Wysłany: 2006-03-10, 17:04 ROBERT KUBICA wystartuje w GP Węgier !!!
Tak tak Robert Kubica uzyskał dziesiaty czas na drugim piątkowym treningu przed wyścigiem o Grand Prix Bahrajmu miał lepszy czas od Michael'a Schumacher'a i był naj szybszy na pierwszym piątkowym treningu
MOD EDIT LUKAS: zmieniełem temat w zwiazku ze startem Roberta w Grand Prix
A znacie ostatnie informacje?????
Kubica będzie jechał w GP Węgier. Zastąpi Villeneuve. Przed chwilą podali w wiadomościach.
Pozdrowienia i całuski - M.
_________________ Nothing else matters!
duchPW [Usunięty]
Wysłany: 2006-08-01, 19:54
http://sport.onet.pl/0,0,1364854,wiadomosc.html - dokładnie - jak dla mnie normalnie.... aż brak mi słów - Dawaj Robert - cały światek motoryzacyjny Polski trzyma kciuki!!!!!!! ....aż obejrzę
pomimo dwoch pośliznięc i bez zmiany opon na slicki pieknie dojechal brawo dla Roberta
miejmy nadzieje ze za niedlugi czas znowu go zobaczymy podczas wyscigu
BRAWO ! ! ! Robert moim zdaniem swietnei sie zaprezentował, pomimo tych dwóch potkniec, biorac pod uwage wieksze doswiadczenei reszty zawodnikow z pierwszej 10 na nawet czasem bardzo znacze to swietny wynik, ma chłopak talent i jest z Krakowa
1. Minimalna masa bolidu wraz z kierowcą (pusty bak paliwa) to 600kg.
2. Silniki V8 2.4 litra (mogą też być V10 3.0 z ograniczoną prędkością obrotową).
3. Moc ok. 800KM.
4. Obroty maxymalne ok. 19000.
5. Przyspieszenie 0-100 km/h poniżej 3 sekund, a 100-200 km/h w czasie krótszym niż przyspieszenie 0-100 km/h, gdyż przyczepność opon wzrasta wraz ze wzrostem prędkości bolidu.
Z ciekawostek powiem że przeciążenia działające na tłoki sięgają 9000G, a spalanie ów "pocisków" sięga 75l/100km i możliwe że w przyszłości ów czynnik stanie się głównym ograniczeniem mocy i osiągów bolidów F1. Natomiast siła docisku do podłoża jest tak duża iż bolid jadący 160 km/h mógłby jechać do góry kołami.