BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
klekot przy odpaleniu
Autor Wiadomo
Anonymous
Go
Wysany: 2004-08-30, 22:58   klekot przy odpaleniu

witam jak odpale moje 1,8 m40 to prawie za kazdym razem jak silnik jest zimny tak dziwnie jakby zaklekocze(tak metalicznie) a potem jest jzu OK.nie mam gazu. to jest cos dziwnego bo zaklekocze doslownie przez sekunde i jest ok.przy rozgrzanym silniku nic sie nie dzieje

Pawel-e30 

Pomg: 2 razy
Doczy: 17 Kwi 2004
Skd: Wawa-Grochów
Wysany: 2004-08-30, 23:02   

he thoma nie przejmuj się to oznaki radości M40 :lol:
a tak na poważnie to może być początek wycierającego się wałka :wink:
to cię pewnie pocieszyłem z tym wałkiem :twisted:

zmieniałeś jakoś nie dawno olej?

Anonymous
Go
Wysany: 2004-08-30, 23:03   

U mnie po wymianie oleju zrobilo sie to samo tylko zawory stukaja troszke dluzej niz przez chwile

LUKAS 
Klubowicz

Pomg: 22 razy
Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Mińsk Mazowiecki
Wysany: 2004-08-30, 23:04   

Gdybyś miał M20 to bym powiedział że masz za luźne zawory. Ale M40 ma je regulowane chydraulicznie. Dlatego chodzi mi po głwie coś takiego, że ta regulacj może zaczać padac przez co na samym początku tuż po rozruchu coś jest nei tak...

powered by LUKAS Performance

325i E30 Coupe mit 60% Sperre

powered by LUKAS Performance - Biała ;) => RennWagen Project
330CiA E46 - Niebieska => Auto po bułki ;)

Anonymous
Go
Wysany: 2004-08-31, 00:58   

Witam na 90% masz zuzyte panewki. Wymien panewki korbowodowe (koszt okolo 100zł) i powinno byc dobrze. Mialem to samo u siebie wymienilem i jest dobrze pozdrawiam

sarna1 
hooligan rootz

Pomg: 15 razy
Skd: Słupsk
Wysany: 2004-08-31, 01:00   

boruta napisa/a:
Witam na 90% masz zuzyte panewki. Wymien panewki korbowodowe (koszt okolo 100zł) i powinno byc dobrze. Mialem to samo u siebie wymienilem i jest dobrze pozdrawiam

nie - m40 ma hydraulike ukl rozrzadu - takie klepanie to pocztki zuzywajacych sie popychaczy/walka itp....ale poki klepie tylko przy odpaleniu nie ma sie czym przejmowac - lac Pb i jezdzic :)

Pozdrawiam

Sarna

Anonymous
Go
Wysany: 2004-08-31, 09:02   

kumpel mial podobne objawy ,ze tylko przy odpalaniu klekotał chwilke......odpalal go na dwa razy i nic nie klekotało

na szczescie nie mialem okazji sprawdzić tego sposobu bo u mnie nie klekocze :D

Baur 

Doczy: 05 Lip 2004
Skd: Warszawa
Wysany: 2004-08-31, 10:49   

Zauważyłem że M40 jest bardzo wrażliwe na stan oleju. Niby jest dopuszczalny zakres min. max. na bagnecie, ale z moich obserwacji wynika że stan powinien być max !! !!! Zerknij jak jest u Ciebie ! Te pół litra ma naprawde duże znaczenie. Niestety rozrząd w m40 jest bardzo na to wrażliwy. Przy okazji pytanko odemnie: Czy jeśli mam już kłopoty z głośnym rozrządem, to warto podjąć próbe wymiany popychaczy hydraulicznych ? Czy komuś to pomogło ? One maja prawo nie pracować już jak należy po wielu latach. Jakie są ceny popychaczy ?

"(...) Proste są dla szybkich samochodów, zakrety są dla szybkich kierowcow" C. McRae

rogaś318 

Doczy: 28 Cze 2004
Skd: Wwa, Gardzienice
Wysany: 2004-08-31, 11:30   

panowie a jak wyglada ta sprawa klekotania w M10? bo mi "boćkuje" prawei caly czas... na regulacji zaworkow bylem.. ni pomoglo...

Frycek 

Doczy: 28 Cze 2004
Skd: W-wa G.R.CH.W.
Wysany: 2004-08-31, 11:34   

Mam to samo 1.6 (m40)! Doktoryzowalem sie juz na ten temat u kumpla ktory mial juz kilka bufemek i rok temu robil remont swojej 316. mowil mi ze to najprawdopodobniej dzwigienki popychaczy.. jest ich 8 sztuk (m40) i kosztuja ok. 60 zl/sztuke.. ale powiedzial ze jak przy zapalaniu stuknie i icuchnie to jeszcze pojezdzi troche i nie ma sie co spieszyc.

Anonymous
Go
Wysany: 2004-08-31, 18:10   klekot przy odpaleniu

witam wszystkich zainteresowanych moim klekotaniem przy wlaczeniu silnika :) ktos tu wspomnial o wymianie oleju.hmmm tak wymienilem bo oczywiscie jak to w m40 zalatwilem sobie miske olejowa :? oleju mam raczej wystarczajaco ale obstawiam jeszcze rozrzad bo kupilem e30 zniemiec prosto od niemki a nie ze szrotu no i tam byl wymieniony rozrzad w... wole nie pisac ale na pewno juz dawno powinien byc wymieniony :? no ale co mi szkodzilo popytac sie maniakow smigielek wkoncu nigdy mnei nie zawiedli :)

sarna1 
hooligan rootz

Wysany: 2004-08-31, 19:14   Re: klekot przy odpaleniu

thoma napisa/a:
obstawiam jeszcze rozrzad bo kupilem e30 zniemiec prosto od niemki a nie ze szrotu no i tam byl wymieniony rozrzad w... wole nie pisac ale na pewno juz dawno powinien byc wymieniony :? no ale co mi szkodzilo popytac sie maniakow smigielek wkoncu nigdy mnei nie zawiedli :)

masz pasek rozrzadu - zalecaja wymiane co c.a. 40tys km...takze to nie to ci dzwoni :) - co innego jak mialbys lancuch - wtedy moznaby bylo go podejrzewac o luz

Anonymous
Go
Wysany: 2004-08-31, 19:57   

Witaj. też mam 1,8 M40 i też mam ten ból. Wymieniłem popychacze hydrauliczne i nic. Dałem wymienić zawory, uszczelniacze w głowicy i prócz tego że kompresja wzrosła to nic więcej. Przypuszczam że to wałek. Jak już to tylko nowy u mnie objaw jest typowy dla wałka bo wyraźnie słychać stukot z jednego góra dwóch zaworów, ale cały czas. U Ciebie raczej popychacz przepuszcza bo przez postój traci olej a jak się napije jest OK. Wymiana nie jest kłopotliwa, nie trzeba nawet odkręcać wałka. Koszt to jakieś 60-70 zł z firmy LUK. Nie koniecznie musisz wymienić wszystkie. Pozdrawiam Cię. Tomek

Scigany 

Doczy: 15 Sie 2004
Skd: Gliwice
Wysany: 2004-09-03, 23:47   

co do wrazliwosci na olej w M40, to chyba jest prawda
kupilem auto od starego niemca, zadbana na maksa, ale dziadek nie zmienil oleju i na starym jezdzil, z oleju zrobila sie zupa , rozrzad zaczal ciasno pracowac i na walku wyfrezowalo rowki, co skutkuje strasznym klekotaniem zaworow. bylem juz u mechanika, rozebral wszystko, poogladal, i stwierdzil, ze musze kupic walek, hydropopychacze, dzwigienki , podkladki na zawory, no i od razu zimmering na walek, uszczelke, pasek , napinacz... no i wyszlo na to, ze koszt nie maly, dzisiaj za same hydroregulatory dalem 560zl, walek okolo 760zl kosztuje, dzwigienki po 60zl za sztuke ... jakbym mogl cofnac czas, to bym sam zajechal do tego niemca i mu za friko olej wymienil, zeby teraz takiego syfu nie miec

Pawel-e30 

Wysany: 2004-09-03, 23:50   

z kąd ty jesteś że tyle kasy za wałek w wawie koszt 550 zeta za wałek pozdrawiam :lol:

Ps. a czy możesz to wszystko policzyć i napisać na forum ile będziesz musiał zapłacic za części i mechanika?

sarna1 
hooligan rootz

Wysany: 2004-09-04, 13:35   

Pawel-E30 napisa/a:

A czy możesz to wszystko policzyć i napisać na forum ile będziesz musiał zapłacic za części i mechanika?

Koszta porownywalne z wlozeniem pod maske M50tki lub M30 .....

Pawel-e30 

Wysany: 2004-09-05, 08:59   

sarna właśnie chciałem na tym przykładzie koledze wytłumaczyć :lol:
Ze lepiej 6-stke wsadzić jak reanimować M-40 :wink:

sarna1 
hooligan rootz

Wysany: 2004-09-05, 12:38   

tez jestem tego zdania - dla mnie bylaby nieoplacalna taka naprawa...i i tak nie jest sie do konca pewnym ze bedzie ok po zainwestowaniu fury kasy.

Scigany 

Doczy: 15 Sie 2004
Skd: Gliwice
Wysany: 2004-09-05, 17:47   

u mnie walek za 550zl tez byl dostepny, akurat brak na stanie magazynowym, ale sa tez walki po 760zl , i ponad 900zl
jak macie jakies namiary na sklep motoryzacyjny w ktorym taki walek za 550zl dostane, to dajcie znac, ja z gliwic jestem, moze poczta mi jakis sklep wysle

Pawel-e30 

Wysany: 2004-09-05, 17:55   

warszawa ulica mińska. :lol:

Baur 

Wysany: 2004-09-06, 11:05   

:D He he... Ja tam juz napisałem, wszystkie m40 do jednego kontenera, i zrzucic im pod brama fabryki w Monachium !! !! NIE PODTRZYMYWAC PRZY ZYCIU !! ! Ani to jechac nie chce, ani to mało palić nie chce, ani to kultury pracy ni ma, to po cholere pasożyta finansowac ?? ?? :D

"(...) Proste są dla szybkich samochodów, zakrety są dla szybkich kierowcow" C. McRae

sarna1 
hooligan rootz

Wysany: 2004-09-06, 14:30   

Baur napisa/a:
:D He he... Ja tam juz napisałem, wszystkie m40 do jednego kontenera, i zrzucic im pod brama fabryki w Monachium !! !! NIE PODTRZYMYWAC PRZY ZYCIU !! ! Ani to jechac nie chce, ani to mało palić nie chce, ani to kultury pracy ni ma, to po cholere pasożyta finansowac ?? ?? :D

jechalem do toronto w towarzystwie M40 ktora wielokrotnie wychodzila zwyciezko z pojedynku z E34M5 takze jak ktos sie zna, ma fure kasy i checi moze zrobic z tego dobre, szybkie autko.

ALe faktycznie zywotnosc tej jednostki jest smieszna - kumpel zrobil kapitalny remont - wszytkie czesci nowe brane z IC i przelatal 20 tys km i powtorka z rozrywki :)

Baur 

Wysany: 2004-09-07, 09:55   

:D No nie rozwalaj mnie takimi historiami że m40 w jakiejkolwiek sytuacji wygrywa z M5 !! !!!!! W jakiej niby ?? ?? :shock: :shock: :shock: Chyba że tą M5 jechała moja Babcia bez prawka, albo na znaczku emki polegał power tej 518i :D :D :D Pomijając wszystko od M40 nawet nie mozna tego oczekiwać :D

sarna1 
hooligan rootz

Wysany: 2004-09-07, 16:14   

spytaj miry_croft - widziala - a M5 byla na pewno - sam jej wlasciciel mowil ze strasznie sie zdziwil jak to m40 (podobo 1.6) jezdzi. Niestety wlasciciel nie chwalil sie tym co mial pod maska - ale zapinalo to super..

Pawel-e30 

Wysany: 2004-09-07, 17:46   

sarna he niechce się z tobą spierać ale M5 ma w seri minimum 315 ps
a M40 1.6 ma całe 100 ps
Wjęc niewiem jak to możliwe :lol:

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach