b20

chłopaki, wiem że wiele razy poruszaliście ten temat, a w sumie poświęciłem dzisiejsze popołudnie na szukanie postów o tym, no i nie znalazłem odpowiedzi(może słabo szukałem). mam pytanie. Czy zdazyło się któremuś z Was że w ciepłym silniku (pion) góra chłodnicy jest zimna a dół ciepły :| (co w zasadzie nawet same prawa fizyki wykluczają bo ciepla woda grzeje do gory a zimna na dół). Jutro chcę wymienić termostat, ale przy okazji chciałbym również przepłukać chłodnicę. Czym to najlepiej zrobić, gdzieś doczytałem się o occie. Jak któryś z Was ma jeszcze na tyle cierpliwości (w obliczu tych wszystkich postów o temperaturze), aby odpowiedzieć na moje pytanie będę wdzięczny.
Dodam że silnik odpowietrzony (z odpowietrznika leci tylko płyn), nadmuch działa dobrze (prawie parzy w łapy), przewody są twarde więc ciśnienie w układzie powstaje, na postoju silnik się nie grzeje tylko jak zaczynm jechać powyżej 100 km/h ;( a to jest uciążliwe jeździć poniżej 100 km/h ;) .
Jeszcze raz dzieki za cierpliwość i odpowiedzi

ADC 

Pomg: 2 razy
Doczy: 05 Sty 2006
Skd: B-tow
Wysany: 2006-06-11, 22:04   

Chcesz powiedziec ze silnik grzeje sie tylko pod obciazeniem?.U kolegi tak sie dzialo i okazalo sie ze byl peknieta gladz cylindra.Obym sie mylil z diagnoza :D

boolee34 

Wysany: 2006-06-11, 22:11   

W sumie można tak powiedzieć (że tylko pod obciązeniem 100 km/h i w zwyż, jak jadę 80 km/h jest git nic się nie dzieje), ale temperaturę pracy osiąga tak jak kiedyś (jakieś 5-6 km) potem jest w miarę normalnie dopiero po jakimś czasie zaczyna jej odbijać, gdzieś po 20 km. Moc ma taką jak kiedyś. Powiem tylko tyle, obyś się mylił ;) z tą gładzią

adrian e30 
Reanimator

Pomg: 3 razy
Doczy: 18 Pa 2004
Skd: Czernikowo k/Torunia
Wysany: 2006-06-11, 22:56   

to ciekawe wyglada na to ze w chlodnicy jest powietrze albo w jakis cudowny sposob jest zanieczyszczona. generalnie proponuje zaczac od termostatu moze on cos pindoli.

madcar 

Doczy: 22 Maj 2005
Skd: Toruń
Wysany: 2006-06-11, 23:17   

a moze poprostu wskaznik "szwankuje" ?? :roll:

byl sobie e21 320 `79...
a jest e30 323i `84 i jeszcze PF126p 600ccm `77
no i jeszcze jest e21 320 w trakcie "renowacji" :P

MARTINEZ
[Usunity]

Wysany: 2006-06-12, 00:03   

a moze pompa wody nie wyrabia??

Sebabmw 

Pomg: 1 raz
Doczy: 01 Gru 2005
Skd: Limanowa
Wysany: 2006-06-12, 08:02   

Witam

Może rzeczywiscie to jest wada wskaźnika, ale może to być pompa wody. W orginale ma plastikowy wirnik osadzony w taki sposób że jak trochę już pochodzi to lubi pęknąć na mocowaniu osi i nie pompuje wody tak jak potrzeba zwłaszcze przy wysokich obrotach, potem wogule stanie. Zamienniki mają już mosięzny wirnik, który nawet jakbyś bez wody jeździł to nie odpadnie.

seba

adrian e30 
Reanimator

Wysany: 2006-06-12, 08:51   

tylko dfziwny ten objaw ze chlodnica na gorze zimna a na dole goraca!!!!!

