chyba sie tyczy wszystkich bo w sam naprawiam tylko tyle napisali nie wyszczegolniajac inaczej
nigdzie nie ma wzmianki w rozdziale o ukladzie smarowania jakie cisnienie ma byc w m20
Ostatnio zmieniony przez kamil.k 2006-06-22, 13:00, w caoci zmieniany 1 raz
Bieg jałowy 0,5 -2 atm.
Przy mocy znamionowej powyżej 4 atm lecz nie więcej niż 6 atm.
_________________ E39 530d 00r
duchX [Usunity]
Wysany: 2006-06-22, 22:13
ok to teraz pytanie drugie analogicznie od czego zalezy rozbieznosc miedzy 0,5 a 2 atm ? czy biora pod uwage zuzycie elementow czy roznie bylo w roznych silnikach i latach ? Ja po katowaniu auta mam 0,5 atm przy 5000 tys mam 4 atm czy to juz koniecz czy sie nie przejmowac mowa tu o 0,5 atm ??
Ta rozbieżność dolnego ciśnienia wynika raczej z dopuszczalnej tolerancji z uwzględnieniem zużycia elementów a co do górnej wartości to po wyeliminowaniu zużycia pompy oleju należało by się martwić stanem panewek wału zwłaszcza głównych bo luz na nich jest w głownej mierze winny za spadek ciśnienia i też przez niego padają panewki korbowodowe. więc nieosiąganie dolnej granicy ciśnienia oleju na obrotach mocy maksymalnej jest powodem do zmartwień (niestety terz to mam i już się szykuję na zmianę panewek i pompy w komplecie).