BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Montaż klimatyzacji do e36 - sporo pytań
Autor Wiadomo
--==maly==-- 

Pomg: 7 razy
Doczy: 29 Mar 2005
Skd: Warszawa
Wysany: 2006-07-07, 11:06   Montaż klimatyzacji do e36 - sporo pytań

Witam
Przy obecnej temperaturze (godz 10:00 34 stopnie C w cieniu)
coraz częściej rozważam montarz klimatyzacji w swoim bmw.
W e-36 występowały 3 rodzaje klimatyzacji:
-klimatronic
-klima dwu strefowa
-zwykła klima załanczana guzikiem przy lewarku

Klimatronic odpada z racji trudności montarzu. Zostają dwie ostatnie opcje ale klima dwu strefowa jest też trudna w montarzu bo jest do niej sporo komputerów jakiś czujników itd a mi poprostu zależy żeby leciało zimne powietrze nie potrzebuje żadnego ustawiania temperatury itd. Ostatnia wersja klimy występowała bardzo żadko nie wiem w ogóle czy to było seryjne czy montowane w salonie do samochodów które wyszły z niego bez klimy.
I takie coś jest prawie nie do dostania.
I teraz pytanie do was czy można z wersji dwustrefowej zrobić taką prostą klimę założyć np przewody sprężarkę,wentylator, skraplacz itd ale nagrzewnice i panel sterowania zostawić taki jaki mam w tej chwili i olać te wszystkie komputery i czujniki?

Jak to było w e30 bo tam się panel nie różnił nie było żadnego ustawiania temperatury tylko poprostu gozik do włączania klimy czy nagrzewnica była inna niż w zwykłym e30?
A może lepiej poszukać klimy od e30? Co o tym myślicie?
Generalnie chodzi o to,żeby jak najmniejszym kosztem leciało zimne powietrze nie zależy mi na żadnych bajerach.

patryk w-wa 

Doczy: 13 Lis 2005
Skd: Stolica
Wysany: 2006-07-07, 11:19   

Najtaniej bedzie otworzyć okno :) i na dodatek bez bajerów.

007 

Doczy: 13 Wrz 2004
Skd: prawy brzeg
Wysany: 2006-07-07, 19:30   

ciekzo bedzie pogodzic "tani koszt" z zimnym powietrzem w letnie dni.
najlepiej zakupic instalacje wymontowana (ale sprawna) z takiego samego auta i zamontowac u siebie... unikniesz problemow zwiazynch z niespasowaniem.
nie pchaj sie w klimy z innych aut lub w uniwersalki... bo utoniesz w kosztach.

osd 

Doczy: 24 Lis 2005
Skd: slask
Wysany: 2006-07-07, 20:18   

Widze ze masz 1.6 tak jak ja, dodam ze przy wlaczonej na maxa klimie strata mocy w silniku 1.6 jest dosc odczuwalna.. nie tyle na trasie ale w miescie jest.

--==maly==-- 

Wysany: 2006-07-07, 20:22   

Jest tak gorąco,że nawet nie myśle o szybkiej jeździe a co do klimy z tego samego samochodu to tak jak już pisałem najłatwiej kupić dwustrefową ale tam jest kupe różnych komputerków czujników itd Najłatwiej było by zamontować chyba takie coś jak w e30 ale nie wiem do końca jak to jest w e30 czy nagrzewnica jest taka sama.

osd 

Wysany: 2006-07-07, 20:35   

Jednak chyba bedzie latwiej kupic taka sama, prawda czesci jest duzo, ale napewno bedzie prosciej to przelozyc tak jak jest niz kombinowac i nie wiadomo potem co i jak.

A jak dobrze trafisz to znajdziesz za 1000 w super stanie jeszcze w dzialajacym samochodzie i sobie wymontujesz i bedziesz wszystko wiedzial.

MIŁOSZ 

Doczy: 23 Maj 2005
Skd: Tarnow/Berlin
Wysany: 2006-07-07, 21:36   

W E30 klima tez nie sprowadza sie do przycisku, dochodzi dodatkowa wiazka, w momencie wlaczenia klimy pokretlem od ogrzewania reguluje sie temperature w samochodzie, tyle , ze nie masz czujnikow w kabinie, tylko jeden w parowniku klimy. Jak nie zalozysz tego sensownie to kompresor albo nie bedzie pracowal albo bedzie pracowal non stop, i to drugie tez jest destrukcyjne, zwlaszcza jak sobie bedziesz sunal non stop przy 5000obr/min autostrada :)

osd 

Wysany: 2006-07-07, 21:40   

A nie bylo czujnika obrotow walu na sprezarce w E30 ?? u mnie w E36 jest i jak obroty sa za bardzo wysokie to wylaczy sprezarke, tak przynajmniej mowil gosc od klimy.

MIŁOSZ 

Doczy: 23 Maj 2005
Skd: Tarnow/Berlin
Wysany: 2006-07-07, 21:48   

A to ciekawe, czyli jak jedziesz na non stop 5000 obr/min to klima w ogole nie chlodzi :)

Sterowanie jest z czujnika temperatury w parowniku, dlatego jak wlaczysz w upalny dzien klime i jedziesz rowna predkoscia, zwlasza slabym autem to czuc jak najpierw kompresor chodzi non stop a jak juz jest chlodniej to zaczyna sie wlaczac i wylaczac. Zrob test , jak poczujesz sie sie wlaczyl, podnies pokretlem temerature odrobine, uslyszysz jak sie odrazu wylacza i wlacza ponownie po dluzszym czasie.

--==maly==-- 

Wysany: 2006-07-07, 22:55   

czyli co mowicie,że nie da rady inaczej jak wszystko przełożyć?
Myślałem o przełożeniu nagrzewnicy itd ale bez tych czujników jednak trzeba wiedzieć jak to obejść.
A może ktoś wie co dokładnie wchodzi w skład klimatyzacji żebym nie dał się zrobić i kupił napewno kompletną.

Menel 

Pomg: 10 razy
Doczy: 23 Lis 2004
Skd: Warszawa-praga
Wysany: 2006-07-07, 23:15   

ogolnie chodzi o to ze albo kupisz sobie w koncu E30 !! ! i bedziesz mial gites albo otworzysz sobie 4 szyby! i szyber i moze cos pomoze :lol:

osd 

Wysany: 2006-07-08, 00:16   

Znajdz jakiegos dobrego fachowca od klimy i poradz sie go jak bedzie najlepiej, wytlumaczy ci pewnie co i jak, powie jakie czesci potrzebujesz i napewno doradzi. Lepiej sie 2 razy spytac niz potem sie bawic kilka razy dluzej przy montazu.

007 

Wysany: 2006-07-08, 17:55   

LINK tu sobie popatrz co ci jest potrzebne a co nie.
napewno bedziesz musial przelozyc kawalek instalacji elektrycznej, panel kontrolny, zamienic nagrzewnice oraz dokupic uchwyt na kompresor i sam kompresor... oraz pare innych pierdolek... pogrzeb w linku tam bedziesz mogl porownac co masz a co jest niezbedne...
ale tak szczerze mowiac to faktycznie jak masz tylko 1,6 to bedzie dla ciebie powazna decyzja czy lepiej jezdzic z otwartymi szybkami czy w chlodziku ale troche wolniej 8)

jesli sie zdecydujesz na przekladke to najlepiej poszukac w Wawie rozbitego 1,6 m43 sedana i pobrac z niego to co niezbedne

--==maly==-- 

Wysany: 2006-07-08, 20:11   

menel napisa/a:
ogolnie chodzi o to ze albo kupisz sobie w koncu E30 !! ! i bedziesz mial gites albo otworzysz sobie 4 szyby! i szyber i moze cos pomoze :lol:

Tak menel i pewnie jeszcze byś się zamienić chciał :lol:
Dziękuje wszystkim za odpowiedźi niestety widze,że nikt tego osobiście nie testował a szkoda.
Rozważam zmiane samochodu na taki sam z klimą ale strasznie mi szkoda kasy i czasu włożonego w wygląd obecnego. Co do 1.6 to w przypadku m43 to naprawde nie ma tragedii i ciągnie z niskich obrotów.Nawet na gazie rozpedza się do ponad 200km/h i ogólnie jest ok. Miałem e30 b20 i o ile na benzynie przyspieszał szybciej od tego (chociaż też tylko na obrotach powyżej 3500) to na gazie była tragedia i jeździł gorzej niż obecne 1.6.

Menel 

Pomg: 10 razy
Doczy: 23 Lis 2004
Skd: Warszawa-praga
Wysany: 2006-07-08, 20:23   

Cytat:
Tak menel i pewnie jeszcze byś się zamienić chciał
moze i tak bo znudzila mi sie moja ale z taka rdza jak u mnie to wiesz co ja moge :wink:

--==maly==-- 

Wysany: 2006-07-08, 20:35   

U mnie też troche jest ale niedługo będzie porządek biore się za nią.

reserved 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 03 Maj 2006
Skd: Kraków
Wysany: 2006-07-08, 20:50   Re: Montaż klimatyzacji do e36 - sporo pytań

Ja mam ten "ostatni" system z guzikiem przy lewarku. Jest to system klimatyzacji Diavia, ktory byl montowany na zlecenie BMW dla klientow indywidualnych. To wcale nie jest zwykla klima. To jest klimatronik.. przy guziku od szyberdachu jest czujnik temperatury i mimo tego, ze wszystko jest regulowane po staremu (3 galki), to wszystko ma sterowanie elektryczne..

--==maly==-- 

Wysany: 2006-07-08, 20:53   

Słuchaj a mógł byś mi zrobić zdjęcia tego guzika i czujnika?

reserved 

Wysany: 2006-07-08, 21:18   

moglbym ale jutro. guzik jak guzik :) jeden z sniezynka, drugi od obiegu zamknietego. Czujnik to taka kostka z dziurkami :)

007 

Wysany: 2006-07-08, 21:32   

--==maly==--: rozbierales kiedykolwiek swoja deske rozdzielcza (e36) bo odnosze nieodparte wrazenie ze oczekujesz tu gotowego przepisu na klime (...) a raczej nie zdajesz sobie sprawy ile pie...a sie jest tylko z wymiana nagrzewnicy.

Ostatni komplet klimy do sedana e36 320 widzialem za 1500 ale koles wydal prawie drugie tyle na montaz...

--==maly==-- 

Wysany: 2006-07-08, 22:08   

007 napisa/a:
--==maly==--: rozbierales kiedykolwiek swoja deske rozdzielcza (e36) bo odnosze nieodparte wrazenie ze oczekujesz tu gotowego przepisu na klime (...) a raczej nie zdajesz sobie sprawy ile pie...a sie jest tylko z wymiana nagrzewnicy.

Ostatni komplet klimy do sedana e36 320 widzialem za 1500 ale koles wydal prawie drugie tyle na montaz...

Zdejmowalem schowek i widziałem jak siedzi nagrzewnica i zdaję sobie z tego sprawę.
Nie oczekuje gotowego przepisu ale chce wiedzieć jak najwięcej co i jak,żeby nie wydać bez sensu kasy chyba się nie dziwisz ?
Nie wiem jakim cudem można zapłacić 1500zł za sam montaż klimatyzacji chyba,że samemu nic się nie dotknie a i tak to jest przesada taka cena za robocizne. Na allegro są kompletne klimy od 700 do 1200zł.

007 

Wysany: 2006-07-08, 22:20   

Gosc dal 1500 za klime (caly komplet lacznie z panelem, kablami przewodami itp etc) oraz 1300 za montaz ze sprawdzeniem szczelnosci oraz nabiciem.
Pojechal do mechanika powiedzial co chce, razem z nim do znajomego co sprzedaje czesci do bmw i za 3 dni odebral auto gotowe - to mozna nazac przepisem na klime.

Dlatego uprzedzam ze jak nie zdejmowales nigdy deski i nie wyciagales nagrzewnicy to daj sobie z tym spokoj. Samo zagladanie przez schowek to jak mowienie o sexie patrzac przez dziurke od klucza na dziewczyne... 8)

Na allegro mozna tez kupic silnik m50b25 za 1200 :)

--==maly==-- 

Wysany: 2006-07-08, 22:25   

Nie myśl,że jestem taki lewy z mechaniki najgorsza sprawa to elektryka w tym wszystkim.
Nie zdejmowałem deski bo nie było potrzeby nie wiem jak Ty ale ja nie rozbieram i nie składam samochodu dla zabawy.
Zobaczymy czy się zdecyduje na montaż tego urządzenia ale jak by nie patrzeć wg mnie warto.

reserved 

Wysany: 2006-07-08, 22:30   

Tak na prawde majac wszystkie elementy to klimatyzacje mozna zalozyc w jeden dzien... Mysmy kiedys w hondzie w jeden dzien przelozyli klime z jednego do drugiego samochodu. Zeby przerzucic nagrzewnice w e36 nie trzeba chyba rozkladac calej deski jak ktos tutaj wspominal. Widzialem jak kiedys facet wyciagal ja jakos bokiem..

007 

Wysany: 2006-07-08, 23:10   

no ja dla sportu rozbieram i skladam samochody :lol: dlatego cos tam o nich wiem i cos czasem o tym napisze.

Wyjac nagrzewnice moze i sie da bez zdejmowania deski ale ja bym to okreslil mianem (wyszarpac). Juz nawet nie chce sobie wyobrazac takiego wkladania ....
Jesli ktos po raz pierwszy zabiera sie za to w ten wlasnie sposob w e36 to powodzenia zycze.

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: