mialem przerobki w swoim m20 2.5l
kosztujeto wiecej niz wlozenie m50 2.5l
wszytko tak samo mialem nowe orginalne i dokladnie zrobione,a czesci do m20 2.5l sportowe troche kosztuja
czy tak mniej? polemizowalbym!!! kazda modyfikacja wiarze sie z zmniejszeniem zywotnosci silnika!!! swap na M52 wedlug mojej kalkulacji
-silnik z osprzetem i skrzynia 5 tys
-chlodnica uzywka 200 nowa 400 zł
-miska i smok 400 zł
-łapy 200 zł
-serwo 100 zł
-filtr stozek min 100 zł
-podloczenie 2 tys zł elektornik
-mechanik hmmm realnie 500 do 1000 zł
-nieprzewidziane wydatki licze kolo 500 zł
koszt kosmos jakies 9 tys zł!!! przy dobrych ukladach mozna zbic pewnie od 1 tys do 2 tys co i tak daje niesamowita cene
oczywiscie to tylko teoretyczne wyliczenia mojej skromnej osoby
jesli chodzi o ten konkretny przypadek musi wypowiedziec sie wlasciciel
koszty M50 zdecydowanie mniejsze tylko ze dobre M20 wcale nie ustepuje M50
Pomg: 10 razy Doczy: 23 Lis 2004 Skd: Warszawa-praga
Wysany: 2006-07-21, 23:37
hehe, puz tylko wycenil dla zwyklego szarego czlowieczka swap m50 a sam to...no wlasnie moze sie wypowie jakim jest szczesciarzem tez tak chce robic swap.pozyteczna satysfakcja z uzytecznym wynikiem
Dzieki Menel wiedze ze moge liczyc na ziomala!!! Paweł przeczytaj jeszcze raz moj post i zastanow sie o co Tobie chodzi!!! bo ja zupelnie nie rozumiem Twoich intencji to tyle!!! a wkladam M50 bo jest duzo taniej fakt a moje e30 kosztowalo juz mnie grubo ponad 20 tys.
Pomg: 4 razy Doczy: 21 Sie 2005 Skd: Mińsk Mazowiecki
Wysany: 2006-07-22, 08:49
Pawel-e30 napisa/a:
taki wielki znachor z ciebie a na temat ety nie odpowiedziałeś mi jakoś
bo mnie w konia zrobiles to ci nie odpisalem swapowcu...
co do tego swapa to najlepiej jak bmwm by to opisal dokladnie jesli by mogl oczywiscie zasypujecie go pytaniami kazdy cos od siebie i juz dawno balagan sie zrobil....
ale ja jestem tylko laikiem
taki wielki znachor z ciebie a na temat ety nie odpowiedziałeś mi jakoś
bo mnie w konia zrobiles to ci nie odpisalem swapowcu...
co do tego swapa to najlepiej jak bmwm by to opisal dokladnie jesli by mogl oczywiscie zasypujecie go pytaniami kazdy cos od siebie i juz dawno balagan sie zrobil....
ale ja jestem tylko laikiem
tak na zdrowy rozum kolego kto Ci zdardzi wszystkie sekrety na ktore tyrał spory czas chcesz taki motor to kombinuj niektorzy ludzie z tego maja niezlą kaske wiec sam rozumiesz. A jesli ktos nie pisze wszytskiego tzn ze nie ma ochoty zdradzac wszystkich sekretów. Nawet na www.e30.de gdzie masz mase ciekawych rzeczy nie wszytko jest szczegółowo opisywane a swapowania M5?B2? mogliby sie uczyć od BMWM bo jego auto jest zrobione duzo lepiej niz te na e30.de
Ostatnio zmieniony przez puz 2006-07-22, 09:10, w caoci zmieniany 1 raz
tak na zdrowy rozum kolego kto Ci zdardzi wszystkie sekrety na ktore tyrał spory czas chcesz taki motor to kombinuj niektorzy ludzie z tego maja niezlą kaske wiec sam rozumiesz. A jesli ktos nie pisze wszytskiego tzn ze nie ma ochoty zdradzac wszystkich sekretów. Nawet na www.e30.de gdzie masz mase ciekawych rzeczy nie wszytko jest szczegółowo opisywane a swapowania M5?B2? mogliby sie uczyć od BMWM bo jego auto jest zrobione duzo lepiej niz te na e30.de
widzeze posty z mojego tematu bmwm e30 328 m52 zostaly przeniesione w dzial techniczny
dobrze pisze kolega puz
zainteresowanym cos tam podpowiadam jak pytaja
Ja w zasadzie powtorze za Puzem,ale zawsze mozna udac sie do bmwm celem przelozenia silnika.Jesli sie zgodzi oczywiscie ale tak jest ze za pewna wiedze powinno sie placic.Moze nie jakies slone pieniadze ale ktos musial tez na swoja wiedze pracowac i popelnic pare bledow.
_________________ Drzwiami trzasnal
Gdy zmrok miasto pokryl ...
Zawsze najlepiej opłacalny jest zakup jakiegoś dawcy po przejściach, jakiejś stłuczce lub autko sprowadzone nie rejestrowane w polsce, z tego względu że kupując wszystkie potrzebne podzespoły można naprawdę się przeliczyć.
Zawsze najlepiej opłacalny jest zakup jakiegoś dawcy po przejściach, jakiejś stłuczce lub autko sprowadzone nie rejestrowane w polsce, z tego względu że kupując wszystkie potrzebne podzespoły można naprawdę się przeliczyć.
Ja w zasadzie nie planuję swapa, bo i czasu i wiedzy no również kasy niewiele, jednak już nie raz na tym forum czytałem o śmiesznych cenach samochodzów po jakiś wypadkach.
Oczywiście jeśli chodzi o swap, to nie mówię o aucie po czołówce hihihiih;)
Wy macie ceny z kosmosu albo ja mieszkam w takiej dzuirze gdzie są ceny jakie są, kumpel za swap z m20 na m50 zapłacił 1000zł !!! i w tym już było podłączenie itp. itd, jeździ już pół roku i wszysko ładnie i pieknie chodzi, włożenie m50 to żadna filozofia , podłączenie... ktoś kto miał troche do czynienia z m50 też zrobi to bez problemu. Zaraz ktoś napisz że bajki opowiadam, kolega puz widział fotki auta i filmik, koleś przyjechał autem z m20 i wrócił za m50 i zostawił równe 1000zł.
[ Dodano: Nie Lip 23, 2006 7:45 pm ]
Znalazłem fotki, pare kabelków lata gdzieś z boku ale koleś jest z tych którzy nie przywiązują do tego wagi i od włożenia silnika żadko zagląda pod maske
Przy okazji pytanie do znawców, na fotce jest m50b20 czy m50b25 ?
Kolega Lorg Lukasz moze sie pochwali ile to jego zdaniem wyjdzie. tzn silnik, skrzynia, chłodnica, części potrzebne w trakcie przekładki, oraz ceny podzespołów które możnaby wymienić w trakcie przekładki. No i oczywiście koszt robocizny
A co do puz'a to zaraz mu piszę żeby zrobił sesję fotograficzną
Trudno poznać czy to 2.0 czy 2.5
Sorry Łukasz,ale to nie parę luźnych kabelków tylko druciarstwo w każdym miejscu.Ciekawe jak wyglądają łapy do tego silnika
Swap w mojej poprzedniej kosztował ok.3500 zł
_________________ Żonę możesz mieć tylko jedną,a beemek ile chcesz...
Za silnik ze skrzynią dał 2000 ale to był temat załatwiany więc dlatego tak tanio, chlodnica 200zł i jedyne co wyszło w trakcie to pompa paliwa sie po 5 minutach pracy zepsuła i doszło 200zł za pompe i to wszysko. Cały swap kosztował go 4000 z haczkiem. I najważniejsze jest to że silnik hula i najmniejszych problemów z nim nie ma
[ Dodano: Nie Lip 23, 2006 8:38 pm ]
Zapomniał bym, serwo od seata (podobne jak w golfie) i łapy od e36. To że silnik jest brudny nie znaczy że druciarstwo, to auto to jest typowa zabawaka, w środku tylko 2 kubły i zero tapicerek, cały czas ją męczy i naprawde zero problemów
A konkretnie to o co chodzi z tym druciarstwem? Chyba nie o to ze wystaje tasma izolacyjna w róznych kolorach ... albo ze zbiorniczek wyrównawczy jest od starej lampy? Moim zdaniem wsadzic ten silnik jest juz sztuką a cała reszta to tylko detale.
moze z innej beczki... chodzi konkretnie o e36.... zmiana z M50B20 na M50B25 to powinno byc w zasadzie bez jakichkolwiek problemow jedyne co trzeba tto chyba tylko silnik z osprzetem i wiazka? a jesli by tak z M50B20 na M52B28 to sie chyba trudniej robi ?
tak z m50 na m52 trochetrudniej
inna elektryka wiazka
trzeba caly silnik z osprzetem
wlozyc niew problem tylko wiecej roboty z elektryka
i jest jeszcze avs to troche kosztowne
tak z m50 na m52 trochetrudniej
inna elektryka wiazka
trzeba caly silnik z osprzetem
wlozyc niew problem tylko wiecej roboty z elektryka
i jest jeszcze avs to troche kosztowne
napisz ciut wiecej...
czyli jakby chcial z M50B20 na M50B25 to jedyne co mi trzeba to silnik +przeplywka +gumy dolotu a wiazka idzie ze starego silnika a co z kompem tez nowy przeciez potrzebny...