BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
...............................
Autor Wiadomo
MARTINEZ
[Usunity]

Wysany: 2006-08-01, 19:32   ...............................

..................................
Ostatnio zmieniony przez MARTINEZ 2007-10-23, 21:32, w caoci zmieniany 1 raz  

duchPW
[Usunity]

Wysany: 2006-08-01, 20:04   

jaką masz instalkę? jeśli to II generacja, to może Ci się "krokowy od gazu" zacina, a może to tylko kwestia regulacji :roll: - układ paliwowy (Pb) nie ma wpływu na pracę silnika na LPG - nie ma zmian po wymianie parownika?

BTW - ostatnio Bruner pisał o niedomaganiach swojej instalki - sprawdź, może to ten sam zawór

skoro piszesz, że układ WN jest OK, to winy bym szukał wyłącznie w instalacji LPG

Bruner 

Pomg: 16 razy
Doczy: 16 Lip 2004
Skd: Tczew
Wysany: 2006-08-01, 20:10   

Dokladnie, wykrec elektrozawor w butli i go przeczysc, u mnie bylo cos podobnego. Od prawie roku raz na jakis czas sie zdazylo ze nie chcial zapalic na gazie albo gasl i mimo pelnego zbornika zachowywal sie tak jakby skonczyl sie gaz, az ostatnio calkiem odmowil wspolpracy. Okazalo sie ze zawor w butli byl tak zasyfiony ze nie mogl sie otwierac. Wystarczylo przedmuchac, wytrzec szmatka i jest ok.
E30 318i Touring '92
E30 325e '86
E30 320i '90

MARTINEZ
[Usunity]

Wysany: 2006-08-01, 21:35   

za rada brunera byłem i odkreciłem w/wym zaworek
ku mojemu zdziwieniu był jak nowy :shock:
zreszta nie wiem jak tam i co ma sie usyfic :?

co dalej?
jutro mam zamiar zbadac całą rurke doprowadzajaca gaz czy nie jest gdziec załamana. zacisnieta itp

Piotrek E-30 

Pomg: 1 raz
Doczy: 26 Sie 2005
Skd: Warszawa/Piaseczno
Wysany: 2006-08-02, 00:17   

Bruner napisa/a:
Dokladnie, wykrec elektrozawor w butli i go przeczysc, u mnie bylo cos podobnego. Od prawie roku raz na jakis czas sie zdazylo ze nie chcial zapalic na gazie albo gasl i mimo pelnego zbornika zachowywal sie tak jakby skonczyl sie gaz, az ostatnio calkiem odmowil wspolpracy. Okazalo sie ze zawor w butli byl tak zasyfiony ze nie mogl sie otwierac. Wystarczylo przedmuchac, wytrzec szmatka i jest ok.

Jak ten zawór odkręcic? Mam instalke I gen. , cały gaz mi ucieknie? :?

Bruner 

Pomg: 16 razy
Doczy: 16 Lip 2004
Skd: Tczew
Wysany: 2006-08-02, 01:47   

U mnie przed elektrozaworem jest 2 zawor, zakrecany sruba. Wyglada to jak zlaczka - kawalek rurki, sruba i elektrozawor. Zakrec to i wtedy wykrecaj elektrozawor.
E30 318i Touring '92
E30 325e '86
E30 320i '90

MARTINEZ
[Usunity]

Wysany: 2006-08-02, 12:04   

...............................................
Ostatnio zmieniony przez MARTINEZ 2007-10-23, 21:32, w caoci zmieniany 1 raz  

skibi 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 28 Mar 2006
Skd: Czestochowa
Wysany: 2006-08-02, 15:00   

Ja bym wywalil krokowca i wstawil srube. Mysle ze moze nie odpalac jak jest rozregulowany, ale ja sie nie znam ;)

Pzodrawiam

adamm 
9" fan ;-)

Pomg: 1 raz
Doczy: 07 Lip 2006
Skd: Kielce
Wysany: 2006-08-02, 22:04   

Przede wszystkim napisz jakiej firmy masz reduktor (mam nadzieje że nie Bedini), oraz czy instalka jest z komputerej (jeśli tak to jakim) czy bez.

Po wymontowaniu i wmontowaniu reduktora najważniejsze jest, żeby auto odpowietrzyć. BMW pod tym względem potrafi być wredne. Jeśli nie będzie odpowietrzone, tzn. nie będzie obiegu płynu, to będzie przymarzał reduktor i będzie zalewało silnik. Wtedy może nie odpalić. Generalnie odpowietrza się na benzynie aż reduktor będzie gorący. Wtedy można zaczynać regulacje.

W Twoim przypadku zrób tak:

Upewnij się, że masz dobrze podłączone + i - na cewce od reduktora.
Nagrzej w czajniku wode (może być nawet wrzątek)
Dobrze, jakbyś miał zamiast silniczka krokowego LPG zwykłą regulacje. Wkręcasz ją na maxa i wykręcasz 2,5 obrotu. To jest ustawienie wstępne, pasujące do większości aut.

Zdejmij przewód gumowy z reduktora (ten co podaje gaz do mixera) - ważne, bo przy próbach zalewałoby ciągle silnik.
Przygotuj sobie kawałek przewodu elektrycznego.
Polej wodą reduktor, tak żeby był gorący.
Podłącz jeden koniec przewodu do + na cewce reduktora (nie zdejmuj wsuwki el. bo prąd musi pójść na wszystkie elektrozawory). Drugi koniec dotknij do + akumulatora. Powinny pootwierać się wszystkie elektrozawory. Jeśli tak się stanie, z reduktora powinno zacząć lekko sycześ. Wkręć śrubę regulacyjną na reduktorze do momentu aż przestanie z niego wychodziś gaz (bo reduktor może wstępnie dawać za dużo). Potem zacznij ją powoli wykręcać aż zacznie znów wychodzić gaz. Ciężko tak powiedzieć ile wykręcić, bo to musiałbym słyszeć. Ale przyjmijmy, że jak już zacznie lekko puszczać gaz, to wykręć jeszcze o pół obrotu. Jeśli leci, to czytaj dalej, a jeśli nie, to daj znać, to napisze gdzie szukać przyczyny.

Poskładaj wszystko do kupy.
Naszykuj sobie jeszcze troche gorącej H2O i polej reduktor.
Najlepiej jakby ktoś odpalał, a ty dodawaj mu gazu (przepustnicą) i co troche polewaj reduktor. Nawet jak już odpali, to i tak go polewaj jeszcze przez jakiś czas i trzymaj go na obrotach, aż przewody wodne od reduktora zrobią się ciepłe.

Potem puszczaj powoli gaz i prubuj wyregulować obroty śrubą na reduktorze.
Możliwe, że masz reduktor 2 stopniowy. Do regulacji używaj tej (zazwyczaj) większej śruby.

A jeśli chodzi o silniczek krokowy od instalki, to lepiej jakby była włożona zwykła regulacja, bo krokowiec reaguje głównie na sondę λ, a ona przez jakiś czas jak jest zimna to może zakłucać pracę ECU LPG.

PS: zgasł ci po 10 minutach, bo prawdopodobnie zalał się gazem. Reduktor potrafi zamarznąć do prawie -40 st.

Czekam na następne posty to coś się wymyśli.

Alem się rozpisał :D To chyba mój najdłuższy post :D ale przyczyn może być mnóstwo i ciężko chorego wyleczyć na odległość (choć Kaszpirowski potrafił)

Pozdrawiam

MARTINEZ
[Usunity]

Wysany: 2006-08-02, 22:13   

dzieki za pomoc
jutro pokieruje sie twoja instrukcja i opisze co i jak
bo dzis to i tak aku padł i sie ładuje

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw