BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Tlumik
Autor Wiadomo
84lukasz 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 21 Lut 2006
Skd: Zabrze
Wysany: 2006-06-21, 12:55   Tlumik

Witam - bylem dzisiaj zrobic tlumik - powyzej 3000 obrotow slychac jakies metaliczne dzwieki i ogolnie brzmi to bardzo kiepsko...Mechanik powiedzial mi ze nie mam w ogole katalizatora (auto mam stosunkowo niedlugo) , w zamian mam wstawiona strumienice i gosciu twierdzi ze tam idzie cale obciazenie to przejmuje cale drgania i wg niego katalizator w takim samochodzie MUSI byc...Jaka jest wasza opinia inny gosc powiedzil mi ze wsadzic tam po prostu rure i bedzie ok...Zaznaczam ze interesuja mnie opcje oszczedne;)

duchPW
[Usunity]

Wysany: 2006-06-21, 13:38   

najtaniej będzie poszukać używanego tłumika środkowego z katem od ISa lub wstawić środkowy tłumik przelotowy od modelu bez kata - osobiście pewnie wybrałbym właśnie tę opcję - niby czemu IS musi mieć kata :roll: :?: - z tego co pamiętam, to nie wszyscy go mają, ale poczekaj aż napisze ktoś od ISa

zamiast tłumika przelotowego mógłbyś wstawić same rury, ale będzie głośno

BTW - metaliczny dźwięk może się robić właśnie od strumienicy - może trafił Ci się jakis wyjątkowy badziew - to samo się robi w tłumikach środkowych wybebeszonych z katalizatora

r3kin 

Pomg: 1 raz
Doczy: 22 Lut 2006
Skd: piaseczno
Wysany: 2006-06-21, 14:39   

jak miałem strumienice to też tak było i wyciołęm ją wstawiłem srodkowy tłumnik i jest wporządku

84lukasz 

Wysany: 2006-06-21, 16:55   

no wlasnie tak powiedzial mi ten gosciu ze ten dzwiek jest wlasnie przez ta strumienice, ale czemu sie uparl na ten katalizator to juz nie wiem (pieniadze?) ;) A co do samych rur no to chyba odpadaja bo nie chce znowu tak bardzo rzucac sie w oczy (uszy) :)

r3kin 

Doczy: 22 Lut 2006
Skd: piaseczno
Wysany: 2006-06-21, 20:23   

same rury miałem i strasznie głosno chodziła a do kata to pewnie o kase chodzi

Bruner 

Pomg: 16 razy
Doczy: 16 Lip 2004
Skd: Tczew
Wysany: 2006-06-22, 08:14   

Moja druga polowka ma is-a, niestety tez z wycietym katem. Jest glosno, od ok 2500 - 3000 obr, nawet jadac spokojnie, a jak wcisniesz do oporu to wpada w straszny rezonans, dzwiek jest bardzo glosny, metaliczny i nieprzyjemny. Na poczatku miala wybebeszona puszke, troche sie poprawilo po wspawaniu rury zamiast pustego kata, nie rezonuje az tak bardzo ale jeszcze jest za glosno. W porownaniu z tym polatany, nieszczelny wydech w mojej ecie jest nieslyszalny. Tez sie zastanawiam co z tym zobic.
E30 318i Touring '92
E30 325e '86
E30 320i '90

MARAS 
plecak doświadczeń

Pomg: 45 razy
Doczy: 02 Kwi 2004
Skd: Gdańsk
Wysany: 2006-06-22, 11:29   

Właśnie wybebeszony z kata brzęczy i powoduje nie przyjemny rezonans
a teraz inna bajka
Pyt. 1
za puchą kata za tym połaczneiem na dwie śruby ze sprężynami jest jakby "drugi tłumik" który bynajmniej u mnie oberwał nieraz na progach zwalniających i nie nadaje się już do spawania dmucha już wszędzie z boku z góry z dołu i chałasuje okrótnie
Pytanie można go wywalic i wspawać w to miejsce poprostu kawał rury czy kombinować z jakąś puszką w to miejsce.
Pyt.2 W zamiennikach Asmetu znalazłem jedynie wydech z końcowym tłumikiem tylko do 318 czyli m40 w e30 i e36 jest on identyczny więc może podejdzie ta część do seryjnej części przedniej w IS'e?

ZIUT 

Doczy: 09 Lut 2006
Skd: Kraków
Wysany: 2006-06-22, 11:43   

koncowy w isie mozna zastapic zwyklym koncowym od M40 lub jak ktos przerobi to nawet od M20 (barabus ma taki u siebie) a co do kata to niestety jest glosno duzo glosniej!! jedynie co mozna zrobic to dac jakis tlumik w miejsce kata ale wtedy mija sie z celem wycinanie kata!

srodkowy tlumik w isie jest przelotowy!

ja proponuje tak: koniec od M40 a zamiast kata dac srodkowy np od jakiegos opla (to zalezy co podpasi! cos nie duzego wielkosci kata orginalnego!) albo jak chcesz katalizator to moge ci zalatwic za 220 zl katalizator bosala uniwersalny dobrej jakosci i powinno byc oki!

pozdrawiam

84lukasz 

Wysany: 2006-06-22, 16:01   

czyli wychodzi jednak na to ze mechanik mial racje - bez katalizatora bedzie glosno i bedzie rezonans...

duchPW
[Usunity]

Wysany: 2006-06-22, 16:45   

jak wstawisz środkowy tłumik, to będzie ciszej :idea:

MARAS 
plecak doświadczeń

Pomg: 45 razy
Doczy: 02 Kwi 2004
Skd: Gdańsk
Wysany: 2006-06-22, 21:11   

Ej no coś tu niegra???

ZIUT napisa/a:
srodkowy tlumik w isie jest przelotowy!pozdrawiam

PioterW napisa/a:
jak wstawisz środkowy tłumik, to będzie ciszej :idea:

Jeżeli przelotowy to nie będzie ciszej wiec jak? wywalać środkowy czy nie?

[img=http://img76.imagesh...z1182zf.th.jpg]

Pytanie kata mam i jeszcze żyje (cud jakiś) więc czy MOGĘ POZYĆ SIĘ ŚRODKOWEGO Tego na fotce wyżej i wstawić wydech końcowy od m40 bez ŚRODKOWEGO ?
robił to ktoś zmieniło sie coś po jego wywaleniu?
czy tylko gdybamy?

ZIUT 

Doczy: 09 Lut 2006
Skd: Kraków
Wysany: 2006-06-22, 21:34   

jesli to na zdjeciu to twoj srodkowy to napewno nie jest od od E30 M42 tylko od E36 M42!!

wywal nie powinno byc glosniej! jesli kata zostawisz!!

16v silniki sa glosniejsze niz 8v a m40 ma tylko kata i koncowy i chodzi cichutko a M42 fabryczny ma delikatny pomruk! wiec jak zalozysz koncowy od M40 to ten pomruk bedzie troszke wiekszy!!

piotr323 

Doczy: 14 Cze 2005
Skd: Wrocław
Wysany: 2006-06-22, 21:46   

ZIUT napisa/a:
j.........a m40 ma tylko kata i koncowy ......

w M40 jest środkowy w puszce razem z katem :mrgreen:

Pawel_M 

Doczy: 11 Mar 2006
Skd: Lublin
Wysany: 2006-06-22, 21:54   

O ile dobrze pamiętam w m42 e36 średnica rury końcowego tłumika to 57mm a w m40 e36 to 50mm więc nie tak do końca ten tłumik pasuje do is-a a napewno szybciej go wydmucha

jaqub 

Pomg: 11 razy
Doczy: 22 Mar 2005
Skd: LUBLIN
Wysany: 2006-06-22, 22:37   

jak wstawisz rury zamiast czegokolwiek (kata/tlumika) to rezonans (metaliczny dzwiek) moze byc ale raczej na zimno... po rozgrzaniu (jak uklad zlapie troche temperaturki po kilku minutach jazdy) ten dzwiek sie juz nie pojawia... ale moze tylko u mnie??

Bruner 

Pomg: 16 razy
Doczy: 16 Lip 2004
Skd: Tczew
Wysany: 2006-06-23, 06:22   

Warcy rycy cescy na zimno i na goraco :wink:
E30 318i Touring '92
E30 325e '86
E30 320i '90

el nino 

Doczy: 18 Cze 2006
Skd: warszawa
Wysany: 2006-06-25, 01:33   tlumnik

po pierwsze katalizator w is mocno go wycisza i chamuje spaliny efektem jest lepiej usytuowany moment obrot .po drugie istnieje wersja z tlumnikiem srodkowym zamiast kata koszt orginalu ok1000 lecz jest to tylko przelot bardzodobrze wykonany do ktorego trzeba wspawac gniazdo sondy .Najlepiej poszukac orginalu kata poniewarz rura wchodzi z lewej a wychodzi na wprost. sprerzynek na laczeniu nie likwiduj sa to bezpieczniki. za mala puszka w srodku jest zweszka jej nie widac tylko po rozpruciu dlatego orginal to orginal chodzi o dzwiek . .Jezeli usuniesz kata i wstawisz strumiennice to moze zaczac brac olej brak przychamowania spalin wyciag w garach przy starym silniku to morzliwe.I jeszcze jedno straci na momecie obrotowym mocowanie do skrzyni bieg musi byc usztywnia caly sestam.Jerzeli posiadasz szyber dach a nie bedziesz mial katalizatora moze sie okazac iz spaliny beda wlatywac przez niego do srodka ale tylko przy uchylonym, wytwarza sie zwrotka .kat oczyszcza iwtedy nie czuc niczego.Wrzystko zostalo przerobione Nie powielaj bledow.

84lukasz 

Wysany: 2006-06-29, 20:55   

Widze ze el nino napisal wszystko konkretnie na temat (z tym szyberdachem tez sie zgadza) - wiec zdecydowalem - szukam kata (uzywki).Pozdroo

Menel 

Pomg: 10 razy
Doczy: 23 Lis 2004
Skd: Warszawa-praga
Wysany: 2006-06-30, 00:34   

hehe, a ja szukalem po calem instalacji benzynowej skad moze mi leciec benzyna i nic. wszystko sprawdzone a faktycznie zaczelo smierdziec od czasu kiedy wywalilem kata z puszki i wali tylko jak jest szyber uchylony :mrgreen:
dziex elnino 8)

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: