BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Co zrobić, zmiana rozstawu !
Autor Wiadomo
BARABUS 
WHEEL MODIFICATION

Pomg: 14 razy
Doczy: 10 Sty 2006
Skd: o/Poznań
Wysany: 2006-08-02, 23:40   Co zrobić, zmiana rozstawu !

Witam, pytanie poważne !! ! Więc prosze o poważne odpowiedzi !! !

Chodzi o zmiane rozstawu , czyli 4x100 zamienić na 5x112 !! !
Chciłbym założyć felgi do E30, ale problem w tym że mają inny rozstaw ... 5x112.

Są ponoć dystanse zmienijące rozstaw, ale w tej opcji jest to tak że dyatans jest dokręcony do piasty czterema śrubamia, oraz felga która ma 5 śrób jest przykręcona również czterema śrubami.... piątej brakuje ponieważ się pokrywa z poprzednią !!

Dystanse do zdobycia, ale cena z kosmosu..... 520 zł z kompletem śrób !! ! :cry: No i tak właściwie nie ma przykręconej jednej śróby !! !

Opcja druga:
Zaspawać stare dzióry (mam na myśłi TIG do aluminium) i odwiercić poprawny rozstaw 4x100 !

Czy ktoś z was to przerabiał, na ile takie przeróbki osłabiają felge.... czy warto się w to bawić czy lepiej sprzedać felgi !! ! BBS RS 7x16"

-------->>>> WWW.BARABUS.PL <<<<---------

Menel 

Pomg: 10 razy
Doczy: 23 Lis 2004
Skd: Warszawa-praga
Wysany: 2006-08-02, 23:59   

po pierwsze !
nie zadawaj ziomek na tym forum takich pytan bo tu sa jacys dziwni ludzie :?
kazda odpowiedz bedzie na nie i koniec. polecą odpowiedzi ze jestes druciarz i juz.
po drugie!
nie spawaj otworow, nie polecam.lepiej zrob te dystanse bo i tak nie latasz bokami na maxa , nie katujesz , nie smigasz po 200km/h wiec nic nie powinno sie stac na dystansach. ..

BADYL 

Pomg: 5 razy
Doczy: 20 Mar 2004
Skd: *****
Wysany: 2006-08-03, 00:09   

menel napisa/a:
po pierwsze !
kazda odpowiedz bedzie na nie i koniec. polecą odpowiedzi ze jestes druciarz i juz.
po drugie!
nie spawaj otworow, nie polecam.lepiej zrob te dystanse bo i tak nie latasz bokami na maxa , nie katujesz , nie smigasz po 200km/h wiec nic nie powinno sie stac na dystansach. ..

To lepiej zrobic rozstawa srub taki jaki chcesz na piascie tylko to troszke roboty (chyba ze nie zmiesci sie!!) z napawaniem i rozstawem oraz dobrym zabezpieczeniem materiału zeby sie nie wyginal jak choragiewka.

duchPW
[Usunity]

Wysany: 2006-08-03, 03:43   

menel napisa/a:
po pierwsze !
po drugie!

no bo te dystanse, to faktycznie druciarstwo :roll:

BTW - kiedyś był taki oto temat o głowicach
http://forum.beemka-klub.pl/viewtopic.php?t=4011
może do felg też podpasuje ... tylko nie wiem czy nie łatwiej będzie poszukać drugich felg z odpowiednim rozstawem

Meecowhy 

Doczy: 09 Sty 2006
Skd: Żory
Wysany: 2006-08-03, 04:52   Re: Co zrobić, zmiana rozstawu !

barabus napisa/a:
Witam,

Dystanse do zdobycia, ale cena z kosmosu..... 520 zł z kompletem śrób !! ! :cry:

to i tak nie dużo ... zwykle dystanse 20 mm kosztuja 170 zl za pare :D czyli 340 za komplet :D

Menel 

Wysany: 2006-08-03, 07:53   

Cytat:

no bo te dystanse, to faktycznie druciarstwo

pioter, firma H&R przeciez produkuje dystanse specjalnie przeznaczone do BMW wiec chyba to nie takie druciarstwo :wink:

duchPW
[Usunity]

Wysany: 2006-08-03, 08:00   

a firma BMW wypuściła M40 :wink:

może druciarstwo, to faktycznie nie najlepsze okreslenie, ale w połączeniu z naszymi drogami uważam, że te dystanse, to niefortunny pomysł... tak samo z resztą jak Twoja gleba :mrgreen:

wszystko zależy jednak od tego jak zamierza jeździć barabus - czy będzie się tylko lansował, czy też chce czasem depnąć

troche się OT porobił, ale nadal uważam, że najlepszym i w sumie najtańszym rozwiązaniem jest poszukanie RSów o właściwym rozstawie i sprzedanie tych co są teraz
(BTW - zakładam oczywiście, że RSy 16" 4x100 w ogóle są, bo jak nie, to inna sprawa)

LUKAS 
Klubowicz

Pomg: 22 razy
Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Mińsk Mazowiecki
Wysany: 2006-08-03, 08:11   

To co chccesz zrobic z zaspawaniem to faktycznie druciarstwo :!:

1) Te dystanse to jakieś nieporozumienie, pozatym musza one byc dosc grube skoro masz w nie wkrecic sruby, a wtedy poprostu obrecz kola niezmiesci Ci sie w nadkolu! A jesli dystans bedzie cienki, to niewkrecisz wystarczajaco gleboko srub i kolo odpadnie Ci na pierwszym dolku :lol:

2) Moim zdaniem sątylko dwa wyjscia:
a) za radą Piotera kup drugie felgi z prawidlowycm rozstawem
b) zapodaj zawias od Compacta lub M3 E30, ona mają 5x112 8)

PZDR!

powered by LUKAS Performance

325i E30 Coupe mit 60% Sperre

powered by LUKAS Performance - Biała ;) => RennWagen Project
330CiA E46 - Niebieska => Auto po bułki ;)

BARABUS 
WHEEL MODIFICATION

Pomg: 14 razy
Doczy: 10 Sty 2006
Skd: o/Poznań
Wysany: 2006-08-03, 08:28   

Cytat:
b) zapodaj zawias od Compacta lub M3 E30, ona mają 5x112

... M3 E30 ma 5x120 !

Grubość dystansu to 20 mm więc śruba wystarczająco się wkręci !

A jak skomentujecie takie coś ??

-------->>>> WWW.BARABUS.PL <<<<---------

Łukasz 
Samotny Nawigator

Doczy: 26 Sie 2004
Skd: W-wa
Wysany: 2006-08-03, 09:07   

barabus napisa/a:
Cytat:
b) zapodaj zawias od Compacta lub M3 E30, ona mają 5x112

... M3 E30 ma 5x120 !

Grubość dystansu to 20 mm więc śruba wystarczająco się wkręci !

A jak skomentujecie takie coś ??
[url=http://img150.images...zu8.jpg]Obrazek[/URL]

Nie mam pytań... Barabus - tyle ładnych felg w normalnym rozstawie, a Ty kombinujesz.... :?

Menel 

Wysany: 2006-08-03, 09:46   

chodzi oto ze barabus kupil RSy po okazyjnej niby cenie a w roztawie 4x100 takie 16" kosztuja okolo 2000zl.
niech sie sam wypowie , wiem ze raczej preferuje lansowy styl jazdy.
dystans 20 mm bedzie idealny do et 35 ktore jest w tych RSach. po zamontowaniu wyjdzie et okolo 15 wiec na rowno .

duchPW
[Usunity]

Wysany: 2006-08-03, 09:49   

- no łatwo się domyśleć o co chodzi, ale kupujesz dobre za 2000 a te sprzedajesz za 1800 - żeby się nie bujać, albo wydajesz 300-500 i jeździsz na niepewnym zestawie

spróbuj te sprzedać za dobrą kaskę, to sam zobaczysz czy się opłaca bawić w takie przeróbki czy nie
a poza tym takie dystanse nie dość, że pogarszają warunki jezdne (nawet te od H&Ra) to jeszcze kosztują majątek - jak dla mnie bez sensu :|

puz 
swapownik

Pomg: 4 razy
Doczy: 05 Sty 2005
Skd: Czernikowo k/Torunia
Wysany: 2006-08-03, 10:22   

jestem ciekaw kto go namowile na te RS :wink: jesli chodzi o dystans przykrecany do piasty to adrian e30 ma takie z tylu przy 17 a my nie preferujemy lansowej jazdy (szpera :twisted: ) zapina bokami gdzie sie da i jak sie da, jakos kolo jeszcze nie odpadlo a oponek juz kilka skonczylo sie. Tak jak mowilem juz barabusowi tylko oryginal inne dystanse to kupa. Mysle, ze najlepszym wyjsciem bedzie doprowadzenie tego felunku do konkreto wygladu i sprzedaz. nowe dziury w feldze to chyba nie najlepszy pomysl skoro i tak dystans musisz dolozyc. bioroac pod uwage ze kupno 16 4x100 graniczy z cudem to zainwestowlbym w te dystanse.

ps. nie wiem czy pamietasz ale czasem w aucie wozisz fotelik samemu mozna ryzykowac ale w takim przypadku mysle ze nie warto

Meecowhy 

Doczy: 09 Sty 2006
Skd: Żory
Wysany: 2006-08-03, 10:26   

sam mam dystanse na wszytkich kolach :D 20 mm przod i 10 tyl i jest spoko:D
a jak bym mial takie rs jak Barabus to zrobiłbym dystanse ze zmiana rozstawu :D
wazny jest look ....RS i na dystansach :D

BADYL 

Wysany: 2006-08-03, 10:45   Re: Co zrobić, zmiana rozstawu !

barabus napisa/a:
Witam, pytanie poważne !! ! Więc prosze o poważne odpowiedzi !! !

Chodzi o zmiane rozstawu , czyli 4x100 zamienić na 5x112 !! !
Chciłbym założyć felgi do E30, ale problem w tym że mają inny rozstaw ... 5x112.

Są ponoć dystanse zmienijące rozstaw, ale w tej opcji jest to tak że dyatans jest dokręcony do piasty czterema śrubamia, oraz felga która ma 5 śrób jest przykręcona również czterema śrubami.... piątej brakuje ponieważ się pokrywa z poprzednią !!

Dystanse do zdobycia, ale cena z kosmosu..... 520 zł z kompletem śrób !! ! :cry: No i tak właściwie nie ma przykręconej jednej śróby !! !

Opcja druga:
Zaspawać stare dzióry (mam na myśłi TIG do aluminium) i odwiercić poprawny rozstaw 4x100 !

Czy ktoś z was to przerabiał, na ile takie przeróbki osłabiają felge.... czy warto się w to bawić czy lepiej sprzedać felgi !! ! BBS RS 7x16"

Poszukaj na www.e30.de kiedy tam widziałem własnie jak zmieniaja rozstaw srub tylko ze na 5x120 ale metoda ta sama.

Menel 

Wysany: 2006-08-03, 11:03   

wiedzialem ze beda anty teksty :lol:
ja bym sie nie sluchal innych i uskutecznial lans na blink blink BBS RS 16"

jaras87 

Pomg: 1 raz
Doczy: 11 Cze 2005
Skd: Gdańsk
Wysany: 2006-08-03, 11:11   

...mowa o e30 co prawda ... ale mam e21 i piekne felgi do mnie 17x8j bbs na rozstawie 5x120 z kopletem ladnych opon kosztuja 1800zl mowa o tych z plaskim rantem seria z bmw e34 ? ;> !! ! tym czasem gdybym chcial dostac w ladnym stanie bbs rs z gietym rantem na 4x100 w normalnym rozmiarze ... dla mnie ... mowa o waskich 17/7j lub 16/9j to wydaje mi sie ze z 3-4 tys zl nie zejde ...

mam na mysli zmiane rozstawu razem ze zmiana hamulcow ... te z 323i chodz bardzo dobre nie wystarczaja wolalbym miec cos co szybciej zatrzyma moje auto ....

rozwinie ktos ten temat ? mam zaamiar rozkladac cale podwozie i przy okazji zabawilbym sie w cos takiego zoabczyl czy cos takeigo jest mozliwe ... ... slyszalem kiedys o dorabianiu piast u tokarza z doborego materialu ...

BADYL 

Wysany: 2006-08-03, 11:45   

menel napisa/a:

Nikt nie jest anty - ja z checia bym zobaczył cos takiego - według mnie najprosciej rozebrac by było piasty zaspawac otwory dac do jakiegos utwardzenia czy cos - pozniej na podzielnicy według wzoru zrobi otwory z gwintem i to samo zrobic na tarczy hamulcowej - tylko DOKŁADNIE zeby nie było bic ani nic.

Łukasz 
Samotny Nawigator

Doczy: 26 Sie 2004
Skd: W-wa
Wysany: 2006-08-03, 11:52   

kirek napisa/a:
menel napisa/a:

Nikt nie jest anty - ja z checia bym zobaczył cos takiego - według mnie najprosciej rozebrac by było piasty zaspawac otwory dac do jakiegos utwardzenia czy cos - pozniej na podzielnicy według wzoru zrobi otwory z gwintem i to samo zrobic na tarczy hamulcowej - tylko DOKŁADNIE zeby nie było bic ani nic.

otwory na tarczy hamulcowej? :shock: ło matko!!!!!!!!!!!!!!!!

BADYL 

Wysany: 2006-08-03, 12:09   

Łukasz napisa/a:
kirek napisa/a:
menel napisa/a:

otwory na tarczy hamulcowej? :shock: ło matko!!!!!!!!!!!!!!!!

Tak dokładnie.

a tu jeden teskt z przeróbek
Ostatnio zmieniony przez BADYL 2006-08-03, 12:14, w caoci zmieniany 1 raz  

KotSylwester 

Doczy: 10 Kwi 2005
Skd: nie stąd
Wysany: 2006-08-03, 12:13   

Uwaga to chyba rocznica 100tny temat o tym samym i to nie od Żółtodzioba wyszedł. Barabus, rozwaliłeś mniie na łopatki, ja już te tematy znam na pamięć a postów w tej kwestii na forum jest 1500.

BADYL 

Wysany: 2006-08-03, 12:17   

tu znowu

KotSylwester 

Doczy: 10 Kwi 2005
Skd: nie stąd
Wysany: 2006-08-03, 12:27   

ale 5x100 to nie 5x112 zawsze wszyscy pisza ze sie nie da bo sie pokrywa

Menel 

Wysany: 2006-08-03, 14:47   

KotSylwester napisa/a:
Uwaga to chyba rocznica 100tny temat o tym samym i to nie od Żółtodzioba wyszedł. Barabus, rozwaliłeś mniie na łopatki, ja już te tematy znam na pamięć a postów w tej kwestii na forum jest 1500.

sa wakacje wiec i nuuda..dobrze ze wkoncu cos sie dzieje.nawet jak temat sie powtarza setny raz to w tym temacie jest juz kilka ciekawostek ktorych pewnie wiekszosc nie wiedziala i moze cos z tego wyjdzie..

David 
FULL OLDSCHOOL

Doczy: 12 Kwi 2005
Skd: T/A/R/N/O/W
Wysany: 2006-08-03, 14:59   

PioterW napisa/a:
-

a poza tym takie dystanse nie dość, że pogarszają warunki jezdne (nawet te od H&Ra) to jeszcze kosztują majątek - jak dla mnie bez sensu :|

Ja mam 4 dystanse po 30mm na strone power-tech i serio nic sie nie dzieje zlego...
uwierz mi temat przerabiam juz od kilku dobrych lat
794 001 051

Wywietl posty z ostatnich:   
Ten temat jest zablokowany bez moliwoci zmiany postw lub pisania odpowiedzi
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: