Wiem, ze to auto bez osiagow, ale napewno lepsze niz astra czy golf III.
udalo mi sie zarazic ojca BMW, spodobalo mu sie i teraz szukam dla niego auta jak w temacie.
Jakie sa wady i zalety E36 z silnikiem 1.8 M40.... wiem, ze ten silnik do najlepszych rozwiazan nie nalezy, ale ojciec jest statecznym czlowiekiem i katowac auta napewno nie bedzie.
Na co zwracac uwage przy zakupie??? Ile warto zaplacic za auto, tylko prosze nie piszcie ze im wiecej tym lepiej...
Na tak "nowoczesnych" autach nie znam sie kompletnie, sam siedze w youngtimerach;]
Za wszelka pomoc z gory wielie dzieki!!
Pozdrawiam
Witam, jeśli nie 318IS to może przynajmniej 318i silnik M43. Występował juz chyba od `93 roku, na poczatku równolegle z M40. Może w M43 rewelacji nie ma, ale do sprawnego przemieszczania wystarczy, no i na pewno lepszy od poprzednika.
Wyciera się wałek i ogólnie rozrząd jest do kiszki, zazwyczaj klepie, chociaż zdarzają się egzemplarze nieklepiące. Również polecam M43, on jest na łańcuszku.
_________________ Liczba dachowań - 2
Liczba zniszczonych opon - 464
Łukasz
siemka mnialem już do czynienia z obydwoma silnikami m40 i m43
m40 chodził cicho mały przebieg a bral olej chociaż niekopcil i nie ubywało
m43 przebieg większy a oleju ani grama nie bierze co do przyspieszenia niema zbytniej róznicy no i mniej kosztowny bo na łańcuchu którego pewnie nie zjezdzisz w tym m 43
_________________ gleba przód-80mm tył -60mm mi tam starczy
Gdyby to bylo auto dla mnie to jasne, 1.8 is bylby lepszy, ale to dla ojca. Ciesze sie, ze wogole zdecydowal sie na BMW teraz poprostu szukam najlepszej opcji w e36, na mocy nie zalezy mi wcale.
jak dla mnie m40 jest spoko, troche klekocze na zimnym ale poźniej jest ok, jak ktoś nie ma dużych wymagan to taki silniczek jest w sam raz oczywiscie w budzie e30, w e36 przydało by sie coś mocniejszego
ps. i tak żadko wykorzystuje max osiągi tego silnika....
tak siedze i szukam i szukam, i jakoś nic nie moge znaleźć na temat mojego silniczka 318i z łańcuzhem rozrządu, chodzi mi o to jaki jest układ wtryskowy, kontrolki check engine, parammerty, autko z 94r. czy ktoś może pomóc. używam opcji szukaj ale cos sałbo to wychodzi. Z góry dzięki.[/scroll]
Witam. Od dwóch lat poruszam się E36 1.8i M40 i ani razu nie zawiódł mnie ten silnik. Spalanie jest niskie a kiedy chcę potrafi być agresywny. Śmieszą mnie ludzi, którzy piszą "kup 2,5 a najlepiej 3,0" a później wybijają na luz żeby zaoszczędzić, ciekawe przez ile czasu podczas waszej jazdy używacie tych wszystkich koni. Moim zdaniem auto należy kupować w zależności od tego do czego ma służyć a nie jakie ma oznaczenie na bagażniku i nie uważam żeby E36 było gorsze pod żadnym względem w stosunku do E30. Pozdrawiam.
Spalanie jest niskie a kiedy chcę potrafi być agresywny.
Kumpel sie przymierza do E36 318 i mnie meczy ile to pali Moze mi ktos szczerze odpowiedziec jak wyglada spalanie tego modelu, najlepiej na benzynie? Powiedzmy trasa/miasto - emeryt mode/normal/pelen sandal
Spalanie jest niskie a kiedy chcę potrafi być agresywny.
Kumpel sie przymierza do E36 318 i mnie meczy ile to pali Moze mi ktos szczerze odpowiedziec jak wyglada spalanie tego modelu, najlepiej na benzynie? Powiedzmy trasa/miasto - emeryt mode/normal/pelen sandal
yo!
Michu mi trasa 9 litrów lpg 140km/h z ładunkiem emeryt mode to samo pełen but do 17 litrów w trasie w zaleznosci od jezdni co do miasta poznizej 15 litrów nie schodzę i tyle co do 2,5 litra na sekwencji jeżdze duzo i w korku pali bardzo duzo laczki 215/40/16
aloha
Ja właśnie zakupiłem 318i E36 z94r z łancuchem rozrządu czyli slnik M42 (poprawcie jeżeli się mylę) I sprawdzam spalanie benzynki, jak na razie nie jest strasznie, na 100km wyszło ok 7 l, ale i tak przymierzam się do instalacji LPG.
djfazee - M42 to silnik IS - dwa wałki rozrządu. Myślę, że miałeś raczej na myśli M43...
Co do spalania M40 - ja mam taki w e30, ale jest "nieco" kombinowany - zmieniony wałek, chip, zmienione tłoki - pali między 12 a 13 benzyny nie szamba - tyle ile musi, nie wiem dokładnie ile bo i po co to liczyć? Co to da? I tak to nie zmniejszy spalania a tylko wkurzyć się można... Nogi nie mam lekkiej, gdybym jeździł delikatniej to pewnie by spaliła mniej...
Pozdro
LJ
_________________ e34 2,5Vanos
Sprzedam kilka pozostałości pomojej e30 - bliższe info - GIEŁDA
Jam mam 318 M40 od roku. To dobry wybór. Auto jest wystarczjąco dynamiczne, a tym bardziej do takiej jazdy o jakiekiej piszesz będzie aż nadto. Więkoszość ludzi pisze tu weź 2,5 a później jadą i przerabiają na gaz. To paranoja. Co do silnika. Ma przebieg 230. Nie zauważyłem na bagnecie ubytki oleju. Nie klekocze.
To forum jest troche dziwne. Koleś pyta o konkretny silnik i model o wady i zalety a tu mu polecają coś innego.
Weź e36 m40 i sie nie bój. Bo e30 to sorry i bez obrazy ale wygląd ma staromodny. I niech będzie najlepsze i najfajniejsze ale wygląda już jak z minionej epoki.
Jest tylko taka jedna sprawa. Czy to będzie e30 czy e36 czy e - 300000 to jak będzie zajeżdzone to i tak będą padaczkami. Nie wierz też w oferty "auto 15 lat i 120 tys. bo od niemieckiego dziadka" - to nigdy nie jest prawdą, a sporo osób na tym forum w to wierzy...
Każdy zawsze chwali co ma.
Podsumowując, po roku używania e36 318 m40 to dobry wybór, czy będzie to delej dobry wybór zobaczymy....
Jam mam 318 M40 od roku. To dobry wybór. Auto jest wystarczjąco dynamiczne, a tym bardziej do takiej jazdy o jakiekiej piszesz będzie aż nadto. Więkoszość ludzi pisze tu weź 2,5 a później jadą i przerabiają na gaz. To paranoja. Co do silnika. Ma przebieg 230. Nie zauważyłem na bagnecie ubytki oleju. Nie klekocze.
To forum jest troche dziwne. Koleś pyta o konkretny silnik i model o wady i zalety a tu mu polecają coś innego.
Weź e36 m40 i sie nie bój. Bo e30 to sorry i bez obrazy ale wygląd ma staromodny. I niech będzie najlepsze i najfajniejsze ale wygląda już jak z minionej epoki.
Jest tylko taka jedna sprawa. Czy to będzie e30 czy e36 czy e - 300000 to jak będzie zajeżdzone to i tak będą padaczkami. Nie wierz też w oferty "auto 15 lat i 120 tys. bo od niemieckiego dziadka" - to nigdy nie jest prawdą, a sporo osób na tym forum w to wierzy...
Każdy zawsze chwali co ma.
Podsumowując, po roku używania e36 318 m40 to dobry wybór, czy będzie to delej dobry wybór zobaczymy....
E30 ma staromodny wygląd z minionej epoki? To poczytaj co piszą koledzy, którzy mieli E30 , a mają E36 - to auto już nie ma tego czegoś , co posiada E30tka, jest nadto plastikowe i nie jest już tak niezawodne.
To kup sobie Kolego Enterprice - ten całkem nowoczesnie wygląda , a z M40 jeździ bajecznie
M40 odradzamy bo to --- SHIT i wiem co mówię, bo miałem takiego potfora
M42, czy M43 to co innego.
_________________ Weteran
duchPW [Usunity]
Wysany: 2006-09-28, 09:38
szakal napisa/a:
sam jesteś trochę dziwny koleś pyta o konkretny silnik i ludzie odpowiadają to co uważają za słuszne, podsuwając jednocześnie najsłuszniejsze ich zdaniem rozwiązanie
co do starromodnego wyglądu, to e36 też nie jest już najnowsze i chyba nie o to autor pytał
co do M40, to jak wyżej - nie mam nic więcej do dodania
316 m40 w miescie przy normalnej spokojnej jeździe około 10l/100km, np zatankuje 5l to przejade 50km przy butowaniu na maxa dojdzie do 13l
Cytat:
sorry ale niektórym właśnie chodzi o taki wygląd auta, staromodny czy nie i tak jest piekne i bardziej hardcorowe