ADC 

Pomg: 2 razy
Doczy: 05 Sty 2006
Skd: B-tow
Wysany: 2006-06-12, 08:55   

A oba te zjawiska na raz?Tez tak moze byc bo zimny waz na dole to jest zrypany termostat na bank

luksiarz

Doczy: 11 Pa 2005
Skd: Gostyń>Krobia>Gogolewo
Wysany: 2006-06-12, 18:48   

a ja stawiam na pompe przy duzych obrotach nie pompuje jak trzeba , zapal motor niech pochodzi przez pewien czas na wolnych i wtedy sprawdz chłodnice na dole i do góry jaką ma temperature

jaqub 

Pomg: 11 razy
Doczy: 22 Mar 2005
Skd: LUBLIN
Wysany: 2006-06-12, 20:47   

troche dziwne ze grzeje sie przy wiekszych predkosciach bo w zasadzie sam ruch powietrza powinien dobrze wychladzac chlodnice... mozliwe ze chlodnica jest zakamieniona lub zasyfiona (ale tez dziwne ze u gory??) bo to ze pompa nie wyrabia tez jest mozliwe ale w sumie wtedy chlodnica na jalowym bylaby cala ciepla/ goraca...

boolee34 

Wysany: 2006-06-12, 20:54   

Właśnie wróciłęm z roboty, czekam aż silnik troche ostygnie i biorę się za naprawę problemu. Mam nowy termostat (tyle że nie oryginalny, jakiś vernet francuski 80 stopni C, w oryginale było 88 ) Przy okazji wymiany termostatu chcę zobaczyć do pompy układu chłodzenia. Zastanawiam się jak określić czy pompa jest jeszcze dobra czy nie. Jak byście mogli mi szybko odpisać jak to ocenić będę wdzięczny.

Ciekawostka, dzisiaj po obwodnicy grzeje 160 i wszystko gitez, zjeżdzam na lokalną (przyznaję że szybko włączyłem się do ruchu 1 do 5000 obr/min 2 tak samo a póżniej spokojnie 100 km/h) i kumajcie patrzę na wskażnik temp, a on wychylony trochę poza pion. Sam juz nie wiem co mam winić za te przygody.

A w jaki sposob mozna sprawdzić wskaznik temperatury??

[ Dodano: 2006-06-12, 21:44 ]
No i mam odpowiedź chłopaki czarno na białym. Zajrzałem również do pompy układu chłodzenia no i okazuje się że wirnik swoje a plastikowa turbinka swoje. Turbinka lata luźno na wałku jak Żyd po pustym sklepie. Jutro będę szukał nowej pompy, orientujecie się może w cenach, jakich kosztów mam się spodziewć? Dzięki w ogóle za odpowiedzi i podpowiedzi

Sebabmw 

Wysany: 2006-06-13, 09:46   

Witam

Widzę że zdjagnozowałem najlepiej :mrgreen:
Orginalne pompy są do :cenzura:, kupuj zamiennik około 200 PLN z MOSIĘŻNYM WIRNIKIEM, nie z plastikowym.

seba :wink:

adrian e30 
Reanimator

Wysany: 2006-06-13, 11:41   

4max - 128
febi - 298
hepu - 191
skf - 182
ceny inter cars
pozdro Adian

yoshi 
Pepsi Mrucielago

Pomg: 7 razy
Doczy: 21 Lis 2004
Skd: Warszawa - Zacisze
Wysany: 2006-06-13, 16:20   

pompa wody w M50 jest czestym uszkodzenie w przypadku grzania sie auta :!: wymia to troche roboty :)
ale spoko - przyda sie tylko ktos kto pomoze zalozyc i zdjac pasek klinowy :D
Fiat 126 '99
Baur TC2 '86

boolee34 

Wysany: 2006-06-13, 19:52   

Hej. Niestety z braku czasu na wizyte w intercars kupilem w auto euro (bo mialem po drodze do pracy) pompe niemieckiej firmy RUVIL niestety z plastikowym wirnikiem ;( zakutym na metalowej tulei i dopiero nasadzonym na os wirnika, więc może to połączenie będzie trwalsze. Za pompę dałem 116 zł po rabacie, normalnie koło 140. Przy okazji wymienię sobie paski ;)
Jescze raz dzięki chłopaki za pomoc

[ Dodano: 2006-06-13, 22:22 ]
No i zrobione, ale jeszcze do końca nie przetestowane. Złozyłem wszystko na starym termostacie 88 stopni C. Założyłem nowe paski wielklinowe i zapuściłem silnik na wolnych obrotach, odpowietrzając tyle co się dało. Jazdę próbną wykonam już jutro. Będę miał krótką traske więc zobaczymy co będzie.

Ciekawostka jest taka, że góra chłodnicy nadal letnia, a od połowy w dół ciepła :| chech, może kanały u góry chłodnicy mam zapchane :| będę musiał podejżeć u kumpla który ma taki sam sprzęt.

Jeszcze raz dzięki i Wszystkim najlepszego.

Vojtek

Doczy: 11 Cze 2006
Skd: Krosno
Wysany: 2006-06-19, 01:54   

ja mam tez problem z grzaniem sie furki tylko odwrotnie jak kolega ... mam e36 2.0 vanos i silnik m50... i problem mam taki ze jak auto stoi zapalone to temperatura rosnie ... dochodzi nawet do czerwonej kreski ale jak tylko rozpoczne jazde to po kilku sekundach wszystko wraca do normy i wskazowka jest na swoim miejscu ... wydaje mi sie ze to wina braku plynu w chlodnicy bo grzania w aucie tez nie ma ... a nie mialem dzis jak dolac bo odkrecilem lekko korek i cisnienei podnioslo plyn do gory i zeby sie nie wylal nie odkrecalem ... plynu wlac tyle zeby na zimnym silniku byl do tej kreski co jest na chlodnicy ? i gdzie sie odpowietrza caly uklad ? czy takim czyms zaraz obok korka od wlewania plynu ? sorry ze troche tak bez sensu napisane :D

Sebabmw 

Wysany: 2006-06-19, 12:01   

Jak jest w e36 z odpowietrzeniem to nie wiem, ale w e34 jest taka śróbka po prawej stronie korka i nią się odpowietrza. Twoje objawy wskazują na zepsute sprzęgło wentylatora. Jak jedziesz to pęd powietrza schładza, jak stoisz wiskoza nie załancza wentylatora (nie dostaje dużych obrotów) i temperatura idzie w góre. Nowa wiskoza jakieś 200 PLN.

seba

adrian e30 
Reanimator

Wysany: 2006-06-19, 12:44   

a sprobuj przegazowac na postoju oi zobacz vzy spadnie temp, jak nie to wisco lub pompa wodna padla.

Vojtek

Doczy: 11 Cze 2006
Skd: Krosno
Wysany: 2006-06-19, 12:55   

no dzis sie troche bawilem i tak na pewno bylo malo plunu to go dolalem i sie wszystko uspokoilo nie grzeje sie juz podczas postoju bo wczesniej sie grzal... wentylator sie zalacza :) wydaje mi sie ze to poprostu byla wina malej ilosci plynu ... zobaczymy jeszcze chwile jak pojezdze co sie bedzie dzialo ...

boolee34 

Wysany: 2006-06-19, 19:28   

Jak będziesz chciał odpowietrzać układ chłodzenia pamiętaj o tym żeby nagrzewnicę w samochodzie otworzyć na maksa, (wentylator nie musi wiać na maxa). Czy wentylator chłodnicy Ci działa czy nie (sprzęgło wisco o którym przedmówca wspominał) sprawdź najlepiej w taki sposób że otwórz sobie maske i lekko przegazuj silnik, posłuchaj czy wentylator się rozpędza i czy zaczyna chuczeć w specyficzny sposób dla beemek. Jest jeszcze jedna metoda, taka żeby delikatnie spróbować zatrzymać wiatrak w momencie gdy powinien być włączony (np masz wskaźnik poza pionem) jeśli go zatrzymasz bez problemu, cóż diagnoza wymienić wisco.

Ja znalazłem jeszcze jedno wyjście. Doczytałem się że w e-34 były również montowane termostaty 80 stopni C, i taki zamierzam sobie zamontować, dodatkowo udało mi się załatwić specjalny płyn chłodniczy firmy CAT, który lepiej odbiera i oddaje temperature

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: