BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
WINIETY
Autor Wiadomo
Kujon 

Pomg: 4 razy
Doczy: 09 Lut 2006
Skd: Tarnów
Wysany: 2006-07-31, 17:02   WINIETY

Od razu mówie że jestem zielony w temacie :mrgreen: , powiedzcie mi drodzy koledzy jak sprawa wyglada z tymi winietami, w czwartek wyjeżdzam na wczasy na Węgry, dokłądnie to do Hajduszoboszlo i nie wiem czy musze kupować czy nie , jak tak to gdzie , jakie i za ile ?? Będe bardzo wdzieczny za pomoc :D

www.bmw-syndykat.pl - Ciemna Strona Marki

Sosen 
BORN TO DRIVE

Pomg: 8 razy
Doczy: 01 Kwi 2004
Skd: Szczecinek
Wysany: 2006-07-31, 17:23   

Ale czym ty jedziesz na te wczasy? ciężarówką? :wink: bo jeśli się nie mylę to winiety potrzebne są jakbyś latał po drogach krajowych ciężarówką o DMC>3.5t

e36 318ti compact szrotex

Kujon 

Wysany: 2006-07-31, 17:46   

Sosen napisa/a:
Ale czym ty jedziesz na te wczasy? ciężarówką? :wink: bo jeśli się nie mylę to winiety potrzebne są jakbyś latał po drogach krajowych ciężarówką o DMC>3.5t

Cabrio waży 1,5 tony więc jeszcze nie cieżarówka, wiem że dla niektórych to może laickie pytanie ale ja sie nie znam w tym temacie dlatego pytam

Mariusz 

Doczy: 20 Lut 2005
Skd: Warszawa/Katowice
Wysany: 2006-07-31, 19:21   

W Czechach podobno winiety są potrzebne na autostradzie, ale upewnij się jeszcze ... poza tym kodeks drogowy w Czechach (pewnie będziesz tędy jechać) strasznie się zaostrzył ...
-Światła przez całą dobę
-Odblaskowa kamizelka
-Kierunkowskaz przy wyprzedzaniu rowerzysty
-Zakaz rozmowy przez telefon w czasie jazdy
-Fotelik dla dziecka
-Zakaz używania antyradaru
-Zero alkoholu

jaqub 

Pomg: 11 razy
Doczy: 22 Mar 2005
Skd: LUBLIN
Wysany: 2006-07-31, 20:53   

na slowacji tez sa potrzebne bo tam sa takie automatyczne systemy wykrywania (przez kamery) winietek... winietki kupisz bez problemu na granicy i cena jest zalezna od czasu na jaki wykupujesz sa dniowe, tygoniowe, miesieczne itd...

Kujon 

Wysany: 2006-07-31, 21:51   

jaqub napisa/a:
na slowacji tez sa potrzebne bo tam sa takie automatyczne systemy wykrywania (przez kamery) winietek... winietki kupisz bez problemu na granicy i cena jest zalezna od czasu na jaki wykupujesz sa dniowe, tygoniowe, miesieczne itd...

noi o taką odpowiedz mi chodziło , wielkie dzieki :D

urbi 
SilaDrzemieWBemie

Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Krakow/Tbg
Wysany: 2006-08-01, 01:18   

porob fotki tego hajdo jak to wyglada aktualnie - bylem jakies 3 lata temu i jestem ciekaw jak to sie rozwija :) duzo polakow tam jest - sadze ze wiecej niz wegrow :D w sklepie czujesz sie jak u nas w polszy tylko placisz tysiacami :D :lol: :lol:
ogolnie godne polecenia :wink:

aha jak jedziesz na dluzej niz tydzien to zachowaj sobie z basenow leczniczych opaski - co tydzien kazdego dnia sa takie same kolory :lol: :wink: :lol:

Piotrek 
LudwikIIISpryskiwacz

Pomg: 1 raz
Doczy: 17 Kwi 2005
Skd: /K/R/A/K/O/W/
Wysany: 2006-08-01, 01:45   

wprowadzili drakońskie kary tzn, brak winiety = 14.000 pln!!! (czternascie tysięcy) i nie przeginaj z prędoscią , przez wioski jedz zgodnie z przepisami nawet jak wydaje Ci się ze mozna pocisnąć!!! pepiki mają niezliczoną ilosc samochodów cywilnych tak z kamerami jaki i bez , pamiętaj o pasach!!! stają gdzies prywatnym autem , myslisz ze to turysta z lornetką a on juz leci cię zatrzymac :mrgreen: .Jedz rozwarznie i nie daj się złapac bo ja dostałem 2 lata temu 2letni zakaz kierowania pojazdami mechanicznymi na terenie Czech przez brawurę .Pozdro i miłego wypoczynku , na pewno będziesz zadowolony bo tam gdzie jedziesz jest super :mrgreen:

Kujon 

Wysany: 2006-08-01, 15:53   

Piotrek napisa/a:
wprowadzili drakońskie kary tzn, brak winiety = 14.000 pln!!! (czternascie tysięcy) i nie przeginaj z prędoscią , :

no wlasnie słyszałem o tym i nie widzi mi sie 14 patyków płacic pepiką , dlatego chce wiedziec czy i gdzie te winiety sa potrzebe

puz 
swapownik

Doczy: 05 Sty 2005
Skd: Czernikowo k/Torunia
Wysany: 2006-08-01, 16:50   

sa ja tez sie dowiedzialem po powrocie z wakacji!!!! na moje glupie szczescie zadnej kontroli nie mialem. winiety kupisz na granicy albo na stacji bezynowej w zaleznosci na jaki okres potrzebny tydzien dwa tego dokladnie nie wiem bo jej nie kupilem :D co do mitow na temat pepickiej policji tez sporo slyszalem ja tam ciolem na max po tych pustych drogach slowacji i nic. na jednej z autostrad w szczerym polu zauwazylem reklame HUMMER za nim jednak zorientowalem sie co to smignalem obok zjazdu

ajmax 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 18 Mar 2005
Skd: Chorzów
Wysany: 2006-08-07, 20:55   

albo kupisz w PZmocie

Kujon 

Wysany: 2006-08-13, 12:10   

Noi objechałem, wczasy zaliczone na maxa :) Jeśli chodzi o węgierskie drogi to można to podsumować tylko tak : " o kur....a" , normalnie poezja, u nas w polszy to chyba nigdy nie doczekamy sie takich ulic :/ Odnośnie winiet to na słowacji jest 1 autostrada koło Koszyc 30km i bez problemu można ją objechać bokiem , a dokładnie wzdłuż autostrady, na Węgrzech natomiast trzeba kupić winiete zaraz za granicą Słowacko Węgierską na pierwszej stacji benzynowej, koszt 2500 forintów na 10 dni .

P.S ustanowiłem mój własny rekord jazdy bez dachu z Węgier do Polski non stop + przerwy na siusiu itp :D

jaqub 

Pomg: 11 razy
Doczy: 22 Mar 2005
Skd: LUBLIN
Wysany: 2006-08-16, 01:18   

Kujon napisa/a:
Noi objechałem, wczasy zaliczone na maxa :) Jeśli chodzi o węgierskie drogi to można to podsumować tylko tak : " o kur....a" , normalnie poezja, u nas w polszy to chyba nigdy nie doczekamy sie takich ulic :/ Odnośnie winiet to na słowacji jest 1 autostrada koło Koszyc 30km i bez problemu można ją objechać bokiem , a dokładnie wzdłuż autostrady, na Węgrzech natomiast trzeba kupić winiete zaraz za granicą Słowacko Węgierską na pierwszej stacji benzynowej, koszt 2500 forintów na 10 dni .

P.S ustanowiłem mój własny rekord jazdy bez dachu z Węgier do Polski non stop + przerwy na siusiu itp :D

z windshotem czy bez? jak ZZZ to sie nie LICZY :D

korzuch 

Pomg: 2 razy
Doczy: 29 Mar 2004
Skd: z stąd
Wysany: 2006-08-16, 01:22   

yo!
te 2 tys czegos tam Kujon to ile to ojro naszej normalnej waluty :mrgreen:
pozdro

Kujon 

Wysany: 2006-08-16, 10:06   

korzuch napisa/a:
yo!
te 2 tys czegos tam Kujon to ile to ojro naszej normalnej waluty :mrgreen:
pozdro

2500 x 0,0148 = 37zł

[ Dodano: 2006-08-16, 09:07 ]
jaqub napisa/a:
Kujon napisa/a:

z windshotem czy bez? jak ZZZ to sie nie LICZY :D

bez windshota na autostradzie to bym musiałbyć chyba samobujcą :!:

KotSylwester 

Doczy: 10 Kwi 2005
Skd: nie stąd
Wysany: 2006-08-16, 10:43   

Co do winiet, to zastanawiam się kiedy wreszcie u nas wprowadzą...

urbi 
SilaDrzemieWBemie

Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Krakow/Tbg
Wysany: 2006-08-16, 12:26   

jak paliwo bedzie po 5 zl to winiety beda na dobitke

kiloff 

Pomg: 5 razy
Doczy: 10 Lut 2006
Skd: Krosno
Wysany: 2006-08-16, 12:54   

KUJON : ale biorac pod uwage to gdzie byles (przynajmniej tak wnioskuje z twojego opisu - hajduszo) to tam chyba nie trzeba zadnych winiet ?? bylem w zeszlym roku i zadnych winiet nie kupowalem - slowacja owszem bocznymi drogami - prawie 100km blizej niz glowna, natomiast po wegrzech juz normalnie .. chyba ze cos tam w tym roku pozmieniali .. :roll:

www.system.mimbu.pl

KotSylwester 

Wysany: 2006-08-16, 13:04   

Panowie, a czy uważacie że winiety sa czymś złym???

Wawa - poznań i z powrotem ile się płaci? 40zł za autostradę?

Myślicie że winieta za tydzień będzie 500zł????

Czechy 40zł za 2 tyg.

Bruner 

Pomg: 16 razy
Doczy: 16 Lip 2004
Skd: Tczew
Wysany: 2006-08-16, 14:28   

Kocie, podatek drogowy mamy juz w paliwie, oprocz niego jeszcze conajmniej kilka innych. Do tego oplaty za "prywatne" autostrady budowane z naszych pieniedzy. Winieta w tych warunkach to zlodziejstwo
E30 318i Touring '92
E30 325e '86
E30 320i '90

Piotrek 
LudwikIIISpryskiwacz

Wysany: 2006-08-16, 14:38   

Radkowi chyba chodziło o winety dla obcokrajowców....no chyba ze zle zrozumiałem

KotSylwester 

Wysany: 2006-08-16, 15:02   

Chodziło mi o winiety na autostrady, za które się płaci. Lepiej płacić winietką niz za przejazd, Piotrek chyba coś o tym wie, jak śmiga do Katowic.

Piotrek 
LudwikIIISpryskiwacz

Wysany: 2006-08-16, 15:11   

Nasi TIRowcy jezdzą na winietkach , pokazują na bramkach i jadą dalej , bez płacenia.

No Radek ja zużywam ok 70 bloczków miesięcznie na pseudoautostradę katowicką
BTW 70x6,50 = 455 pln miesięcznie ,czyli ponad 5,000 pln rocznie za 1 samochód.... niezły biznes co nie? :?

KotSylwester 

Wysany: 2006-08-16, 15:14   

No właśnie o to mi chodzi, zamiast przejazdu, zrobic ryczalt.... czy ja naprawdę takie trudne rzeczy piszę? A jak ktoś śmiga Wrocła - Katowice??? Dziwie się przeciwnikiom winiet. Czeska na 2 tyg (najmniejsza) kosztuje 40zł...

Bruner 

Pomg: 16 razy
Doczy: 16 Lip 2004
Skd: Tczew
Wysany: 2006-08-16, 15:33   

Nie dziw sie tylko przypomnij sobie projkekt winiet z przed kilku lat - to nie mialy byc zryczaltowane oplaty za korzystanie z autostrad, tylko kolejna okazja do zdarcia kasy z kierowcow (praktycznie zdublowany podatek drogowy, podobno juz wliczony do ceny paliwa), ktorzy juz placa kilkanascie roznych mniej lub bardziej ukrytych oplat, podatkow itp.
E30 318i Touring '92
E30 325e '86
E30 320i '90
Ostatnio zmieniony przez Bruner 2006-08-16, 15:37, w caoci zmieniany 1 raz  

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych