BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Awaria wycieraczek
Autor Wiadomo
Mauser 

Pomg: 5 razy
Doczy: 04 Maj 2006
Skd: Mysłowice
Wysany: 2006-07-13, 17:55   Awaria wycieraczek

Z powodu kurzu i masy komarów i innych owadów na szybie przedniej, użyłem jak każdy normalny kierowca wycieraczek. :cenzura: blada, po raz ostatni...

Efekty są mniej więcej takie: włączam, chwilę nic ( wycieraczki ani drgną), i każdy cykl to chrebotanie trwające nawet nie sekundę...

Co to może być, i najważniejsze jak się dostać, co odkręcać i zdejmować, żeby się dostać do mechanizmu wycieraczek??

Bruner 

Pomg: 16 razy
Doczy: 16 Lip 2004
Skd: Tczew
Wysany: 2006-07-13, 21:22   

Mialem cos podobnego w poprzedniej, tylko ze chrobotanie bylo slychac przez caly cykl pracy wycieraczek. Tam jest takie dziwne ustrojstwo zlozone z kilku polaczonych drazkow na przegubach, pewnie wyrobil sie jeden z przegubow i spadl drazek. Awaria prosta do usuniecia, ale tego sie raczej nie da naprawic wiec szukaj drugiego mechanizmu. Ale sprawdz, moze u Ciebie to bedzie cos innego. Jesli dobrze pamietam to demontaz wyglada tak:
- zdiac ramiona wycieraczek
- wyjac lewa kratke z podszybia
- zdjac oslone na przegrodzie czolowej (taka duza zaslepka nad silnikiem na przedniej sciance, cos kolo 20x50 cm)
- zdiac plastikowe oslony dmuchawy (uwaga na zaczepy, latwo pekaja - kazda polowka ma po jednym z przodu i z tylu)
- odchaczyc metalowa obejme z dmuchawy (na srodku dmuchawy, wystarczy wlozyc drut przez otwor w obejmie i pociagnac, ewentualnie pomoc sobie jakims gwozdziem i kombinerkami itp)
- wyjac dmuchawe
- odlaczyc przewody od silnika wycieraczek
- odkrecic silnik
- wyciagnac silnik (zebatka jest wbita w 1 z ramion mechanizmu, zapamietaj w jakim mniejwiecej bylo polozeniu)
-wyjac caly mechanizm

Montaz w odwrotnej kolejnosci
Zanim poskrecasz wszystkie oslony itd sprawdz jak dzialaja wycieraczki, jesli po dojsciu do konca szyby zrobia jeszcze ruch spowrotem wystarczy przestawic o 1 lub o kilka zabkow to krociutkie ramie przy silniku (wycieraczki maja dojsc do konca szyby i stanac)

Wkladanie samego mechanizmu jest przerabane, wchodzi wlasciwie tylko w 1 polozeniu ramion, przyjzyj sie jak bylo to ulozone w starym mechanizmie zanim go wyciagniesz

Sory za taki chaotyczny i malo fachowy opis, mam nadzieje ze nic nie pokrecilem bo robilem to dawno temu, mam nadzieje ze sie przyda :)
E30 318i Touring '92
E30 325e '86
E30 320i '90

Mauser 

Wysany: 2006-07-13, 21:48   

O kurde...

Za polonezowych czasów, to jaki mi wycieraczki przestały działać, to wystarczyły dwie czarne opsaski, i 4 śrubki odkręcić....:/

A opis... dziękuję za niego, wiem o co chodzi na bank się przyda, widać z tym trochę pracy jest...

Z tym że jeśli silniczek jest dobry, to mam nadzieje, że jakoś sobię poradzę i obędzie się bez dużych kosztów...

Bruner 

Pomg: 16 razy
Doczy: 16 Lip 2004
Skd: Tczew
Wysany: 2006-07-13, 22:18   

Skoro wycieraczi wydaja jakies dzwieki to znaczy ze silnik raczej dziala, czyli mozesz szukac samego mechanizmu bez silnika, bedzie taniej. Tylko tak jak napisalem, najpierw sprawdz czy to na pewno to :wink:
E30 318i Touring '92
E30 325e '86
E30 320i '90

Mauser 

Wysany: 2006-07-13, 22:25   

ok, dziękuję. Jutro już piątek więc może trochę czasu się znajdzie na robotę przy mojej dziewczynie...;)

sybir 
wiatr z dupy

Doczy: 13 Pa 2004
Skd: ze wsi
Wysany: 2006-07-14, 09:02   

W książce "sam naprawiam bmw e30" jest dokładny opis ze zdjęciami.
sie ma

Qba 

Pomg: 1 raz
Doczy: 23 Maj 2004
Skd: Szczecin
Wysany: 2006-07-14, 14:03   

Witam niedawno troche sie bawiłem z wycieraczkami w e34, w każdym zrazie Bruner, jeśli chodzi Ci o ten łącznik który na krańcach ma "zawiasy kulowe" to jest dostępny, zaznaczam ze mówie o e34 i e36 w e30 jest pewnie podobnie koszt 30 zł.
Bardzo wazne aby poskładać to dokładnie tak jak być powinno, ja nie zwrociłem na to uwagi i myślałem ze cały mechanizm jest do wymiany, a okazało sie ze było żle zamontowane[/scroll]

[ Dodano: Pią Lip 14, 2006 2:08 pm ]
Dodam ze leci to całkiem często co mnie zdziwiło, i lać lać lać WD 40 zeby wszystko zaczelo działac bez oporów, u mnie właśnie zepsuł sie ten element jak nie uzywałem ok 1.5 miecha wycieraczek wiec profilaktycznie dobze jest pomachać wycieraczkami w naszych babciach

Mauser 

Wysany: 2006-07-15, 15:54   

Co saię kokazało... koleś który miałprzede mną autko nie wiedział jak sobie poradzić z tym łożyskiem ślizgowym, no i spiął to jakąś gumą... guma spadła, no i objawy takiej ka pisałem na początku. Teraz albo łożysko wymienić, z tym że będzie problem, ponieważ ono jest zaklepane, i żeby to dobrze zrobić, to trzeba wyjąć caluśki mechanizm, albo kombinować...

No ale poradziłem sobie z problemem, po prostu założyłem płaskownik (wcześniej wydłubując ten gumowy czy plastikowy element), a łożysko na swoim miejscu, "ścisnięte" cybantem. Posmarowane smarem, no i pewnie pociągnie jeszcze jakiś czas... W każdym razie, raz jeszcze trzeba będzie zaglądnąć do wycieraczek, i wymyślić nowy patent...

tomcio83 
Bardzo Mądry Wybór

Doczy: 17 Kwi 2006
Skd: Dąbrowa Górnicza
Wysany: 2006-07-16, 08:36   

moge sie podpiac do tematu!!!! Witam!!!! i sortk za to ze sie wcinam. Jaki nr bezpiecznika odowida zasilniczek ktory pompuje wode ze zbiorniczka do spryskiwaczy E30 316 1,8L 87rok.Pozdro i jeszcze raz sorki

kamil.k 
złota ronczka

Pomg: 29 razy
Doczy: 09 Gru 2005
Skd: piotrków trybunalski
Wysany: 2006-07-16, 08:54   

nr 5 - 30A jest to bezpiecznik od wycieraczek , spryskiwaczy szyb i reflektorow

sprzedam częsci silnikowe 320i/323i

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach