BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
STRUMIENICA
Autor Wiadomo
Go

Wysany: 2004-08-31, 19:51   STRUMIENICA

CZEŚĆ WSZYSTKIM KLUBOWICZOM MAM PYTANIE CZY JEST SENS ZAKŁADAĆ STRUMIENICE DO 325I CZY DUŻO PRZYBĘDZIE MOCY I MOMENTU OBROTOWEGO? CZY NIEWPŁYWA TO ŻLE NA SILNIK :twisted:

Domel 

Pomg: 1 raz
Doczy: 19 Sie 2004
Skd: Manchester
Wysany: 2004-08-31, 20:02   

To ja przy okazji spytam czy do 318i warto ?? ?
Pozdro

LUKAS 
Klubowicz

Pomg: 22 razy
Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Mińsk Mazowiecki
Wysany: 2004-08-31, 20:02   

Z testów jakie przprowadził znany Tuner Pan Chojnacki, wynika iż strumienice w znaczącej ilości przypadków szkodzą wysokoobrotowym silnikom samochodowym, poniewarz sąone stworzone specjalnie dla silników lotniczych, które pracują w bardzo wąskim zakresie obrotów. Silnik samochodowy pracuje w zakrecie 1-7 tysięcy obrotów. Natomiast silnik lotniczy pracuje w zakrecie 1000-2500 obrotów. Wnioskuje z tego że strumiece w samochodachto pomyłka. Mimo to Chojnacki przyznałże w niewielu bardzo niewielu przypadkach strumienice poprawiają parametry silnika samochodowego, ale bez zmierzenia tego na hamowni nie można raczej być tego pewnym.

powered by LUKAS Performance

325i E30 Coupe mit 60% Sperre

powered by LUKAS Performance - Biała ;) => RennWagen Project
330CiA E46 - Niebieska => Auto po bułki ;)

Anonymous
Go
Wysany: 2004-08-31, 20:08   

Chciałem do mojej 318 M40 ale odradzili. Zdaniem gości od tłumików te auta najlepiej czują się z zaprojektowanym w fabryce układem. I tak pozostawiłem, choć kumpel od golfa wypruł kata i mówi że nie wie dlaczego tak długo się męczył. Ja rezygnuję.

LUKAS 
Klubowicz

Pomg: 22 razy
Skd: Mińsk Mazowiecki
Wysany: 2004-08-31, 20:14   

Jeśli miałbym coś dłubać w układzie wydechowym u siebie, to:
-sprawiłbym sobie barany
-wyciąłbym kata (ale ja go naszczęście niemam :lol: )
- i ewentualnie wstawiłbym dwa przelotowe tłumiki (chociaż niewiem czy napewno, bo moje seryjne bardzo ładnie gadają :twisted: )
:twisted:

powered by LUKAS Performance

325i E30 Coupe mit 60% Sperre

powered by LUKAS Performance - Biała ;) => RennWagen Project
330CiA E46 - Niebieska => Auto po bułki ;)

henry 

Pomg: 6 razy
Doczy: 20 Kwi 2004
Skd: Kielce
Wysany: 2004-08-31, 21:21   Strumienice

Drodzy Przyjacieje!!!

Mniej wiecej tydzien temu byłem na hamowni w Nadarzynie u uznanego tunera , a mojego przyjaciela , Jacka Chojnackiego.(niestety nie było to BMW ).Jego rada skierowana do mnie po pomiarach brzmiała: "...Wyrzuć strumienicę , a odetka Ci się wydech..." I juz na dniach to robię.

Lukas!! Masz rację. Zatem - no comments.

Pozdrawiam - henry
Ale będzie jeszcze coś.......!!!

fozgen
[Usunity]

Wysany: 2004-08-31, 21:43   jak strumienica

jak strumienice pracuja w tak niskim zakresie obrotów to nadaja sie do dizelka w bmw - ale koledzy nie mojego , bo mój wytrzymuje cieżka noge nawet do 5,5 tyś ale chwilowo , czasmi dostaje pod 4 tyś .... czyli może one nadają sie do dizelków ??

Anonymous
Go
Wysany: 2004-08-31, 22:12   Re: STRUMIENICA

kowal e30 napisa/a:
CZEŚĆ WSZYSTKIM KLUBOWICZOM MAM PYTANIE CZY JEST SENS ZAKŁADAĆ STRUMIENICE DO 325I CZY DUŻO PRZYBĘDZIE MOCY I MOMENTU OBROTOWEGO? CZY NIEWPŁYWA TO ŻLE NA SILNIK :twisted:
po pierwsze jakie strumienice masz na myśli?te ogólno dostępne absorbery łuskowe to szajs i nie mają one nic wspólnego ze strumienicami.natomiast jaknajbardziej godne polecenia są strumienice naddzwiękowe do wysokoobrotowych silników bo działają one od 4500tys.obr znacznie dynamizując strugę.jest to urzadzenie sprawdzone w sporcie już od wielu lat.musi ono byc zaprojektowane do konkretnego silnika i współpracować z kompletnym układem wydechowym czyli barany+strumienica+przelot+przelot wtedy przyrost mocy sięga 15% w stosunku do serii.Strumienice takie oryginalne można nabyć w Michaelu konsultując z nimi konkretny model wozu.-------Ja jeżdze na dwóch strumienicach naddzwiękowych zaprojektowanych do mojego silnika przez Pachonia(wykonanie michael) wraz z reszta układu od 6 lat i samochód lata jak odrzutowiec :D Pamiętajcie te wynalazki które sa już w każdym warsztacie tłumikarskim a nazywają się strumienicami Jonesa to właśnie to łuskowe badziewie i nic nie dają

SmasherE30 
Coś tam wiem

Pomg: 11 razy
Skd: Warszawa Skorosze
Wysany: 2004-09-01, 00:28   

ravaglia, a czy jak dajesz przelot+przelot to nie uważasz, że tracisz moc na niskich obrotach a zyskujesz tylko na bardzo wysokich?

This post was sponsored by letter ///M like Maciek ;)

Anonymous
Go
Wysany: 2004-09-01, 20:20   

nie chodzi mi o przelot typu rurka w puszke i wsio tylko o tłumiki z odp. śred. rurek,dyszami witoszyń, ,komorą dyf. etc.-takie urządzenia napewno nie pogorszą a poprawią -muszą być tylko odp. dobrane,u mnie wydech ze strumienicami(oprócz kolektora bo miałem już A gr.) dał 7KM i 12Nm ,w dolnym zakresie krzywe mają taki sam przebieg jak przed modyf.i tego oczekiwaliśmy(subiektywnie dół jest nawet lepszy).Wydech był wyliczany pod charakterystykę 25s14 więc w zakres 4500-8000 tys.obr.i tu pięknie współpracuje .Powtarzam -taki zestaw ze strumienicami należy robić do wysokobrotowych silników N/A,choć teoretycznie każdy silnik można dostroić wydechem oczywiście w rękach takiego speca jak Pachoń. :)

e-30
[Usunity]

Wysany: 2004-09-02, 23:27   

założyłem do 18is i poprawila sie elastycznosc wiec warto!!!!

P.S TYLKO NADDŻWIEKOWĄ!! absolutnie nie łuskową szkodzi silnikowi..

Go

Wysany: 2004-09-03, 19:12   STRUMIENICA

ALE CZY TĄ STRUMIENICE NADDZWIĘKOWĄ MONTUJE SIE W MIEJSCE KATA

SmasherE30 
Coś tam wiem

Pomg: 11 razy
Skd: Warszawa Skorosze
Wysany: 2004-09-03, 21:44   

To już trzeba liczyć, ale z reguły na miejscu środkowego tłumika. Katalizator jest na poczatku układu wydechowego. Zamontowanie strumiennicy zaraz za kolektorem zwykle kończy się wydmuchnięciem uszczelki pod głowica ... no tak się zdaża (spaliny wpadają w taki wir że wracaja spowrotem do silnika)

This post was sponsored by letter ///M like Maciek ;)

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: