BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
silnik m20 dziwne zjawisko
Autor Wiadomo
Anonymous
Go
Wysany: 2004-08-28, 18:08   silnik m20 dziwne zjawisko

witam. Mam dziwny problem silnik od mojego auta M20 B20 po odkreceniu korka wlewu oleju gasnie. czy ktos sie spotkał kiedys z takim zjawiskiem? dodam ze w aucie nie ma ogrzewania a weze wodne nie puchna, przeciwnie sa cały czas miekkie. pozdrawiam

Anonymous
Go
Wysany: 2004-08-28, 18:15   

ja 525 12 zaworowy i jak odkrecam korek od wlewu oleju zmieniaja sie obroty i sa nierówne. Poszukaj byl jakis post o tym i ktos napisal |e przez odme dostaje sie lewe powietrze.

SmasherE30 
Coś tam wiem

Pomg: 11 razy
Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Warszawa Skorosze
Wysany: 2004-08-28, 18:40   

eeej ... nooo ... nie rozsmieszajcie mnie :!:
To bardzo poprawna reakcja, świadczy o dobrym stanie i dobrej szczelności silnika. Serio :!:

Każdy sprawny silnik po odkręceniu korka wlewu oleju będzie łapał lewe powietrze (przecierz jest odma olejowa która utrzymuje w głowicy stałe cisnienie takie jakie panuje w dolocie) i albo strasznie nierówno będzie pracował albo zgaśnie :wink:

This post was sponsored by letter ///M like Maciek ;)

Anonymous
Go
Wysany: 2004-08-28, 19:29   

no przecież dobrze napisałem :)

LUKAS 
Klubowicz

Pomg: 22 razy
Skd: Mińsk Mazowiecki
Wysany: 2004-08-28, 20:07   

Popieram. Smascher ma rację.

powered by LUKAS Performance

325i E30 Coupe mit 60% Sperre

powered by LUKAS Performance - Biała ;) => RennWagen Project
330CiA E46 - Niebieska => Auto po bułki ;)

ScOOti
[Usunity]

Wysany: 2004-08-28, 21:43   

Odkrecajac korek wlewu oleju lub wyjecie bagnetu przy dobrym (szczelnym) silniku powinno powodowac bardzo nie rowna prace lub zgasniecie. Bo jesli nie ma roznicy wtedy jest nieszczelnosc silnika.

Uklad cisnieniowy w silniku:

powietrze idzie przez przeplywke do odmy -> przechodzi przez caly silnik -> idzie do kolektora rura podcisnieniowa -> zostaja opary olejowe spalone w komorze spalania razem z mieszanka paliwowa.

Jesli zaklocisz ten schemat silnik bedzie dostawac lewe powietrze i silnik do kolektora dolotowego z miski bedzie dostawac lewe powietrze poniewaz przez przeplywke nie bedzie przedostawac sie powietrze tylko bedzie dostawac sie poprzez korek wlewu oleju. A wiec przeplywka poda zla informacje o mieszance paliwa i silnik dostanie za malo paliwa. Silnik zdlawi sie i bedzie nim rzucalo albo odrazu zgasnie. Jesli masz nieszczelny silnik np: uszczelki; gumy itd to zostaly podkrecone obroty silnika aby zminimalizowac te powietrze ktore jest lewe.

Wiem to ze swojego doswiadczenia :)

Anonymous
Go
Wysany: 2004-08-29, 15:56   

u mnie to sie zaczelo po wymianie uszczelki pod głowica, pierwszy raz sie z takim czyms spotkalem. Ale czemu nie mam ogrzewania. moze to wina elektrozaworu?. dodam ze auto stało okolo 3 miesiace nie używane pozdrawiam

SmasherE30 
Coś tam wiem

Pomg: 11 razy
Skd: Warszawa Skorosze
Wysany: 2004-08-29, 19:45   

a to już sprawa na osobny temat :wink:

This post was sponsored by letter ///M like Maciek ;)

lokop e30 320i 
Tylko honorowo.

Doczy: 23 Mar 2004
Skd: Lubin-Haverhill
Wysany: 2004-08-29, 19:59   

ScOOti napisa/a:

powietrze idzie przez przeplywke do odmy -> przechodzi przez caly silnik -> idzie do kolektora rura podcisnieniowa -> zostaja opary olejowe spalone w komorze spalania razem z mieszanka paliwowa.

Moja wersja: Powietrze idzie przez przeplywke do kol ssacego stamtad do cylindrow, Sprezenie mieszaniki powoduje przedostawanie sie cisnienia przez zamkniete zawory i uszczelniacze zaworowe, dolem przez pierscienie (nie jest przeciez mozliwe aby zawory, uszczelniacze i pierscienia tlokowe w 100% byly szczelne nawet w nowym silniku, Jest to poprostu nieszczelnosc technologiczna brana pod uwage przy konstruowaniu silnika)do gory glowicy pod dekiel, skad odma jest zasysane zpowrotem do kol ssacego.
Moze mam racje moze nie mam. Zycie pokarze
:D

sarna1 
hooligan rootz

Pomg: 15 razy
Skd: Słupsk
Wysany: 2004-08-29, 20:58   

no wersja lokopa jest poprawna
Cytat:
ScOOti napisał:

a tego za bardzo nie rozumiem --- przeciez w kolektorze dolotowym masz podcisnienie ktore wysysa opary oleju (lub i sam olej) poprzez odme z klawiatury i wpadaja one do przepustnicy aby nastepnie sie spalic wraz z paliwkiem w cylindrach----zdejmij odme i zatkaj dziure w przepustnicy palcem - zobaczysz jak dalikatnie bedzie ci go zasysalo.

lokop e30 320i 
Tylko honorowo.

Wysany: 2004-08-29, 21:44   

Z tego co napisalem wczesniej mozna by wysnuc teorie ze: Jesli po odkreceniu korka wlewu oleju lub wyjeciu bagnetu silnik znaczosa traci obroty lub gasnie tzn ze jest bardzo nieszczelny, Przedmuchy z cylindrow dolem przez nietrzymajace pierscienie, i gora przez ponadpalane zawory i lub gniazda oraz popekane uszczelniacze trzonkow zaworowych. :roll:

lokop e30 320i 
Tylko honorowo.

Wysany: 2004-08-29, 21:49   

A wracajac do wlasciwego tematu, brak ogrzewania po wymianie uszczelki to pewnie zle odpowietrzony uklad chlodzenia lub bardzo szybko sie zapowietrzajacy na wskutek blednego procesu montarzu uszczelki.

sarna1 
hooligan rootz

Pomg: 15 razy
Skd: Słupsk
Wysany: 2004-08-30, 00:17   

lokop e30 320i napisa/a:
Z tego co napisalem wczesniej mozna by wysnuc teorie ze: Jesli po odkreceniu korka wlewu oleju lub wyjeciu bagnetu silnik znaczosa traci obroty lub gasnie tzn ze jest bardzo nieszczelny, Przedmuchy z cylindrow dolem przez nietrzymajace pierscienie, i gora przez ponadpalane zawory i lub gniazda oraz popekane uszczelniacze trzonkow zaworowych. :roll:

No wlasnie jest to zastanawiajace - ale moj profesor :) na uczelni zapytany kiedys czemu tak jest odpowiedzial krotko - ''w BMW tak jest i koniec''. Widocznie cisnienia w ukladzie sa wyliczone na takie wartosci a nie inne - i nawet najmniejsza ich zmiana zakloca prace silnika.

Anonymous
Go
Wysany: 2004-08-30, 01:36   

chcialem napisac ze przed remontem (chodzilo o wymiane 1 wypalonego zaworu wydechowego) nic takiego sie nie dzialo i po odkreceniu korka silnik nie zmniejszal obrotow wrecz przeciwnie troszke sie zwiekszaly. Zreszta w innych autach tez tak jest. acha jezeli chodzi o ogrzewanie to silnik byl dobrze odpowietrzony i nadal nic (albo cos z uszczelka albo elektrozawor sie zablokowal). Pozdrawiam[/quote]

lokop e30 320i 
Tylko honorowo.

Wysany: 2004-08-30, 08:32   

OO nie wiedzialem ze poza kolega "Loko" sa jeszcze jacys inni profesorowie od Bmw. :shock: :wink:

loko

Skd: Wawka
Wysany: 2004-08-30, 10:29   

oj chłopaki chłopaki...

zróbcie sobie taki eksperyment... zdejmijcie odmę z przepustnicy i zatkajcie dziurę w przepustnicu czymś szczelnym. od razu poprawi się kultura pracy silnika... przecież cały silnik nie jest wypełniony olejem i jest swobodny przepływ powietrza między miską olejową a głowicą... (choćby kanałem którym spływa olej z głowicy do miski). Jeśli odkręcisz odmę i korek wlewu oleju to dmuchnij se w odmę i poczyujesz podmuch na wlewie oleju... jeśli zatkasz ten wlot w przepustnicy wtedy silnik będzie dostawał czyściejsze powietrze i będzie płynniej chodził (trzeba tylko trochę zwiększyć obroty po zdjęciu odmy). taka konstrukcja jest spowodowana przez ochronę środowiska... chodzi o to aby toksyczne gazy wydzielające się w głowicy zostały dopalone w komorach spalania i dopiero wydalone... np. w dużych fiatach była rura która wychodziła z pokrywy zaworów i wpadała od spodu do obudowy filtra. ponieważ tam nie było komputera zliczającego ilość wpadającego powietrza to nie było różnicy czy się zdejmie korek, odmę czy cokolwiek innego.... dobrze dla samego silnika jest zdjąć odmę, zatkać przepustnicę a samą rurę-odmę przedłużyć i wypuścić gdzieś pod samochodem żeby nie śmierdziało wewnątrz albo zwyczajnie nałożyć filtr na odmę bo takie są... poza tym jak już zatkamy przepustnicę i silnik będzie równo pracował to wtedy jeśli bardzo będzie dmuchało z odmy to właśnie wtedy znaczy że silnik ma przedmuchy na pierścieniach bądź uszczelniaczach... tak się sprawdzało fiaty i inne tego typu na giełdzie... jak silnik dawał przez wlew oleju jak parowóz to był do doopy... tak jest na 100% jak napisałem i nie ma co tu dochodzić że jest inaczej :-) czyli scooti miał rację...

lokop e30 320i 
Tylko honorowo.

Wysany: 2004-08-30, 12:12   

Loko zgazam sie z toba ale nie ze Scootim. Duze spadanie silnika z obrotow lub jego gasniecie po odkreceniu korka wlewu oleju lub wyjeciu bagnetu nigdy w zadnym silniku z jakimi mialem do czynienia nie zapowiadalo nic dobrego (silnik nieszczelny i tyle)!

Pawel-e30 

Pomg: 2 razy
Doczy: 17 Kwi 2004
Skd: Wawa-Grochów
Wysany: 2004-08-30, 21:12   

lokop w BMW zyjącym jeszcze jeśli odkręcisz korek lub wyjmiesz bagnet beemka wtedy powinna zaragować czyli pływają obroty albo zatelepie silnikiem a jak jest silnik w lepszym stanie to nawet zgaśnie po odkręceniu korka lub wyjęcia bagnetu. :lol:

Ps. jak ty o prostych żeczach niewiesz to poco filozofować? :wink:

lokop e30 320i 
Tylko honorowo.

Wysany: 2004-08-31, 11:32   

Dobra oki mylic sie zecza ludzka :!: :D jest tez dobra strona mojej niewiedzy okozuje sie za mam silnik w dobrym stanie.

loko

Skd: Wawka
Wysany: 2004-08-31, 12:42   

nie zastanawiałem się głębiej nad związkiem gaśnięcia silnika a kondycją silnika ale wydaje mi się że ma jedno nic wspólnego z drugim. może to tylko świadczyć o sprawnie działających układzie dolotowym... to jest dokładnie tak samo jakbyści cokolwiek innego odpięli z przepustnicy i silnik też złapie lewego powietrza.. im więcej go łyknie tym większe prawdopobobieństwo że zgaśnie...

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: